Pentagón, smutný osud jednej ženy

Príbeh, ktorý nikoho nezaujíma, a práve preto nastoľuje veľa otázok
Počet zobrazení: 4219
roman_vilkovic2.JPG

Do môjho obchodu včera prišla žena s rozkošným asi trojročným dieťaťom. Nič zvláštne by sa nedialo, keby sa po pár minútach medzi regálmi nerozplakala. Ihneď som reagoval. A tak som si vypočul jej príbeh.

Jarka býva druhý rok v Pentagóne, neslávnom bytovom dome vo Vrakuni. Po rozvode s manželom jej zostali dve deti, plno dlhov, práca upratovačky. Už 15 rokov má podanú žiadosť na miestnom úrade o pridelenie sociálneho bytu, zatiaľ bezúspešne. Vlani na jej žiadosť reagovala pani starostka Vrakune, keď  jej pridelila dočasné sociálne bývanie na Stavbárskej ulici vo Vrakuni. Tí, čo tu bývajú, vedia, čo je to za adresu – Pentagón. Najhoršia časť Bratislavy, kde kúpite 3-izbový byt za 20 000 eur… A banky vám tam hypotéku jednoducho nedajú.

Pri otázke ohľadom susedov sa žena rozplakala. - Nad mojím bytom býva dvojica dílerov, bojím sa, keď ich stretnem. Môj starší syn má 17 rokov, každý deň sa hádame, upozorňujem ho na nebezpečenstvo, ktoré číha v tomto paneláku. O mladšieho syna sa starám 24 hodín denne, nemám peniaze na škôlku…

Keď uviedla čísla rodinného rozpočtu, zostal som v nemom úžase. - Za byt platím aj s elektrikou 240 eur. Na staršieho syna mám alimenty 60 eur, na mladšieho 120, aj keď bývalý manžel má občas problém zaplatiť mi celú čiastku. Rodinné prídavky, plus môj biedny plat, spolu 420 eur, to je suma, ktorá nám musí vystačiť.

Len narýchlo mi v hlave prebehla rovnica a vyšlo mi šokujúce číslo. Po odpočítaní nájomného zostáva tejto matke 180 eur na celý mesiac, to je 6 eur na deň pre trojčlennú rodinu. Ďalej sa mi radšej ani nechcelo počítať…

Jej rozprávanie je dlhé a smutné. Hlavne keď jej nikto nedokáže pomôcť, a mám pocit, že ani nechce… Čo sme to za ľudia, bola moja prvá reakcia. To naozaj nemáme entitu slušného správania, každý človek nám je ľahostajný? Žijeme naozaj bez duše? Vynáralo sa mi veľa otázok, celý večer.

Viem, že je veľa dobrých ľudí medzi nami, horšie je, že nesedia na úradoch a miestach sociálnych služieb, inak by tej žene dokázali pomôcť.

Nezačnime o podobných problémoch hovoriť až vtedy, keď sa stane to najhoršie. Vtedy už býva neskoro...

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
25. september 2012, 09:50
bohuzial tento problem sa tyka vela ludi na Slovensku , je o tom dobre pisat aby niektory ludia ,hlavne poslanci konecne uvedomyli ze v zivote neexiztuju len oni ,lebo zatial to vyzera tak ako keby len pre seba pracovali Roman dakujem aj za ostatnych ze si o tom pisal
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
25. september 2012, 11:59
Takže: mnohí z nás už prešli od súcitu k činom, niekto pomáha v rodine a susedom, niekto pomáha v rámci svojej odbornosti a voľného času, niekto hľadá ľudí podobného zmýšľania a dávajú hlavy dohromady.

Miernim svoj sarkazmus, poznáme sa, pán Vilkovský, ale sám ste mi nahral na smeč:

Keďže vošli do Vášho obchodu, predpokladám, že chceli nakúpiť.
Keďže sa žena rozplakala, predpokladám, že nemala na niečo dosť peňazí.

Zvedavosť mi nedá - a čo ste jej teda darovali, aby sa potešila a mohla odísť spokojná a utíšená?
Dúfam, že odišla bez zaplatenia a s plnou taškou, ste podnikateľ v obchode a predpokladám, že máte to sociálne cítenie nielen v texte, ale i v živote.

