Ľudia sú voči trestným činom Ľahostajní

Prečo polícia nekvalifikuje mnohé trestné činy ako rasovo motivované, respektíve prečo ich preklasifikuje až neskôr? - Rasový motív musí byť preukázaný samotným priznaním páchateľa, svedeckými výpoveďami alebo z takých dôkazov, z ktorých vyplýva, že to konanie páchateľa bolo rasovo motivované.
Počet zobrazení: 959

Odpovedá Ján Bazovský, hovorca Ministerstva vnútra Slovenskej republiky

Prečo polícia nekvalifikuje mnohé trestné činy ako rasovo motivované, respektíve prečo ich preklasifikuje až neskôr?

- Rasový motív musí byť preukázaný samotným priznaním páchateľa, svedeckými výpoveďami alebo z takých dôkazov, z ktorých vyplýva, že to konanie páchateľa bolo rasovo motivované. Často sa stáva, že v prvých okamihoch po nahlásení trestného činu sa nedá stopercentne tvrdiť, že ide o takýto čin. Keď sa to potvrdí, vtedy ho môže vyšetrovateľ preklasifikovať. Môže dôjsť k paradoxnej situácii, že páchateľa možno podľa výzoru zaradiť k prívržencom hnutia Skinheads, ale dôvod, prečo spáchal daný čin, môže byť úplne iný. Napríklad môže ísť o nejaký konflikt medzi susedmi ako napríklad nedorozumenie či dlhy.

Veľa obetí útokov nedôveruje polícii a neoznámi ich. Na našej linke proti rasizmu sme zaznamenali niekoľko takých prípadov. Ako si to vysvetľujete? Čo polícia môže urobiť pre zvýšenie dôvery?

- Nepoznám dôvody tejto nedôvery, ale treba zdôrazniť, že verbálne a fyzické útoky pretrvávajú dlho. V Bratislave boli dlho rozličné „chuligánske skupiny“ či sídliskové partie, medzi ktorými dochádzalo k fyzickým stretom a tie polícii neoznamovali. Išlo o vyrovnávanie si nejakých účtov. Je možné, že aj v súčasnom období berú niektorí útoky ako takúto bitku. Alebo má poškodený nejaké prehrešky a uvedomuje si, že po nahlásení na políciu by sa na to prišlo a urobil by tak problémy aj sebe. Mnohí nemajú možnosti - napríklad skupinu ľudí, ktorí by niečo dokázali, alebo dostatok finančných prostriedkov, a preto sa neprihlásia na polícii. V niektorých prípadoch sa zdá, že vyšetrovací proces a jeho dokumentácia trvá dlhšie. Ak ide napríklad o náhodné útoky, nemôže sa pri nich urobiť nejaké predbežné opatrenie, nemôžeme zasahovať do práv a slobôd občanov, ktorí aj keď sympatizujú s hnutím Skinheads, pretože nie je postavené mimo zákona. Toto by si mali ľudia uvedomiť.

Ako vy hodnotíte spoluprácu občanov pri takýchto činoch?

- Musím povedať, že tá účasť je veľmi slabá. Svojím ľahostajným správaním umožňujú páchateľom konať činy, pri ktorých ohrozujú zdravie a život občanov. Ľudia majú aj, bohužiaľ, veľmi malé právne vedomie. A to by sa podľa mňa malo čo najskôr zmeniť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984