Samozrejme, že som za kvóty pre utečencov!

Počet zobrazení: 4203

Ako by som mohol byť proti? Veď vychádzam iba z dlhoročných neustálych apelov na spravodlivosť, zodpovednosť, zásluhovosť, solidaritu a spoločné hodnoty! Ktoré by mali byť rovnaké (a rovnako aplikované) pre všetkých členov EÚ bez výnimky!

emigreuro.jpgKresba: Ľubomír Kotrha

 














Takže emócie preč a poďme na to. Na jednu stranu stola si položme mapu EÚ s vyznačenými členskými krajinami, na druhú stranu možnosti, z ktorých si budeme vyberať. Prípadne spravíme spoločný mix zo všetkých. Kľúčov, podľa ktorých to môžeme rozpočítať, sa nám ukazuje niekoľko. Napríklad:

  1. Prístup historickej zodpovednosti. Podľa neho navrhujem rozčleniť utečencov podľa krajín pôvodu, presnejšie podľa krajiny, z ktorej utekajú, odkiaľ sa začal ich exodus. Ak to nie je možné určiť, tak podľa krajiny, z ktorej do Európy priplávali, prileteli, prebehli cez hranicu, alebo podľa krajiny, kde boli registrované ich (čo aj potopené) lode. Potom sa pozrime do histórie: ktorej konkrétnej z členských krajín EÚ tá-ktorá krajina robila kedysi kolóniu – a všetkých utečencov poslať tam! Bude to prejav vďaky za niekdajšiu, čo aj nedobrovoľnú podporu, z ktorej vyrástla dnešná prosperita. Alebo včerajšia... V prípade, že sa vykorisťovateľské krajiny v čase menili, podľa rokov vykorisťovania sa vypočíta alikvotný podiel a utečenci sa medzi nich rozdelia. Slovensko nech, samozrejme, dostane všetkých utečencov z jeho bývalých kolónií bez výnimky!
     
  2. Prístup zásluhovosti. V tomto prípade sa pozrieme iba nejakých 20-30 rokov a zistíme si, ako sa tou-ktorou mierou podieľali členské štáty na rozvrátení a/alebo zničení domovského štátu utečencov – koľko kto nasadil tankov, lietadiel, špeciálnych jednotiek, koľko zvrhol prezidentov, koľko odstránil vodcov, koľkokrát odmietol s kýmkoľvek rokovať, koľko nelegálnych ozbrojených skupín podporoval,  ba by som pripočítal aj mediálnu ofenzívu, koľko kto somarín nahovoril z oficiálnych miest pre agentúry. A zase sa to alikvotné rozpočíta, presne podľa zásluh – a všetkých utečencov tam! Myslím, že sa to bude dať určiť dosť presne. Ani Slovensko v tomto prípade neobíde nasucho – lietadlá ani tanky sme síce neposlali, ale čo-to o Kaddáfího genocíde do televízie sme pobrblali. Malo by to vystačiť na jednu-dve líbyjské rodinky.
     
  3. Prístup exkluzívnej solidarity. Podľa tohto, najmodernejšieho kľúča by sme sa do minulosti pozerali iba veľmi plytko. Najďalej do roku 2008. Spočítali by sme, koľko krajín a v akej miere sa solidárne priklonilo k štátom, ktoré začali, a niektoré úplne bez vlastnej viny, mať ekonomické a sociálne problémy. Zohľadníme všetko – nárast verejného dlhu kvôli kríze, odhalenie nezištnej pomoci od investičných bánk pri „kreatívnom upravovaní“ ekonomickej kondície, o ktorej všetci vedeli, ale všetci ju prehliadali, blahodarné pôsobenie poľnohospodárskych kvót, obmedzení, zákazov, voľného pohybu dotovaných potravín, v neposlednom rade samozrejme nanútenie pomoci, pre ktorú sa zadlženosť zdvojnásobila a nikdy sa nedá splatiť. Potom vyčleníme všetky krajiny, ktoré týmto krajinám solidárne pomohli. T. j. bez rečí, bez úroku, veľkoryso, s ochotou a bez nátlaku. Aspoň slovne teda... Špeciálnym koeficientom vynásobíme podiel tých krajín, ktorým boli v minulosti odpustené obrovské dlhy, ale teraz o tom nechcú ani počuť u iných. A ďalším špeciálnym koeficientom vydelíme podiel tých krajín, ktorých ekonomiky boli inými členskými krajinami privatizované a de facto z nich neustále prúdi čerstvá finančná krv ohromných ziskov a dividend čím ďalej na západ. V mene bezbrehého trhu, neviditeľných rúk a najhorších vlastníkov - štátov. Utečencov rozdelíme podľa výsledkov, solidárne. Nuž, v tomto prípade by Slovensko obišlo azda najlepšie – dostali by sme celý autobus či dva tých exulantov!
     
