Nie sme ovce...

Prestaňme podnikať zo zdravím v tejto krajine, po dvadsiatich rokoch by už bolo načase.
Počet zobrazení: 2865
roman_vilkovic2.JPG

Súhlasím s ním, že nie sme ovce, ale túto problematiku vidím inak, a hlavne som ju zažil inak. Vo Veľkej Británii (posledných šesť rokov môj dočasný domov) som zažil niečo, čo sa dá pokojne nazvať socializmom v priamom prenose. Volá sa to National Insurance – sociálno-zdravotné poistenie.  Ani stopy po súkromnom sektore, ani náznak platenia poplatkov v nemocnici či u lekára. A to má Británia 60 miliónov obyvateľov a tiež nie sú žiadne ovce. Je navyše jedno, aká vláda je či bola pri moci. Lenže toto naša pravica nevidí. Tu sa hľadá za každých okolností kšeft za všetkým, a vy,  ľudia, plaťte.

Keďže som mal pred dvomi rokmi vážne zdravotné problémy, viem presne,  o čom hovorím, ale pre obraz jeden príklad. V Belfaste som strávil 6 mesiacov v nemocnici a rehabilitačnom centre. Moje náklady sa rovnali presne 0 libier. Neplatil som za lieky, pobyt v nemocnici, jedlo, lôžko pre moju manželku, barly, invalidný elektrický vozík, sanitku, rehabilitačné sestry chodili ku mne domov, nerátam, že počas starostlivosti o mňa manželka mala zadarmo poukaz na kvalitné masáže  a rehabilitáciu.

A teraz slovenský príklad. Po návrate domov som sa prihlásil do istej kliniky, čo je 499 eur/rok, lebo som pravidelne potreboval inzulín, lieky na krv a tlak, vo vedľajšej lekárni som mesačne nechal 30 eur za lieky, kúpil som si tlakomer za 100 eur a glukomer za ďalších 25 eur.

Zdravie je najcennejšie, čo máme, zdravie však nie je Tovar. To sú argumenty, ktoré  počúvam od ľudí, ja k nim pripájam ešte jeden -  fakt, že sám podnikám a podnikám za vlastné peniaze… Podnikanie súkromných poisťovní sa mi zdá zvrátené… Dostávať ako kapitál cudzie peniaze, za ne si vytvoriť zisk a to vydávať za svoj úspech… Prestaňme podnikať zo zdravím v tejto krajine, po dvadsiatich rokoch by už bolo načase.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
18. september 2012, 08:04

Treba obnoviť bezplatné verejné národne zdravotníctvo bez poisťovní. Súkromné zdravotníctvo nech je len pre tých, čo chcú nadštandard zo súkromného zdravotného poistenia!

Potom sa uvidí aké bude životaschopné súkromné zdravotníctvo, ak si ho bude platiť zo svojich vrecák výlučne vrchných cca 10.000?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. september 2012, 11:24
Ono by to aj slo, len by niekto (parlament) musel zadefinovat standart v zdravotnictve a tomu uspesne odolavaju uz od cias Zajacovych.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
18. september 2012, 13:01
Dobrý deň. Ešte napíšte, koľko ste platili v Británii zdravotné poistenie a či aj tam za riaditeľov nemocníc vymenúvajú politických nominantov. A ešte mi skúste zistiť, či tamojší šéf parlamentu kšeftuje v zdravotníctve. Porovnávate len to, že tam je zdravotníctvo štátne a u nás aj súkromné a preto je tam na vyššej úrovni.Ale to nie je rozhodujúce. Treba hľadieť aj na podmienky. Apriori nie som proti výlučne štátnemu zdravotníctvu, ale vyžeňme z neho politiku, špinavé kšefty a neadresné míňanie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. september 2012, 15:27
Je to nad slnko jasnejšie. Nadštandard nemá nič spoločné so zdravotnou starostlivosťou!

