Ako zabiť dve muchy jednou ranou

Počet zobrazení: 3104

Viem, že to teraz na prvý pohľad vypadá, že sa až príliš zaoberám stranou Smer-SD, no to je naozaj len prvý pohľad. Za tým všetkým je môj záujem a možno i obava o budúcnosť slovenskej ľavice. Budúci týždeň mám stretnutie s ľuďmi, ktorí boli po prevrate pri zrode novej slovenskej ľavice – SDĽ. S ľuďmi, ktorí aj v tých zložitých časoch vedeli, kde je ich miesto, nezapredali svoje hodnoty, ani presvedčenie. Nakoniec aj s ľuďmi, od ktorých som sa veľa naučil a dodnes sú pre mňa vzorom čestnej a priamej politiky. Určite bude vyslovených množstvo úprimných, priamych a hodnotových slov a názorov, ktoré možno aj využijem na tejto stránke. Väčšina z nich je už síce na politickom dôchodku, no ich názory sú aj dnes veľmi aktuálne a možno by boli pre terajších ľavicových politikov aj poučné a  potrebné. To je však len teória, tak sa radšej vrátim k praxi.

Čím viac počúvam vyjadrenie politikov v rôznych debatách a vystúpeniach, tým viac nadobúdam presvedčenie, že tu ani tak nejde o likvidáciu Smeru, ale slovenskej ľavice. No a k tomu práve teraz ideálne môžu poslúžiť odídenci zo Smeru. Dokonca s nimi sa dajú zabiť dve muchy jednou ranou.

smertrh843.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

Kto pozorne sleduje vyjadrenia predstaviteľov SaS či Sme Rodina, musí medzi riadkami čítať, že do budúcna môže byť spolupráca, dokonca i vládna koalícia s tzv. Pelleho 11. Zo strany niektorých terajších vládnych strán je to veľmi racionálne uvažovanie. Vládny tandem Matovič, Remišová je naozajstným slovenským politickým skvostom. Myslím si že najväčšiu obavu a strach z ich rozhodovaní budú mať zástupcovia práve týchto dvoch koaličných strán. No a bude iste malým zázrakom, ak toto zoskupenie dovládne. Treba pripraviť aj plán B, ako ďalej vládnuť, no bez p. Matoviča a p. Remišovej. Nič vhodnejšie sa pre nich nečrtá ako Pelleho 11. Nakoniec aj odídenci zo Smeru deklarujú, že sa chcú posunúť viac do stredu, teda prakticky doprava.

Tou druhou muchou je, samozrejme, Smer, ktorý zatiaľ aspoň v názve SD reprezentuje našu ľavicu. Budú sa ho snažiť dostať do pozície ĽS NS, teda na okraj politického spektra, v čom im „nezištne“ budú určite pomáhať média. Nevadilo by mi, že tam bude Smer, no s ním tam pôjde aj ľavica. Robert Fico síce vyhlásil nasmerovanie doľava i zásadné zmeny vo fungovaní strany, ktoré som, mimochodom, vo svojich príspevkoch aj podporil, no posledné jeho vyjadrenia, kroky, žiaľ, musím povedať aj správanie sa, mi zobralo aj túto ilúziu. No a keď vyhlásil, že má pripravené nejaké mladé mená do vedenia, tak som len nechápavo pokrútil hlavou. Áno, strana potrebuje nové mená a mladých ľudí. V dnešnej situácii by však Smer mali dávať do poriadku skôr skúsení, hodnotoví ľavičiari. Neviem si totiž celkom dobre predstaviť, ako sa títo 25- 30-roční ľudia z vedenia strany rozbehnú na slovenský vidiek, do regiónov a budú vykladať ľuďom, ktorí už niečo prešli a zažili, ako ďalej. Proste ľavica je postavená na hodnotách, presvedčení a životných skúsenostiach. Osobne nie som si istý, či tieto vlastnosti mladí ľavičiari budú mať. Robert Fico asi nepozná skutočný stav svojej základne, kde prevláda sklamanie, skepsa a pesimizmus.

Takže môj optimizmus, že Smer prejde výraznou zmenou, každým dňom upadá. Tým sa, samozrejme, vzďaľuje aj to moje ľavicové svetielko na konci tunela. Som z toho všetkého dosť sklamaný. Napriek tomu, v akom stave je dnes slovenská ľavica a za tento stav nesie zodpovednosť hlavne predseda Smeru-SD, Robert Fico zostane pre mňa vždy najúspešnejší slovenský politik po prevrate. Osobne som s ním prežil v SDĽ veľa pekných chvíľ nielen v strane, ale aj na futbalových trávnikoch. Už vtedy som veril v jeho skvelú politickú kariéru, čo som spomenul aj vo svojej knihe Cestou hľadania v roku 2003. Žiaľ, v politike platí jedna veľká zásada. Nikdy nečakaj vďačnosť! Aj preto si myslím, že ľavičiari nebudú v blízkej budúcnosti hodnotiť Roberta Fica, ako zjednotiteľa ľavice, ale ako toho, kto ju dostal na okraj politickej priepasti. Mne nezostáva nič iné len veriť, že sa čoskoro nájdu ľudia, ktorí dokážu zabrániť, aby do nej nespadla.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984