Joseph Stiglitz: Ako čeliť hrozbe vlády nadnárodnej oligarchie

Záleží aj na tom, kto to hovorí
Počet zobrazení: 4026

Komentár popredného kritického ekonóma, nositeľa Nobelovej ceny Josepha Stiglitza na tému TTIP okrem známych argumentov prináša nový a zásadný vhľad. Finančná oligarchia alebo plutokracia nám de facto vládne, máme rentiérsky kapitalizmus čiže plutokraciu. V pražskom kníhkupectve sa na mňa pozerá Piketty v českom preklade. Profesor Stiglitz s nebývalou otvorenosťou vyjadril, že transnacionálna kapitalistická trieda sa uż etablovala ako trieda pre seba a uvedomele háji svoj triedny záujem. Nadvláda globálnych investorov mala byť nastolená už v deväťdesiatych rokoch, vtedy sa to nepodarilo presadiť proti masovému odporu verejnosti.

Kto ctí zákony vyjadrujúce všeobecný záujem a je stúpencom demokracie, mal by TTIP odmietať. Masový odpor verejnosti je jedinou šancou, ako dohode zabrániť. USA sa snažia presadiť TPP v Ázii, čo sa nedarí. Väčší záujem je o čínsku Hodvábnu cestu a investičnú banku. V Európskom parlamente hrozí, že dohoda by mohla byť prijatá s vylúčením ratifikácie členskými štátmi.

Naši štátni úradníci opakujú mantru o ekonomickom prínose, o ktorom nezávislí experti pochybujú. Aj keby, musíme si v prvom rade položiť otázku hodnôt, ktoré vyznávame a teda v akom svete to vlastne chceme žiť.


Joseph Stiglitz: Skryté uchvacování moci korporacemi

Spojené státy a svět vedou velkou debatu o nových obchodních paktech. Říkávalo se jim „dohody o volném obchodu“, ale ve skutečnosti to byly dohody o řízeném obchodu, šité na míru zájmům korporací, zejména v USA a Evropské unii. Dnes se častěji označují za „partnerství,“ jak dokládá Transpacifické partnerství (TPP). Nejedná se ale o partnerství sobě rovných členů: podmínky v zásadě diktují USA. Američtí „partneři“ jsou však naštěstí čím dál vzpurnější.

Není těžké pochopit proč. Tyto dohody jdou daleko za rámec obchodu, řídí se jimi investice i duševní vlastnictví, vynucují si zásadní změny právních, soudních a regulatorních soustav zúčastněných zemí, aniž by do nich vstupovaly či za ně byly zodpovědné demokratické instituce.)

Celý komentár
: Skryté uchovávaní moci korporacemi
Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Peter Zajac-Vanka
#1
Peter Zajac-Vanka
24. máj 2015, 23:27

Ešte my sme sa učili definovať fašizmus ako spojenie imperialistických priemyselných a finančných kruhov s nedemokratickou štátnou mašinériou a využitie kriminálneho podsvetia a luzy vznikajúcej z dlhodobej chudoby na uzurpovanie si svetovlády.

Ako keby to nadčasovo platilo na dnešnú situáciu: finančné korporácie, transnacionálna kapitalistická trieda potrebuje za každú cenu zisky na nových trhoch, potrebuje priestor, preto sa spojí s plutokratmi (administratívou oslabeného štátu), vyvolá nepokoje a potom zvrhne demokratickú vládu a vyvolá chaos:

Irak, Afganistan, Sýria, Líbya, Ukrajina, teraz to prebieha v Jemene, potenciálne Macedónia...nikdy nejde o ľud, vždy ide o "nastolenie poriadku" a o trhy...

...len naši inštitucionálni demokrati a časť ľavice si omylom  myslia, že fašistom je ten, kto má fúzky a škaredo sa rasovo vyjadruje, aj na Slovensku sú vraj takí extrémisti...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984