Ak niekto chce mať 3D TV a byť sám na izolačke so súkromnou "sestričkou hore bez", tak nech si tento nadštandard zaplatí z vlastného súkromného pripoistenia (erotické služby už zavádzajú aj do starobincov na západe, takže nič nezvyčajné). Trochu som to prestrelila, ale pre získanie obrazu to stačí!

Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
18. september 2012, 16:16
Vás k poznaniu, čo je lepšie, priviedla vlastná skúsenosť.
Vitajte v klube tých, ktorí skutočne chcú systém národného zdravotníctva plne oslobodený od trhových princípov. National Healthcare z Veľkej Británie bola pre mňa podobným prekvapením v rokoch, keď tu do nás búšili "experti" trhovej ekonomiky a liberálnych pravicových ideológií, ktorí vysvetľovali chudere babičke v 1991, že "zlí socialistickí lekári", ktorí ju oberajú o pár korún, sa nenávratne stratia, lebo každý bude mať svojho osobného lekára, svoju osobnú sestričku, nebude musieť čakať v ordinácii, ani platiť dochtorovi za recept, doktori budú jazdiť za pacientami a iba vďaka súkromným poisťovniam zažijeme "taký nadštandard" ako keď Džei ár ležal so zlomenou nohou na súkromnej klinike na Honolulu.
Nám by stačilo, aby peniaze, ktoré odvádzame zo zákona, boli jednou jedinou krank-kassou, teda zdravotnou pokladnicou, používané pre prevenciu i liečbu s systéme národného zdravia Slovenskej republiky,
však, jediná herečka, prvá čo nechce byť ovcou, Michaelka Tsobeyová.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. september 2012, 17:01
"Nám by stačilo, aby peniaze, ktoré odvádzame zo zákona, boli jednou jedinou krank-kassou, teda zdravotnou pokladnicou, používané pre prevenciu i liečbu s systéme národného zdravia Slovenskej republiky," Peter Zajac-Vanka

**********************

Pokiaľ by sa polovica DPH nerozkrdla a výber by bol 100%, tak by bolo dosť peňazí aj na zdravotníctvo! Pokiaľ by sa zahraničný buržuji zdanili progresívnou daňou, tak by bolo dosť peňazí aj na vybudovanie nových nemocníc. Pokiaľ by zo zákona museli mať zahraničný aj domáci veľkoburžuji povinných podnikových lekárov, tak ako to zabezpečil napr. Baťa vo všetkých baťovských závodoch, tak to fungovalo možno ešte lepšie ako koncom 80-tých rokov minulého storočia.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. september 2012, 09:33
Obavam sa, ze za taketo nieco by poistovna neziskala ani cent, lebo takato sluzba by bola nepredajna. Takze skusme znova: co je standart a co nadstandart?
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
19. september 2012, 09:37
... sú nalepené na systéme ako pijavice a nakoniec ho ako aj nás zničia. Nejde len o súkromné "zdravotné poisťovne", ale aj laboratóriá, záchranky, obvodní lekári, ktorí sú s.r.óčky (!), špecialisti vyberajúci 10? poplatky len za objednanie (čo sú proti tomu Zajacove 20korunáčky?) atď, atď... A znovu tu zopakujem to isté (už si pripadám ako papagáj, ale nevadí): táto pravicová soc.dem. vláda na tom nič podstatné nemení a ani nezmení, proste serie na nás. Sme pravicovejší než Veľká Británia a nikomu zo zodpovedných to nevadí!?
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
19. september 2012, 09:40
Teda píšem "10 eurové príspevky za objednanie..."
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
19. september 2012, 10:53
ktory nikomu nevadi.PREDNOSTNE OSETRENIE za mastnu odplatu.Zbohatlik si zaplati svoj cas v rade ,ale nie tomu(pacietom ,ktori su v poradi pred nim) ktoreho cas je predmeom biznisu ,ale lekarovi. Ten nic naviac neodvedie ,ale amoralnu sladku odmenu si bezcharakterne privlastni.Ako a zaco sa uctuje u zubarov nevie ani "diva svina" S pozehnanim vrchnosti.Co na to Hippokrates ?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. september 2012, 11:24
Málokedy "beriem" príklady Ingy, v tomto prípade plne súhlasím.
Už som bol na operáciách v Bratislave trikrát, prvý raz za socializmu "všetci rovnako", ale so službami, ktoré neboli nijako supééér, ale zabezpečili všetko, čo bolo potrebné - človek v tých bolestiach pred a po operácii príliš až zas toho tak veľa nepotrebuje, však, zasvätenci?

