Zamestnanie verzus poslanie

Na prvý pohľad sa zdá, že sa svet práce mení veľkou rýchlosťou. Nezamestnanosť by mala byť pre politikov (okrem iných tém) témou číslo jeden. Očakávame síce, že bude vytvorených dostatok pracovných miest, no na druhej strane sa bojíme o svoje vlastné zamestnanie. Zároveň sa na mnohých pracoviskách stupňuje mobbing (psychický teror) a vyhorenosť z práce.
Počet zobrazení: 3091
Foto x.jpg

Štát namiesto toho, aby sa snažil aspoň trošku prácu oslobodiť a poskytnúť tak ľuďom možnosť venovať sa skutočne zmysluplným činnostiam, dotuje množstvom peňazí pracovné miesta, ktoré nie sú o nič lepšie ako veslovanie na galejách. Jedinú slobodu, ktorú máme vo svete práce od štátu k dispozícii, je možnosť voľby medzi dvoma či viacerými, viac-menej pofidérnymi, alternatívami. Sloboda však znamená oveľa viac. Predstavuje aj možnosť robiť niečo skutočne dôležité, niečo, čo skutočne chceme. A tu prichádza k slovu zamestnanie ako poslanie. Niečo som na túto tému spomenula už v článku Hra na istotu.
 


Testy a dotazníky - skresávanie duší


Tlak na to, aby sme fungovali v pracovnej oblasti pokiaľ možno čo najefektívnejšie, sa zákonite odráža aj v činnosti moderných karierových či personálnych poradcov, ktorí by nám mali pomáhať pri rozhodovaní o našom pracovnom živote. Ak by šlo o pomoc pri navigácii zamestnania ako poslania, resp. povolania, boli by brané do úvahy aj naše sny a priania. Štandardizované personalistické postupy však už v začiatkoch okrešú túto časť na minimum. Samozrejme, že rôzne osobnostné testy a dotazníky majú v poradenstve pre voľbu zamestnania svoje opodstatnenie, zároveň však skresávajú dušu človeka a priestor pre rozvoj našej inej (tvorivej) stránky nedostáva vôbec žiadnu šancu.

Celé divadielko je založené na jednoduchom princípe. Kompetentná osoba s vami urobí sériu testov, vyplníte rôzne osobnostné dotazníky, odpoviete na inteligenčné testy a počkáte si na vyhodnotenie, ktoré bude prezentované ako profil vašich údajných schopností, keďže k  takmer každej práci je stanovený profil požiadaviek, ktorý sa dá porovnávať s profilom našich schopností. Tento postup je jednoduchý a rýchly, ale má veľmi veľa nedostatkov.

Nech sú testy akokoľvek obsiahle, stále redukujú človeka len na tie informácie, ktoré sú v nich merané resp. skúmané. Vzniká tak akýsi neživý a digitálny profil našej osobnosti. Povolanie je však práve o pocite, že sme nažive. No tento pocit v dnešnej dobe nie je žiadnou samozrejmosťou. V neživom profile našej osobnosti sa viacrozmernosť a mnohovýznamovosť života stráca. Profily požiadaviek na jednotlivé pracovné miesta sú taktiež jednodimenzionálne a neživé. Štandardizované pracovné poradenstvá zanedbávajú najdôležitejšiu časť našej osobnosti, jej komplexnosť a mnohorakosť.


Rady jednotne zastrihnutých stromov

Čoraz častejšie sa stretávam s javom, že ľudia pri hľadaní zamestnania začínajú cítiť odpor k ponukám, ktoré sa obmedzujú len na nejaké schopnosti a požadované vzdelanie, pretože neoslovujú celého človeka ako komplexnú bytosť. Profil vašich schopností sa síce môže zhodovať s profilom požiadaviek na danú pozíciu, ale vôbec vás neosloví, nevznikne žiadna rezonancia na hlbšej úrovni. Zhoda ostáva úplne bez života.

Na ceste k materiálnemu blahobytu sme sa naučili definovať svet hlavne podľa toho, akým spôsobom ho možno využívať. Z voľne rastúcich jabloní sa stali uniformné, v radoch stojace a jednotne zastrihnuté stromy. Efektívnosť zberu úrody je pre nás dôležitejšia ako voľný rast. Tento postup sa dá pochopiť a aplikovať na jabloňový sad, lenže čoraz viac je viditeľný aj v bežnom pracovnom živote. Ľudský kapitál - pojem, ktorý naznačuje, ako hlboko sú funkcionalistické pojmy z oblasti ekonómie usadené. Svet práce sa stáva oblasťou, ktorú prehnané zdôrazňovanie efektívnosti a produktivity zvlášť silno zasahuje.

