Slovensko postihnuté dvoma pliagami súčasne

Počet zobrazení: 4191

Slovník slovenského jazyka vysvetľuje význam slova pliaga ako niečo nepríjemné, zlé, škodlivé či ako nešťastie, ako prašinu. Práve takto by sa dali charakterizovať dve pohromy, ktoré postihli Slovensko v jednom čase.
 

Pandémia koronavírusu
 

Tou prvou je bezo sporu koronavírus, ktorý okrem nás zasiahol takmer celý svet a osobitne západnú Európu. Veriaci hovoria o treste božom a my ostatní sa môžeme oprávnene domnievať, že k nemu súčasná spoločnosť zaslúžene dospela vďaka svojmu spôsobu života. Kapitalistický systém totiž k podobným katastrofám cielene smeruje a čoraz viac sa vyčerpáva. Prevláda konzumný spôsob života, výrazne sa prehlbujú rozdiely medzi úzkou skupinou extrémne bohatých, stále sa zmenšujúcou strednou a sústavne rastúcou vrstvou chudobnejúcich ľudí. Všetkých ovláda mamon peňazí, bežný človek je zdieraný, stráca tradičné hodnoty a niekedy i zmysel života.

COVID-19 skôr či neskôr pominie, ale kapitalistický systém tu bude strašiť ešte niekoľko desaťročí. Vírus má životnosť len zopár mesiacov, za ten čas však napácha nedozerné škody na ľudských životoch, na psychike a morálke ľudí, ale i na hospodárstve a celej ekonomike spoločnosti.

Hlbšie sa venovať tejto pandémii však nemá zmysel vzhľadom na záľahu informácií od epidemiológov, lekárov, analytikov i prognostikov, ktoré publikujú všetky médiá a spolu s politikmi šíria beznádej v spoločnosti. Vo všetkých televíziách, printových i elektronických médiách občan vidí namiesto pozitívneho prístupu, nádeje na zlepšenie stavu len strašenie a chaotické výzvy, dokonca i skepsu v tvárach predstaviteľov vlády, bez ukázania svetielka na konci tunela. Preto túto tému nebudem ďalej rozširovať.
 

Pliaga, ktorú sme si zapríčinili my sami
 

Zvyčajne sa hovorí, ľudia majú takú vládu, akú si zaslúžia. Možno preto je  druhou pliagou, ktorá postihla Slovensko, víťazstvo OĽaNO, presnejšie osoby Igora Matoviča v parlamentných voľbách. Pravda je to najmä zásluha státisícov naivných a zmanipulovaných voličov. Problém však je v tom, že s tým bude musieť žiť aj 75 percent občanov, ktorí ho nevolili, podobne ako v prípade „našej“ prezidentky. Možno sa preto oprávnene pýtať, čím sme si my ostaní, zaslúžili tento trest „boží“.

Rozdiel medzi koronavírusom a vládou Igora Matoviča je, okrem iného, v miere škôd, ktoré môžu napáchajú, ako i v dĺžke ich trvania. Spoločnosť sa z pandémie skôr či neskôr zotaví. Vládu Matoviča, pokiaľ nedôjde k predčasným voľbám, tu však budeme musieť trpieť ešte štyri dlhé roky, aj s  pravdepodobne nedozernými škodami v hospodárskom i spoločenskom živote Slovenska.

Striedanie vlád je normálne a dokonca pre napredovanie spoločnosti prospešné, pravda, za predpokladu, že sa nedostane k moci bezbrehý populista, klaun, či psychicky narušený a politicky nezrelý jedinec, čo nevie vládnuť. Súčasný premiér vie len bojovať proti niekomu či niečomu, vie búrať, ale nie stavať. Je však pravdou, že sa to v opozícii ani nemal kde a kedy naučiť. V záujme zachovania svojej moci je ochotný obetovať všetko, možno vrátane vlastného národa, čo potvrdil slovami, „opatrenia presadím, aj keby som prišiel o  posledného voliča“.

Matovič vždy potreboval nepriateľa, voči ktorému bojoval a na ktorom rástla jeho popularita. Boli to oligarchovia, viac či menej skorumpovaní politici, predchádzajúca vládna koalícia, osobitne však Smer-SD a Robert Fico. Pred voľbami v záujme dosiahnutia úspechu a uchopenia moci však neváhal kritizovať a znevažovať aj vlastných spolupútnikov v SaS, KDH, Sme rodina i Kiskovu Za ľudí. Dnes sú mu všetci títo dobrí na spoluvládnutie a všetko je zabudnuté. Pravda, len zatiaľ.
 