Potom som bol na operáciách po revolúcii, no, pri prvej bolo "nadštandartom", že ma vôbec zobrali a operovali, pri druhej som zas videl "nadštandardy" okolo seba, občas až nevkusne - že sa i ten pacient, čo ten nadštandard "dostával" trochu pred ostatnými hanbil...
Ale vzácne s Ingou súhlasím - že trend môže potom viesť až k takým extrémom, veď to vidíme všade, ža peniaze sa aj...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. september 2012, 11:35
Pán Péter, to je zle položená otázka, že čo je v zdravotnej starostlivosti "štandard" a čo je "nadštandard".

U niekoho je to čas operácie, u iného je to rozsah liečenia, u ďalšieho prevencia a post-operačné rehabilitačné stavy, u iného doživotná starostlivosť.

Zlé položenie tejto otázky sa obnaží pri príklade osobnej dopravy - či z miesta A do miesta B "niečo chodí" (štandard?), čo to chodí často (nadštanard?), či nás z A do B prevezie rebriňák, drožka, lokomotíva, električka, auto, autobus či nebodaj lietadlo či helikoptéra.

Ten, kto chce použiť osobnú prepravu, sa chce predovšetkým vo vhodnom čase a hlavne z A do B doviezť, a to slušne a pohodlne.

To isté v zdravotníctve - liečenie a starostlivosť o pacienta, to je štandard, to ostatné vymysleli a kategorizovali už podnikavci, ktorí by radi "zarobili", privyrobili si na poskytovaní poslania plynúceho z Hypokratovej prísahy.

...a všetko to začalo tým, že sa prijala paradigma v roku 1990, že "v zdravotníctve sa veľa plytvá", že je "priveľa lôžok", že pacienti konzumujú "priveľa liekov" a že tí hnusní nemocní trávia "priveľa času"péenkou... už ste doma, kto to hlása a zavádza? (áno, fiškálnici, nie lekári)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. september 2012, 11:42
Dokonca zo zákona existuje povinnosť pre podnikateľa a teda i pre a.s., s.r.o. a podnikateľské organizácie vytvoriť priestor a platiť zdravotnú starostlivosť - ibaže sa z toho zas iba urobil "balík", ktorý sa predáva ako "podnikový benefit" a veeľmi často, pretože to nik nekontroluje, sa to obmedzilo na tolerovanie "péčka"(tj.celodenného nároku na platené voľno k lekárovi) 5x za rok ( a to ešte v tých lepších podnikoch)
V tisíckach malých eseró o tom ani nevedia...
Obrázok používateľa Anonymný
#13
(neuvedené)
20. september 2012, 03:24
Diskutovať o tom, či si pijavica, ktorá vám pije krv pravidelne čistí zuby alebo používa iba dentálnu niť môže byť síce zaujímavá ale z hľadiska množstva vypitej krvi irelevantná. Zdravotníctvo nefunguje preto, že sa stalo súčasťou kapitalizmu. Teda zdravie je tovar. Teda život je "funkciou" s "trhovou" cenou. Teda žijeme vo fašistickom režime ( pokiaľ si pamätám, aj vtedy mali "vypočítanú" cenu jedného žida...Ctitelia "rúžového" kapitalizmu, "kapitalizmu s ľudskou tvárou" ospravedlňujem sa, že sa neviem zapojiť do vašej diskusie o "štandarde zdravotnej starostlivosti". Ak dôjdete k názoru, že by takýto štandard mal znamenať dožitie napr.65 rokov, prosím pokračujte v diskusií ako kremovať, tých, čo sa toho dožijú... Sám princíp, že zdravie je tovar neumožňuje viesť rozumnú diskusiu na túto tému. Pokiaľ nebudeme definovať hranice ziskom ovládanej ekonomiky, teda hranice zisku môžete vynájsť nasofistikovanejší systém "štandardov" ziskuchtiví podnikatelia vám ho do 24 hodín po zverejnení v zbierke ladne obídu. Nuž veľa úspechov: rád sa na kapatilazmus s ľudskou tvárou pôjdem pozrieť (aj do Veľkej Británie)
Obrázok používateľa Anonymný
#14
(neuvedené)
20. september 2012, 03:27
"Umyla si pijavica zuby" som písal ja
Obrázok používateľa Anonymný
#15
(neuvedené)
20. september 2012, 09:42
"Zdravotníctvo nefunguje preto, že sa stalo súčasťou kapitalizmu. Teda zdravie je tovar. Teda život je "funkciou" s "trhovou" cenou. Teda žijeme vo fašistickom režime ( pokiaľ si pamätám, aj vtedy mali "vypočítanú" cenu jedného žida...Ctitelia "rúžového" kapitalizmu, "kapitalizmu s ľudskou tvárou" ospravedlňujem sa, že sa neviem zapojiť do vašej diskusie o "štandarde zdravotnej starostlivosti". Juraj Janošovský

