Exorcista bojuje so satanom

Od čias Martina Luthera, keď sa kňazi, mnísi a mníšky na základe poznania z Biblie vzdávali celibátu a vstupovali do manželstva, Vatikán nezažil ťažšie obdobie, ako to, ktoré ho čaká a ktoré môže spečatiť osud celej katolíckej cirkvi. 27. mája sa v New Yorku so svojou nevestou z Kórey, 43-ročnou lekárkou Sung Ryae Soon, zosobášil katolícky arcibiskup 71-ročný známy Mons. Rev. Emmanuel Milingo.
Počet zobrazení: 1063

Od čias Martina Luthera, keď sa kňazi, mnísi a mníšky na základe poznania z Biblie vzdávali celibátu a vstupovali do manželstva, Vatikán nezažil ťažšie obdobie, ako to, ktoré ho čaká a ktoré môže spečatiť osud celej katolíckej cirkvi. 27. mája sa v New Yorku so svojou nevestou z Kórey, 43-ročnou lekárkou Sung Ryae Soon, zosobášil katolícky arcibiskup 71-ročný známy Mons. Rev. Emmanuel Milingo.

Okrem neho sa na obrade zúčastnilo ďalších 59 párov rôznych vierovyznaní, pričom mnohí z nich sú významní náboženskí predstavitelia. Skutočnosť, že Mons. Rev. Milingo je arcibiskupom, ktorý sa rozhodol vzdať sa celibátu a oženiť sa, by vo vatikánskych kruhoch nebola takou šokujúcou, ako to, že tento obrad celebrovali zakladateľ bývalej Cirkvi zjednotenia Rev. Son Mjong Mun a jeho manželka.

Kontroverzný liečiteľ

Arcibiskup Milingo pochádza zo Zambie a bol špeciálnym delegátom pontifikálnej rady pre pastoračnú starostlivosť o prisťahovalcov a pocestných vo Vatikáne. Napriek tomu, že v septembri minulého roku ho zbavili funkcie, považuje sa za najdôležitejšieho a najskúsenejšieho exorcistu posledných rokov a liečiteľa viery. Je autorom vyše 15 kníh, z ktorých najznámejšie sú "Bojujúc so satanom" a "Tvárou v tvár satanovi". Hoci je veľmi známy nielen v katolíckych kruhoch, žiadna z jeho kníh sa neobjavila v kníhkupectve "Libreria Vaticana" vo Vatikáne a ani v iných katolíckych kníhkupectvách, pretože ich obsah je problematický. Za svoje kontroverzné liečiteľské pôsobenie ho zbavili svojho miesta v Lusake, kde bol hlavou arcibiskupstva.

Milingo sa stal biskupom v roku 1969 a o štyri roky neskôr objavil u seba zvláštny dar - liečenie chorých a vyháňanie démonov. Krátko po tomto zistení Vatikán oficiálne prešetroval mladého biskupa, ktorý rýchlo získaval na popularite medzi ľuďmi, no mnohí biskupi ho kritizovali alebo mu závideli. Hoci od roku 1982 žije v Ríme, intenzívne cestoval a priťahoval zástupy, aj keď mu niektorí biskupi v Taliansku zakázali celebrovať verejné omše vo svojich diecézach, čo rešpektoval. Mal povinnosť informovať vatikánsky sekretariát o svojich cestách, aby neboli problémy s lokálnymi biskupmi. Len príležitostne mu dovolili mať verejné omše v Ríme.

Obviňovaný z čarodejníctva

Z kresla v Lusake Milinga odvolali po tom, čo sa naňho sťažovali biskupi a pápežský nuncius, že zanedbáva svoju diecézu a jeho liečebné počínanie je mimo hraníc katolíckej cirkvi. V roku 1982 ho povolali do Ríma, kde sa ocitol v domácom väzení, až kým sa nestretol s pápežom Jánom Pavlom II., ktorý mu povedal, že má zostať vo Vatikáne. Dostal tam malý byt a prácu ako špeciálny delegát pontifikálnej rady pre pastoračnú starostlivosť o prisťahovalcov a pocestných (agentúra koordinujúca pastoračnú starostlivosť o utečencov, imigrantov a Rómov). Keďže Vatikán nemohol zastaviť jeho kontroverznú činnosť, ale ani ju nepodporoval, dostával sa Milingo ďalej do problémov s niektorými biskupmi. Mnohí ho obviňovali z čiernej mágie, čarodejníctva a čudných afrických praktík.

V novembri 1996 na medzinárodnom kongrese v Ríme Milingo vyhlásil, že niektorí členovia katolíckej cirkevnej hierarchie v Ríme tajne praktizovali formálne satanské rituály. Toto vyhlásenie bolo veľmi podobné obsahu knihy "Windswept House" (Dom zmetený vetrom) od katolíckeho spisovateľa Dr. Malachi Martina. Ten v knihe popisuje satanistický rituál, ktorý sa udial v chráme Sv. Pavla vo Vatikáne 29. júna 1963, keď vysoko postavení predstavitelia cirkvi vlastnou krvou podpísali prísahu zničenia cirkvi zvnútra. Dr. Martin bol vo Vatikáne sekretárom u kardinála Bea v čase, keď kardinál ukázal obsah 3. fatimského zjavenia pápežovi Jánovi XXIII. Zo stretnutia prišiel roztrasený a Martinovi oznámil, že pápež obsah zjavenia neuverejní. (Mimochodom, odborné kruhy nepovažujú obsah 3. zjavenia, zverejnený Vatikánom v minulom roku, za autentický).

Autor (1969) je spisovateľ a prekladateľ

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984