Solidarita SaS: všetci dôchodcovia chudobnejší

Podľa expertov sa za niekoľko rokov prepadne veľká časť penzistov do stavu hmotnej núdze, v ktorej budú odkázaní na sociálne dávky. Rast dôchodkov sa totiž výrazne spomalí. Menej ako doteraz dostanú pridané aj tí najchudobnejší dôchodcovia. Nový systém valorizácie dôchodkov, ako ho navrhuje pravicová vláda, zmenší rozdiely medzi penzistami – všetci budú chudobnejší. Takto si solidaritu predstavuje pravica.
Počet zobrazení: 1695
catherinesmith_dochodcovia.jpg

Toto všetko prináša nový systém valorizácie dôchodkov, ktorý tento týždeň schválila vláda Ivety Radičovej. Napriek protestom a vážnym varovaniam zo strany expertov, odborárov i seniorskej organizácie. S návrhom prišiel minister, ktorého do funkcie nominovala strana Sloboda a solidarita. V praxi tak začíname vidieť, ako si pravica solidaritu predstavuje.

Rovní v chudobe

Pred mnohými rokmi som sa zúčastnil na akejsi diskusii, ktorú organizovali mladí kresťanskí demokrati. Chceli na nej poukázať na rozdiely medzi pravicovým a ľavicovým vnímaním solidarity. V odborných (českých a slovenských) kruhoch známy ultraliberálny demagóg Radek Joch z Prahy nakreslil na papier dva diagramy. Prvý zobrazoval spoločnosť, v ktorej sú menšie sociálne rozdiely, druhý takú, v ktorej sú priepastné, ale aj tí najchudobnejší sa mali lepšie, ako najchudobnejší v tej prvej. On prezentoval, že je za druhú, ja som bol za prvú. Mladí kresťanskí demokrati boli nadšení. Moje argumenty o nezmyselnosti takéhoto modelu najmä však o lepších predpokladoch rastu spoločnosti s menšími spoločenskými rozdielmi, nebrali do úvahy. Tešili sa, lebo sa im vraj potvrdilo, že ľavicová predstava o spoločnosti je radšej „rovní v chudobe“, ako „nerovní, ale aspoň v nejakom blahobyte“.
Radek Joch bol a zostal demagógom a ním prezentovaná predstava o „ľavicovej solidarite“ je lož. Dvadsať rokov kapitalizmu nás o tom presviedča už aj na Slovensku. Teraz sme konfrontovaní s presne takýmto nazeraním na solidaritu, lenže zo strany pravicovej liberálnej strany. Minister Jozef Mihál predstavil taký model zvyšovania dôchodkov, aký postupne urobí z penzistov bezkonkurenčne najchudobnejšiu sociálnu skupinu. A obhajuje ho, rovnako ako premiérka Radičová, princípom solidarity. 

Strata takmer štyri eurá mesačne

V tomto prípade však pôjde o solidaritu v chudobe. Nikto nepochybuje o tom, že v tzv. I. pilieri treba urobiť zmeny, ktoré zmenšia niekedy priveľké rozdiely medzi jednotlivými dôchodkami. Treba to však robiť tak, aby sa tí najchudobnejší priblížili najbohatším a nie naopak. Nový systém valorizácie dôchodkov, ako ho navrhuje pravicová vláda, prináša presne to: rozdiely medzi penzistami sa zmenšia, ale všetci budú chudobnejší. Podľa expertných prepočtov dokonca hrozí, že o pár rokov sa veľká časť dôchodcov (pravdepodobne dokonca väčšina) ocitne v stave hmotnej núdze. Výšky ich dôchodkov nedosiahnu ani úroveň životného minima, takže, aby prežili, bude im štát musieť pomáhať sociálnou výpomocou. Ľudia, ktorí vyše tridsať, niekedy vyše štyridsať rokov poctivo pracovali, budú na staré kolená odkázaní na sociálne dávky.
Ak sa dôchodky začnú zvyšovať „podľa Mihála“, na budúci rok by podľa zverejnených prepočtov narástli v priemere o 2,88 eura. Podľa doterajšieho modelu by však ich nárast mal byť až šesť a pol eura. V priemere teda dôchodca príde  takmer o štyri eurá  mesačne. Reálne prídu o peniaze všetci – „solidarita“ sa v tomto prípade prejaví tak, že chudobnejší stratia menej, bohatší stratia viac.

Drahšie pre štát

Napríklad dôchodok vo výške 185 eur bude podľa terajšieho modelu zvýšený o 1,8 percenta, čiže na 188,33 eura. Podľa nového systému sa nezvýši o percentá, ale o pevnú sumu 2,82 eura, čiže na 187,82 eura. Nízkopríjmový dôchodca tak príde každý mesiac o 0,51 eura. Pri dôchodku vo výške 305 eur bude mesačná strata znamenať 2,67 eura, pri nadpriemernom vo výške 465 eur dokonca až 5,55 eura. Ekonomické ukazovatele, ktoré majú vplyv na určenie výšky životného minima však nepochybne spôsobia, že sa jeho úroveň bude zvyšovať a zdá sa, že sa bude musieť zvyšovať rýchlejšie, ako budú rásť najnižšie dôchodky. Analýza Konfederácie odborových zväzov SR preto varuje, že tento model povedie k nárastu počtu dôchodcov odkázaných na sociálne dávky. Alebo sa určí výška minimálneho dôchodku (ako to avizoval minister Mihál) a štát ho bude musieť doplácať čoraz väčšiemu počtu ľudí.
Toto nie je iba politické vajatanie. Vladimír Baláž z Prognostického ústavu SAV pre denník SME tento model zhodnotil tak, že „nákupná sila seniorov sa oproti pracujúcim bude znižovať. Z tohto riešenia nebude mať radosť nikto, najmä nie dôchodcovia.“ Analytik UniCredit bank Dávid Dereník dokonca v tom istom denníku varuje: „Nevidím priestor na výrazné spomalenie rastu dôchodkov. Výška priemerného dôchodku je totiž len mierne vyššia, ako je ekonomická hranica chudoby.“

