Kniháreň Slova - knihy, ktoré by vás mohli zaujímať

Joachim Becker a Ivan Lesay o kríze /Jiří Pehe (ed) o kríze/ Peter Macho o Štefánikovi /Philippe Chenaux o katolíckej cirkvi a komunizme/ Martin Luther King, jr. - prejavy /Ján Lacika - zaujímavosti  Slovenska/
Počet zobrazení: 2199
anotacie uvodFot.jpg

Joachim Becker a Ivan Lesay: Život na úver. Všetko, čo ste chceli vedieť o kríze

Prvá slovenská ucelená kniha o kríze!


Prečo kríza trafila jadro svetovej ekonomiky a iba lízla perifériu? Ako je možné, že finančné špekulácie vedú k rastu cien a k hladomorom? Môže krízu zastaviť tlačenie peňazí? Zhrešili iba štáty s dlhmi alebo aj s rozpočtovými prebytkami? Sú úsporné opatrenia receptom na hospodársku obnovu alebo na prehĺbenie recesie? Prečo sú ratingové agentúry mocnejšie než vlády? Čo spasí Európu - euroval, spoločné dlhopisy, federalizácia, dlhová brzda, alebo záchranné balíčky bankám? O čo ide v Grécku, Portugalsku či Írsku? Ako sa s krízou vysporiadavame v postkomunistickej Európe? Zachráni nás Medzinárodný menový fond alebo príklady krajín, ktoré sa mu vzopreli? Môže Slovensko krízu prestáť? Ako mu v tom pomôže resp. poškodí spoločná mena?Autori sledujú krízu od jej začiatku a na bežné otázky kladú nekonvenčné a zrozumiteľné odpovede.

Finančná a hospodárska kríza, ktorá zasiahla vyspelé aj rozvíjajúce sa ekonomiky, nie je dielom záhaľčivých Grékov či Španielov, ako sa to verejnosti snažia vsugerovať populisti. Ekonómovia Joachim Becker a Ivan Lesay v knihe Život na úver vidia korene krízy v stratégiách ekonomického rastu, ktoré boli postavené na iluzórnych predpokladoch. Analyzujú nielen príčiny krízy a jej rozšírenie z USA do ostatných častí sveta, ale aj kriticky hodnotia, ako jednotlivé vlády a organizácie na prepuknutie krízy reagovali. Venujú sa tiež tomu, ako kríza zasiahla Slovensko a ako sa s ňou vyrovnalo. Autori dúfajú, že sa nebude opakovať história z 30. rokov 20. storočia, kedy reštriktívne opatrenia viedli k tragickým následkom.

Joachim Becker (1960, Kassel), profesor na Ekonomickej univerzite vo Viedni. Študoval národohospodárstvo, politológiu a afrikanistiku. Ako hosťujúci profesor pre medzinárodný rozvoj pôsobil na Viedenskej univerzite, vyučoval na univerzitách v Argentíne, na Slovensku, v Českej republike, Rumunsku a Španielsku. Jeho práce vyšli vo viacerých jazykoch. Popri niekoľkých svetových jazykoch rozumie aj viacerým slovanským vrátane slovenčiny. Pravidelne prispieva do slovenských periodík, najmä do Pravdy a na blog Kritická ekonómia.

Ivan Lesay (1980, Trnava), vedecký pracovník Ekonomického ústavu SAV v Bratislave a poradca ministra financií. Vyštudoval politológiu na Trnavskej univerzite a na Stredoeurópskej univerzite (CEU) v Budapešti. Doktorát z ekonómie má z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Edituje blog Kritická ekonómia a publikuje v Pravde. Je držiteľom Ceny prezidenta Slovenskej republiky pre mladých vedcov.

Inaque.sk, 2012, 160 strán


Jiří Pehe (ed): Krize nebo konec kapitalismu?

Sborník obsahuje úvahy jedenadvaceti renomovaných českých intelektuálů, kteří se neztotožňují s ortodoxním ekonomickým neoliberalismem. Ve svých esejích se zamýšlejí nad příčinami současné krize a jejími možnými řešeními. Autoři jsou názorově široce rozprostřeni, od těch, kteří vidí současnou krizi jako jednu z mnoha cyklických krizí kapitalismu, až po ty, kteří tvrdí, že je třeba hledat alternativy k současnému společensko-ekonomickému systému. Další autoři vidí současnou krizi jako ještě hlubší problém: krizi hodnot, které stály u zrodu modernity, tedy krizi industriální civilizace. Sborník je tak prvním ucelenějším přehledem pohledů význačných představitelů české inteligence na stav současného západního světa včetně našich domácích poměrů.

Prostor 2012, 296 strán




Peter Macho: Milan Rastislav Štefánik v hlavách a srdciach. Fenomén národného hrdinu v historickej pamäti

Publikácia s netradičným, ba možno pre niekoho provokatívnym názvom ponúka v slovenskej historiografii neobvyklý prístup k štefánikovskej problematike. Zaoberá sa pamiatkou Štefánika a Štefánikovým posmrtným kultom v slovenskej spoločnosti, resp. obrazom Štefánika v historickej pamäti Slovákov.

