Čudné predstavy o štandardizácii

Po takmer dvoch mesiacoch mlátenia prázdnej slamy okolo rekonštrukcie vlády sa SDĽ rozhodla pripraviť koaličným partnerom ďalšie prekvapenie. Poslanci Ľubomír Andrassy, Pavol Hajdúk a Jozef Tuchyňa predložili novelu zákona o združovaní v politických stranách zakazujúcu činnosť tých politických subjektov, ktorých stanovy umožňujú členstvo vo viacerých subjektoch súčasne.
Počet zobrazení: 1549

Po takmer dvoch mesiacoch mlátenia prázdnej slamy okolo rekonštrukcie vlády sa SDĽ rozhodla pripraviť koaličným partnerom ďalšie prekvapenie. Poslanci Ľubomír Andrassy, Pavol Hajdúk a Jozef Tuchyňa predložili novelu zákona o združovaní v politických stranách zakazujúcu činnosť tých politických subjektov, ktorých stanovy umožňujú členstvo vo viacerých subjektoch súčasne. Predseda SDĽ Jozef Migaš nedávno vyjadril želanie, aby sa v koalícii stabilizovali pomery. Krok jeho poslancov k tomuto cieľu určite neprispeje.

Táto téma rezonovala aj pri stretnutí premiéra Mikuláša Dzurindu s prezidentom Rudolfom Schusterom. Predseda vlády ju komentoval slovami: "Nemali by sme sa zdržiavať vecami, ktoré nič neriešia. Návrh zákona, ktorý sa zaoberá dvojitým členstvom, absolútne nič nerieši." Členovia SDK sa cítia iniciatívou ľavicových koaličných partnerov ohrození a považujú ho za ďalší útok proti M. Dzurindovi a aktivitám vznikajúcej SDKÚ. Niet sa im čo čudovať, majú už skúsenosť s podobnými administratívnymi opatreniami. V roku 1998, len niekoľko mesiacov pred voľbami, sa Vladimír Mečiar rozhodol "odrovnať" silnejúcu opozíciu. Účelovo prijatá novela volebného zákona mala zabrániť vstupu koalície piatich strán združených v SDK do parlamentu. SDK sa ale vynašla a takisto účelovo vytvorila politický subjekt so 150 členmi. Neskôr jej viaceré materské strany prijali do svojich stanov paragraf o tzv. dvojitom členstve.

Slovenská politická scéna sa stáva čoraz neprehľadnejšou. Ale čo je neodškriepiteľné, tento problém si musia vyriešiť strany zvnútra, inak ho vyriešia voliči za nich. Kto by v Novembri ´89 povedal, že po desiatich rokoch nebudeme mať štandardné veľké zoskupenia kresťanských a sociálnych demokratov tak, ako je to bežné v stabilných demokraciách? Slovensko sa vyvíja spomalene, zaostáva za susednými krajinami Višegradskej štvorky. Sprehľadnenie politického spektra je iste želateľné, nie však nástrojmi, ktoré si zvolila SDĽ. Viacerí právni experti upozorňujú na protiústavnosť navrhovanej novely. Peter Kresák zo SOP vyhlásil, že má "vážne pochybnosti o ústavnosti takéhoto zákona". V prípade jeho prijatia bude iniciovať podanie na Ústavný súd. Aby nevznikali rôzne dohady, najlepšie je siahnuť po Ústave SR. Tá v článku 29 zaručuje: "Každý má právo spolu s inými sa združovať v spolkoch, spoločnostiach alebo iných združeniach. Občania majú právo zakladať politické strany a politické hnutia a združovať sa v nich." V odseku 3 sa uvádza: "Výkon práv možno obmedziť len v prípadoch ustanovených zákonom, ak je to v demokratickej spoločnosti nevyhnutné pre bezpečnosť štátu, na ochranu verejného poriadku, predchádzanie trestným činom a lebo na ochranu práv a slobôd iných." Ani jeden z uvedených bodov sa nenaplnil, a preto možno iniciatívu poslancov považovať za bezpredmetnú. Otázna ale zostáva skutočná motivácia predkladateľov. Naskytá sa prakticky jediný dôvod - pomsta.

Dvojité členstvo je problém etický, nie právny. Tuchyňovské "prečisťovanie vzťahov v parlamente" môže mať za následok iba stratu vzájomnej dôvery v koalícii. Poslanci SDĽ by mali vedieť, že dôvera je v politike tým najdôležitejším atribútom.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984