Pretože pozorujem už dlho, že sa akosi rozmohla taká módna vlna - kdekto sa zrazu vozí na vlne súcitu "s našimi biednymi" a akosi nehovorí o tom, čo robil za ostatných 10-20-23 rokov, ako od pádu socializmu prispel k tomu, aby tu až taká bieda nebola. Pretože tu bieda nebola. Tá vznikla, prišla, narástla, je tu ako fakt, ako tvrdý fakt reality a dôsledku 23 ročného vývoja našej spoločnosti.
Netreba si nič navrávať. Vnuci sa nás budú pýtať - a prečo ste tej biede nezabránili?

Viete, pán Roman, na Klube Nového Slova ste boli Vy tak dosť arogantní k tomu, čo sme s Ferom Škvrndom vyjadrovali.
Takže sa nečudujte, že Vám neverím, pán podnikateľ.
Ako ma chcete presvedčiť, že tento Váš literárny príspevok myslíte vážne?
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
25. september 2012, 12:34
to mi pripomina jednu scenku z filmu... havaria,ludia rozflakani, krv, krik, hotova tragedia. zastavi auto, vystupi mladik, postavi sa k dymiacemu vraku, vlozi si ruky do vrecka, vytiahne cigaretu, zapali, smutne pozera, ruky vlozi spat do vreciek, stoji mlcky pri vraku, smutne potahuje z cigarety az nakoniec zacne nadavat na tu hnusnu spolocnost, v ktorej nikto nezastavi a nepomoze. nakoniec zhnuseny zaslapne ohorok, nastupi a odide. medzitym krik z vraku ustal... nuz, mozno by sme tu mali socialnejsi stat, keby si vsetci platili svoje povinnosti voci statu atd.ci?
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
25. september 2012, 14:40
prvá - Text článku mi pripomenul osobne prežitú príhodu z lekárne, kde som bol svedkom ako jedna starenka prosila lekárničku, aby jej vydala lieky, ktoré potrebuje, že až dostane dôchodok peniaze jej prinesie. Úpenlivo prosila a plakala. druhá - zamyslenie na príspevkami diskutujúcich. Ich reakcie mi pripadajú,( a nie len v diskusii k tomuto článku ) že za to čo sa u nás dnes odohráva nie je vinný systém, že sú to len pochybenia politikov a štátnych úradníkov. Mám osobné skúsenosti z ktorých som si urobil obraz o spoločnosti s kapitalistickým systémom. Je to ešte z obdobia keď u nás prebiehal pokus vytvoriť sociálno spravodlivú spoločnosť. Teda z obdobia, kedy v kapitalistických štátoch prebiehala konjuktúra, keď im krajiny socialistického bloku robili akéhosi moderátora ich ekonomických problémov. Bol som svedkom ako sa jedným rozhodnutím likviduje firma, že postihnutí ľudia sú len odpísané čísla. To čo som možnosť vidieť vtedy tam je dnes na dennom poriadku tu, lebo ten systém je jednoducho taký.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. september 2012, 04:53
PZV, spomínam si na diskusiu pre 3/4 rokom kedy sme preberali bezdomovkyňu Moniku Šípošovu na ktorú ste vy (smerácky socialita) a aj váš socialitický primátor Ftáčnik z vysoka kašlali! Teraz máte "Topľovskú" "sociálnu" vládu s Richterom na čele a s Totoľom a Burianom ako jeho námestníkmi riadiacimi MPSVaR!

Čo ste pre bezdomovkyňu Moniku urobili? Má Monika apoň tých pár eur na živobytie, čo chudobná rodina vo Vrakuni? Pri ktorom vchde či bráne bude túto zimu Monika Šípošová postávať, či v mraze sedieť?

Najviac ma zaráže, že Smer nemá na sociálnu oblasť žiadných odborníkov!Nechápem prečo by mal pofiderný právnik ministrom, ktorý ani nevie na akú tému robil bakalárku, alebo masmediálny neodborník, ktorý pod pseudonymom Topoľ písal plagiáty do NS na MPSVaR robiť štátneho tajomníka???

Potom sa ani nečudujem, že OĽ&NO-vci si presadzujú z opozívie cez Polláka pravicový program paradoxne za drvivej hegemónie Smeru v parlamente!

To som zvedavá ako bude zdôvodňovať Fico voličom z extrémne chudobných rodín pravicové reštrikcie presadené OĽ&NO za výmenné kšefty voči tým najbiedneším! Paradoxne presadené pravicovo-konzervatívnou stranou pri 83 smeráckych "ľavicovýh" poslancoch??? Mimochodom akáže je ten Smer ľavica ak nemá vlastný sociálny program a musí ho suplovať z opozície konzervatívna pravica OĽ&NO? Uvedomujú si asoň teraz extra smero-tupovoliči, že koho si vlastne zvolili???