A to nie je všetko

Najhoršie je, že dôchodcov pravicová vláda obetuje na oltár výnosov súkromných dôchodkových firiem. V. Baláž hovorí, že „je to jedno z opatrení, ktoré budeme musieť urobiť.“ Prečo? „Pomôže to udržateľnosti II. piliera,“ vysvetľuje Peter Goliaš z pravicového ideologického inštitútu INEKO. Zároveň však dopĺňa, že „ani to nebude stačiť.“ Čo nás teda ešte čaká? „Vláda aj tak bude musieť do niekoľkých rokov zvýšiť dôchodkový vek,“ uzaviera pravicové plány Rastislav Machunka z asociácie zamestnávateľov.
Znižovanie životnej úrovne dôchodcov, zvyšovanie dôchodkového veku – to všetko len preto, aby sa darilo zarábať súkromným dôchodkovým firmám. Bez nich by sme totiž na dôchodky mali dosť peňazí (ako dokazuje článok ...). Takto vyzerá solidarita, ktorou sa v názve hrdí SaS. Takto vyzerá pravicová predstava solidarity, ktorú nám ponúka vláda Ivety Radičovej.

Autor je podpredseda sociálneho výboru NR SR

Foto: Čakajú ich tažšie časy?
Autor foto: Catherine Smith

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa pweiss@centrum.sk
#1
Peter Weiss
25. september 2010, 16:01
na margo DSS by som dodal, ze zatial co SMER obvinuju z neakeho dtotvania mecenasov zo statnych penazi, modry diktat svojim vytvara podmienky pomocou zakonov. A vlastne berie si ich aj do vysokych funkcii. Na ukor vsetkych. V tomto pripade na modry diktat doplatia dochodcovia, ale urcite sa mozme pripravit aj na ine veci. Kapital a spolocnosti ovplyvnuju tuto modru znozku viac ako ktorukolvek vladu pred tym ( teda okrem obdobia 2002-2006). Zatocia s tymi hnusnymi chudobnejsimi na ktorych musia denne doplacat.
Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
#2
Milan Mašcuch
26. september 2010, 07:12
Predseda Únie dôchodcov bez akýchkoľvek problémov pred tromi dňami v STV1 vyhlásil, že opatrenie tejto vlády je správne a ÚDS s ním v plnej miere súhlasí. Táto únia má v programe ochranu záujmov dôchodcov ! To nepotrebuje komentár.
Obrázok používateľa gromovsky.stefan@zoznam.sk
#3
Štefan Gromovský
26. september 2010, 21:29
Keďže ?naši? reformátori si nechcú priznať, že celý 2.pil. je veľký ?tunel?, tak musia zaútočiť na dôchodcov. Terajší priemerný dôchodok (42% náhrada mzdy) pri valorizácii len o infláciu rýchlo klesne pod životné minimum. ------------------- Porovnanie medzi I. a II. pilierom (2005÷2009) _______Inflácia______I.pilier _____________II.pilier rok_______ %______Valorizácia(%)_____Dôch. fondy zhodnotenie(%) ___________________________________Rastové 3,49 2005______2,7_______8,85_____________Vyvážené 3,27 ___________________________________konzervatívne 2,87 ____________________________________rastové 4,70 2006______4,5_______5,95_____________vyvážené 4,42 ____________________________________konzervatívne 3,50 ____________________________________rastové 3,65 2007______2,8_______6,25_____________vyvážené 3,80 ____________________________________konzervatívne 4,13 ____________________________________rastové -7,41 2008______4,6________5,00_____________vyvážené -5,21 ____________________________________konzervatívne 2,81 ____________________________________rastové 0,72 2009______1,6_________6,95____________vyvážené 0,80 _____________________________________konzervatívne 1,56 celkovo____inflácia_____rast (I.pil.)______zhodnotenie (II.pil.) ____________________________________rastové 4,74% __________17,25%______37,60%_________vyvážené 6,95% ____________________________________konzervatívne 15,76% keď porovnáme (za 5 rokov)infláciu 17.25%; valorizáciu v I.pil . 37,60% a zhodnotenie v rastových fondoch DSS 4,74%, kde je 90% ?investorov?, tak .....? A to ?výsledky? DSS nie sú očistené o poplatky, ktoré tvoria 9÷12% z ?nasporenej? sumy a o infláciu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2011, 21:12
Chcem sa spýtať Malinovského, aký má on dôchodok, keď súhlasí s plánovanými úpravami dôchodkov. Určite má aspoň 1000eur, potom sa mu ľahko gagoce. Čo to vlastne znamená dôchodcovská inflácia - 1,8% ?, keď skutočná je cca 4,5 %. Prečo neorganizuješ aj ty protestné demonštrácie. Čoho sa bojíš?

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984