Niekde na ceste k lepšej budúcnosti práca stratila svoju dušu. Počet ľudí, ktorí sú postihnutí vyhorením, depresiou, ale aj mobbingom z roka na rok rastie. Čo sa to s naším svetom práce stalo?

Foto: Sean MacEntee

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
08. júl 2011, 18:13
Rozumiem povzdychu autorky, pretože je to skutočne tak:
Nie úrady práce, ale celý rozvinutý trh personálnych agentúr a personálnych "recruiterov" ( po slovensky: náborárov) hľadajú pracovnú silu pre prevažne zahraničných investorov.

Pretože sme "zglobalizovaní", personálne agentúri a "recruiteri" používajú rovnaké šablóny a rovnaké elektronické formy náboru a výberu, pri ktorých je jedno, či Vás vyberajú na stavbu v Adis Abebe alebo do callcentra v Brne.

Spomeňte si, dal som do blogu podobnú tému o rovnakom probléme náboru a výberu a o tom, ako sa z toho vytvoril biznis.

Zaoberám sa vedomostnou ekonomikou a preto zodpovedne tvrdí, že celý tento biznis sa už dnes podobá na ťažbu nerastného bohatstva v 19. a 20.soročiach, keď prospektori ťažili z ložísk zaostalejších krajín pre koloniálne mocnosti lacnú surovinu. Dnes sa ťaží "lacná pracovná sila" a prospektormi sú personálne agentúry a ich koloniálnymi zákazníkmi zahraniční investori a dobre rozvinutá sieť firiem akéhokoľvek priemyselného a podnikateľského odvedvia.

Do vypuknutia systémovej krízy kapitalizmu to pre nás vyzeralo nádejne, Slováci pôjdu ( a šli!) za hranice a budú sa mať dobre. Dnes počas krízy sa siotuácia dramaticky zmenila, prospektori ťažia z "domácej surociny" na mieste pre taký či onaký montážny závod, pre to či ono callcentrum, pre také či onaké obchodné zastúpenie.

A štát, teda súčasná vláda, sa už ani len neprizerá. Ona to podporuje, najradšej by zrušila "zbytočné" úrady práce, cez ktoré už človek sotva získa prácu.

Nezamestnanosť sa pohybuje okolo 10-12 percent práceschopného obyvateľstva, zďaleka to nie sú iba Rómovia. Dnes to už nie je "armáda nezamestnaných", je to "roztrúsená bieda" po celom Slovensku, ale i po celom svete ( čo je na tom pravdy, že v Dánsku ( chytil som to včera na informáciách) je SEDEM precent práceschopného obyvateľstva bez práce? V TOM DÁNSKU, ktoré bolo považované za raj v Európe.

Naspäť k nám: V inom článku o Slovensku sa píše o strachu. Áno, ten strach o to, že človek stratí živobytie, je dnes a tu u nás všadeprítomný. Aje to horšie ako vylúčenie zo strany i ako "znemožnenie tvorivého pracovania".

Opýtajte sa ľudí po päťdesiatke, čoho sa desia, opýtajte sa mladých pred ukončením školy, z čoho majú nepokojný spánok.

