Rysy – predposledný výstup?

Počet zobrazení: 6567

p8070356.jpgOd štvrtka 6. augusta do nedele 9. augusta sa konal 59. ročník výstupu mládeže na Rysy. V autokempe Tatranec  pod Tatranskou Lomnicou sa zišli najmä zástupcovia strednej generácie často so svojimi deťmi, ale i vnúčatami, no aj skupina nostalgikov, z ktorých niektorí si pamätajú ešte začiatky tohto najstaršieho turistického podujatia mládeže na Slovensku. Početnú skupinu tvorili členovia Klubu priateľov Vysokých Tatier z Českej republiky v neprehliadnuteľných fialových tričkách s emblémom klubu.

Zavčas rána vyrazili prví účastníci p8070348.jpgv sprievode hlavného organizátora Janka Pavlovčina  a  členov TANAP-u autami na Popradské pleso, odkiaľ to na vrchol jedného z najvyšších vrcholov a súčasne najvyššieho vrchu Poľska trvá „už len“ štyri hodiny. Mladší dorazili už okolo deviatej na vrchol, kde ich čakal vďaka krásnemu počasiu a osviežujúcim 18 stupňom teploty vzduchu krásny výhľad na kus Slovenska i Poľska. Podobný scenár sa opakoval i v piatok, kedy účastníci výstupu položili kyticu kvetov obetiam Tatier na symbolickom cintoríne.

Za účasti primátora mesta  Vysoké Tatry p8070371.jpgJána Mokoša sa vo štvrtok podvečer uskutočnil Česko-slovenský večer spojený s vatrou priateľstva a bohatým pohostením, ktoré z darov sponzorov pripravil obetavý majiteľ autokempu a hotela Tatranec Zdeno Kožuch. Na oplátku bol v piatok Slovensko- český večer, ktorý sa končil diskotékou v autokempe.

Pamätníci, medzi ktorými nechýbal Jožko Adzima, jeden z prvých organizátorov podujatia, zaspomínali na časy, keď sa začínalo na Štrbských lúkach a na výstupe sa zúčastňovalo aj 4 000 mladých. Ba dokonca pre veľký záujem najmä na Slovensku mali okresy určené kvóty, a nie všetci sa na podujatie dostali. Spomínali aj na rok 1969, teda rok po vstupe vojsk, keď na protest podpálili mládežníci slávnostnú tribúnu. Alebo na to, ako už v požehnanom veku takmer 80 rokov, vystúpil spolu s mladými vtedajší prezident, armádny generál Ludvík Svoboda. K Žabím plesám ho síce vyviezla helikoptéra, ale aj tak to bol úctyhodný výkon a najmä pocta mladej generácii. Bolo samozrejmosťou, že medzi mladých vtedy na toto podujatie chodili čelní predstavitelia štátu. Ešte väčší rozmach Medzinárodný výstup mládeže na Rysy nadobudol po roku 1972, kedy bol vybudovaný na tú dobu skvelý Eurokemp Tatranská Lomnica, z ktorého dnes ostali len ruiny, ktoré špatia vstup do Tatier

Je na škodu veci že nad týmto podujatím, ktoré bolo vždy mladým blízke, si nezoberie patronát alebo priamo úlohu organizátora niektorá z organizácií mladých a to i za priamej podpory ministerstva školstva či priamo slovenskej vlády. Lebo je možné, že keď sa organizácie vzdajú nostalgici, budúci 60. ročník tohto v minulosti najväčšieho stretnutia mladých pod končiarmi našich krásnych štítov bude aj posledným.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984