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. september 2012, 05:06
"nuz, mozno by sme tu mali socialnejsi stat, keby si vsetci platili svoje povinnosti voci statu atd.ci?" jednokto

************************

Ak sa rozkradne polovica DPH špekulatívnymi "podnikateľmi" za výdatnej kolaborácie skorumpovanými daňovými úradníkmi, tak sa ani nečudujem, že na nič nie sú peniaze! Kšefty zverejnené Paľbou za generálneho kšeftmajstrovského smeráckeho riaditeľa Šuľaja za prvej ficokracie hovoria same za seba. Ak už extrémny tupák Vareha dokáže štát okradnúť o stovky miliónov eur, tak tento štát má mešuge daňové zákony a totálne neschopnú finančnú políciu, samozrejem ak v týchto mega kšeftoch nejdú celé stranícke centrály? Potom sa ani nečudujem, že nie je na vytvorenie nových pracovných miest, na vyššie sociálne dávky pre invalidov, a nezamestnaných, aby si dokázali poplatiť výdavky a mať ešte na slušnejšiu stravu a predražené lieky. Keď už "sociálny" štát sa nedokáže postarať, aby každý kto chce pracovať aj mohol pracovať za viac ako minimálnu mzdu!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. september 2012, 05:17
nuz hej. ja som mal skorej na mysli toto: VILKOVIČ ROMAN Poisťovňa: Všeobecná zdravotná poisťovňa Adresa: č.d. 362, 95148, JAROK Rok narodenia: 1976 Dlh na poistnom: 2142,43 EUR Typ platiteľa: Samoplatitel Stav platný k: 31.08.2012 som presvedceny, ze budem vyvedeny z omylu, ze ide o menovca, alebo o neaktualny udaj atd. zdroj verejne dostupna databaza na www.dlznik.sk alebo ide o premietnutie nazoru, ze zdravotnictvo by malo byt zadarmo, do praxe? :)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. september 2012, 08:20
jednokto skúste sa venovať meritu veci, ktorým je pomerne vyoka miera chudoby vrátane relatívne bohatej Bratislavy. Osobné invektívy si nechajte na osobné stretnutie! To isté platí aj pre PZV! Pokiaľ nie sú argumenty, tak sa bezhlavo útočí na diskutujúceho oponenta, alebo autora článku, ktorý pokiaľ nezastáva politickú funkciu, tak nie je povinný zniesť osobnú kritiku! Mňa nezaujíma, či niekto platí, alebo neplatí odvody! Nakoniec aj tak skončia vo vreckách súkromných zdravotných poisťovni (pentiakov a inej čvargy) ako zisk ulúpeny z toho, čo sa malo a nepoužilo pre zdravotníctvo!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. september 2012, 11:06
Nielen podporovať "anonymny" III. sektor, ako konkrétnych ľudí, to je aj jednou s kresťanských zásad.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. september 2012, 11:35
...hrozne rada, pretože jej sľúbil byt, ktorý nepotrebuje a chráni ju pred okrikovaním občanov bývajúcich v tom istom bloku domu ako on sám...je to naozaj zaujímavá symbióza neprispôsobivej občianky s ľavicovým primátorom mesta, to je fakt.

Monika Š.je psychicky narušená osoba, neprispôsobivá v tom, že ju nesmiete upozorniť, že vylieva čučo na chodník, kde to smrdí po jej "odchode zo zmeny", zanecháva nedopalky z cigariet, smetie okolo brány, vykrikuje a huláka, je takým "charakteristickým obyvateľom Slovenska" pre všetkých tých Japoncov a Číňanov, ktorí si ju fotia z dovolenkového pobytu v hlavnom meste Slovenska, to je fakt.

Osobne som poprosil šéfa DePaul humanitnej organizácie, že ju tam k nim odveziem, ale- nejde to:
To individuum ( a poznám ju z detstva) to má v hlave preskočené a tvrdí, že tu býva: isteže, bývali tu za socializmu s rodičmi, pomerne slušnými Cigánmi (ešte neboli Rómami), lenže ešte v 80.rokoch sa odsťahovali...
a z DePaulu zistili, že má trvalý pobyt, býva tam večer, ako vravím, drží "denné zmeny" ako kuriozita hlavného mesta, pričom asi Milan chodí kanálmi, neviem, nestretol som ich nikdy spolu...

