Úvaha nad jednou vyhodenou knihou

Počet zobrazení: 3873

hamsun_hlad.jpgZazvonil mi telefón a ozval sa priateľ zo Zberných surovín. „Dobehni, niečo pre teba mám,“ oznámil mi. O krátky čas som držal  v ruke starú knihu od nórskeho spisovateľa Knuta Hamsuna Hlad. Napísal ju ešte v časoch, než sa zaplietol s premiérom V. Quislingom, ktorý v jeho krajine zavádzal počas vojny tzv. nové poriadky. Poznačilo ho to na zvyšok života, no nie je cieľom môjho príspevku rozpisovať sa o tomto pre neho nešťastnom období. Beriem si knihu domov, tak ako predtým hociktorú inú, ktorú už niekto vyradil a ktorou ma priateľ z času na čas obdarúva, ak narazí v kopách papiera na niečo zaujímavé. Vďaka nemu som získal takto nejedno literárne dielo od starých klasikov, ku ktorým sa po celý život radi vraciame.

Kniha Hlad, myslím si, že u nás vyšla naposledy v roku 1959 v Státním nakladatelství krásné literatury, hudby a umění v edícii Světová četba v Prahe. Nie som si však istý, či nebola vydaná aj niekedy inokedy. Čím ma zaujala? Čím inším, ako príbehom a talentom môže spisovateľ zaujať čitateľa? Myslím, že ani Dostojevskému sa nepodarilo tak hlboko vnoriť do ľudskej duše hladného človeka, do jeho žalúdka a myšlienok, ako to dokázal Knut Hamsun.

Zhrniem to do prípadu s ohlodanou kosťou: Ulicami mesta Kristiania sa vlečie vyhladovaný mladý človek. Má obrovskú chuť na jedlo a úplne vyčerpaný si sadá na lavičku. Skrúca prsia až na kolena, aby tak aspoň trocha utlmil pocit hladu. Pred dvomi dňami požuval nejaké hoblince z dreva, teraz vytrhol z kabáta jedno vrecko a začal ho prežúvať. Zrazu mu niečo napadlo. Zdvihol sa a vykročil do blízkeho mäsiarstva. Mal obrovský hlad, no aj tak sa snažil zachovať dôstojnosť. Nedokázal si vyžobrať pre seba kúsok mäsa, no poprosil predavača, aby mu podaroval nejakú kosť pre psa.

- Len kosť, aby mal pes, čo niesť v papuli. Ani mäso na nej nemusí byť, poprosil ho. Dostal kosť, nádhernú kostičku, na ktorej bolo aj kúsok mäsa, strčil si ju za kabát. Potom zaliezol do akejsi uličky, v ktorej bola tma a nikoho nebolo vidieť. Začal kosť obhrýzať, nechutilo mu to, zapáchalo to od zaschnutej krvi. Plakal, kúsal kosť i kúsky mäsa. Snažil sa prinútiť svoj žalúdok, aby túto potravu prijal, udržal v sebe... aby zasa prežil...

Asi sto rokov už uplynulo od čias, čo Knut Hamsun opísal tento prípad s kosťou v knihe Hlad. Zrazu mi ho čosi vyvolalo v pamäti. Vyberám zo schránky noviny a vidím, že po ulici sa vlečie stará ženička s igelitkou. Viem o nej iba toľko, že býva sama na konci slepej uličky a že spoločnosť jej robí iba pes a mačka. Z igelitky jej vytŕča silná holená kosť, pod ňou má ešte niekoľko podobných.

- Pani mäsiarka mi ich dala zadarmo, pochválila sa. Je to dobrá ženička, vždy ma niečím obdaruje. Pes i mačka si pomaškrtia, pochvaľuje si.

- No mačka asi nie, namietam. Tá kosť je príliš tvrdá pre jej zuby, odhadujem len tak očami hrúbku kosti.

- Môj Nero, má veľmi silné zuby, vysvetlila mi ženička s igelitkou. On je aj džentlmen. Poprekusuje každú kosť a aj mačka sa pri ňom nažerie. Ani človek k človeku sa tak nespráva, ako pes k mačke, dokončila ženička svoje rozprávanie a pobrala sa ďalej

Beriem svoje noviny a vchádzam do domu, aby som si ich v pokoji prečítal. Dozvedám sa, že istá svetovo známa agentúra zverejnila výsledky prieskumu: 85 ľudí  na tejto planéte vlastní toľko majetku, koľko ho má 3,5 miliardy iných. Takých, čo žijú vo večnom odriekaní a živorení. Vďaka daňovým rajom, falšovaniu daňových priznaní a politickej podpore, ktorej sa dostáva najbohatším, rapídne narastá aj chudoba a hlad sa stáva súčasťou každodenného života pre obrovské množstvo populácie. Chudoba a hlad skôr či neskôr však prerastú do veľkých sociálnych nepokojov a stanú sa hrozbou aj pre tých najbohatších. Ľudia si zrazu spomenú, že už svätý Augustín tvrdil, že za každým miliónom sa skrýva dajaký podvod a veľké bude ich rozhorčenie.

Kto z nás si vie predstaviť, ako to bude vyzerať už o niekoľko rokov, ak si ľudia nezorganizujú svoje spolužitie aspoň tak, ako to s mačkou dokázal nemecký ovčiak Nero?

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984