Práca ako poslanie? Výnimočne. Ale nikdy nie v zamestnaní u zahraničných investorov či v štátnej správe v roku 2011. My školitelia sme to učili celú prvú dekádu 21,storočia, že práca sa nám vďaka tvorivosti stáva poslaním. Lenže kde je strach, tam končí poslanie. V roku 2011 už práca v monhých prípadoch a často nie je poslaním. Neveríte? Opýtajte sa lekárov a sestričiek, ktorých prepúšťajú z "nadbytočných" nemocníc... keď už nikoho iného.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. júl 2011, 18:14
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
09. júl 2011, 12:03
?Štát ... dotuje množstvom peňazí pracovné miesta, ktoré nie sú o nič lepšie ako veslovanie na galejách. Jedinú slobodu, ktorú máme vo svete práce od štátu k dispozícii, je možnosť voľby medzi dvoma či viacerými, viac-menej pofidérnymi, alternatívami. Sloboda však znamená oveľa viac. Predstavuje aj možnosť robiť niečo skutočne dôležité, niečo, čo skutočne chceme. A tu prichádza k slovu zamestnanie ako poslanie. Niečo som na túto tému spomenula už v článku "Hra na istotu". Tam ste uviedli: ?Pretože to často vyzerá tak, že máme slobodu len na to, aby sme sa dobrovoľne rozhodli, že budeme otrokmi. Žiadna revolúcia neudelila človeku slobodu len tak bez práce, čiže bez toho, aby zároveň neprebehla revolúcia aj v jeho vnútri.?************ Niekde sa stala chyba po buržoáznom prevrate v 1989, len nikto to nechce povedať otvorene a nahlas! Zmyslom kontrarevolúcie nebolo dať ľuďom slobodu a zobrať istoty! Zmyslom bolo získať na východe trhy a veľmi lacnú pracovnú silu. Pretože kapitalizmus pokiaľ nemá možnosť expanzie, tak sa zrúti vo svojom liberálnom chaose. Takže to, čo autorka správne popísala je len odraz reality, resp. jej dopad na proletariát, ktorí spôsobil imperialistický globálny kapitalizmus. Nikde v oboch článkoch nevidím ani náznak konkrétneho východiska ako sa dostať z kapitalistického otroctva? Lebo ako v komentáre k vášmu článku "Hra na istotu". píše Milan Antal: ?socializmus, ten už takisto naplnil svoje dejinné poslanie, vyčerpal svoj potenciál a týmito otázkami sa majú zaoberať už jeho nástupcovia.? Ale aký je ten nástupca socializmu, tak to sa nikde nedozvieme? Dúfam, že nie Ficov pseudosociálny štát! Toho nech nás Boh ochraňuje, takisto ako kapitalizmu 21.storočia!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. júl 2011, 13:57
Bráni samosprávam nejaký zákon zakladať organizácie, ktoré im môžu pri dobrom založení a zorganizovaní nielen pomôcť riešiť sociálne problémy vo svojej obci, meste, ale dokonca im môžu priniesť toľko potrebnú tvorbu zdrojov, finančných a možno i kapacít pre riešenie vlastných komunálnych a stavebných problémov?

Lenže asi je jednoduchšie vyrúbiť dane, pýtať peniaze od štátnej kasy a plakať, že eurofondy nedajú...

