Dve knihy Jaroslava Rezníka

Počet zobrazení: 3347

reznik_stefanik.jpgJaroslav Rezník: Oči plné oblohy

Viete, že hviezdy na nebi sú pekne poukladané? A keď sa najjasnejšie hviezdy pospájajú čiarami, že vzniknú pekné obrázky? Určite to viete. Veď ste sa učili – Veľký voz, Malý voz, Južný kríž... Prvák Milan Rastislav Štefánik na to prišiel sám, keď po večeroch hľadel na hviezdnu oblohu.
Viete, že z dreva sa dá vystrúhať loďka? Určite by ste to dokázali. Ale viete z dreva vystrúhať ponorku? Dá sa to. Tretiak Milan Štefánik to dokázal. A viete, čo bolo vyšité na prvej slovenskej zástave v roku 1848? To asi neviete. Nevedel to ani Milan, no dozvedel sa to od starej mamy, keď začal chodiť do gymnázia.
Toto a ešte mnoho iných zaujímavostí zo žiackych rokov nášho národného hrdinu Milana Rastislava Štefánika sa môžete dozvedieť z tejto knižky.
Milan Rastislav Štefánik chcel byť v detstve vynálezcom, meteorológom, fotografom, spisovateľom, organistom, hvezdárom... Hvezdárom sa po rokoch štúdia stal, no nikdy nechcel byť vojakom, dôstojníkom. Nakoniec sa stal generálom. Dokonca generálom letectva. Asi preto, že z lietadla je najbližšie k oblohe. Z lietadla sa dá dotýkať jej modrej farby. Milan Rastislav Štefánik mal po celý život modré oči a vždy plné oblohy.
Slovenský spisovateľ, 2019, 120 strán


reznik-stano.jpgJaroslav Rezník: Spisovatelia v anekdotách. Literárne klebetárium ilustroval Milan Stano


Jaroslav Rezník je autorom viacerých kníh o slovenských spisovateľoch. Najznámejšie sú Po literárnych stopách na Slovensku (1982), Literární toulky Slovenskem (Praha 1989) a naposledy dve vydania diela Túry do literatúry (2001, 2012 – rozšírené a doplnené vydanie.) Tri desaťročia zbieral aj anekdoty a veselé príbehy zo života našich spisovateľov. Pri mnohých bol spoluúčastníkom. Väčšina z nich sú jeho vrstovníci, ale sú medzi nimi aj starší i mladší od neho. Sú tu naozaj veľké mená našej literatúry ako napríklad J. Smrek, M. Válek, E. Bohúň, A. Plávka, V. Mináč, L. Ťažký, L. Ballek, J. Solovič, M. Lasica, J. Satinský, S. Žáry, M. Ferko, A. Bednár, V. Šikula, T. Janovic, V. Kondrót, P. Jaroš, V. Turčány, Ľ. Feldek, J. Silan, Š. Moravčík, R. Fábry, R. Móric, R. Schuster a veľké množstvo iných.

Toto unikátne dielo prináša zaujímavé a veselé pohľady na našich literátov a i takto popularizuje a približuje ich tvorbu, je aj spoločenským holdom a uznaním tvorcom nášho umeleckého slova a popularizovaním slovenskej literatúry.

Milou pridanou hodnotou je v knihe posledná kapitola, kde sú anekdoty o členoch spisovateľského PI klubu, ktorý vznikol v roku 2006. Vznikol spontánne na základe tolerantnosti, dobroprajnosti, priateľstva, ekumenizmu a dobrej nálady. Sú medzi nimi spisovatelia, diplomati, bývalí politici, husľový virtuóz, hudobný skladateľ, vedec, duchovní, a iní (L. Ťažký, A. Hykisch, Ľ. Jurík, R. Schuster, J. Banáš, J. Mikloško, T. Huszár, M. Stano, L Szabó, J, Leikert, A. Blaha, E. Ondrejička, Ľ Olach, M. Jurkovič, S. Bachleda, J. Haľko, M. Gavenda, P. Čačko, M. Demák, D. Mikolaj, R. Ferko, A. Jablokov, J, Bábik, O. Solga, M. Kohút, J. Burdan, P. Rašla... Anekdoty o svojich kamarátoch zozbieral Milan Stano, ktorý celú knihu aj ilustroval.

Vydavateľstvo Štúdio humoru a satiry, 2019, 232

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984