  4. Zmiešaný prístup. Mix všetkých doteraz uvedených. Tu by som však pripustil maličké úľavy: Nech sa všetkým krajinám, ktoré by prejavili ľútosť nad vysokým skóre v čiastkových rebríčkoch, prípadne sľúbili, že v tom už nebudú pokračovať, nejaká malá časť utečencov zoberie a za európske peniaze dopraví domov s tým, že im dotknuté krajiny budú vyplácať maličké penzie – ak zostanú doma. Možno sa im tam časom podarí zaonačiť si nový život a živobytie. A krajinám, ktoré začnú aktívne podporovať novú výstavbu a rozvoj vo svojich bývalých kolóniách, nech sa odvezú utečenci všetci. A tiež s penziou. Vyjde to omnoho lacnejšie než internačné tábory, domobrana, drony a plné väznice. Stavím sa totiž, že keď sa začne zlepšovať ich život tam, doma, ich prúdy sa budú stenčovať... A možno za nie dlho.

Nuž tak. Samozrejme, som za kvóty. A otázka v neposlednom rade znie – čo myslíte, mali by sme zahrnúť do týchto plánov aj Ukrajinu?

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Peter Zajac-Vanka
#1
Peter Zajac-Vanka
15. máj 2015, 13:59

1. Slovensko neútočilo na Líbyu, ani na Sýriu a Irak, "nemá prsty" v kosovskej situácii odkiaľ utekajú tisícky utečencov a neangažuje sa v Severnej Afrike. Nie sme povinní ani ako členovia NATO ani ako členská krajina Európskej Únie! Svedomie spoločnosti je čisté v tomto smere a už budeme dosť potrestaní nákladovým zaťažením na spoločnú menu, keďže EURO má každý z nás v peňaženke a celý problém imigrantov zaťaží to menové zdravie EURa.

Slovensky povedané:

SAMI MÁME MÁLO!  A tak nám dajte pokoj, utečenci a imigranti sú Váš biznis, kapitalisti v EU a NATO.

2. Už pred časom som varoval, že situácia s občianskou vojnou na Ukrajine, keď sa kyjevský režim vrhol na vlastné obyvateľstvo agresiou a smrtiacimi útokmi na juhovýchodnej Ukrajine, môže vyústiť v hromadný útek obyvateľov Ukrajiny cez naše územie, ktoré je prirodzeným koridorom do západnej Európy.

Bol som vysmiaty, že však neutekajú. Iste, utečenci, vyše milióna Ukrajincov, ušli z ostreľovaných a bombardovaných území tam, kde ich brali ako bratov, s heslom "svojich neopúšťame" - teda do Ruskej federácie. Ešte stále sú tam.

Ale keďže sa situácia otáča, stále aktuálnejšie nám hrozí iná vlna utečencov - ekonomickí emigranti z Ukrajiny, ktorí sa "zdvihnú" celkom legálne na Západ do Európy, za prácou a preč od biedy a od nepokojov. Dobre, prehnal som to číslom 10% z 55 miniónového obyvateľstva. Vidíme, čo spôsobuje vlna oveľa menšieho počtu emigrantov z Afriky v EU.

Ale ak prejde cez naše územie povedzme v prípade kolapsu ukrajinskej ekonomiky (on už nastal, ale ešte stále ľudia veria v zázrak) čo i len stotisíc ľudí a nie päť miliónov, ako som varoval, to bude pre nás sociálna i logistická katastrofa. A na tú nie sme pripravení.

