Nekrič hop, kým nepreskočíš

Počet zobrazení: 4517

Toto staré Slovenské porekadlo opäť raz potvrdilo svoju platnosť. Tentoraz to odniesla naša pravica. Bujaré oslavy a zostavovanie vlády, keď ešte neboli potvrdené ani volebné výsledky, sa jej vypomstili. Zabudli na elementárnu vec politiky, zdržanlivosť a pokoru.

Napriek tomu, že voliči vystavili politikom takmer patovú situáciu, zdá sa, že niektorí ju naozaj štátnicky zvládli. Jasať by však nemal nikto. To najťažšie zrejme ešte len príde. Osobne si myslím, že nasledujúce obdobie bude ešte divokejšie, ako to po prevrate v roku 1989. Každopádne riešenie, ktoré ponúka nová vládna koalícia je nielen najlepšie, ale aj najrealistickejšie. Každá strana okrem SNS však zrejme touto koalíciou stratí. Jedine SNS je v situácii, ktorej neuškodí ani to, keby toto vládnutie netrvalo celé volebné obdobie. Možno to znie paradoxne, ale prakticky je jedinou stranou, ktorá sa po týchto voľbách, môže cítiť ako víťaz. Jej preferencie, ak neurobí nejakú zásadnú chybu, pôjdu jedine nahor.

Horšie budú na tom asi Smer-SD a Most-Híd. Pokiaľ vláda vydrží štyri roky, nemusí byť pre ne ten nasledujúci volebný pokles taký hrozivý, aj keď si myslím, že u oboch k úbytku hlasov príde. Smer už nebude môcť pred ďalšími voľbami robiť také ústretové ani sociálne kroky k občanom, ako to bolo v čase, keď vládol sám. A to prišiel o 16 %. Ukázalo sa, že týmto samostatným vládnutím stratil punc ľavicovej strany a tým aj dôveru ľavicových voličov. Takže sa dá očakávať ďalší úbytok ľavicových voličov. Zrejme čím bude táto koalícia kratšie vládnuť, tým väčší bude úbytok hlasov pre Smer. Aj z tohto dôvodu by bolo pre samotný Smer najlepšie, keby tu vznikla nová demokratická ľavicová strana, pre ktorú by nemal byť problém získať práve tých 10 – 14% ľavicových hlasov, o ktoré prišiel Smer v týchto voľbách, resp. tých hlasov, ktoré išli do SNS. O nutnosti vzniku novej ľavicovej strany som už veľakrát písal a písali o tom aj ďalšie, určite oveľa významnejšie ľavicové osobnosti, ako som ja. Dokonca dnes by som zašiel až tak ďaleko, že Smer, ak má ambície byť vo vláde aj po ďalších voľbách, mal by mať eminentný záujem na tom, aby tu niečo ľavicové nielen vzniklo, ale možno by to mal aj sám iniciovať. Nakoniec, keby takáto strana išla už do týchto volieb, tak by bola šanca na dobrý výsledok a tým pádom by to bola už iná káva pri tvorení vládnej koalície. No opäť je to len keby. Uvedomujem si, že hovoriť o novej ľavici je teraz asi len taký výkrik do tmy. No vždy pred vznikom niečoho nového, niečoho, čo chceme realizovať, musí byť najskôr myšlienka či idea. Trestuhodne ľavica doslova premrhala uplynulé volebné obdobie, dúfam, že tú istú chybu nezopakuje aj teraz. Veď je naivné myslieť si, že ak zopakujeme tú istú chybu, dopad bude iný. A rovnako je naivné si myslieť, že pár ľavicovo zmýšľajúcich ľudí v Smere prinavráti strane ľavicový status. Veď ani pár lastovičiek ešte neurobí leto. Aj preto som presvedčený, že téma budúcnosti slovenskej ľavice bude jednou z najčastejších tém na tomto portáli a že sa to neskončí len diskusiou. Aj tie najúžasnejšie myšlienky, pokiaľ nie sú realizované, sa stávajú prakticky úplne bezvýznamné.