Faktom je, že tu som nehumánny - okríknem ju, aby nepľula, ale musím si dávať pozor, aby nemala v ruke nožík... už došlo niekoľkokrát k napadnutiu...

Nuž,
je to iná téma, ale díky za nahrávku, aspoň som to znova mohol dať na verejnosť:
je to o niečo lepšie ako zažíva Oskar Dobrovodský so svojimi špeciálnymi "susedmi", obávam sa, že tu niekde sa rodia budúci Harmani...
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
26. september 2012, 13:01
Pravdu máš,/ 195.91.111.7;
Tak k veci:
KTO JE CHUDOBNÝ A AKO TO RIEŠIŤ:
1. Chudobní sú tí, ktorí nemajú mesačný príjem ani tých 330 Eur, či koľko je životné minimum - a sú v tejto skupine dôchodcovia, mladí nezamestnaní, starí nezamestnaní, invalidní a tí, čo sú dlhodobo nemocní -
Riešenie - zvýšiť dôchodky, dať prácu, ktorá bude človeka živiť a nie, aby živoril, zabezpečiť bezplatnú liečbu a k tomu sociálne služby
vykoná: tá vláda, ktorá skutočne zavedie socializmus, inak asi nik

2. Chudobní sú aj tí, ktorí pracujú alebo živnostničia a iba prežívajú z mesiaca na mesiac, pracujúci, ktorí si zarobia sotva na to, aby dokázali prežiť a vyplatiť všetky účty do konca bežného mesiaca - teda asi 80 percent pracujúcich na Slovensku:
riešenie:
zvýšiť cenu práce, vytvoriť štátnymi opatreniami i spoluprácou s verejnou správou a súkromnou iniciatívou toľko ekonomických zdrojov a zorganizovať toľko pracovných príležitostí, ktoré prinesú prácu dobre zaplatenú a vytvoria toľko finančných zdrojov, aby produkcia na Slovensku vzrástla do objemov pred rokom 1990 a neklesala pri každej dovolenke centrálnych firiem z Nemecka.
vykoná:
vláda, ktorá zavedie nový ekonomicko-politický režim, nemusí ísť o socializmus spred 1990, blížila by sa k tomu forma ekonomickej demokracie - termín: najlepšie "po konci sveta" od 23.decembra tohto roku
3.
Chudobní sú všetci bezdomovci a spoločensky neprispôsobiví ľudia, ktorí vznikali postupne mesiac po mesiaci vylučovaním zo spoločnosti od roku 1990, ktorým sa nedá pomôcť tak, že ich "nastrkáme" do táborov, oholíme, umyjeme, dáme im vyrábať papierové vrecúška, či kopať kanály... ktorých treba predovšetkým liečiť, psychicky im vrátiť ľudskú dôstojnosť a postupne ich privykať zas pôvodnému životu spred toho stavu, do ktorého nespadli vždy vlastnou vinou, pretože málokto z nich je rodený po roku 1990...
riešenie už bolo povedané, bude to fuška pre všetkých absolventov fakúlt sociálnej práce, ktorých naše vysoké školstvo chŕli už neúrekom, budú mať svoju profesiu i poslanie celoživotné...
vykoná:
vláda v súčinnosti s obecnými samosprávami : a začať môžu od rána zajrajšieho dňa - Eurofondov je dosť a dosť

4.
Nuž a schudobnela celá spoločnosť Slovenska, celý národ, pretože národu už nepatrí ani jeden ekonomický zdroj, národ si hlúpo rozdal v privatizáciách a predajoch nadnárodným korporáciám všetko to dedičstvo, ktoré tu aspoň sto rokov vytvárali predchádzajúce generácie.
riešenie: počkajme si na ten "koniec sveta" a 23.decembra začnime znova - žeby znárodnením? Kto by už v tom zabránil?
vykoná:
národ slovenský

no, takto nejako to malo byť? Nick Inga, dá sa na tom niečo skritizovať? Hm?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. september 2012, 04:00
...mala zarámovať a každé ráno a večer recitovať nahlas ako modlidbu. Možno by im aj zapálilo, čo majú robiť pre ľudí. Alebo aspoň niektorým, ak majú ešte zbytky nejakého svedomia...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. september 2012, 04:17

1"Riešenie - zvýšiť dôchodky, dať prácu, ktorá bude človeka živiť a nie, aby živoril, zabezpečiť bezplatnú liečbu a k tomu sociálne služby vykoná: tá vláda, ktorá skutočne zavedie socializmus, inak asi nik"

Reálsocializmus zlihal, lebo to bol len praobyčajný štátny kapitalizmus! Proletári a prekariáni (pracujúca inteligencia bez červených knižiek a komunistických funkcií) nikdy nevlastnili výrobné prostriedky, ale boli len lacnou nájomnou pracovnou silou na štátnom-komunistickom!

