Yogi: pravicový populizmus pre deti

Ako si podaktorí politici predstavujú konsolidáciu verejných financií, vysvetlil starosta Brown jednoducho a jasne. Voličom sľúbil vyrovnaný rozpočet. Keďže na svojich drahých oblekoch ani luxusných autách šetriť nehodlá, rozhodne sa, že zavrie Yellowstoneský národný par. Čo tam po medveďoch a rodinách ktoré tam chodia na výlety, hlavne že developer dobre zaplatí za pozemky.
Počet zobrazení: 2048
ranger_smith_medved_yogi_bubu_z_filmu_yogi_bear_.jpg

Filmový priemysel ide s dobou a tak klasickú trojicu, Yogiho, Bubuho a ich prenasledovateľa strážcu Smitha, ktorú všetci dobre poznáme ešte z kresleného seriálu zo 70-tych rokov,  veľmi aktuálne doplnil skorumpovaný starosta Brown a naivný, po funkcii bažiaci pomocný strážca Jones. Ako si podaktorí politici predstavujú konsolidáciu verejných financií, vysvetlil starosta Brown už v úvode jednoducho a jasne.

Voličom sľúbil vyrovnaný rozpočet, takže treba šetriť. Keďže na svojich drahých oblekoch ani luxusných autách šetriť nehodlá, rozhodne sa, že dobrým nápadom bude zavrieť Yellowstoneský národný park. Čo tam po medveďoch a rodinách ktoré tam chodia na výlety, hlavne že developer dobre zaplatí za pozemky (samozrejme, nielen mestu). Rodiny si zvyknú, namiesto do parku budú chodiť do nákupného strediska, ktoré vyrastie na jeho mieste. A strážca Smith môže miesto národného parku strážiť dva stromy na križovatke v meste.
 


Okrem tohto príbehu je medveď Yogi klasickým zábavným filmom, na ktorom sa zasmejú deti, aj staršie ročníky. Keďže tento film je najmä rozprávkou pre deti, všetko sa skončí dobre. Pomocný strážca Jones, ktorý pôvodne sadol na lep starostovi, ktorý mu za potopenie Smitha sľuboval vyššiu funkciu, sa spamätá. Vďaka tomu strážcovia a medvede spoločnými silami starostu porazia, ako to už dnes chodí, pomocou tajnej videonahrávky, ktorú pustia jeho voličom.

Na rozdiel od strednej Európy, americká verejná mienka nie je (dokonca ani v rozprávkach) odolná proti podvodom a klamstvám. Nakoniec teda nahrávka znamená pre starostu koniec kariéry a pre park prežitie.

Jednoduché a poučné. Len škoda, že to tak funguje iba v rozprávkach.

Foto: Z filmu Medveď Yogi
Zdroj foto: archív redakcie

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
18. apríl 2011, 19:30
Len viac takýchto príkladov!
Naše médiá nám ich neposkytnú. redakcie trpia autocenzúrou a boja sa vlády. Čo ak im nedajú reklamy&? Bolo to pekné. A poučné. Niečo, ako keď u nás rušia železnice, lebo veď...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2011, 23:16
Nemusíme chodiť ani do imperialistického USA. Stačí sa obzrieť okolo seba na Slovensku a podobných analógií vidíme veľké množtvo u tých, čo vodu kážu a víno pijú. Zoberte si také pseudo Lassallovské štátne "sociálne podniky za 11 miliónov eur" s half time úväzkami managerov za úbohých 1000 eur mesačne. A to sa k monkey bussinesu Kršíkovej a Tomannovej connsalting with coffee ani nevyjadrujem. Alebo astronomické platy a odmeny odhlasované "ľavicovým" zastupiteľstvom (zo samých podnikateľov)retardovaných starostov s IQ dreveného vláčika.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. apríl 2011, 07:03
Nase media Vam ich poskytnu, len ako kritiku filmu. Redakcia NS by mala asi jasnejsie definovat svoje rubriky, lebo niektorych citatelov ocividne precenujete a privadzate do omylu. Alebo zeby to bol Vas ucel? Uz nemate ako inak bojovat proti zlej pravici, tak budete menej pozornych citatelov takto zavadzat? Inak neviem, preco pisete o zlej pravici, ked najvacsia vystavba v NP Vysoke Tatry bola za vlady ludomila laviciara Fica :D

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984