Panské huncútstvo?

Počet zobrazení: 4249


Naozaj mi niekedy tá naša politika pripadá ako smiech cez slzy. Najmä vtedy, ak sa snažia politici presvedčiť ľudí, ako im na nich záleží, čo všetko sú ochotní pre zlepšenie ich životnej úrovne spraviť. Dokonca si po rokoch chcú siahnuť aj na svoje platy za verejné funkcie. „To je naozaj krásne a ušľachtilé gesto.“ Prezident sa vzdáva svojho mesačného platu, poslanci NR SR zase tých svojich primátorských, starostovských, vúckarských, odmien v dozorných radách atď. atď. To všetko je, samozrejme, O. K. Otázkou je, či by sa ich vzdali, keby ich životná úroveň závisela od nich.

Poznám mnohých ľudí, ktorí si na zlepšenie svojej životnej úrovne privyrábajú. Nedeje sa to však na úkor ich práce, tam si musia odpracovať každú minútu. Snažia sa privyrobiť si vo voľnom čase, na úkor rodiny, svojich záľub a záujmov. Dnešní politici to majú jednoduchšie. Stíhajú hravo všetko a ešte majú mnohokrát aj kopec voľna. No vskutku, šikovní to ľudia.

Robil som aj ja politiku, no asi veľmi zle, lebo mi nezostalo veľa času ani na vlastnú rodinu, nieto ešte na nejakú inú platenú funkciu. Cez týždeň v parlamente, cez víkend  v regióne medzi občanmi, riaditeľmi podnikov, starostami, primátormi a politická činnosť v strane. Nesťažoval som si, lebo som išiel do politiky s tým, že toto všetko ma čaká.

Aj dnes sa pýtam mnohých starostov a primátorov, ktorí naozaj všetok čas venujú svojim obciam a mestám, či si vedia predstaviť zároveň ešte jedno zamestnanie. Do jedného odpovedajú, že je obdobie, keď nestíhajú ani toto. Táto práca vyžaduje celého človeka.

Aj preto si myslím, že ponechať jeden plat, ten poslanecký, nie je tým najlepším riešením. Čo sa tým zmení? Poslanec NR SR, ktorý bude vykonávať funkciu napr. starostu či primátora,  bude môcť stopercentne vykonávať len jednu z týchto funkcií, alebo bude len tak poletovať medzi dvoma stoličkami. Buď bude chýbať v parlamente, alebo občanom. Že príde o jeden plat? Preboha veď v dnešnej biznis politike si ho mnohokrát vynahradí iným spôsobom. Chyba totiž nie je v dvoch platoch, ale v systéme.

Niekto raz povedal, že politika je služba občanom pre zlepšenie ich života. Keď porovnám životnú úroveň politikov a občanov, tak nie som si istý, či politici slúžia občanom. Skôr to vidím opačne. Politika sa pre mnohých z nich stala veľkým biznisom. Nakoniec potvrdil to aj svojou pôžičkou pán poslanec Procházka. Dokážem si predstaviť zobrať si pôžičku na založenie či rozšírenie firmy, aby prinášala lepšie zisky pre majiteľa. Zobrať pôžičku na založenie a fungovanie strany mi len potvrdzuje myšlienku o biznise v politike. Určite tento pán si nebral pôžičku s vedomím, že sa mu to nikdy nevráti. A ak sa mu to vráti, tak viem si presne predstaviť, z koho to bude peňazí.

Kedysi naši starí rodičia hovorili, že politika je panské huncútstvo. Bolo to však len jemné prirovnanie k tomu, čím sa stáva politika dnes.

Ľubo Dzurák, Nováky

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984