Reč kvetov a symboly

Počet zobrazení: 3008

Na Bielu sobotu zomrel dvadsať rokov slúžiaci predseda vlády socialistického Slovenska Peter Colotka. V knihe spomienok, ktorú mám v kľúči, listuje v archíve svojho života. Spomína aj na to, ako Sovieti „inštalovali“ za generálneho tajomníka komunistickej strany Milouša Jakeša.

Svet bol po druhej svetovej vojne pevne rozdelený, rebélie boli vylúčené a ak sa proti vernému spojenectvu niekto búril, tak za to zle zaplatil. Kým neprišiel Michail Gorbačov. Moskva aj za Gorbiho naďalej usmerňovala, no zmenila azimut, čo vyvolávalo trochu paniku. Pri tej návšteve odviezli vzácneho hosťa do Jura pri Bratislave, hostili ho, ako bývalo zvykom, veľkopansky, a on predniesol „tost“: „Na zdarovie, Miloši!“

Všetci vedeli, koľká bije, Kremeľ nám vybral za šéfa Jakeša. Iný funkcionár, Miroslav Štěpán, vo svojej knihe spomienok hovorí, ako sa Gustáva Husáka na návšteve Moskvy opýtali: „Kak proživajet Mirek Štěpán?“ ktorý bol vtedy u súdruhov v nemilosti. A Husák vedel, že od tej chvíle sa má mať Mirek dobre.

Mikuláš Dzurinda komentoval, prečo sa Robertovi Ficovi nedostalo tej cti pozvánky do Bieleho domu k Donaldovi Trumpovi. Lebo sa vyjadril o geopolitike hlúpo, keď hovoril, že Slovensko má robiť politiku na všetky svetové strany. Vernosť spojencovi sa takto nevyjadruje, musí vedieť, kde je sever.

Stefan Zweig v knihe Svet istoty rozpráva o reči kvetov. Robotníci si začali do gombíkovej dierky dávať červený klinček, odpoveďou bol biely klinček kresťanských socialistov. Potom prehovorila Bismarckova modrá nevädza.

Symbolom nášho života aj politických debát je kamera a jedovatá slina.

George Soros zbohatol na kapitalizme, no svoje bohatstvo neprejedol: vrazil ho do Otvorenej spoločnosti. Aj Viktor Orbán vyrástol na jeho peniazoch. A dobre bojoval – kým bil komunistov.

Krach sovietskeho systému priniesol mnohým ľuďom ohromné bohatstvo, potomok najväčšieho amerického komunistu Bill Browder v šoku zaznamenal: V Rusku sa rozdávajú peniaze! V jeho knihe Zatykač čítame:

„Nevedomky som však narazil na najdôležitejší kultúrny fenomén postsovietskeho Ruska – rozširujúcu sa majetkovú priepasť medzi chudobnými a bohatými. Za sovietskych čias bol najbohatší človek v Rusku šesťkrát bohatší než najchudobnejší. V roku 2000 už bol 250-tisíckrát bohatší. Táto majetková nerovnosť vznikla v krátkom čase a otrávila psychiku národa.“

Soros má sieť a efektívne ju využíva, no kto bránil tým, čo vyrabovali domáce kasy, aby založili svoju sieť – na obranu tým okradnutým? Nie slobodu, rovnosť chceli! A pomohli tým, čo boli aj tak trochu rovnejší, k skokovej nerovnosti.

Socialisti nemajú médiá preto, že nemajú na ne peniaze, oni na ne nemajú ľudí. Spoločenské vedomie spred druhej svetovej vojny zahanbovalo každého intelektuála, ktorý by sa nepridal naľavo. Po rozpade sovietskeho systému je to presne naopak. Pridať sa naľavo znamená koledovať si o nálepky od sociálfašistu po boľševika. V reči symbolov i slová zabíjajú.

(Text vyšiel na Pravda.sk 9. 5. 2019)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984