Bruselskí nasledovníci Putina

Počet zobrazení: 3803

Znie Vám takéto tvrdenie podivne? Spočiatku možno áno, ale skúsme sa spoločne nad ním zamyslieť.

Vladimír Putin je dnes v liberálnom svete predstavovaný ako autokrat so silnými väzbami na rýchlo zbohatnutých ruských magnátov. K čomu smeruje centrum Európskej únie? Nuž chce rozhodovať o všetkom, prikazuje, zakazuje a dokonca aj trestá „neposlušníkov“, ktorí si doslovne vysvetľujú pojem suverenita štátu. Európske najvýznamnejšie ekonomické korporácie dokážu presadiť v centrále EÚ akékoľvek rozhodnutia. Európska komisia nie je výsledkom demokratického procesu, ale transformácie starého monarchistického rodového výberu do súčasného výberu niekoľkými predsedami vlád. Európsky parlament je podivnou zmesou ľudí, ktorí doma kandidujú za miestne politické strany a v Bruseli sa odrazu stanú členmi neexistujúcich strán, teda akýchsi klubov s dominantným postavením veľkých štátov (majú najviac poslancov). Teda europoslanci nie sú zodpovední svojim voličom, ba dokonca ani stranám, ktoré ich vybrali, ale zahraničným vládcom klubov.

Putin dokázal zastaviť prepad Ruska doma, aj vo svete. Nemôže z neho opätovne vytvoriť svetovú superveľmoc, no veľmocou je, hoci je opretá o veľmi silné ozbrojené sily a vývoz surovín. Doma zohrávajú dôležitú úlohu tajné služby.

european_commision_a_space_of_freedom_-_panoramio.jpg
Foto: Santiago Puig Vilado… / Creative Commons

A čo na to Brusel? Objavila sa myšlienka spoločnej európskej armády, niečoho, čo nesedí z hľadiska dôsledkov druhej svetovej vojny – Nemecko nemôže mať lietadlové lode, atómové ponorky, ani atómové zbrane. Menšie nosiče takýchto zbraní však má. Armáda – to je prísne centralizovaná organizácia, takže kto by jej velil? No tým sa nebudeme teraz zaoberať.

Európske centrum zaviedlo aj spoločnú menu, ktorá platí ako základná mena vo väčšine členských štátov. Takže centrum rozhoduje o základoch ekonomiky. Dnes už majú členské štáty povinnosť „konzultovať“ vlastné štátne rozpočty v Bruseli. Dokonca sa objavuje aj myšlienka centrálneho plánovania??

Čo k Putinovmu Rusku chýba? No predsa ministerstvo vnútra a polícia. Európska komisia však má komisárku, ktorá bude bdieť nad dodržiavaním „demokracie“ v členských štátoch a komisia môže následne trestať. Zatiaľ však nemôže vyslať policajtov a zatknúť, napríklad V. Orbána, či niektorého iného svojbytného politika. To ani Putin nedáva zatýkať regionálnych šéfov, takže sa aj on má čo priúčať.

V Bruseli nemajú radi odvrávanie, nesúhlas a už vôbec nie protesty. Zasahujú proti ním národné poriadkové sily, lebo centrum ich stále nemá.

Na aktivitách médií vidieť centrálny vplyv. Hoci sa tomu často novinári nerozumejú, zaujímajú pozitívne stanoviská k rozhodnutiam Bruselu rovnako v celej EÚ – česť výnimkám. Centrálny vplyv je veľmi dôležitý, pretože vytvára „spoločnú“ európsku verejnú mienku – napríklad vo vzťahu k škótskemu separatizmu je to raz odmietanie, inokedy pochvala. Spočiatku sa to prejavovalo aj vo vzťahu k migrácii, dnes je to už rozporuplné, ale tlak je obrovský a aj tu sa objavuje idea trestania nesúhlasu či neposlušnosti.

Lídri Európskej únie už pred časom vyhlásili, že naša civilizácia stojí na židovsko-kresťanských základoch a zároveň povýšili upravený liberalizmus na základ únie. Spoločná ideológia teda nastáva a odklon sa netoleruje. Budú padať aj tresty? No zatiaľ ešte nie sú na to vytvorené inštitúcie.

Najväčší rozdiel medzi putinovským originálom a bruselskou napodobeninou je v tom, že Rusko má v čele osobnosť, kým v Bruseli sa to nedarí. Hviezda Angely Merkelovej už pohasína (neskoro, ale predsa), francúzski prezidenti sú na smiech aj doma a nikto ďalší sa neopováži zasvietiť. Tak je únia odkázaná na vládu bruselských byrokratov a poslušnosť politikov. Deficit osobností tvrdo postihuje Európsku úniu, ale aj celú našu civilizáciu. Nájdu sa ostrovy pozitívnej deviácie, ktoré však nebudú platené z nejakého utajeného zdroja, ale budú sa zakladať na intelekte a morálnom základe?

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984