Matovič nie je a nikdy nebude štátnikom
 

Pán premiér sa ani po nástupe do funkcie nezmenil a zostal opozičným krikľúňom. Presviedča nás o tom on sám svojimi vyjadreniami a najmä činmi. Keďže nevie riadiť štát, ani nič poriadne robiť, našiel si novú zábavku a nový cieľ na boj proti nepriateľovi, ktorým je tento krát COVID-19. Presadzuje okrem správnych opatrení aj viaceré obmedzenia, voči ktorým nemá takmer nik výhrady a väčšina ich aj rešpektuje. Popri nich však zavádza aj, či najmä, nezmyselné opatrenia zväčša zbytočne strpčujúce život ľudí a poškodzujúce našu ekonomiku. Jeho pracovnou metódou sú demagogické vyhlásenia na denno-denných tlačovkách, cez ktoré šíri strach a vyvoláva katastrofické scenáre. Všetko to robí predovšetkým preto, aby ON bol ten, čo porazí strašnú pliagu ľudstva a zachráni Slovensko pred pohromou. Neuvedomuje si však, že tou skutočnou pohromou pre našu vlasť je práve on sám.
 

Aký je plán a kto vlastne o nás rozhoduje
 

Ako je to vlastne so slovami a činmi nášho premiéra? Matovič od svojho nástupu do funkcie neustále kritizoval absenciu akéhosi plánu Pellegriniho na boj proti koronavírusu, pričom pandémia sa len začínala. On je však pri moci takmer celý mesiac, no žiadny plán, ani žiadne systémové dlhodobejšie oparenia, stále neexistujú, len sa údajne plánuje, ako pripraviť plán. Tak sa stáva najčastejším slovíčkom premiéra „budeme to riešiť, poradíme sa, potom, neskôr to oznámime“.

Na tlačovkách, kde nie je žiadny ekonóm či seriózny oponent, sa  Matovič vyjadruje rázne, o otváraní ekonomiky nebudú rozhodovať žiadni ekonómovia, podnikatelia, politici, ani ja sám. Rozhodnú o tom epidemiológovia. To však platí len vtedy, kaď to jemu, osvietenému vyhovuje. Odborníkov si každý súdny človek váži, ale o potrebách ekonomiky a hospodárstva či o sociálnych veciach nemajú ani páru. To, samozrejme, Matovičovi vyhovuje a tak bude platiť to, čo im on navrhne a oni zdôvodnia. Potom sa ako malý chlapec skryje za ich názor a vyhlási ho za rozhodnutie vlády. Navyše najnovšie už nerešpektuje ani krízový štáb, keď profesorovi Krčmérymu odkázal, že žiadne materské škôlky, ani prvý stupeň základných škôl sa otvárať nebude. Podobne tak reagoval aj na Sulíka a jeho návrh postupného otvárania malých predajní, služieb a športovísk.

Malý Matovič sa hrá na veľkého Trumpa. Aj preto majú ľudia čoraz väčší strach, nie však z pandémie, ale z premiéra Matoviča, ktorý nie je pre nich lídrom a je nekompetentný. Nemá pod kontrolou nie len vírus, ale ani svoju vládu a dokonca ani sám seba. Kto ho umravní? On a vláda majú rozhodovať a preberať zodpovednosť za svoje vládnutie. Zatiaľ však rozhodovanie ponechávajú na iných a na tých zvalia aj zodpovednosť za prípadné chyby.
 

Ako chce Igor Matovič vládnuť?
 

Táto otázka je opodstatnená, najmä keď sa už teraz prejavujú prvé rozpory vo vláde, ktorá ešte ani nedostala dôveru v parlamente. Zatiaľ sú najmä v miere zavádzania opatrení proti koronavírusu, či ich postupnom uvoľňovaní. Pokiaľ Sulík ich chce zmierňovať, tak Matovič stále sprísňovať, obmedzovať ľudí i ekonomiku. Sú to všetko prejavy nekompetentného a slabého premiéra, ktorý by v Národnej rade nemal dostať dôveru, inak to môže mať pre Slovensko fatálne následky.

Vláda by už mala mať víziu rozvoja Slovenska a plán, ako sa vyrovnať so zdravotnými, ekonomickými i sociálnymi dopadmi koronakrízy. To všetko však zatiaľ nemá a tak riadi krajinu nekoncepčne a chaoticky. Zvyšuje napätie v spoločnosti, čím vyvoláva stres, ktorý oslabuje imunitu ľudí a prispieva ku zvyšovaniu ich chorobnosti.

Matovič doteraz nepochopil o čom je vládnutie, ani o čom je koalícia. Možno to už začína chápať aj on sám, keď hovorí „možno nie som ten správny typ na premiéra“. Teraz už len treba, aby to pochopili aj poslanci Národnej rady SR.

Chcelo by to predčasné voľby, lebo Igor Matovič je postihnutý drogou popularity a populizmu, ktorá tak skoro nevyprchá. Po nich nástup vlády skutočných odborníkov, ktorá by prijímala rýchle, odborne podložené, profesionálne a najmä zodpovedné rozhodnutia v prospech občanov Slovenska. Uvedomme si, že uši máme už oškreté od náhubkov a v dôsledku koronakrízy a takéhoto spôsobu riadenia štátu, môžeme ekonomicky a sociálne padnúť i na hubu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984