Ľudový premiér a jeho chaotické vládnutie

Počet zobrazení: 4164

Náš nový mesiáš, za ktorého sa Igor Matovič tak rád vydáva, neváhal zneužiť najväčšie cirkevné sviatky okolo Veľkej noci a presadil cez vládu praktický zákaz vychádzania. Okrem prijatých výnimiek uzavrel ľudí v ich bydlisku či v okrese. Nebolo možné dostať sa ani na vlastné chalupy a chatky, či na rodičovské záhradky. Práve tam by boli ľudia v úzkom kruhu rodiny, dobrovoľne a zmysluplne v skutočnej karanténe, a to dokonca v lone prírody. Samozrejme, ľudia sa prispôsobili a mnohí si predĺžili sviatky na týždeň. Hneď v utorok to bolo vidieť na diaľniciach a takmer vyľudnenej Bratislave. Tí ďalší trpeli na ceste za pracovnými povinnosťami. Matovič tento chaos, ktorý sám spôsobil, zbabelo hodil na neschopnosť polície a policajného prezidenta, ktorého tak bude mať dôvod odvolať.

Zaviedol polovojenský, policajný režim na hraniciach okresov, a tak sa museli občania preukazovať rôznymi povolenkami, potvrdeniami ako za čias druhej svetovej vojny. Povolal armádu, ktorá spolu s políciou vytvorila 1 500 hliadok, čo je pre spresnenie 0,5 hliadky na obec vrátane veľkých miest.

Bolo to všetko len o strašení občanov silovými zložkami a o neschopnosti zvládať krízové riadenie štátu, rovnako ako o mizernej efektívnosti takéhoto postupu. V okolí hlavného mesta i krajských miest sa vytvárali hodinové kolóny, zmätky boli v doprave, zdravotníctve, obchode a občan bol neustále kontrolovaný až zbytočne buzerovaný ako v čase výnimočného stavu. Navyše už teraz sa premiér vyhráža, že na sledovanie občanov a ich pohybu zneužije, (pravdepodobne protiústavný) zákon schválený parlamentnou väčšinou. To celkom iste ľuďom na psychike nepridá a najmä nič podstatné to v boji proti koronavírusu neprinesie.

Alibisticky sa schováva za špičkových odborníkov a pritom prekrúca ich závery. Profesor Krčméry, podobne ako Kalavská, mimochodom ministerka zdravotníctva Pellegriniho vlády, hovorí o presviedčaní ľudí, o ich vysokej sebadisciplíne, o liečivých účinkoch slniečka. On vzápätí navrhne chaotické, tvrdé obmedzujúce opatrenia, ktorými prekrýva svoju neschopnosť. Zdá sa, že si ide ďalej svojou cestou opozičného, politického marketingu.

Najnovšie dokonca nahlas uvažuje o podobných opatreniach aj cez sviatky 1. a 8. mája. Treba len dúfať, že ho niekto spacifikuje, inak budú musieť vyhľadať služby psychiatrov tisíce ľudí namiesto neho samého.

Zamýšľa sa vôbec niekto nad počtom pozitívnych prípadov koronavírusu medzi nonstop pracujúcimi ľuďmi vo fabrikách, v poľnohospodárstve, obchode, doprave..., kde ich je len mizivé percento? Absolútna väčšina občanov rešpektuje a dôsledne dodržiava prísne hygienické a protiepidemiologické opatrenia, zostáva im však rozum stáť nad viacerými nezmyslami, nariadeniami, ktoré prináša vláda.

Máme suverénne najnižšie počty pozitívne testovaných ľudí na koronavírus, nízke percento hospitalizovaných, ešte menej vážne chorých na pľúcnej ventilácii a, našťastie, zatiaľ len dve úmrtia. Denne nám pribúda priemerne okolo 16 nakazených, aj to zväčša prišelcov či nimi infikovaných ľudí. No „náš záchranca“ stále straší a chce prijímať ďalšie tvrdé opatrenia. Môžeme síce predpokladať, že počet ľudí ohrozených pandémiou bude pomaly klesať, ale začne nám prudko rásť počet ľudí s psychickými poruchami. Najlepším dôkazom toho, že sa to už začalo, je sám náš premiér.

Ja ho však celkom chápem, veď štát riadiť evidentne nevie a takto sa mu oveľa jednoduchšie vládne. Nemusí nič iné riešiť a pritom potichu robí čistky nielen v rezortoch, ale i v nimi riadených organizáciách. Zdôvodní to veľmi jednoducho, všetko je to lebo... koronavírus.

Vypnutie či blackout Slovenska sa Matovičovi síce zatiaľ nepodaril, ale šírením strachu presadil nič neriešiace, unáhlené, ale výrazne obmedzujúce opatrenia. Ak sa vírus rozšíri, budú na vine nedisciplinovaní občania, polícia či Pellegrini. Ak bude pokles napadnutých, tak to bude len a len vďaka JEHO opatreniam. V každom prípade bude víťazom a o to tomuto ľudovému politickému samoukovi ide.

Matovič nepochopil, že štát sa neriadi cez nekonečné a deprimujúce tlačovky. Nový premiér je nesporne majstrom demagógie a manipulácie ľudí. Preto je mu vlastné predvádzať sa v médiách a na tlačovkách nemajúcich konca kraja a prezentovať lacné a populistické riešenia. S egocentrizmom a samoľúbosťou jemu vlastnou sa štylizuje do polohy bojovníka s kronavírusom, záchrancu národa, srdcervúceho, vystrašeného, obyčajného človiečika. No nepoľutovali by ste ho? On už dávno pochopil, že to na národ zaberá oveľa viac ako razantné, zodpovedné, odborne podložené rozhodnutia štátnika.

Namiesto vlievania optimizmu zanáša medzi ľudí porazenecké nálady, až zúfalstvo, čo ich dezorientuje. Namiesto zmysluplných opatrení zavádza represie. Namiesto sebareflexie zo svojich zlyhaní obviňuje Pellegriniho, Sakovú, políciu a najnovšie i koaličných partnerov.

Sústavne sa prezentuje v médiách len on sám ako novodobý mesiáš a robí si vlastné píár. Na tlačovky neprizýva koaličných partnerov a nedá im priestor na vyjadrenie ich názoru. Potom sa tento matelko čuduje vyjadreniam názorov, ktoré sú odlišné od toho, aký má on.

Pán premiér začína byť alergický na kritiku „obyčajných“ ľudí, opozície, dokonca i novinárov. Správa sa tak napriek tomu, že práve on sám bol kriklúňom a spravidla až extrémnym kritikom všetkého a všetkých, používajúc pri tom expresívne až vulgárne výrazy. Preto si za to môže len on sám. Navyše v tom začína pokračovať, keď sa na adresu ľudí s iným názorom vyjadril „mám ich na háku“.

Zdá sa, že „na háku“ má nie len kritikov, ale celý národ. To je, žiaľ, pravá tvár „nášho“ až príliš ľudového premiéra, ktorý nás má spasiť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984