O láske, Afrike a čokoládových anjeloch

Na najnovšom filme režiséra Dušana Rapoša Fontána pre Zuzanu 3 badať programovú snahu o naplnenie sloganu filmu. Z istého uhľa pohľadu mu tento zámer naozaj vyšiel. Pod pojmom romantika si každý predstaví niečo iné. Po vzhliadnutí filmu mi je jasné, že režisérova predstava je v tejto oblasti naozaj komplexná.
Počet zobrazení: 1065

Na najnovšom filme režiséra Dušana Rapoša Fontána pre Zuzanu 3 badať programovú snahu o naplnenie sloganu filmu. Z istého uhľa pohľadu mu tento zámer naozaj vyšiel. Pod pojmom romantika si každý predstaví niečo iné. Po vzhliadnutí filmu mi je jasné, že režisérova predstava je v tejto oblasti naozaj komplexná. Do filmu sa mu podarilo napchať takmer všetko (alebo že by naozaj všetko?) doteraz použité klišé. Romantika na entú.

Počnúc nežnými zaľúbenými pohľadmi, cez večer pri západe slnka, divokú jazdu na koni s nádherne vlajúcimi vlasmi, bozkávanie sa v prírode, pod vodopádom, až po scénu naznačujúcu milovanie pod moskytériou obklopenou sviečkami. Samozrejme nesmiem zabudnúť na fontánu, ktorá je opäť, ako to už aj z názvu vyplýva, leitmotívom celého príbehu.

Dej je absolútnou konštrukciou, čo by sa možno aj dalo akceptovať, keby nebol zaklincovaný absolútne nezvládnutými dialógmi. Tie na plátne pôsobia veľmi umelo. Nasilu sa snažia vyjadriť životnú filozofiu, prípadne pôsobiť vtipne. Najhoršie pôsobia feministické narážky a pateticky vyjadrovaná láska k deťom.

Chyba ale pravdepodobne nebude len v dialógoch, ale v celkovej dramaturgickej koncepcii, ktorá nedáva postavám priestor na rozohranie ani minimálneho vnútorného konfliktu. Všetky postavy sa len pohybujú dejom bez hlbšej vnútornej motivácie a pôsobia ako herci, čo práve nakrúcajú film v Afrike. Reakcie sú naučené, slzy v očiach falošné. Vari len Eva Vejmělková sa usilovala dodať niečo ľudské svojej až neľudsky ideálne dobrej postave.

Jej herecká láska - reportér Michael v podaní Alessandra Coariho je postava, ktorá ma neprestávala iritovať počas celého filmu. Nechcem uraziť hercov žiadneho amatérskeho súboru, ale som presvedčená, že ktorýkoľvek z nich by tú postavu zahral lepšie. Za zmienku stoja hádam len detské herecké výkony. Tie sú naozaj roztomilé. Esteticky na plátne pôsobí aj miss Zimbabwe a jej kmeňoví rodáci.

Hudba filmu sa usiluje vo výraze vylepšiť to, na čo obraz nestačí. Romanticky ladené motívy pri veľkých detailoch zaľúbencov sa nám snažia pomôcť vcítiť sa do vnútorného emocionálneho prežívania postáv. Parafráza slovenskej ľudovej pesničky pobaví a zdeformovaná etno-afro hudba rozhnevá.

Film sa usiluje byť o všetkom a možno preto je vlastne o ničom. O láske je každý dobrý film - a tento je len o akomsi ďalšom plytkom citovom vzplanutí, ktoré sa tvári, že je niečo viac. O Afrike film nie je - aj keď to, čo je na ňom zaujímavé, sú práve exteriéry africkej prírody. A nie je ani o čokoládových anjeloch, lebo sa snaží byť o predchádzajúcich dvoch veciach. Symbióza v motívoch teda nenastala. Diváka so záujmom o film mimo hlavného komerčného prúdu tento film jednoznačne neosloví. To, či osloví diváka ladeného komerčne, sa dozvieme z distribučnej štatistiky už o pár týždňov. Keby bol tento film len jedným z dvadsiatich, ktoré by na Slovensku ročne vznikali, bolo by to v poriadku. Pri odchode z kina som sa cítila, parafrázujúc slová hlavnej predstaviteľky "ako zbitý pes, ale tie sochy boli krásne".

Ale to je len názor dospelého človeka. Pri plnom vedomí odporúčam, aby ste na film zobrali svoje deti. Úsilie konať dobro je podporené rečami aj skutkami. Je super darovať krv, tesať krásne sochy, zaujímať sa o výtvarnú kultúru iného národa. Deti majú radi pesničky s ľahko zapamätateľnými textami a tých je vo filme neúrekom. Okrem bozkávania tam nie sú háklivé scény a predstavte si, v celom filme nie je ani jedna negatívna postava. Všetci sú charakterní, zaujímaví, šťastní a úspešní. A radi sa hrajú. Ako v rozprávke.

Autorka je študentkou filmovej réžie na VŠMU

Fontána pre Zuzanu 3 Réžia a scenár: Dušan Rapoš, Kamera: Jirko Fojtík Hrajú: Eva Vejmělková, Alessandro Coari, Marián Labuda, Ibrahim Maiga, Hudba: Vašo Patejdl

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984