Poučenie pred koncom sveta

Počet zobrazení: 2627

Rozprával sa taký vtip: „Čo majú spoločné Ronald Reagan a Leonid Iľjič Brežnev?“ „Reagan má Spojené štáty a Brežnev má spojené obočie.“

Pamätáme si, Leonid Iľjič bol star. Očeň star! Za mladi podľa fotiek „krasavčik“, no ešte nedorazila móda plastických chirurgov. Tí ruskí robili, čo vedeli. Okolie ho tiež povzbudzovalo. Príliš veľa ľudí bolo zrastených so svojimi stoličkami vďaka jeho politike „zastoja“, leteli by s ním. Vždy ho dostrkali k mikrofónom, všetci tlieskali a asi sa tešili, že Leonid Iľjič Brežnev žije. Ťapuškal s nimi. Potom začal hovoriť, kamera sledovala, ako v ústach omáľa protézu. Noviny na druhý deň pretlmočili, čo to vlastne huhňal.

Keď zomrel, v našej redakcii umiestnili kondolenčnú listinu. Na druhý deň niekto ukradol pero, ale aj tak už boli všetci dobrovoľne podpísaní. Konala sa rozlúčka. Stolík zakrytý smútočným flórom, fotka Leonida Iľjiča v zarámovanom obraze s čiernou páskou v rohu. Recitovala sa čerstvá báseň. Mnohí súdruhovia mali zarosené oči. Napriek smutnej chvíli si niektorí spomenuli, že do Československa poslal tanky. Kto ich teraz odvolá? Sú tu umiestnené dočasne. Dočasnosť sa stala jednotkou večnosti.

Svetová rozlúčka so štátnikom sa konala v Moskve, prišli všetci štátnici zo všetkých krajín, predstaviteľov mocností kamera predstavila, ako tam zarmútení trúchlili pri Mauzóleu. K mŕtvej tvári na bieloskvúcom vankúši sa skláňali pozostalí. Nebožtík sa počas svojho života rád bozkával, iste aj so ženami, ale s mužmi určite. So súdruhom prezidentom Gustávom Husákom a Erichom Honeckerom dokonca aj na ústa. Keď potom zatlčenú rakvu spúšťali do hrobu pri Kremeľskom múre, čosi sa v tom kladkostroji zaseklo. Na okamih rakva akoby zastala, potom súdruh Brežnev sťažka rachol do jamy. Len tak zadunelo. V priamom prenose zjojkol celý svet. Pri druhom pohrebe, keď do jamy spúšťali neduživého generálneho tajomníka Jurija Andropova, hrobári už mali fortieľ. Sfičal do jamy nehlučne a hladko. Tretí pohreb ďalšieho generálneho tajomníka komunistickej strany ZSSR Konstantina Černenka bol ako uspávanka. Báťušku spustili jemne, profesionálne. Hrobári po výdatnom tréningu už mohli elegantne pochovať aj celé politbyro.

No napriek výbornej kondícii pohrebných komisií a čiat nastal nečakaný obrat. Na čelo sa predral z ničoho nič päťdesiatštyriročný mladík s okrúhlou plešatou hlavou, bystrými očami, jasnou rečou, elegantnou manželkou a na čele s ohnivým materským znamienkom. Niektorí sa výrazného znamienka na čele zľakli. Pred poznačenými sa vraj treba mať na pozore. A zľakli sa ešte viac, keď v Rusku zakázal piť. Rusko bez vodky? To sa dobre neskončí. Do konca epochy bolo o päť minút dvanásť.

Muži, ktorí chcú mať dnes Spojené štáty, sa stretnú vo veľkom dueli. Štramáci chodia svižným krokom a len nežičlivci majú nemiestne reči o ich veku. Vek je len číslo. Napríklad Brežnev mal 75 rokov, Andropov 69 a Černenko 75. V novembri sa v Spojených štátoch o vodcovstvo pobijú 74-ročný Donald Trump a 79-ročný Joe Biden. Nijaký koniec sveta, vždy sa niekto nájde.

(Text vyšiel na Pravda.sk 21. 10. 2020)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984