Šikovné samosprávy by vlastne mohli iniciovať tvorbu družstiev nielen pre samozásobenie zeleninou a ovocím, ale i komunálne družstvo pre stavbárske, cestné, remeselnícke služby. Kde je napísané, že ak sa im bude dariť, nebudú lepšími zamestnávateľmi ako zahraniční investori?
Zatiaľ si všetci hlavne vytyčujú ploty raz na "priemyselné parky", raz na "fotovoltaické farmy" a vždy zaplačú...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. júl 2011, 14:27
tak si jeho vlastnosti postupne "vypočítajte":-). Aj spoločenské vedy treba založiť na poznaní, že sme len bežnou súčasťou tohto vesmíru a preto platia pre nás všeobecné princípy, zákony, ako aj pre iné materiálne systémy. Po objavení periodickej sústavy chemických prvkov chemici získali schopnosť vidieť vo vývojovom rade zatiaľ neobjavené prvky a najmä opísať ich vlastnosti. A tak to robím aj ja a to je naša úloha, opisovať možné vlastnosti nových systémov z ich postavenia vo vývojovom rade, nie si ich subjektívne vymýšľať na základe našich želaní. ****** Jedno je isté, že postaviť zamestnanie ako poslanie nie je funkciou kapitalizmu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. júl 2011, 15:01
"Veľa by dnes mohli robiť samosprávy Bráni samosprávam nejaký zákon zakladať organizácie, ktoré im môžu pri dobrom založení a zorganizovaní nielen pomôcť riešiť sociálne problémy vo svojej obci, meste..." ********* Nič im v tom nebráni, ale jadro problému je úplne inde. Ten spočíva v tom kto je primátorom, alebo starostom a taktiež aj v tom kto sa dostane za poslancov do samosprávy. Slušní ľudia sa nebudú blamovať zbieraním stoviek podpisov, aby mohli kandidovať ako nezávislí! Kandidovať cez politické strany je to pre slušného a vzdelaného človeka takmer nemožné, pretože sa na kandidátku politickej strany ani nedostane. To by si musel kúpiť miesto od predsedu politickej strany na regionálnej úrovní. Keďže to považuje za korupciu, tak by so špinavými rukami apriori nechcel ísť do samosprávy.Ak si zoberieme koľko obci a miest má starostov so základným vzdelaním a učňovkami, tak je všetko jasné. Dokonca aj Smer podporuje učňovkárov ak sú solventní "podnikatelia" Ako napr. v Poltári exkrčmár Gavalec a takýchtopríkladov sa nájdu desiatky až stovky. Slušní, charakterní a s VŠ vzdelaním ľudia sa na kandidátky nedostanú a keby aj išli ako nezávislí, tak ich rodinné gangy podporujúce miestneho zbohatlíckeho kreténa nezvolia! Navyše európska legislatíva neumožňuje stanoviť vzdelanostné minimum (napr. 2 stupeň VŠ), lebo by nemohla EÚ kreténsky fungovať ani na regionálnej úrovní! Hoci prenesené právomoci na mesta a obce by to vyžadovali pre efektívne fungovanie. A ono je to všetko o tom.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. júl 2011, 15:19
1, Do nekonečná nebudem opisovať, že ak chceme zabrániť vykorisťovaniu, tak pracujúci musia vlastniť výrobné prostriedky, nie štát!!!!!!!! Lenže toto odporuje ideológií socialistov a komunistov, pretože by inak stratili hegemóniu nad proletariátom! *** 2, Navyše štát je zlým vlastníkom, pretože politbyra tam dosadzujú svojich kamarátskych nominantov, ktorí sú zväčša diletanti a ide im o ich osobný prospech! *** 3, Štát musí byť menej ako "nočný strážnik" ak použijem známu analogickú terminológiu. Všetká moc musí vychádzať z dola od vzdelaného proletariátu*** 4, Všetko treba riadiť decentralizovane z dola, ale to sa opäť nebude páčiť centralistickým komunistom a socialitom. *** A takto môžem pokračovať. Takže pokiaľ bude mať rozhodujúci vplyv v štáte "podnikateľská" buržoázia združená v Smere a hegemonistická (červená buržoázia)v KSS, tak nádej na zmenu k lepšiemu a spravodlivejšiemu postaveniu pracujúcich zostáva len v teoretickej rovine, či skôr na úrovní osobných priani novodobých "nevoľníkov".
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. júl 2011, 16:25
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
11. júl 2011, 12:37
