Ako Kiska s Ficom búrku napásli

Počet zobrazení: 3524

„Tisíc prvý raz hovoríme nie spolupráci so Smerom.“ Andrej Kiska v tom istom rozhovore uviedol, že pre Roberta Fica „pred piatimi rokmi som bol úžerníkom, teraz som daňovým podvodníkom.“ (TV Pravda, 2. 12. 2019) Navonok nepriatelia na život a na smrť, pod brnením blíženci. Ich cesty sa obtreli, keď sa ešte osobne nepoznali. Pri zmienke o Veľkom Slavkove sa takmer každému vybaví Kiskova záhadná kúpa pozemkov, ale menej ľudí si pamätá, ako podtatranská dedinka zasiahla Fica. „Kauza pozemkov vo Veľkom Slavkove z konca roka 2007 vážne zakývala stabilitou vlády Roberta Fica. V septembri 2009 sa scenár zopakoval. Premiér dal opäť odvolať celé vedenie Slovenského pozemkového fondu. (https://hnonline.sk/325321) Láskou k pôde zahorel aj Fico a odkúpil časť pozemku, ktorý istá právnička kúpila od reštituentky. „Osemárový pozemok premiéra Roberta Fica v bratislavskom Novom meste, ktorý kúpil pred piatimi rokmi za 37 tisíc korún, je stavebný. Premiér to popiera, hovorí o vinici a tvrdí, že nikdy tam stavať nebude. Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda dokázal, že urbanistickú štúdiu vypracovali ešte v rokoch 1996 až 1998 a od januára minulého roka je to územie určené na málopodlažnú bytovú zástavbu. Podľa Dzurindu môže mať Ficov pozemok hodnotu od šesť miliónov vyššie. Prirovnal to k nedávnej kauze pozemkov pod Tatrami, po ktorej padol minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.“ (Pravda, 2. 12. 2007) Medzi Kiskom a Ficom sa rozhrmelo a rozblýskalo počas duelu o Prezidentský palác. Zdalo sa, že ovísajúce búrkové mračno ani nestrávi, čo mu súperi ponúkli. Ešte dlho po voľbách vyletúvali k oblohe slová ako úžera alebo okradnutie štátu na daniach a z náprotivnej strany sme sa dozvedali o bezostyšnom nájomníkovi v bytovom komplexe Bonaparte, ktorý vlastní daňový podvodník Ladislav Bašternák. Aby ponad barikádu čoskoro preletela odpoveď: Lenže Bašternák – na rozdiel od iného daňového podvodníka! – už sedí v base, lebo jemu štát neposkytol šancu účinnej ľútosti.

Podľa posiveného svedka v Kiskovi a Ficovi už vtedy ožívali obchodní partneri a schyľovalo sa k ich najvýznamnejšiemu kontraktu. Akoby v zápase KTO Z KOHO zavetrili v protivníkovi príbuzné ego. Ak ich symbolické ošuchnutia, ale aj reálne stretnutie v boji o prezidentské kreslo, možno pripísať náhode, tak  obdobie po vražde novinára a jeho snúbenice malo biznisplán. Prvým ťahom bola úradnícka vláda pod Kiskovou taktovkou. Opozícia zborovo povedala nie a dožadovala sa predčasných volieb. Predčasné voľby v roku 2018 by však boli naozaj predčasné. Pre prezidenta so straníckymi ambíciami. Na pomoc mu pribehol úhlavný nepriateľ Fico so zrekonštruovanou vládou pod vedením Petra Pellegriniho. Čo na tom, že vzájomne výhodný obchod spečatili nad hrobmi mladej dvojice! Čo na tom, že aj hnutie Za slušné Slovensko upustilo od predčasných volieb! Čo na tom, že jeden z jeho lídrov sa stal podpredsedom Kiskovej strany! Bezcitný, vypočítavý a korumpujúci je len Fico, však, médiá? Slušný mládežník je dôkazom, že Kiska sa vie odmeniť. Opozíciu však nedávno vyľakalo a zneistilo, že vie aj pripomenúť neposlušnosť... Handel medzi ním a Ficom neprebehol. Aspoň tak sa obaja tvária pred svojimi bojovými tábormi. Na expremiérov úškľabok v Prezidentskom paláci, že nikam neodchádza, dosluhujúci prezident odvrkol, že ho nevymenuje za ústavného sudcu. Keď Kiska spomenie stopy talianskej mafie vo vládnej budove, Fico upozorní na stopy popradskej mafie v centrále Za ľudí. Akoby ich postihla  predtucha, že ich cesty sa opäť obtrú; ak sa blamáži nedá vyhnúť, tak ju treba aspoň oddialiť ďalšou a ďalšou prestrelkou... Márne! „Deň potom, ako polícia obvinila predsedu Smeru Roberta Fica z hanobenia rasy a schvaľovania trestného činu, obvineniu čelí aj bývalý prezident a predseda Za ľudí Andrej Kiska. Obvinenie padlo v súvislosti s kauzou okolo Kiskovej firmy KTAG.“ (domov.sme.sk, 6. 12. 2019) Médiá si začali lámať hlavu – ako vždy, nad tým najpodstatnejším! – kto vyjde spod obvinenia ako martýr a komu to pomôže vo voľbách. Peter Schutz by nebol Petrom Schutzom keby to neprekukol okamžite: „Pokračovanie frontálneho útoku na Kisku je najjasnejšou známkou kontinuity vplyvu predsedu Fica.“ (komentáre.sme.sk, 6. 12. 2019) Dojímavejšie a burcujúcejšie by to nevyjadrila ani Veronika Remišová, najväčšia bojovníčka proti korupcii a predajnosti charakteru. Hoci ako podpredsedníčka strany má v popise práce aj predsedovu obranu. Na rozdiel od nezávislého novinára, ktorému na plat prispieva Haščákova Penta. A určite vyššou čiastkou, ako je cena coly.

Médiá sa zrejme netrápia, či sa nám Spravodlivosť neláme na dve záujmové skupiny. Jedna dokazuje vernosť súčasnej vláde scénkou s Kiskom a druhá predvádza číslo s Ficom, aby sa zapáčila potenciálnym mocipánom. Občan by aj zatlieskal, koľko odvážnych a statočných vyšetrovateľov, prokurátorov či príslušníkov SIS-ky sa krúti okolo strán a spestruje ich kandidátky! A koľko odvážnych a statočných sudcov víta deratizáciu v justícii! Keby občana neohlušil povedomý výkrik KTO Z KOHO a nenahlodala otázka, či aspoň v súdnej budove nájde dvere, za ktorými sa ho neopýtajú, koho volil. Isteže, so skrivodlivosťou sa môže obrátiť aj na novinárov, veď v každom z nich striehne vyšetrovateľ, prokurátor i sudca. „Počiatek patrí do basy. Za Tipos.“ (aktuality.sk, 3. 12. 2019) Ale aj tak... Talár je talár. Alebo bol?      

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984