Step by Step

Počet zobrazení: 3031

Druhé dejstvo divadelnej hry „Najlepšia vláda“ sa schyľuje k záveru. Bolo zaujímavé, ako plynule nadviazalo na úvodné dejstvo. Aj tu hlavným motívom bola diplomová práca našich vrcholových politických predstaviteľov. Vymenili sa akurát hlavné postavy. Predsedu parlamentu nahradil predseda vlády. Záver však bude zrejme rovnaký. Skončí sa to odvolávaním hlavnej postavy, ktoré zrejme dopadne tak ako v predošlom dejstve. Proste bude veľa kriku, emócií, no karavána pôjde ďalej. Občan volič bude len sledovať a krútiť hlavou, ako tí, ktorí narobili ešte prednedávnom množstvo hrubých chýb, a dovolím si povedať i zlých vecí, budú teraz moralizovať. No a, naopak, ako tí, ktorí prednedávnom moralizovali a sľubovali inú politiku, padajú čoraz viac do politického bahna či suterénu.

plakino-843.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

Ja len dúfam, že predčasné voľby skôr ako o dva roky nebudú. Neviem si totiž predstaviť, ako by teraz zareagovali voliči, ako by voľby dopadli. Voliči totiž v ostatných voľbách volili zmenu v nádeji, že všetko bude lepšie, čestnejšie, spravodlivejšie, skrátka iné. Myslím si, že drvivá väčšina z nás je nielen z povolebného vývoja sklamaná, ale z našich politikov aj znechutená. Ľudia už jednoducho strácajú nádej i vieru v pozitívnu zmenu našej politiky. Ak k tomuto všetkému sa ešte pridá zhoršenie životnej úrovne, zvýšenie nezamestnanosti, to nebude najlepšia perspektíva.

Takže otázka znie : Ako z toho von, resp. je tu ešte nejaká nádej na pozitívnu zmenu? Teórií, ako to zmeniť, je, samozrejme, veľa, len tie akosi nedokážu zmeniť prax.. Do politiky sa veľakrát dostávajú ľudia rovno z ulice, ľudia, ktorých podľa svojich pravidiel vyberie pár ľudí v Bratislave. Pritom Slovensko má neuveriteľné množstvo múdrych, čestných a zodpovedných ľudí, ktorí by vedeli urobiť v politike poriadok a Slovensku dať pozitívnu zmenu. To však nie je zrejme cieľom žiadnej politickej strany, lebo politika sa stala pre nich nielen zdrojom moci, ale i peňazí a mnohokrát i blahobytu. Dnes už je jasné, že politiku robia prevažne tí, ktorí peniaze majú, alebo peniaze majú ich ľudia v pozadí. Aj to je jeden z dôvodov, že dnes do politiky nejdú tí, ktorí by naozaj dokázali urobiť také zmeny, aké my voliči po každých voľbách právom očakávame. Tu mi napadá zaujímavá myšlienka, ktorú som niekde čítal:

„V totalitných režimoch sa dostávajú mnohokrát neschopní a bezhodnotoví ľudia k moci zásluhou režimu. V demokratických krajinách sa takíto ľudia dostávajú k moci slobodnou voľbou.“

Možno pre mnohých celkom úsmevné, no pre Slovensko asi reálne.

Nemá zmysel v  úvahe ďalej pokračovať, lebo aj tak sa na veci nič nezmení a zrejme budeme po každých voľbách rovnako sklamaní a rozčarovaní. Preto sa radšej vrátim k divadelnej hre „Najlepšia vláda“ . Zrejme za krátky čas nám režiséri ponúknu dejstvo tretie. To už asi nebude o diplomovkách, lebo tam je  námet vyčerpaný. Ak je režisér dobrý a ide za svojím cieľom Step by Step, určite vytiahne ďalšie, doteraz ešte skryté tromfy. Tie však asi už budú oveľa väčšie a tvrdšie, ako sú plagiáty diplomoviek ľudí, ktorí spravujú našu krajinu, ľudí, ktorí by mali byť pre nás nielen nádejou, ale aj istotou a vzorom.

Som človek, ktorý veľa čerpá z citátov a výrokov múdrych ľudí. Aj keď mnohé boli vyslovené pred stovkami rokov, sú na dnešnú dobu ako ušité. Tak dám na záver jeden.

„Hodnoty, čestnosť, presvedčenie a iné skvelé duševné vlastnosti, to je to, čo sa nesmie brať v politike vážne.“ Vladimír Iľjič Lenin.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984