*******************************

Juraj vždy sme žili v nejakej forme kapitalizmu! Vrátane toho vášho štátneho, ktorí ste eufemistický nazývali reálsocializmus!

Takže je úplne jedno, či je to kapitalizmus ružový, štátny s ľudskou tvárou,reálsocialistický... alebo akokoľvek tento hierarchický (neegalitárny) spoločenský poriadok nazveme!

Záleži len a len na tom, kto vlastní výrobné prostriedky a najmä na tom kto prerozdeľuje ZISK?

Ja som poslednou, ktorá by chcela niečo rušiť, čo relatívne dobre fungovalo za tzv. reálsocializmu. Minimálne zdravotníctvo a školstvo bolo na solídnej úrovní.

Hoci k tým najlepším službám v zdravotníctve a školstve mali prístup len tí, ktorí ovládali byrokratický "z hora" spoločnosť!

Nemienim dookola opakovať, že som sa nikdy nedostala do lepšej nemocnice, ani som sa nikdy nedostala do kúpeľov, hoci "súdruhovia" sa tam každoročne chodili rekreovať!!!

Hoci som skončila s vyznamenaním strednú školu, nemala som ani teoretickú šancu sa dostať bez úplatku a známosti na vysokú školu!Hoci blbé deti komoušov študovali s "mrakom" protekčných trojek!Po buržoáznom prevrate som bola prijata na dve VŠ súčasne, takkže vo mne chybaa nebola ale v prehnitom skorumpovanom a klientelistickom systéme!!!!!

Vrátim sa k meritu veci.

Nie je kapitalizmus, ako kapitalizmus! Ako príklad uvediem, že počas zúriacej hospodárskej krízy od r. 1929 (obdobná situácia aká je dnes) zdravotníctvo a rekonvalescenčné služby v baťovských závodoch fungovali takto:

Odporúčam všetkým kliknúť na tento obrázok, aby ste sa dočítali, že aj v kapitalizme je možné sa správať sociálne a investovať z podnikového zisku do zdravotníckých a rekonvalescenčných zariadení a do ich prevádzky. Všetko záleží od toho, kto vlastní výrobné prostriedky a kto rozhoduje o využití zisku, samozrejme po riadnom vyplatení akcionárskych spolupracovníkov vo firme!

Ak výrobné prostriedky vlastní len hŕstka súkromných osôb, tak prečo by mali svoj zisk rozhadzovať peniaze na pracujúcu lúzu? To je predsa zákon kapitalizmu s ktorým zrejme nič neurobíme, pokiaľ nezmeníme drastický vlastnícke práva k výrobným prostriedkom!

