Tretí vek – zrelosť

Správa o dôchodcoch z Dechtíc
Počet zobrazení: 5563

Niekde som čítal, že ľudský život prebieha v troch etapách: prvou je detstvo, po ňom nasleduje dospelosť a potom zrelosť. Nie staroba, ale zrelosť. Staroba sa vraj začína niekedy až po osemdesiatke. Krátko na to som nedávno dostal krásny e-mail od pani Vierky Hetešovej z Dechtíc v Trnavskom okrese. Okrem iného, sa v ňom píše -...Nehnevajte sa na svoj Tretí vek, i keď vám občas robí priek a srdce začne čudno biť. Tešte sa a buďte šťastní, že môžete tento krásny Tretí vek žiť. No a táto čiperná ženička mi s nadšením porozprávala, ako žijú aktívni dôchodcovia v jej obci. Sama pôsobí vo výbore Jednoty dôchodcov a zhodli sme sa na tom, že by sa malo o aktivitách seniorov viac písať, aby sa o nich vedelo a čítalo. Veď to nie sú ľudia, ktorých vidieť iba s igelitkami pri regáloch s akciovými cenami potravín alebo sa zadarmo prevážať po vlakoch, ale takí, čo už aj niečo vybudovali a ešte stále sa zapájajú do kultúrneho a spoločenského diania. Ich jednota síce vznikla iba v roku 2003, má 72 členov, no už teraz sa dá povedať, že majú za sebou kus užitočnej práce, ktorá si zasluhuje, aby sa o nej aj niekde napísalo. Hlavne kvôli tomu, že táto práca nevznikla len tak sama od seba, ale že sú tam aj ľudia, ktorí vlievajú do tých ostatných chuť niečo pre svoju obec urobiť, aj keď mnohým už zošediveli vlasy na hlave. Spomeniem iba niekoľko z ich aktivít.

Dedinka Dechtice sa nachádza v Trnavskom okrese a má dnes 1 835 obyvateľov. Poznáme ju nielen podľa toho, že má niekoľko zaujímavých historických pamiatok, že nedávno jej minister kultúry Maďarič osobne odovzdal kultúrne ocenenie Fenix, že je tam vynikajúca a široko ďaleko známa dychovka Dechtičanka, že sa tam každoročne konajú vychýrené Karmelské jarmoky,.... ale aj tým, že je to čistá, vždy upravená dedinka, po ktorej sa dá pokojne aj poprechádzať. No aj na tom má zásluhu Jednota dôchodcov, ktorej členovia sa aktívne zúčastňujú pri zveľaďovaní a skrášľovaní svojich ulíc, námestí, cintorína... Na svojom konte za minulý rok majú viac ako 300 brigádnických hodín a vždy ich vidno tam, kde treba priložiť ruku k dielu. Vzorne sa starajú o pomník padlých, zapojili sa do rekonštrukcie chrámu a jeho okolia, budovania Zberného dvora a tak by sa dalo ešte dlho pokračovať. Bez dechtických seniorov sa však nezaobíde ani jedno kultúrno-spoločenské podujatie. Či už to je posedenie pri jedličke, stretávka s jubilantmi pri ich narodeninách, návštevy prestarnutých spoluobčanov, ochutnávka vín, varenie gulášov, zájazdy po Slovensku, opekačky v miestnej rybárni... Vždy je tam veselo, ľudia sa zabávajú, spievajú piesne, ktoré si predtým nacvičili s harmonikárom Jurkasom. No vidno ich aj pri majálesoch, ohňostrojoch, pochovávaní basy, mikulášskych slávnostiach v miestnom zmiešanom zbore a nechýbajú ani v miestnom ochotníckom divadelnom súbore. Vo februári jeho členov bolo možné vidieť v divadelnej hre od Ferka Urbánka Diabol v raji manželskom. Hru zrežíroval Michal Radošinský, zahrali si v nej napr. Ján Piačka, Hana Modrová, Jozef Mnešinský a tiež hosťujúce sestry zo Špačiniec- Adriana a Ivana Mikulčíkové. Keď počúvate, s akým nadšením dokáže o týchto ľuďoch a ich aktivitách, rozprávať jedna dôchodkyňa z Dechtíc, bolo by hriechom o tom nenapísať. Nech celé Slovensko vie o tom, že v Dechticiach dôchodcovia nezaháľajú a že ešte i teraz vytvárajú hodnoty, tak ako tomu bolo po celý ich život.

Starosta obce Michal Zachar, by vedel každému vyrozprávať, akým prínosom sú pre jeho dedinku starší ľudia už v dôchodkovom veku. To by sa však muselo o nich častejšie písať a to nielen v súvislosti s valorizáciou ich dôchodkov alebo s cestovaním vo vlakoch zadarmo, čo tak naše média a niektorých politikov rozčuľuje. To platí pre celé Slovensko.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984