To si už nepripomenieme Košický vládny program?

Počet zobrazení: 5287

Akosi sa vo víre udalostí a tohtoročných sviatkov stratilo pripomenutie tak významnej historickej udalosti, akou bolo prijatie Košického vládneho programu dňa 5.apríla 1945, teda tiež ide o okrúhle sedemdesiatročné výročie.

Predpokladám, že historici a osobnosti i tu v Slove sa k tomuto jubileu vrátia. Prirodzene, že i mne sa počas tých cestovaní a veľkonočných sviatkov i vnímania vzácnej návštevy na Slavíne i osláv 70.ročného jubilea oslobodenia Bratislavy táto udalosť akosi "stratila zo zreteľa", nuž ale niekedy je dobrá i negatívna reklama - kedže včera na TV Duna zaochkali niektoré maďarské kruhy, že práve vtedy "stratili" už nadobro "juh Slovenska a majetky Uhorské"...

Lenže, Beneš a signatári Košického vládneho programu vtedy veľmi dobre vedeli, čo treba urobiť, aby sa okamžité vášne ukľudnili a aby sa mohlo po toľkých násilných neprávostiach na majetku i ľuďoch začať normálne na Slovensku žiť.

A ak by nik nepripomenul a nerozobral to hlbšie, toť pár citácií:

"Košický vládny program bol programový dokument, ktorý po príchode na česko-slovenské územie schválila vláda a SNR dňa 5. apríla 1945 na zasadaní v Košiciach. Dokument určoval zásady budúcej politiky a bol označovaný za program národnej a demokratickej revolúcie."

a iné:

"Vyhlásenie slovenskej svojbytnosti v Košiciach 5. 4. 1945.

Program prvej vlády Národnej fronty.

Hlavné body programu: národné výbory, uznanie svojbytnosti slovenského národa, odsun Nemcov, konfiškácia majetku Nemcov a zradcov, zavedenie národných správ, podriadenie hospodárstva vedeniu štátu, zahranično - politická orientácia na Sovietsky Zväz.

Obsah tvorilo 16 kapitol, ktoré sa zaoberali rôznymi otázkami spoločenského, politického, hospodárskeho života, medzinárodnym postavením oslobodzovaného Česko-Slovenska.

Body Košického vládneho programu:

- nastolil režim ľudovej demokracie,

- uznal svojbytnosť slovenského národa, vzájomný pomer medzi Čechmi a Slovákmi mal byť budovaný na princípe rovného s rovným,

- SNR je uznaná za reprezentanta Slovenského národa,

- rozhodlo sa o skonfiškovaní majetku zradcov a kolaborantov, o zoštátnení kľúčových odvetví priemyslu, o zahraničnopolitickej orientácii na ZSSR,

- zákaz činnosti politických strán, ktoré spolupracovali s fašistickým režimom,

- zlepšenie sociálneho postavenia ľudových vrstiev,

- rozhodol o odsune Nemcov a Maďarov z územia Česko-Slovenska."

Dnes už vieme, ako nestabilne by možno pôsobila Československá republika v povojnovom období a aké "míny" by vybuchovali pri rôznych príležitostiach. Je preto právom byť na čo hrdý a nepotrebujeme k tomu ani byť doktormi histórie. Veľa, veľa tých mín by bolo počas studenej vojny a prihrievaním polievočky mocných vybuchovalo a ničilo slovenskú spoločnosť,. .Že dnes potomci poškodených vrčia, je to ich psychické právo, kedže si nespomenú, čo robili ich predkovia...vtedy to signatári Košického vládneho programu vedeli a prijali rozumné opatrenia.

Mimochodom, koľkí rodení Košičania vedia, že sídlisko "Kávépé" je pomenované podľa tejto udalosti? A keď už ani oni nie...

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984