Obrázok používateľa Anonymný
#16
(neuvedené)
20. september 2012, 14:02
Inga, neverím, že nevidíte rozdiel medzi oligarchickým kapitalizmom a reálnym socializmom. Podľa mňa, len slepý nevidí základný rozdiel: že výnosy z ekonomiky slúžili najmä na spoločenskú spotrebu - na zabezpečenie bezplatného zdravotníctva, školstva, sociálneho systému, že slúžili pre rozvoj národného hospodárstva a na prospech celej spoločnosti. Možno práve to, obmedzovalo veľkú časť nomenklatúry ( cítili sa "nedocenení) a viedlo ich k snahe striasť zo seba ideologické obmedzenia režimu. S hlúposťou sebevlastnou, podporili prevrat. Asi nedokážete uprieť,že postavenie pracujúcich bolo neporovnateľne lepšie ako teraz. Ešte dlho po prevrate sa Havel ani nepokúsil odmietnuť socializmus ( viď jeho novoročný prejav 1.1.1990). Ak aj nomenklatúra si prisvojovala väčší než pomerný kus koláča, nebol taký priepastný rozdiel medzi jednotlivými skupinami obyvateľstva ako je dnes. Pozrite sa na luxus tzv."elity": za jedno auto (a niektorí ich majú niekoľko) by mohol nejeden bezdomovec prežiť dôstojný život. Vaše krvou podliate oči vám znemožňujú vidieť realisticky situáciu. Poďme hovoriť o aj o chybách ( aby sa neopakovali) ale treba sa k takejto diskusii aj kvalifikovať serióznym prístupom k problematike. Súťažiť s vami v propagande sa mi nechce ( najmä preto, že určite vyhráte- ste vytrvalá, nevšímate si iné názory, stupňujete aroganciu a najmä unavujete oponentov monotónnym opakovaním subjektívnych tvrdení, bez odôvodnenia). Priznám sa, že s vašim názorom, že "vsjo jedno" si netrúfam polemizovať. Autor takéhoto tvrdenia má "vsjo jasno". Už len nabiť a strieľať...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. september 2012, 18:56
OK,aby sme sa pohli ďalej, tak sa pokúsim vám vysvetliť zásadný rozdiel na tzv. strednej triede, resp. podľa komunistickej terminológií "pracujúcej inteligencií". Potom prejdem k zdravotníctvu.

Najskôr základne rozdelenie na dve antagonostické skupiny tvoriace tzv. strednú triedu(podľa Guya Standinga):

1,Prekariát - je zkrátenina obratu prekarizovaný vzdelaný proletariát. Definícia z wikipédie: "V důsledku evropské hospodářské krize vznikla nová sociální třída. Sociologové ji nazývají "prekariát" a tvoří ji mladí lidé bez perspektivy pořádného zaměstnání a slušné životní úrovně. Prekariát jsou lidé relativně oscilující mezi nejnižšími patry střední třídy a nižší třídou jako takovou. Jsou to lidé, kterým jsou vtloukány do hlavy modernizované verze obratu "Arbeit macht frei" a oni i přes veškerou usilovnou práci se nejsou sto vyhrabat z permanentní chudoby a přežívání od výplaty k výplatě. Ale není to jejich chyba, je to systémová záležitost".

Problmatickou časťou definície je tá časť, ktorá hovorí o vzniku novej triedy, čo nie je pravda! Do tejto skupiny už za tzv. reálsocializmu patrili tzv. THP pracovníci a zostávajúca pracujúca /nebyrokratická/ inteligencia, ktorá nemala podiel na moci! Čiže sa jednalo vykorisťovanú inteligenciu prevažne s VŠ vzdelaním (a smiešným nástupným platom 1500-1800 Kčs)vrstvou selariátu s červenými knižkami a vedúcimi postami v štáte a spoločnosti!

