Prejav nátlaku a arogancie USA

Počet zobrazení: 4410

Je zarážajúce, že na Slovensku o prioritách ministerstva obrany rozhoduje ambasáda USA, ktorá nám radí, či dokonca vydáva inštrukcie novej vláde.

Média potichu prešli ponad stretnutím veľvyslankyne USA Bridget A. Brinkovej s ministrom obrany, či skôr vojny, Jaroslavom Naďom. Je to prirodzené, veď ide o ich chránenca, zbrojárskeho lobistu, obdivovateľa a poslušného prisluhovača USA a navyše rusofóba. Mali riešiť spoluprácu krajín v boji proti Covid-19 a priority „nášho“ ministerstva obrany. Novinárske presstitútky zaryto mlčia o podstate rozhovorov a dôvodoch, prečo sa Amerika zaujíma práve o tento rezort. Je to náhoda? Určite nie.

Stretnutie sa uskutočnilo ešte pred rokovaním NR SR a vyslovením dôvery novej vláde, asi preto aby sa americké priority dostali do pripravovaného programového vyhlásenia našej nekompetentnej vlády.

Tak si to osvetlime. K tomu prvému bodu, kde mali riešiť problémy súvisiace s koronavírusom treba hádam povedať, že ak by to aj bola pravda, čo je samozrejme nezmysel a zastierací manéver, tak by to mala americká veľvyslankyňa riešiť s ministerstvom zdravotníctva, financií či sociálnych vecí a rodiny. A radiť by na základe výskytu a dôsledkov koronavírusu nemala ona nám, ale my im.

V druhej časti nás pani veľvyslankyňa pochválila za vzorné plnenie úloh v rámci NATO, len neviem, či sa majú Slováci z toho radovať, alebo sa toho skôr obávať. Možno totiž odôvodnene predpokladať, že to bola len predohra k nátlaku na dodržanie sľubov k USA a NATO od Andreja Kisku a, žiaľ, následne i Petra Pellegriniho, vynakladať dve percentá z HDP na armádu. To všetko v čase pandémie, výrazných problémov v ekonomike a sociálnom zabezpečení občanov Slovenska. Vyplýva to s vysokou pravdepodobnosťou z obavy Ameriky zo spomalenia pretekov v zbrojení a tým i zníženia nákupu amerických zbraní.

Témou diskusie boli aj „projekty spoločného záujmu“ v rámci ďalšej bilaterálnej spolupráce. To už je oveľa jasnejšie. Som presvedčený, že súčasťou rozhovorov boli i dve ďalšie otázky súvisiace so zbrojením, a to dodržanie našich záväzkov súvisiacich so zmluvou o nákupe amerických predražených a morálne zastaraných stíhačiek F-16, na ktoré máme dať len v tomto roku 500 miliónov eur a potom ďalších 1,5 miliardy. USA sa však nemusia obávať, že táto vláda Obyčajných ľudí dá tieto prostriedky do zdravotníctva či nebodaj na 13. dôchodky, to boli totiž len plané predvolebné sľuby pre ich naivných voličov.

Rokovania nášho ministerstva zahraničných vecí sú východiskovým predpokladom pre riešenie druhého problému, ktorým je pokračovanie rozhovorov o zmluve o pomoci financovania letísk na Sliači a v Kuchyni a, samozrejme, o umiestnení vojenskej techniky, munície a vojakov americkej armády na našom zvrchovanom území. To všetko má jasné prvky vojenských základní USA s osobitným režimom a štatútom na našom zvrchovanom území.

V súvislosti s týmito rozhovormi či diktátom treba pripomenúť, že USA nikdy v histórii nešlo o prehlbovanie demokracie a ochranu ľudských práv vo svete či o pomoc svojim spojencom. Vždy bol za tým len biznis buď s ropou alebo zbrojením. To je aj podstata americkej agresie po celej zemeguli.

Zdá sa, že pred koronavírusom sa ochránime skôr, ako pred americkým vplyvom a zasahovaním USA do našich vnútorných záležitostí.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984