Budúcnosť Donbasu v nedohľadne

Počet zobrazení: 2904

Ruský prezident Vladimir Putin sa po prvý raz od roku 2014 konkrétne vyslovil k otázke osudu Donbasu. Zdôraznil, že problém obyvateľov regiónu, hoci „srdcom aj dušou“ s nimi cítime, nie je možné vyriešiť spojením Donbasu s Ruskom len tak „na ulici“.

Vojenská operácia, spustená v Kyjeve proti obyvateľom Donbasu, viedla k mnohým ľudským stratám a doslova posunula región na pokraj prežitia. Rusko podporuje ľudí humanitárnymi konvojmi a zastupuje ich záujmy na medzinárodnej scéne.

doneck_9._maj_2015.jpg
Ozbrojené sily Doneckej ľudovej republiky 9. mája 2015
Ilustračné foto:
Andrew Butko / Flickr - CC BY-SA 3.0

Napriek tomu sa čoraz viac a viac volá po plnom prevzatí regiónu, ktoré by zahrnulo Donbas do samého Ruska. „S Donbasom sme srdcom aj dušou, ale, žiaľ, takéto problémy nie sú riešiteľné na ulici, to sú vážne veci, ktoré súvisia s osudom celého Ruska aj ľudí, ktorí žijú v Donbase, uviedol pre RIA Novosti ruský prezident Vladimir Putin.

Pomoc obyvateľstvu Donbasu však bude pokračovať. To sa, okrem iného týka zabezpečenia prímeria, bez ktorého by osud tohto regiónu mohol dlho zostať vo veľkej tiesni.

„Pokiaľ ide o dodržiavanie Minských dohôd, neexistuje žiadna iná alternatíva… Podľa môjho názoru je najdôležitejšie a potrebné vytvoriť priamy kontakt medzi orgánmi v Kyjeve a orgánmi republík Doneck a Lugansk s cieľom presadiť Minské dohody,“ povedal Vladimir Putin.

Rusko, okrem iného, usiluje, aby Kyjev pri rozhodovaní zohľadnil záujmy obyvateľstva Donbasu. „Oba pozmeňujúce a doplňujúce návrhy k ústavnému zákonu a k zákonu o miestnych voľbách by sa mali riešiť v koordinácii s Donbasom. Táto koordinácia sa, žiaľ, nekoná, čo je kľúčový problém,“ zdôraznila hlava Ruskej federácie.

Rusko podporí región aj energetickými zdrojmi. „Vďaka Bohu, pokiaľ som dobre informovaný,  začalo sa opäť s dodávkami uhlia z Donbasu. To znamená, že môžeme začať dovážať uhlie. Myslím, že v prípade potreby vyriešime aj otázky týkajúce sa dodávok plynu a elektriny. Všeobecne, je potrebné obnoviť vzťahy v plnom rozsahu a formáte,“ povedal Putin.

Zdroj: BAT-PRESS, Rusko

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984