2,Salariát - pracujúca inteligencia vlastniaca výrobné prostriedky (napr. lekári, advokáti,..). Alebo (podľa terminológie Slavoja Žižeka) najímana dobre platená buržoázia (napr. manageri na vyšších postoch riadenia). Prípadne dobre a stabilne platení profesionáli v školstve, vede, výskume,...) dostávajúci pravidelný plat so zmluvami na dobu neurčitú, /nie len príležitostnú mzdu na dohodu, resp. najatí na dobu trvania grantu, na semester, či max. na jeden školský rok (max. 10 mesiacov) s reťaziacimi sa úväzkami bez trvalej zmluvy/.

Taktiež sem patria dobre platení úradníci so zmluvami na dobu neurčitú, sudcovia, prokurátori, notári, policajti a vojaci s nárokom na výsluhové dôchodky a pod.

Prejdem k sporu o vyššie platy medzi lekármi a sestričkami, ktorí logický podľa stavovskej "spravodlivosti" (nadržiavajúcej svojej spoločenskej vrstve) rozhodol Ústavny súd v neprospech prekariátu (sestričiek) a v prospech salariátu (lekárov).

Predpokladám, že ste pochopili o čo v tejto spoločnosti ide? Ak má dôjsť k dosiahnutiu relatívnej spravodlivosti, tak zásadne musí dôjsť k odstráneniu vrstvy salariátu! Tak som zvedavá na vaše brilantné riešenie:?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. september 2012, 01:04
..hoci ste ju dostali pod článok o niečom celkom inom. "Brilantné" riešenie témy je možno celkom jednoduché. To, čo nazývate prekariát ( Keller tam zahrňuje nielen mládež) nie je " trieda"- sú to disociovaní jednotlivci s obdobným postavením v spoločnosti. Sestričky určite nie sú prekariátom. Ich postavenie ( prekariátov) je funkciou systému a technologického pokroku. Nadbytoční sú rovnako ako manuálne pracujúci a systém ich vytesňuje. Globálna genocída rieši také problémy ako je priemyselné spopolňovanie a umiestňovanie "produktu" ako substrát pod kvetiny... To čo nazývate prekariát je súhrn zblbnutých polovzdelaných ľudí túžiacich po spotrebe na vyššej úrovni, spravidla vždy pripravených poslúžiť oligarchii. Nie sú v sociálnom , politickom spore s tzv. salariátmi ( ani oni nie sú "triedou") iba si navzájom konkurujú. Salariáti sú vydieraní k loajalite hrozbou poklesu medzi prekariátov a prekariti túžia postúpiť medzi salariátov. Domnievam sa, že spoločnosť sa reštrukturalizovala na tri vrstvy: oligarchiu, sluhov (poskytovateľov služieb pre oligarchiu) a pauperizovaú nadbytočnú ( zbytočnú) populáciu. Tieto vrstvy sa formujú ako kasty a snažia sa upevňovať svoje spodné hranice proti prieniku z "nižších" vrstiev. Môžete, pochopiteľne, dúfať v zánik či zničenie "salariátov", pri obrovskej zásobe "prekariátov" pôjde iba o personálne rekonštrukcie. Pokiaľ bude oligarchia budú aj vaši " salariáti". Ako si môžete v krajine maharádžov a páriou overiť je to pevný a stabilný systém schopný vydržať tisícky rokov. Alebo sa domnievate, že oligarchia tento brutálny model ignoruje a buduje spoločnosť "otvorenú", "demokratickú" a "spravodlivú"?
Obrázok používateľa Anonymný
#9
(neuvedené)
21. september 2012, 03:15
mam dojem, ze vidim, citam a priam pocujem Sicko od Michaela Moora. K tomu je uz napisane na nete MILION a viac poznamok o tom, ako to je klamlive, zavadzajuce, zle. ani Gejza Lakatos neskuma kto plati sanitku, ktora mu pride 200 krat do roka domov, ked ho dusi alebo ma zachvat. este aj trom kamaratom zavola dyg sak to zadarmo, platil 0 evry. fantazia to zdravotnictvo na Slovensku. mal by napisat blog do nejakych rumunskych novin

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984