Most-Híd je v inej situácii. Myslím si, že ak sa dovládne, Béla Bugár to ustojí a prehupne sa cez tých 5%. Horšie bude, ak budú predčasné voľby. Je totiž veľká pravdepodobnosť, že časť jeho voličov odovzdá svoj hlas SMK a to bude naozaj zle. Ak táto koalícia nedovládne, tak sa pripravme na to, že v parlamente bude silná ĽS NS, SMK, OĽaNO a možno ešte niečo ďalšie, čo prinesie len napätie. Verím však, že je to len ten najčernejší scenár, ktorý nebude nikdy reálny. Verím, že s vedomím obrovskej zodpovednosti za budúcnosť tejto krajiny vstupujú dnes do vládnej koalície všetky štyri strany.

Najhoršie z tohto štvorlístka dopadne asi Procházka a Sieť. Zrejme to bude pre nich už len labutia pieseň. Myslím si, že toto si uvedomuje aj sám predseda strany. Možno je to zaslúžený trest za jeho nerozhodnosť, nejasnosť, neprincipiálnosť. Osobne ma veľmi sklamal, keď si dokázal podať ruku s človekom, ktorý sa ho tajnou nahrávkou snažil zničiť. Takže viac-menej žne len to, čo zasial. Na strane druhej urobil na mňa dojem svojím rozhodnutím. On totiž veľmi dobre vedel, že týmto na slovenskej politickej scéne končí. Napriek tomu sa  takto rozhodol a na to bolo treba naozaj kus sebazaprenia. Určite vie, že dnes ho budú opozičníci, podporovaní našimi závislo-nezávislými médiami titulovať ako zradcu pravice, ako človeka, ktorý sa zapredal, aby mohol splatiť svoju volebnú pôžičku. Áno, aj takto sa dá jeho rozhodnutie vysvetliť. A to už nechcem ani písať o tom, čo si zažije a vypočuje v parlamente. To určite nebude „Procházka ,ružovou záhradou‘“ Ja však jeho rozhodnutie chápem trošku inak a mám ako dôvod, aj svoju osobnú skúsenosť.

V živote každého správneho chlapa príde raz chvíľa, keď sa musí pre niečo rozhodnúť a on sa rozhodne pre krok, ktorý vie, že ho zničí. Nepochopiteľné? Ani nie. Sám som pre nejakými ôsmimi rokmi zažil niečo podobné. Tiež som stál pred závažným politickým rozhodnutím. Aj keď som vedel, že to bude moje posledné rozhodnutie v politike, spravil som ho. Nikdy som ho neoľutoval, zvlášť, keď minulý rok potvrdil správnosť môjho rozhodnutia. V politike určite treba ústretovosť či konsenzus. No niekedy prídu chvíle, keď jednoducho nesmiete prekročiť svoje mantinely, pravda, ak nejaké máte. Tak som uvažoval vtedy ja a myslím si, že podobne teraz uvažoval aj pán Procházka. Určite si uvedomil, že toto rozhodnutie zlomí väz jemu aj jeho strane. Na strane druhej si však uvedomil aj to, že svojím rozhodnutím podporí alternatívu, ktorá je zo všetkých pre Slovensko najlepšia. Predčasné voľby, alebo byť vo vláde s nevyspytateľným Matovičom by znamenalo mat pre celé Slovensko. Kotleba je síce extrémista, ale je viac-menej čitateľný, takže sa dá na neho pripraviť. Ale Matovič? Je to neriadená strela. Dnes vás objíma a zajtra... ??? Aj toto je slovenská politika, aj toto je slovenská realita.

Voliči rozdali karty a politici musia s nimi hrať. Verím, že si uvedomujú nielen vážnosť situácie, ale predovšetkým aj zdvihnutý prst od voličov. Sám som zvedavý, ako sa toto všetko skončí. Pán Slezák tesne pred voľbami napísal článok „Už iba pár dní a potom konečne sa vyspíme“. No ja si myslím, že na Slovensku sa po týchto voľbách tak skoro dobre nevyspíme. Koalícia sa totiž bude pohybovať po veľmi tenkom ľade a slovenskí poslanci sú nevyspytateľní. Takže aj Robert Fico a spol. by si mali zakričať to hop až o štyri roky.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984