Milá Inga. Reagujem na časť príspevku o nutnosti mať v čele samospráv vysokoškolákov. Nesúhlasím. Ako príklad uvádzam zloženie Národnej rady SR. Sú tam samí vysokoškoláci, doktori,inžinieri,právnici a im podobní a ako to vypadá. Nekvalitné,proti vlastnému ľudu pôsobiace zákony,zákony,ktoré ani nevstúpia do platnosti a treba ich okamžite meniť a pod. Myslím si ,či už vo vysokej politike, ale hlavne v samospráve by sa mali skôr preferovať ľudia so skúsenosťami,ktorí sa osvedčili ako stredné kádre,bez politického kádrovania, skrátka ľudia bez straníckych nálepiek, za ktorými stoja roky odvedenej práce. Aj naši dávni predkovia mali vždy radu starších ,ktorá rozhodovala o dôležitých veciach. Každý majiteľ firmy,zamestnávateľ Vám potvrdí,že lepší je dobrý stredoškolák,ako pomocou protekcie a dneska aj úrovňou štúdia,slabý vysokoškolák. Na záver,začiatkom 90-tych rokov bol populárny vtip: Prečo sa rozpadol ZSSR? Bolo to spôsobené mladíckou nerozvážnosťou s. Gorbačova. edo
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. júl 2011, 13:14
ono vela z tych buranov ktori tam v tom parlamente sedia si uz stihli nejaky ten titul kupit ked uz sedeli v parlamente, alebo cestou k tomu kreslu. byt jeden den astrologicka a na druhy den magistra socialnych vied, to je len priklad. mame tam zmrzlinarov, vypravcich, casnikov, autickarov atd. a je jedno kolko titulov si za ten cas kupili, stale budu vyzerat a spravat sa tak "...ako keby prave prisli preplnenym osobakom z Majcichova".. (Satinsky)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. júl 2011, 18:16
Každý majiteľ firmy,zamestnávateľ Vám potvrdí,že lepší je dobrý stredoškolák,ako pomocou protekcie a dneska aj úrovňou štúdia,slabý vysokoškolák. Na záver,začiatkom 90-tych rokov bol populárny vtip: Prečo sa rozpadol ZSSR? Bolo to spôsobené mladíckou nerozvážnosťou s. Gorbačova. edo"******** Typické buržoázne myslenie ste tu predviedli. Predsa je pre buržuja oveľa výhodnejšie zamestnať a ľahko vykorisťovať učňovkára s maturitou, ktorý vie držať hubu a makať za pár "šupov", ako vysokoškoláka, ktorý má prehľad a hlavne svoj názor a vie svoju prácu ohodnotiť. Len priblblá nevzdelaná lúza sa dá ľahko vykorisťovať a ovládať! Nechcem rozoberať úroveň vysokoškolákov v parlmente, ktorí si pokúpili diplomy. Keď išli do politiky, tak to boli burani s učňovkami, resp. učňovkami s maturitou, ktorí robili živnostníkov, novinárov bez vzdelania, alebo len krčmárov a čašníčky (len si pozrite životopisy smráckych poslancov) Buran ostane buranom ak si kúpi aj PhD.! *** PS:Mimochodom Gorbačova si kúpila západna buržoázia a bol aj náležite honorovaný "Nobelovou cenou" za zradu proletariátu!!!!!!!!!!!! Teraz si ako 80 ročný dôchodca užíva v Nemecku a Švajčiarsku, kým proletariát v Rusku trpí!!! Tak mi toho buržoázneho dementa ani priblblými vtipmi nepripomínajte!
Obrázok používateľa oznemeton@gmail.com
Zuzana Mokráňová
14. júl 2011, 12:07
Presne tak. Vyborne vystihnute:"celý tento biznis sa už dnes podobá na ťažbu nerastného bohatstva v 19. a 20.soročiach, keď prospektori ťažili z ložísk zaostalejších krajín pre koloniálne mocnosti lacnú surovinu. Dnes sa ťaží "lacná pracovná sila" a prospektormi sú personálne agentúry a ich koloniálnymi zákazníkmi zahraniční investori a dobre rozvinutá sieť firiem akéhokoľvek priemyselného a podnikateľského odvedvia." K tomu niet co dodat. Blog som sice este necitala, ale vdaka Vasmu upozorneniu si ho coskoro urcite pozriem. ;-)
Obrázok používateľa oznemeton@gmail.com
Zuzana Mokráňová
14. júl 2011, 12:23
Citujem Inga: "Nikde v oboch článkoch nevidím ani náznak konkrétneho východiska ako sa dostať z kapitalistického otroctva?" Mozno poznate myslienku zakladneho prijmu, ta by poskytla aspon ciastocne vychodisko z otroctva ..Teraz nemam vela casu na priblizenie celej koncepcie (http://www.zakladnyprijem.sk/zakladna-idea, alebo kniha - Vseobecny zakladny prijem od Philippe Van Parijs, Marek Hrubec, Martin Brabec a spo.), ktora je casto oznacovana za utopiu, ale mne ako ekonomickemu laikovi, sa celkom pozdava minimalne z ludskeho hladiska, kedze by uz clovek nemusel pracovat len pre peniaze, ale mohol by sa venovat tomu, co ho naozaj naplna a bavi, cize poslaniu. Toto by vsak chcelo naozaj velku vnutornu premenu, kedze koncepcia ZP predpoklada uplne ine vnutorne nastavenie ludi, nez ake vladne teraz...Z tohto pohladu ide bohuzial naozaj o utopiu. Ale ktovie, mozno sa to casom zmeni.
