Kiskových sto dní

Počet zobrazení: 3977


michelko_hlavicka_75.jpg

Býva zvykom hodnotiť až prvých sto dní politika,  ktorý sa ujal svojho úradu, ten čas teda práve prichádza.

Andrej Kiska vraj kandidoval ako nezávislý kandidát. Bohužiaľ, už zloženie jeho volebného tímu dávalo tušiť, že to s jeho nezávislosťou a nestrannosťou až také jasné nebude. 

Ešte oveľa viac pochybností však spôsobil tím jeho poradcov. Každý, kto sledoval „prezidentské debaty“, nepochyboval o tom , že nejakých poradcov potrebuje  – obzvlášť zúfalé boli jeho „vedomosti“ v oblasti zahraničnej politiky. Avšak to, že si ako zahranično-politického poradcu zvolil exponenta tých najkrajnejších pravicových síl, exveľvyslanca SR v  USA Martina Bútoru, jastraba plne servilného silám usilujúcim sa o obnovenie studenej vojny, naznačilo veľa.

Takisto menovanie Jána Mazáka – najškandalóznejšieho expredsedu Ústavného súdu SR –, za „pontifikátu“ ktorého sa prijali rôzne ústavné zvrhlosti. Odobril napríklad zdravotnícke poplatky napriek tomu, že dikcia ústavy bola taká, že zdravotná starostlivosť je bezplatná na základe povinného zdravotného poistenia. Tuto jasnú dikciu obišli tým, že definovali tieto poplatky ako marginálne. No celkom iste pri platoch ústavných sudcov sú to pre nich marginálne sumy,  pre dôchodcov či mladé rodiny s deťmi však vyše tisíc korún za dlhodobejšiu hospitalizáciu určite marginálna suma nebola. Na vykreslenie jeho osobného profilu stačí uviesť, že najprestížnejší sudcovský post a vrchol profesijnej kariéry každého právnika ľahko obetoval za menej prestížny, avšak lepšie platený post generálneho advokáta Súdneho dvora Európskej únie. Na otázku,  čo bolo hlavnou motiváciou pre takúto profesijnú zmenu, s cynizmom sebe vlastným priznal, že finančná otázka.

Ako sme mohli predpokladať, skazonosný vplyv Kiskových poradcov na seba nenechal dlho čakať. Už v nevymenovaní troch ústavných sudcov (zo šiestich kandidátov zvolených NR SR Kiska vymenoval iba jednu ústavnú sudkyňu) môžeme čítať jasný rukopis spomenutého Mazáka. Treba zdôrazniť, že Mazák rozhodne nie je nejaká všeobecne akceptovaná osobnosť, naopak v právnických kruhoch je to osoba, ktorá toto prostredie extrémne polarizuje – porovnateľne snáď jedine s expredsedom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom. Kiska  tým otvoril Pandorinu skrinku. Toľkokrát kritizované a škandalizované rozhodnutie prezidenta Gašparoviča nevymenovať Čentéša za generálneho prokurátora sa stalo pre Kisku normou. Absurdné bolo aj zdôvodnenie. Kým v predchádzajúcom období (za Dzurindových vlád a za predsedovania Jána Mazáka) sa mohol stať sudcom Ústavného súdu SR aj podnikový právnik (viď kauza Horváth) právoplatne odsúdený za finančný podvod, dnes to môže byť len osobnosť, ktorá sa dlhodobo a systematicky venuje ústavnému právu. 

A ako reagujú médiá na takúto hrubú zvoľu? Samozrejme, nebesnia, však prezident len poslušne vykonáva zadanie tých najskompromitovanejších politických síl. Predseda parlamentu Pavol Paška odmietol túto perfídnu hru a parlament nových kandidátov prezidentovi nepredloží. V konečnom dôsledku to môže viesť až k znefunkčneniu Ústavného súdu SR, čo môže byť dôvod na ústavnú žalobu.

Výpočet jeho sa excesov tým však ani náhodou nekončí. Najnovšie odmietol vymenovať na post sudkyne uchádzačku, ktorá prešla ťažkým a predpísaným výberovým konaním a bola odobrená Súdnou radou SR. Odmietnutie menovania sa pritom opieralo „o akési klebety“, že vraj v písomnej časti až tak neexcelovala a svoju reputáciu obhájila až v ústnej (teda subjektívne posudzovanej) časti výberového konania. Týmto zase vzniká nový precedens – takéto kádrovanie si dosiaľ žiaden prezident nedovolil a Súdna rada SR nevie, ako reagovať.

Kiska vykročil zlou nohou a ak bude pokračovať v nastúpenej ceste, nič dobré od neho ani v budúcnosti očakávať nemôžeme.

Komentár vyšiel aj v SNN

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Peter Zajac-Vanka
#1
Peter Zajac-Vanka
25. september 2014, 22:33

Je to "dieťa politických kompromisov" - lebo ho volili tí, čo nechceli voliť Fica a zároveň aj tí, čo nechceli voliť pravicových kandidátov v 1.kole. A prakticky ho hlavne "zvolili" všetci tí, čo odmietli voliť alebo neprišli voliť,

Ďakujeme vám, nevoliči...teraz tu nekňučte.

A tak to aj s jeho výkonom vyzerá - ako "dieťa" kompromisu nebude populárny u nikoho a bude to jeho nešťastná "karma", nech urobí čokoľvek. Už sme mali takých prezidentov, aj za Československa....Horšie, že on nerobí "čokoľvek", on sám je presvedčený, že činí "kiskovo dobro"

...a keďže som ho nevolil (ale volieb som sa zúčastnil) , "nemusím ho"...

Obrázok používateľa datatip
#2
Anton Maslo
26. september 2014, 17:49

Práve dnes Kíškovi Baránek ( agentúra Polis ) pohladil ego akýmsi telefonickým prieskumom verejnej mienky ! Kto však tento prieskum objednal a kto ho zaplatil spravodajské agentúry "pre istotu" neuvádzajú.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984