Odpoveď na otázku, či zahrnúť do plánov utečencov z Ukrajiny:

Nebudú sa pýtať. Jednoducho prídu. Budú mať pasy, prídu na svojich autách, budú však hľadať ubytovanie, stravu, peniaze, prácu. Toto sociálno-demokratická vláda nezvládne, ale pravicová by možno zrušila v tej chvíli "Schengen".

Preto sa domnievam, že máme pádny argument pre komisie Európskej Unie oznámiť, že neberieme utečencov, pretože očakávame príchod utečencov z Ukrajiny.

A aká vláda zvládne ten hrozivý ale žiaľ reálny príchod utečencov z Ukrajiny? Zatiaľ žiadna. Uvidíme, čo po voľbách 2015 - AK UŽ NEBUDE NESKORO!

Obrázok používateľa datatip
#2
Anton Maslo
16. máj 2015, 12:21

Plne súhlasím.

JURAJ KORPA - mám otázku "na telo". Koľko s tých utečencov príjmete do vlastnej obývačky ?

Obrázok používateľa Peter Zajac-Vanka
#3
Peter Zajac-Vanka
16. máj 2015, 13:24

Antonovi odpovedám: veď to je to smutné, že keby aspoň tí europoslanci uvoľnili svoje prázdne byty pre tých utečencov, aké hrdínské a obetavé by to od nich bolo...veď ide o dočasné riešenie, či som tak naivný? Oni tu chcú tých utečencov nastálo?

To potom súvisí i s tým článkom tu v Slove od Suheila Ghannama o utečencoch z Palestíny. "Dočasne" sú už 65 rokov utečencami a štát Izrael "dočasne" okupuje ich územia so súhlasom globálneho kapitalizmu a svetových demokratických inštitúcií. No nie je to choré?

Obrázok používateľa Peter Zajac-Vanka
#4
Peter Zajac-Vanka
16. máj 2015, 13:35

Opäť rozhodujú "o nás bez nás":

A sú to pritom "politické špičky" naše: diplomati "véštvorky" sa stretli s "východným partnerstvom" predstavovaným Ukrajinou, Bieloruskom, Azerbajdžanom, Arménskom a ešte dvomi ex-sovietskymi republikami "a dohodli sa, že je potrebné zrušiť víza pre Ukrajinu v EU" ( a možno tým pádom i "prelomiť" hranicu vízových režimov s tými ďalšími krajinami).

Načo je nám potom Schengenská hranica? Prečo potom robíme cirkus v Europarlamente okolo utečencov po morí prichádzajúcich z Afriky, ak by sme povolili vízový režim v občianskej vojne sa ešte stále zmietajúcej Ukrajibne? A prelomili hranice nazerania na víza ďalším štátom?

Lebo nie páni poslanci pocítia na svojej koži tie dôsledky: to my ich pocítime:

Už som tu viackrát argumentoval: chápem ich, ale nepáči sa mi to:

Ukrajinci po zrušení víz hromadne masovo a oficiálne opustia Ukrajinu a povedzme že z 10 percent obyvateľstva sa 5% vyberie "severnou cestou" cez Poľsko, Pobaltie, ešte stále sa "podelíme" s Maďarskom o 5 percent obyvateľstva, teda asi o dva a pol milióna oficiálnych turistov ktorí však budú hľadať nový domov, novú prácu, novú strechu nad hlavou, teda nový život, tu v Európskej Únii.

Ak už nič iné, Slovensko ako najkratší tranzit zažije logistický kolaps ( prepchaté cesty, táborenie, hľadanie strechy, preplnené hygienické miesta, na uliciach ľudia, ktorí nerešpektujú náš verejný poriadok, ) a ak dotera párv tisíc utečencov z Afriky "rozhádzalo" európsku spoločnosť, čo to urobí, ak tadiaľto čo i len prepochodujú ( a nezastavia sa?) státisíce ľudí z Ukrajiny?