----------------------

Riešením je totálna reforma všetkých výrobných prostriedkov, vrátane pôdy, lesov,...! Tak, že budú všetkým bez rozdielu rozdelené egalitárne a nededične podľa toho aké majú dosiahnuté vzdelanie, akú prácu v minulosti vykonávali,... Jedine v tom prípade ak sa proletariát a prekariát stane vlastníkmi výrobných prostriedkov s rozhodovacím právomocami, tak sa táto spoločnosť pohne k spravodlivému sociálnemu štátu bez vykorisťovania človeka človekom! Pretože nikto nebude odkázaný sa zamestnávať u niekoho ako prostitučná pracovná sila!!!

----------------------

2,"riešenie: zvýšiť cenu práce, vytvoriť štátnymi opatreniami i spoluprácou s verejnou správou a súkromnou iniciatívou toľko ekonomických zdrojov a zorganizovať toľko pracovných príležitostí, ktoré prinesú prácu dobre zaplatenú a vytvoria toľko finančných zdrojov, aby produkcia na Slovensku vzrástla do objemov pred rokom 1990 a neklesala pri každej dovolenke centrálnych firiem z Nemecka. vykoná: vláda, ktorá zavedie nový ekonomicko-politický režim, nemusí ísť o socializmus spred 1990, blížila by sa k tomu forma ekonomickej demokracie..."

----------------------

V model ktorý navrhujem ja nebude nikto odkázaný na určovanie ceny práce, pretože bude platiť opačný systém- trh práce ostane len pre management, ktorý si budú najímať vo výberových konaniach samotní pracujúci, ak to uznajú za vhodné a efektívne! Samozrejme pokiaľ nebudú mať vzdelaný vlastný management ako to bolo v baťových podnikoch v tzv. školách práce!

Samozrejme, že pôjde o ekonomickú demokraciu, v čom sa terminologický zhodneme, ale nie nejaké švédske či americké stupidiny, ktoré ste tu prezentovali,s nejakým postupným odkupovaním zamestnaneckých podielov od vlastníckej buržoázie! Viete veľmi dobre, že to napr. vo Svédsku, Nemecku a Francúzku za vlád socialistov skončilo krachom!!! Zamestnanci NIKDY nedosiahli ani 25% zamestnanecký podiel v podnikoch v ktorých pracovali!!! Takže tadiaľto cesta rozhodne nevedie!!!

----------------------

3." Chudobní sú všetci bezdomovci a spoločensky neprispôsobiví ľudia, ktorí vznikali postupne mesiac po mesiaci vylučovaním zo spoločnosti od roku 1990, ktorým sa nedá pomôcť tak, že ich "nastrkáme" do táborov, oholíme, umyjeme, dáme im vyrábať papierové vrecúška, či kopať kanály... ktorých treba predovšetkým liečiť, psychicky im vrátiť ľudskú dôstojnosť a postupne ich privykať zas pôvodnému životu spred toho stavu, do ktorého nespadli vždy vlastnou vinou, pretože málokto z nich je rodený po roku 1990...

riešenie už bolo povedané, bude to fuška pre všetkých absolventov fakúlt sociálnej práce, ktorých naše vysoké školstvo chŕli už neúrekom, budú mať svoju profesiu i poslanie celoživotné..."

----------------------

Takže takéto riešenie ani náhodou! Ak si zoberiem tých Ing. PhD. sa navýrabanými doktorátmi na objednávaku pre ministorov a eurokomisárov Tak takýto experti na sociálnu prácu budú mať možnosť preukázať svoje schopnosti na trhu práce pre managerov. Viete ako to s takým Figeľom, Tomannovou, či ďalšími skončí? Nikto si týchto doktorandov nenajme, lebo nič nevedia, čo by vedeli na managerskom trhu práce predať!!!