Obrázok používateľa oznemeton@gmail.com
Zuzana Mokráňová
14. júl 2011, 12:24
Presne tak. Vyborne vystihnute:"celý tento biznis sa už dnes podobá na ťažbu nerastného bohatstva v 19. a 20.soročiach, keď prospektori ťažili z ložísk zaostalejších krajín pre koloniálne mocnosti lacnú surovinu. Dnes sa ťaží "lacná pracovná sila" a prospektormi sú personálne agentúry a ich koloniálnymi zákazníkmi zahraniční investori a dobre rozvinutá sieť firiem akéhokoľvek priemyselného a podnikateľského odvedvia." K tomu niet co dodat. Blog som sice este necitala, ale vdaka Vasmu upozorneniu si ho coskoro urcite pozriem. ;-)
Obrázok používateľa oznemeton@gmail.com
Zuzana Mokráňová
14. júl 2011, 12:25
Citujem Inga: "Nikde v oboch článkoch nevidím ani náznak konkrétneho východiska ako sa dostať z kapitalistického otroctva?" Mozno poznate myslienku zakladneho prijmu, ta by poskytla aspon ciastocne vychodisko z otroctva ..Teraz nemam vela casu na priblizenie celej koncepcie (http://www.zakladnyprijem.sk/zakladna-idea, alebo kniha - Vseobecny zakladny prijem od Philippe Van Parijs, Marek Hrubec, Martin Brabec a spo.), ktora je casto oznacovana za utopiu, ale mne ako ekonomickemu laikovi, sa celkom pozdava minimalne z ludskeho hladiska, kedze by uz clovek nemusel pracovat len pre peniaze, ale mohol by sa venovat tomu, co ho naozaj naplna a bavi, cize poslaniu. Toto by vsak chcelo naozaj velku vnutornu premenu, kedze koncepcia ZP predpoklada uplne ine vnutorne nastavenie ludi, nez ake vladne teraz...Z tohto pohladu ide bohuzial naozaj o utopiu. Ale ktovie, mozno sa to casom zmeni.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
22. október 2011, 11:10
mno ono by to malo fungovať a mohlo by. iste štát nás dosť okliešťuje,niekedy si myslím, že nechce aby práca bola poslaním. lenže čo my? ľudia? je také jednoduché povedať Oni sú na vine. ale čo preto robíme my, aby práca nás bavila? prečo veríme všetkému čo sa objaví v médiach? určite problematika ľudí po päťdesiatke mi je najbližšia , som v tej kategorii .a niekedy zúrim, keď počujem tie, slová "po päťdesiatke nás nikto nechce !.Každému sa zle hľadá zamestnanie, ale naučili sme sa ako ho hľadať? ani tých 21 rokov po revolúcii nie. Bola som viackrát nezamestnaná, ale nikdy nie preto, že som bola po päťdesiatke.určite robila som často za minimum mzdy, ale za toľko robili všetci okolo mňa. a vždy som si našla zamestnanie. určite nerozčuľovala som sa, že je to diskriminácia, keď som zistila, že ten ,ktorý zamestnávateľ chce maldú, atraktívnu . on vedel prečo . keby sme sa toľko nerozčuľovali, keby sme si robotu robili ako poslanie aj keď máme strach, možno by nám bolo ľahšie. áno aj ja som mala a mám strach /dokonca som v kategorii , kde aj socialka je najnižšia :D/ ,ale vždy som mala rada robotu čo robím. Prečo si sami zo seba robíme zombii? Prečo aj my sa nesnažíme.Tým ,ktorí nám vládnu ,práve takáto netečnosť vyhovuje, a že sa sťažujeme a plačeme, to predsa nestojí peniaze .
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. október 2011, 11:18
inga toto bolo silné. Proletariát ,aký proletariát? v rusku sa majú blbo aj inteligencia aj tí čo pracujú rukami. pochybujem že by to bola gorbačova chyba. neviem koľko máš rokov, ale ty si ešte stále myslíš, že SSSR bol skvelý vynález? vtedy snáď proletariat netrpel? ale áno, ja som tam bola , dopisovala som si . nie, nesťažovali sa, lebo to by bol gulag z toho, ale stačilo pozerať a počúvať .... vysokoškoláci v parlamente? mno je pravda, že nie každý vysoškolák, či už v parlamente,alebo inde má vedomosti. ale takto razante a so závisťou by som nereagovala.... len tak na margo, ten malý človiečik,ten tzv. proletariat teraz a plebs predtým, bude na tom vždy najhoršie.... dokonca aj vtedy ke´d sa bude mať 100 krát lepšie ako teraz .

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984