Náhľad do chorej duše spoločnosti

Počet zobrazení: 2636

V ostatnom čase si často kladiem otázky: V akom svete žijeme? Kam kráčame? Čím sa dávame ovplyvňovať? Odpovede na otázky týkajúce sa smerovania spoločnosti hľadajú viacerí, aj keď zďaleka nie väčšina. Podľa môjho názoru žijeme v chorej spoločnosti, kde môžeme všetko, ale nevážime si nič. A tak nebojujeme o ušľachtilé ciele, nedvíhame si sami latku, nepriťahujú nás príklady iných. Prežívame, alebo dožívame? Medziľudské vzťahy a citové väzby majú iný charakter a intenzitu. Sú povrchné, založené na iných hodnotách. Takmer každý sedí za počítačom s internetom. Ten zbližuje kontinenty, ale vzďaľuje ľudí.

Doba je rýchla, neosobná, povrchná, málo emocionálna. Ako hovorí MUDr. Ján Hnízdil „Všade okolo nás je hluk, smog, znečistená strava, chémia, sme v strese, vystavení zlým vzťahom, užívame zbytočne veľa liekov. Ako v takom prostredí máme byť zdraví? Je to seba zničujúce. Farmaceuti stále prichádzajú s novými liekmi na rakovinu, ale tej neustále pribúda. Pretože žijeme rakovinovým spôsobom života. Takto to už ďalej nemôže fungovať. Sme ako pasažieri v lietadle, ktorého rýchlosť sa neustále zvyšuje. Kŕčovito sa držíme sedadiel, stúpa nám tlak, hlava sa krúti, zvraciame. Napriek tomu sa stále uisťujeme, že lietadlo je vybavené najmodernejšou technológiou, nádrže sú plné, v pilotnej kabíne sedí skúsená posádka. Chyba! Stačí vážnejší problém a technológia zlyháva, benzín dochádza a posádka, opitá mocou, nie je schopná kontrolovať ani sama seba.

Je najvyšší čas, aby sme sa vrátili na zem, ospravedlnili sa jej a začali žiť v súlade s ňou. Ak chceme spoločnosť pozitívne zmeniť, musíme začať od seba. Správať sa lepšie k sebe, svojmu okoliu, životnému prostrediu. Nečakať, že to niekto urobí za nás. „Ja osobne zastávam názor, že  človek musí snívať, pýtať sa, hľadať šťastie, zmysel života. A to nielen pre seba a svoje okolie. A preto sa nedajme vyrušovať nejakými kópiami, ktoré odrážajú nerozum a necnosti ako v zrkadle.

Taktiež si treba uvedomiť, že každodenná myšlienková hygiena je nevyhnutnosťou. Naše myšlienky sa šíria do informačného poľa, ktoré ľudia húfne zamorujú svojím nezodpovedným mentálnym správaním a následne to dopadá na nás individuálne a skupinovo tak isto, ako keď zamorujeme atmosféru. Cesta civilizácie von z problémov je jedine v pochopení ako reálne funguje ľudské myslenie, ako s nim manipulovať, aby sme nevedomky neublížili sebe i druhým.

Úplne na záver by som rád zdôraznil, že  väčšina ľudí vníma osvedčené vzory a múdre vzorce. Preto by duša spoločnosti bola oveľa zdravšia, keby mala MÚDRYCH a DOBRÝCH VODCOV, znalostnú ekonomiku namiesto známostnej. Ak Slovensko má zrýchliť cestu k prosperite a naozaj vyššej kvalite života a dlhodobej hodnotovej spoločnosti – tak výber ľudí do VLÁDY i do PARLAMENTU by mal zohľadňovať skúsenosť, múdrosť, vzdelanie, zrelosť a charakter.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984