----------------------

Riešením bude konečne začať pracovať na svojom! Takí bezdomovci, cigáni a ostatní, čo roky nerobili sa chytia motýk a lopát a začnú opravovať zdevastované pôvodne súkromné a cirkevné lesy, kde bude treba manuálne náročnom teréne odstrániť škody po lykožrútoch (debilných ekológoch) a chamtivých súkromných vlastníkoch, ktorí zdevastovali lesy! Bude ich treba ručne vyčistiť, lebo sa tam s mechanizáciou nedostanú pre nepriechodný terén! Bude ich treba zalesniť, predtým vypestovať stromčeky na zalesňovanie! Na takéto práce nepotrebujeme maturita, či dokonca VŠ diplomy, ale chuť pracovať na svojom!!!

----------------------

4. "Nuž a schudobnela celá spoločnosť Slovenska, celý národ, pretože národu už nepatrí ani jeden ekonomický zdroj, národ si hlúpo rozdal v privatizáciách a predajoch nadnárodným korporáciám všetko to dedičstvo, ktoré tu aspoň sto rokov vytvárali predchádzajúce generácie. riešenie: počkajme si na ten "koniec sveta" a 23.decembra začnime znova - žeby znárodnením? Kto by už v tom zabránil? vykoná: národ slovenský

----------------------

Samozrejme, že pôjde o znárodnenie, ale nie o zoštátnenie, v čom je drastický rozdiel!!!!

Výrobné prostriedky musia patriť tým, čo s nimi a na nich pracujú!!!

Rozdelenie musí byť vykonané refornou výrobných prostriedkov do osobného kolektívneho spoluvlastníctva, ktoré bude egalitárne, nededičné s prihliadnutím na osobné schopnosti, pracovné návyky, predchádzajúce zamestnaia a prax v odbore! Výrobné prostriedky budú nescudziteľné a nededičné, takže odchodom zo zamestnania, kde bol pracovník spoluvlastníkom mu bude firmou vyplatený jeho vlastnícky podiel v peňažnej forme! Nikdy sa nebudú predávať zamestnanecké akcie! Nikdy sa nebudú dediť zamestnanecké akcie!!!!!

" Nick Inga, dá sa na tom niečo skritizovať? Hm?

----------------------

Takže PZV máme podobné ciele, ale diametrálne odlišnú stratégiu ako sa k socialne spravodlivej spoločnosti bez vykorisťovania dopracovať.

Zásadný rozdiel medzi nami je v tom, že moje podľa vás "pravicové" názory, (resp. ultra ľavicové anarchistické) názory hlásajú, že štát je zlým vlastníkom pokiaľ existuje neosobný verejný majetok!

Pretože zodpovednosť všetkých za všetko je zodpovdosťou nikoho za nič!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. september 2012, 05:45
Ráno som cestou do práce počúval "zelenú vlnu": niekto tam telefonoval, že naprostred cesty je otvorený, zdvihnutý poklop... Rozum sa mi zastavil: miesto toho, aby zastavil, zavrel poklop, neváhal onen "zodpovedný občan" volať do rozhlasu a následne celé Slovensko "starostlivý" redaktor upozornil na otvorený poklop. Ak toto nie je Kocúrkovo, tak neviem kde leží ešte smiešnejšia krajina. "Úbohá žena" stále žije v biede, akurát niekoľko "záchrancov" rieši problém. Každý podľa svojho gusta obviňuje niekoho iného. Rovnako, ako sa z toho žena ( a jej deti) nenajedia, rovnako si nevstúpi do svedomia skorumpovaný štátny úradník, zbohatlý privatizér, zahraničný investor. Prosto u nás je to tak, skuvíňame, nadávame, obviňujeme a v kútku duše sa tešíme, že nám je o chĺpok lepšie... Ako správny kresťania, keď nám niekto vlepí zaucho nastavíme druhé líce. Naša stratégia prežitia je od staroveku rovnaká, musí nás byť toľko, aby sme prežili každú genocídu. Oblehanie Byzancie tuším opisovali tak, že útočníci hnali pred sebou nahých Slovanov, a obrancovia vŕšili ich mŕtgve telá, až sa im lámali kopie a ustávali ruky. Hľa naše historické miesto. V Grécku je generálny štrajk, v Španielsku zúfalí ľudia na uliciach a my, čakáme na ďaľšiu akciu v Lídli... Nuž preto, pre toto sa nedá na Slovensku venovať politike ( najbižší výpredaj supermarketu a televízny program s nasládlym alebo vulgárnym Modrým z neba vám zdecimuje akúkoľvek politickú stranu)
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
27. september 2012, 11:36
Nejde o "úbohú ženu", Juraj...
(tú mohol uspokojiť pán Roman hneď a vo svojom obchode a mohol nám o tom podať peknú textovú správu)... i keď aj jeho počin by iba na ten deň zlepšil príbeh úbohej a chudobnej.