Som priateľ Ukrajiny, ale chápem, že ani ja by som tam teraz nechcel žiť. A nie všetci budú mať na let do Európy, nie všetci pôjdu disciplinovane vlakmi...

Sme na to ako spoločnosť a sme na to politicky pripravení? Už vieme, čo bude hlavnou témou budúcoročných volieb do parlamentu SR?

Obrázok používateľa Peter Dolina
#5
Peter Dolina
16. máj 2015, 17:04


Peter, je to uplne hrozive, ze tieto temy sa neprejednavaju, to, co pises, dava zmysel, mam dojem, ze Vam na Slovensku to EU vela nedalo.  "Sme castou Zapadu" je krasny slogan, lenze jeho zmysel je "rozhoduju o nas ini".  My to v USA nemame ovela lepsie, Senat najprv blokol a teraz uvolnil Obamove "obchodne dohody" ktore su- cuduj sa svete- tajne!  Takze ide ten Obama proti vacsine Americanov, Kiska v porovnani s nim vyzera uplne normalne.

Obrázok používateľa Vladimír Manda
#6
Vladimír Manda
17. máj 2015, 22:45

Ja si myslím, že kolegov návrh je inovatívny a rešpektuje hodnoty EÚ, a mal by sa stať základom pre rokovania Európskej komisie. Súhlasím s ním aj v tom, že v niektorých bodoch nesieme rovnako zodpovednosť za daný stav ako iné štáty EÚ či NATO.  Keď štáty NATO rozbombardovali Líbyu, napriek tomu, že sme sa toho nezúčastnili, neprotestovali sme proti tomu, tak že ako členovia NATO sme to schválili. V otázke Sýrie, namiesto toho, aby sme podporovali legitímnu vládu a odmietali podporovať a vyzbrojovať tzv. umiernených radikálov, len podporujeme vojnu a teda podporujeme aj  emigráciu, a keď nás bezprostredne zasiahne, možno dostaneme rozum a nebudeme podporovať vojnu, ktorú EÚ a NATO podporujú kde kade vo svete. Kosovo sme tiež pomohli vytvoriť už len tým, že sme nechali, na rozdiel od Rakúska, prelietať bombardéri NATO cez naše územie a to sme ešte neboli ani členom NATO. Kosovským Albáncom sa, ale ich priestor málí a tak tu máme ďalšiu "oranžovú" revolúciu v Macedónsku a s ňou aj ďalšu potenciálnu vojnu. A pokiaľ situácia na Ukrajne dospeje do skutočnej občianskej vojny, k čomu zatiaľ smeruje, a nás tu zahrnunú utečenci, tak to bude rovnako aj naša vina, pretože namiesto toho, aby naši politici presadzovali skutočné riešenia problémov na Ukrajine, tak presadzujú len sankcie voči Rusku a fašizmus na Ukrajine nechavájú rozkvitnúť. Má snáď niekto dojem, že toto môže skončiť inak ako občianskou vojnou a vlnou utečencov?  Všeobecne sa ani mne nepozdáva systém rozdeľovania emigrantov, lenže politika nášho štátu má na ich prílive do Európy svoj podieľ a teda aj zodpovednosť za riešenie daného problému. V tomto smere je príznačné, že ani pri zverejnení návrhu delenia emigrantov som od našich politikov ako reakciu, okrem "detinského dupania" nohou, že my to neakceptujeme, nepočul nejakú kritiku na vlastnú politiku, zamyslenie sa nad tým, v čom sú skutočné príčiny tohto javu. T. j. naša politická scéna žiadne perspesktívne riešenie nenavrhuje asi preto, že nijaké nemá. A nemá ho preto, že sa na svoju politiku nechce pozrieť "reálnymi" očami našich národných záujmov, ale len očami EÚ. Ale "oči" EÚ sú na hony vzdialené poznaniu pravdy, nezaujímajú ju záujmy národov, a už vôbec nie národov východných štátov a sú obrátené len na záujmy ekonomických nadnárodných síl, ktorým nakoniec emigračná vlna môže pomôcť znížiť ich výrobné náklady a zvýšiť ich zisky, čo je možno aj jedným z cieľov súčasných migračných problémov.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984