Nová vláda a jej vládnutie

Počet zobrazení: 3959

Slovensko má novú vládu – čo bude robiť a ako dlho vydrží? To sú zásadné otázky, ktoré zrejme trápia aj vládnuce strany. Tak teda po poriadku.

Žijeme v prvej etape existencie novej vlády. Vláda má pred sebou dva hlavné ciele na najbližšie obdobie – do odobrenia parlamentom. Ide o personálnu čistku a nadávanie na predchádzajúcu vládu. Obidva ciele začala hneď od prvého dňa dosahovať. Ide jej to ostrejšie ako kedysi dzurindovcom. Tí robili čistky systematicky, na Mečiara nadávali opatrne. Matovičovci sa vrhli na čistky (najmä verbálne) s veľkou vervou. No ak niekto nie je na správnom mieste, tak ho treba vymeniť, to je nesporné. Dopredu však vyhlasovať že najprv generálni riaditelia pôjdu z ministerstiev preč a riaditelia ich budú nasledovať – to je vyhrážanie sa politickou gilotínou.

matovladno843.jpg
Kresba: Ľubomír Kotrha

Chybou bolo, že všetky vlády – a teda aj smeráci – si dosadzovali ľudí podľa straníckych a iných kritérií. Skrátka ide o klubovú užitočnosť. Takto sa novej vláde otvárajú jednoducho dvere k personálnym výmenám.

Chybou koalície je, že ide o malé strany, ktoré jednoducho nemajú odborný potenciál na všetky ministerstvá, takže to bude o kus horšie, lebo treba zbierať ľudí na ulici. Napokon, ak sa pozrieme na personálne obsadenie vlády, tak tam odborníci sú v nepríjemnej menšine – lídri strán však tvrdili, že majú odborníkov dosť. Asi si ich ukrývajú na horšie časy, napríklad na rekonštrukciu vlády – ale k tomu sa dostaneme neskôr.  

Aj po novembri robili noví vládcovia personálne čistky, vtedy boli zdôvodnené zásadnou zmenou spoločenského systému. Aj dnes niektorí politici hovoria o zásadnej zmene systému – k akému systému teda smerujeme?

Ponovembrové vlády robili čistky aj tvorbu nadávok opatrnejšie, ako to robia Matovičovci, vedeli, že vládnuť veľmi nevedia a tak potrebujú radu odborníka a dovtedajší systém vytvoril viacero pozitívnych vecí. To však budete Matovičovi vysvetľovať zbytočne. Napriek tomu, že sa politike nerozumie, ide viesť vládu a teda aj štát.

Má však šťastie – je tu nebezpečný vírus, ktorý si vyžaduje neobyčajné opatrenia a na ostatné veci nie je čas. Takže členovia vlády budú až do svojho schválenia Národnou radou počúvať, ako majú bojovať s vírusom, vymieňať riaditeľov a jednoduché okydávanie predchádzajúcej vlády. Zároveň budú počúvať, aká je táto vláda geniálna, takže ju treba zaniesť do učebníc – bude to jedna z úloh pre ministra školstva alebo sa pridá aj ministerka kultúry?

Druhý cieľ – nadávanie na predchádzajúcu vládu – zvládne premiér aj sám, no môže pozerať, či niektorý z ministrov nemá k tomu výhrady – to by bol jeho koniec.

Dôležitou otázkou je, dokedy vydrží táto vláda?

Do vyslovenia dôvery Národnou radou musí vydržať, no a potom určite prežije ešte niekoľko týždňov. No treba sa pripraviť na to, že nadávanie na predchádzajúcu vládu má určitú životnosť popularity, potom musí prísť užitočná tvorba politiky. Myslím si, že Igor Matovič sa už nezmení (moja babka mala na to ľudové príslovie, ale nebudem ho tu uvádzať). Takže z jeho strany príde kritika členov vlády, prípadne aj poslancov, čo sa však nebude páčiť koaličným partnerom.

Nastane druhá etapa vlády – ak koaliční partneri budú chcieť vládnuť aj naďalej, tak bude dôležitou úlohou výmena premiéra. Podobne, ako väčšina členov vlády, ani on nemá riadiace skúsenosti (ministranička nepotrebovala riadenie), navyše neustále hanobenie predchádzajúcej vlády nie je trvalejším programom vládnutia. Myslím si, že aj Igora Matoviča prestane pomerne rýchlo baviť chodiť pravidelne do práce, čítať ministerské materiály, ktoré dáva schvaľovať na rokovaní vlády a zbadá aj to, že jeho partneri vo V-4 sú nejakí „iní“. Takáto potreba nastane podľa mňa skôr ako za sto dní.

Vláda má pomerne veľkú početnú podporu v parlamente. Asi si ju celú neudrží, no môže pokračovať podobne ako Dzurindova vláda, ktorá tiež začala ústavnou väčšinou a veľkohubými rečami Mikloška – opozícia ani nemusí chodiť do NR, my si budeme aj opozíciou – no skončila s jednoduchou väčšinou. Uvidíme, čo urobia poslanci koalície, keď sa poriadne rozhliadnu – a ktovie, možno prídu aj ponuky na prestup.

Dovtedy by mal zaniknúť klub Za ľudí, časť poslancov si vezme OĽANO a ostatní môžu byť nezávislí. V straníckych kluboch však asi budú padať otázky, čo nie je príjemné pre straníckych lídrov. Aj poslanci sú „náhodní okoloidúci“.

Vláda je zložená z „okoloidúcich“, mám na mysli ich odbornosť. Je biedna, navyše aj u nich môžeme konštatovať organizátorskú neskúsenosť. V politike väčšina z nich pôsobí ako politické nemluvniatka. Zatiaľ stačí dať pokyn: Politické nemluvniatka vpred! Vo všeobecnosti platí - nielen u nás –, že ministerstvá riadi byrokracia. Takže aj ministri si buď osvoja túto poučku, alebo ich byrokracia znemožní a oni vyletia. Ministri potrebujú k sebe aj ľudí, ktorí im budú radiť, či profesijne, alebo len tak. Kde ich vezmú? To je dôležitá otázka, keďže výber členov vlády nebol ktovieako úspešný. Možno im pomôžu podnikatelia.

No a potom nastane tretia etapa vládnutia. Ide o to, či dôjde ku koaličnej rekonštrukcii, alebo k predčasným voľbám, prípadne k vládnutiu ako počas druhej Dzurindovej vlády. Poslanci vedia, že v prípadných predčasných voľbách by asi neboli nasadení na kandidačnú listinu, prípadne by neuspela ich strana. Takže môže dôjsť k udržiavaniu vlády aj bez väčšiny, no tentoraz by vláda nemohla počítať s toleranciou pri predkladaní zákonov.

Dôležitým katalyzátorom situácie bude osud Smeru – rozdelí sa na dve časti, alebo bude prežívať?

Možno povedať, že etapy vlády možno deliť aj takto: pred získaním parlamentnej dôvery a po nej + počas Matoviča a po ňom. Zdá sa, že aj niektorí lídri iných strán koalície si uvedomujú zložitosť vlády s Matovičom v čele. Možno si aj pani prezidentka prihreje svoje politické ambície na páde Matoviča – veď jej strana by sa mohla dostať do parlamentu aj bez volieb. No ale to už by bola iná kapitola.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984