Nejde dokonca ani o ten "poklop", lebo chcem vidieť toho blázna šoféra, čo si odstaví auto za poklopom a snaží sa ho zavrieť:
lebo:
1. hneď nasledujúci "tirák" alebo ofrouďák by ho mohol zmasakrovať počas rýchlej a arogantnej jazdy, tým prevažne chýbajúce poklopy nevedia, iba máličko "poskočia" cez dieru.
2. alebo mu môžu "zošrotovať" jeho odstavené auto...
3.Prípadne mu službokonajúci policajt prechádzajúci popri dá pokutu, že tam vôbec zastavil...

Takže, tu vážne nejde o poklop, však?

My vieme, že neobchádzame poklopy a nerozhlasujeme to do sveta, však? Sami sme sa presvedčili, že ani len založenie vedeckého klubu a pracovnej skupiny k novým formám usporiadania ekonomického systému odstraňujúceho príčiny chudoby nestačí,
pokiaľ sú príslušní mocipáni a politici hluchí a slepí...

Ale dnes by sme možno mali nádej a úspech u pravicových politikov, ktorí začali surfovať na tých vlnách súcitu, politicky im to vyhovuje, nielen Beblavému, ale i členom KDH sa to hodí do argumentácie, ak sú v opozícii...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. september 2012, 01:40
V tomto systéme mohol "nakŕmiť" úbohú ženu alebo si prehnať guľku hlavou. Predstav si, že by plačúcej žene dal "niečo" zadarmo a ešte to inzeroval: do 24 hodín by mu obchod rozobrali , vrátane regálov. V tejto krajine ( ako hovorí profesorka Karafiátová) sa súcit nenosí... Je "protištátny"! Túto "krajinu" rekonštruovali podľa vlčích zákonov. Zabávajú ma ako horekujú o korupcii, násilí v médiach, nepovšimnutej biede. Meditujú o parciálnych reformách ( napríklad vraždiť sa môže len po 20.00 hod..., podplácať, len ak vás nechytia... ). Naivne nechcú vidieť, že ide o podstatu režimu, nie o jeho prejav.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. september 2012, 02:15
"Rovnako, ako sa z toho žena ( a jej deti) nenajedia, rovnako si nevstúpi do svedomia skorumpovaný štátny úradník, zbohatlý privatizér, zahraničný investor. Prosto u nás je to tak, skuvíňame, nadávame, obviňujeme a v kútku duše sa tešíme, že nám je o chĺpok lepšie... Naša stratégia prežitia je od staroveku rovnaká, musí nás byť toľko, aby sme prežili každú genocídu. V Grécku je generálny štrajk, v Španielsku zúfalí ľudia na uliciach a my, čakáme na ďaľšiu akciu v Lídli... Nuž preto, pre toto sa nedá na Slovensku venovať politike ( najbižší výpredaj supermarketu a televízny program s nasládlym alebo vulgárnym Modrým z neba vám zdecimuje akúkoľvek politickú stranu)" Juraj Janošovský

***************************

Zarazilo ma vyhlásenie premiera k úbohým žienkam zo Slovtexu Fasion, ktorý povedal "zoženiem vám nového investora,... a budete šiť nové uniformy pre policajtov" Nadšené žienky súhlasili s tým, že len nech to nie je Talian!

Akosi týmto primitívnym Slovenkám nedochodí, že jadro problému spočíva vždy v tzv. investoroch, ktorých hlavným záujmom je vykorisťovať. Čiže ide o fatálnu systémovú chybu, ktorá sa vždy bude opakovať pokiaľ systém bude takto nastavený!

Pokiaľ by bol Fico skutočný ľavičiar, tak by to urobil tak, že by išlo o zamestnaneckú záchranu skrachovaného podniku s podporou štátu, kde by sa zamestnankyne stali vlastničkami podniku! Čím by poslali buržujov zdierať proletariát do iných krajín!

