Čaká Krym osud Atlantídy?

Do roku 2050 sa obľúbené krymské pobrežie ocitne pod vlnami Čierneho mora. S katastrofickými prognózami sa predháňajú vedci, astrológovia aj zahraniční ekonómovia.
Počet zobrazení: 1077
3637010-roth-krym-FOTO-mlosiek.jpg

Jedni sa nádejajú, že v ich krajine budú mať klimatické zmeny vcelku pozitívny charakter. Podľa tvrdenia iných však niektoré (dokonca najbohatšie) regióny krajiny tak či onak utrpia. Konkrétne môže pod vodou zmiznúť Krymský polostrov.
Na nedávnej tlačovej konferencii v Kyjeve oznámil riaditeľ Inštitútu hydrometeorológie ukrajinskej Akadémie vied Vladimir Osadčij a námestníčka riaditeľa Inštitútu kozmických výskumov Natalia Kussuľ, že kolaps fungovania ekosystému a klimatických podmienok pocítia v prvom rade hornaté regióny – Krym a Karpaty. Južný breh Krymu skončí pod vodou. Hladina mora sa prudko zdvihne a na polostrov sa prirútia nekonečné dažde. Táto hrozivá predpoveď by sa mala vyplniť okolo roku 2050.

 

Nie je to len ukrajinský problém

Zatopenie celých regiónov nečaká len Ukrajinu, ale aj mnohé ďalšie európske krajiny. Prudkou zmenou klímy môže utrpieť infraštruktúra kúpeľných miest.
Vedcom sa však ťažko robia dlhodobé prognózy. Prax ukazuje, že každý rok do ich predpovedí zasahujú nepredvídané faktory. Preto momentálne jestvuje niekoľko verzií, týkajúcich sa možných zmien klimatických podmienok na Ukrajine.
Jeden z takýchto predpokladov sa viaže na pôsobenie značného objemu skleníkových plynov na životné prostredie. Tie môžu zmeniť niektorú z oblastí krajiny v púšť, kým inú v zatopené vresovisko. Konkrétnejšie, prívrženci tejto verzie tvrdia, že Doneck a Záporožie sa premenia na oblasti večného sucha a kúpeľný Krym zmizne pod vodou. 
„Áno, v ukrajinskej Akadémii vied sa skutočne posudzuje scenár zatopenia Krymu. Hovorilo sa dokonca o tom, že polostrov sa môže zmeniť na ostrov. Zhodná mienka však medzi vedcami nepanuje. Niekto ráta s tým, že sa tak môže stať do 40 rokov, iní sú presvedčení, že k tomu môže dôjsť dvakrát rýchlejšie,“ povedal pre portál Pravda.ru klimatológ Anatolij Bortnik. „Keď sa hladina svetového oceánu zvýši, nezatopí len polostrov, ale aj ďalšie južné regióny Ukrajiny. Hladina vody sa zvýši aj v Azovskom mori. Presný čas ekologickej katastrofy nemôže nikto predpovedať, pretože všetko závisí od intenzity činnosti ľudí – od toho, či zodpovední prijmú opatrenia na zníženie škodlivých emisií do atmosféry, alebo nie.“

 Astrológovia súhlasia s vedcami

Desivé perspektívy potvrdzujú aj uznávaní ukrajinskí astrológovia. Hoci ich ťažko nazývať vedcami, prognózy im vychádzajú. „Zmiznú niektoré ostrovné krajiny, zatopí časť Ameriky, Japonsko. Krym sa stane ostrovom, Európa súostrovím. Z Anglicka ostane korálový útes vôkol neobývateľného ostrova,“ povedal v nedávnom interview polytechnológ-astrosociomatik Igor Lepšin.
Medzinárodná Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj OECD tiež prognózuje kataklizmy na území Ukrajiny. Dokumenty zahraničných špecialistov varujú aj pred povodňami v ukrajinskom kúpeľnom meste Odessa.

Zatiaľ nemá zmysel hovoriť o možných rozmeroch poškodenia Krymského polostrova. Do naznačenej „hodiny H“ zostáva ešte 40 rokov. Ak čosi možno dovtedy stihnúť, nuž, vybrať si nové miesta na odpočinok...

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984