Podiel ohrozených chudobou v SR

Počet zobrazení: 3593


socialna_vydajna.jpg"Vývesný štít," aký by ste
pred dvadsiatimi piatimi
rokmi u nás darmo hľadali.



Podľa ostatných údajov z výberového zisťovania Štatistického úradu Slovenskej republiky o príjmoch a životných podmienkach v domácnostiach za rok 2012 bolo na Slovensku ohrozených rizikom chudoby 12,8 % obyvateľov. To bolo takmer 695 tisíc ľudí.

Pritom tzv. hranica rizika chudoby sa vypočítala v sume 337 € na osobu a mesiac. Je to 60 % z mediánu zistených disponibilných príjmov (stredná výška príjmov bola zistená v celkovej sume 561 € na osobu a mesiac.

Najvyšší podiel ľudí v pásme rizika chudoby bol v domácnostiach nezamestnaných (44 %). Ďalej to boli domácnosti osamelých s 1 dieťaťom a domácnosti s 3 a viac závislými deťmi (30 %).

V členení podľa veku boli z hľadiska príjmovej chudoby najohrozenejšími skupinami deti do 18 rokov (20 %). Na druhej strane najnižšiu mieru rizika chudoby mala veková skupina 65-ročných a starších.

V domácnostiach dôchodcov bolo – podľa danej metodiky – rizikom chudoby ohrozených relatívne málo – len 6,6 %. Bolo to približne rovnako ako u domácností pracujúcich (5,7 %). Je to dané najmä stabilitou pravidelných príjmov a časti dôchodcov aj vzhľadom na ďalšie príjmy mimo základné starobné, invalidné a iné príjmy (zo zamestnania, z výnosov z kapitálu, vdovské a vdovecké dôchodky a pod.)

Slovensko v Európe patrí medzi štáty s relatívne nižšou mierou (podielom) rizika chudoby obyvateľov. Konkrétne – podľa dostupných údajov za rok 2011 – z 31 porovnávaných krajín Slovensko s 13,2-percentným podielom obyvateľov v pásme ohrozených rizikom chudoby bolo na vysokom – 6. mieste. Najnižšia miera rizika ohrozením chudobou bola u obyvateľov Islandu (7,9 %). Naopak, najvyššia miera ohrozených chudobou bola v Grécku – 23,1 %.

Pramene údajov: Zisťovanie o príjmoch a životných podmienkach domácností EU SILC 2013, informatívna správa pre tlačovú besedu z 11. 7. 2014

Autor, Ing. Michal Majtán, PhD., je členom sociálnej komisie Jednoty dôchodcov na Slovensku

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Ivan Špáni
#1
Ivan Špáni
21. august 2014, 03:22
                            Týmto dôchodcom teda treba znížiť dôchodky, lebo náš systém je vraj príliš štedrý a odvody sú privysoké???

Pohľad na chudobu na Slovensku totiž ponúka Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív. „Chudoba, najmä starých, ale aj ťažko zdravotne postihnutých občanov, zapúšťa na Slovensku čoraz hlbšie korene,“ tvrdí jeho šéf Martin Halás.

Kým Eurostat považuje za chudobou ohrozených len asi 6,6 percenta slovenských penzistov, podľa analýzy inštitútu je ich vyše 30 percent, žien dôchodkýň dokonca 37 percent. Ľudí s postihnutím bojuje podľa nej s chudobou až okolo 200-tisíc, čo je 83 percent z celkového počtu.
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/327152-omyl-cisiel-v-luxembursku-zobrak-kral-na-slovensku/

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984