Zamestnanecké akciovky, či kooperatívne podniky vo vlastníctve zamestnancov sú najväčším nebezpečenstvom pre buržoáziu, lebo takto sa stáva vykorisťovateľský buržuj úplne zbytočným (potenciálne parazitujúcim) elementom!

Lenže buržoázna demokracia bez parazitujúcich vykorisťovateľských elementov fungovať nemôže! Preto ide o systémovú chybu, ktorej "pridanou hodnotou" je vykorisťovateľský trh práce a z neho plynúca chudoba!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. september 2012, 02:31
"Sami sme sa presvedčili, že ani len založenie vedeckého klubu a pracovnej skupiny k novým formám usporiadania ekonomického systému odstraňujúceho príčiny chudoby nestačí, pokiaľ sú príslušní mocipáni a politici hluchí a slepí... Ale dnes by sme možno mali nádej a úspech u pravicových politikov, ktorí začali surfovať na tých vlnách súcitu, politicky im to vyhovuje, nielen Beblavému, ale i členom KDH sa to hodí do argumentácie, ak sú v opozícii..." Peter Zajac-Vanka

*****************************

Zatiaľ som nevidela žiaden konkrétny komplexny výstup z toho "vedeckého klubu a pracovnej skupiny"k novým formám usporiadania ekonomického systému!

Stále sa tu diskutuje o nejakých neoamerických socdemackých stupidinách, ktoré skrachovali v Švédsku pred takmer 30-timi rokmi!

Vždy tu vám ide o to aby sa nejaká vytvorila elita, ktorá bude parazistiť na štáte, ktorý bude vlastniť zoštátnene výrobné prostriedky a cez politbyro ich ovládať, čím bude naďalej vykorisťovať námezdných pracujúcich bez rozdielu vo zdelaní. Treba prekročiť tento Rubikon a nevracať sa späť!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. september 2012, 03:14
V tejto krajine ( ako hovorí profesorka Karafiátová) sa súcit nenosí... Je "protištátny"! Túto "krajinu" rekonštruovali podľa vlčích zákonov. Zabávajú ma ako horekujú o korupcii, násilí v médiach, nepovšimnutej biede. Meditujú o parciálnych reformách ( napríklad vraždiť sa môže len po 20.00 hod..., podplácať, len ak vás nechytia... ). Naivne nechcú vidieť, že ide o podstatu režimu, nie o jeho prejav. Juraj janošovský

************************

Juraj presne ste vystihli podstatu problému.

Práve preto nikto so mnou nechce diskutovať o tom, čo je poslaním ľavice, na akých pricípoch, zásadach a hodnotách má fungovať?

Vždy sa hľadá len hrubšia a väčšia záplata na čoraz zväčšujúcu sa dieru na buržoáznych gatiach! Samozrejme ktorú sa snažia vyrobiť buržuji z kože chudobných! Predsa úlohou slovenskej "ľavice" je socializovať straty a privatizovať zisky! Čím sa zotrtel rozdiel medi ľavicou a pravicou!

Je na čase pochopiť, že buržoázne gate sa donekonečná nedajú plátať vždy novými a novými "legislatívnymi záplatami"! Ale ich treba vyhodiť, ale predtým ušiť úplne nové!Len keby mal kto?

Pokiaľ by si tzv. "ľavičiari" uvedomili, že sa nedá sedieť na dvoch koňoch, tak by sa začali veci meniť!

Treba si konečne uvedomiť, že kardinálnym problémom "ľavice" je oportunizmus! Ten aby mohol existovať tak je potrebné zachovať:

1, vykorisťovanú vrstvu proletariátu a prekariátu s otrokárskym trhom práce pre námezdne vrstvy "strednej" chudoby

2, egoistické správanie, buržoázne hodnoty a buržoáznu morálku presadzujúce súkromné individuálne vlastníctvo VP, resp. neosobné štátne s politickými nominantmi červenej buržoázie!

3, dedičstvo vyrobných prostriedkov a ich obchodovateľnosť, čím buržoázní jednotlivci stupidnou legislatívou získajú všetko a ostatní nič! Preto sú nutení sa predávať na prostitučnom trhu práce, pokiaľ nie sú do nej silovými zložkami donútené povinne sa zaradiť zákonmi o príživníctve z dielne červenej buržoázie!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. september 2012, 04:52
ani neuvidíš, jeden pán profesor s urazenou ješitnosťou za to, že nebol prizvaný, a vyvádzajúci priamo na fóre, mi doživotne stačí...nemusím to...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984