Peter Macho je vedeckým pracovníkom Historického ústavu SAV. Venuje sa dejinám 19. a 20. storočia, pričom sa špecializuje na výskum historickej pamäti, kolektívnych identít a národnej symboliky (fenomén národného hrdinu). Je autorom viacerých vedeckých štúdií a vystúpil na mnohých medzinárodných konferenciách doma i v zahraničí.

Historický ústav SAV v Prodama s. r. o., 2011, 208 strán


Philippe Chenaux: Katolická církev a komunismus v Evropě (1917–1989) - Od Lenina k Janu Pavlu II.

Ojedinělá publikace Katolická církev a komunismus v Evropě (1917–1989), která je výsledkem mnohaletého historického bádání a opírá se o většinou nepublikované dokumenty, líčí spletitou historii vztahů, často bouřlivých a konfliktních, mezi katolickou církví a evropským komunismem, resp. státy tzv. východního bloku, od Říjnové revoluce a zrodu prvního ateistického státu na světě až po pád Berlínské zdi, který symbolizuje zhroucení komunistického systému.

Profesor Philippe Chenaux vychází z velice neotřelé, ba přímo provokativní teze: komunismus pro něj představuje poslední křesťanskou herezi. Ukazuje paralely i rozpory mezi obojím učením. Přestože autor věnuje velkou pozornost diplomatickému aspektu vztahů mezi Vatikánem a Sovětským svazem, neopomíjí ani jiná, méně známá hlediska: politický aspekt spolupráce mezi katolíky a komunisty v jednotlivých zemích, intelektuální aspekt vztahů mezi křesťanským a marxistickým myšlením, jakož i ekumenický rozměr vztahů mezi katolictvím a ruským pravoslavím.

Chronologické dělení knihy odpovídá třem velkým obdobím politických a náboženských dějin Evropy ve 20. století: prvním je „evropská občanská válka“ (1917–1945), kdy je církev konfrontována s neřešitelným dilematem volby mezi komunistickou Charybdou a nacistickou Skyllou, následuje éra studené války (1945–1958), kdy je církev Pia XII. v boji se sovětským totalitarismem proti své vůli ztotožněna se Západem, a třetí je období tání a uvolnění (1958–1989), kdy koncilární církev volí cestu dialogu s Východem, aby nakonec přispěla ke zhroucení celého systému.

Philippe Chenaux
je profesorem dějin moderní a současné církve na Lateránské univerzitě v Římě. Jeho vědecká práce a knižní tvorba se zaměřuje na dějiny církve a církevního myšlení ve 20. století a v současnosti.

Rybka Publisher, 2012, 288 strán


Martin Luther King, jr.: Odkaz naděje


Kniha je prvním výborem z díla Martina Luthera Kinga jr. v češtině. Svým rozsahem a záběrem je to zároveň výbor reprezentativní. Obsahuje celkem dvacet textů různého rozsahu a formy – články, projevy, kázání, rozhovor. Nejstarší je článek Náš zápas z roku 1956, následují slavné i méně slavné texty z 50. a 60. let, jako Americký sen, Dopis z birminghamského vězení, Mám sen, rozsáhlé Interview pro časopis Playboy, projev Je čas prolomit ticho a další. Knihu po předmluvě Erazima Koháka uvozuje slavný Odkaz naděje – esej publikovaný až po Kingově smrti. Zakončuje ji Kingovo poslední kázání Vidím zaslíbenou zemi – pronesené 3. dubna 1968, tedy den předtím, než byl zavražděn.

Slon – Sociologické nakladatelství, 2012, 327 strán








Ján Lacika: 1000 zaujímavostí Slovenska

Atraktívna obrázkovo-textová kniha prostredníctvom tisícky reprezentatívnych objektov - výtvorov človeka i výtvorov prírody - výstižne vypovedá o Slovensku, o tom, že jedinečnosť tejto krásnej krajiny si skutočne zaslúži pozornosť. Kráčali ňou európske dejiny a zanechal na nej pozoruhodné stopy aj geologický vývoj našej planéty. Len málo krajín na svete môže na takom malom priestore predstaviť toľko rozmanitých prvkov. Bralá, veľhorské štíty, lesostepi, nížiny, minerálne pramene a kúpele. Všetky umelecké štýly, ktorými sa vyznačujú nádherné kaštiele, vyplienené zámky i ruiny hradov a opevnení. K tomu dnes pristupuje moderná infraštruktúra krajiny, ktorá si uvedomila svoju cenu a ponúka všetko potrebné na moderné dovolenkovanie - dobre vybavené lyžiarske svahy, turistické trasy, perfektné vodné plochy, salaše, hotely...

Ikar, 2012, 384 strán

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984