Rekonštrukcia slovenskej historickej pamäti - bitka pri Rozhanovciach po 700 rokoch

Dejinné udalosti chápem nielen ako ohliadnutie do minulosti, ale aj ako stavebný kameň obnovy nášho slovenského historického vedomia a podnet pre rozvoj regiónov a krajiny.
Počet zobrazení: 5284
uvod_rozhanovce.JPG

V piatok 15. júna 2012 uplynulo 700 rokov od bitky pri Rozhanovciach. Historici prijali názor, že išlo o najväčšiu stredovekú bitku na území Slovenska. Okrúhle jubileum a historický význam - to sú dobré dôvody na pripomenutie. Spôsoby upamätávania sú rozličné: krátka zmienka v kalendári, suchá mediálna informácia, seminár odborníkov, prípadne pamätná tabuľka. Mnohé z toho bolo možné očakávať aj v tomto prípade. Avšak tohtoročné jubileum rozhanovskej bitky zvečnili v našej prítomnosti skutočne veľkolepým spôsobom. Autor a významný realizátor myšlienky Ján Mičovský (v ostatných dvoch rokoch pracovník magistrátu mesta Košice) sa rozhodol, že v širokej spolupráci s mnohými jednotlivcami a inštitúciami využije okrúhle jubileum na prehĺbenie národnej pamäti a historického vedomia „nášho ľudu“. Mal pre to vytvorené dobré osobné základy. Bol jedným z hlavných spolutvorcov Lesníckeho skanzenu na Čiernom Balogu a spoluorganizátor  Dní stromu. Presadil do praxe myšlienku tzv. významných lesníckych miest, akéhosi Zoznamu slovenského lesníckeho dedičstva.

Pri sedemstoročnici „Rozhanoviec“ ako základný spomienkový prístup zvolil živú rekonštrukciu samotnej bitky. Rekonštrukcia spolu so sprievodnými podujatiami na mieste ako: takmer stredoveký jarmok, prezentácie ukážok činnosti desiatok skupín a nadšencov stredovekého boja a života nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska, Poľska a Česka, bohatý kultúrny program a dobré občerstvenie, aby tak umožnili mnoho tisícom záujemcov byť pri tom a aspoň na chvíľu sa vcítiť do minulosti. A nenásilne a pritom pútavo predstaviť stredovek. Bol to veľmi náročný zámer. Azda aj preto a najmä z pocitu zodpovednosti už pred rokom (15. 6. 2011) uskutočnili „verejnú generálku rozhanovskej bitky“, ktorá preukázala aj napriek čiastočnej nepriazni počasia opodstatnenosť nápadu. A v sobotu 16. 6. 2012 po 700 rokoch a jednom dni nastúpili vojská do boja. Mohli sme si priblížiť spôsob stredovekého boja, potešiť oči replikami zbraní a výstroje, trnúť pri tvrdých úderoch rozdávaných bojovníkmi. V takmer autentických miestach na hodinu ožilo napísané z kroník...

Pamäť človeka je prchavá, zabúdanie je ľudské. To viedlo k zrodu myšlienky trvalej pripomienky na bitku v podobe postavenia viacerých artefaktov na miestach bitky a vytvorenie uceleného a atraktívneho pamätného komplexu, akejsi cesty stredovekým časom. Nielenže by sa pripomínali časy minulé, ale najmä, aby sa stali oporou trvalého rozvoja cestovného ruchu a svojím podielom prispeli k rozvoju regiónu. Preto súčasťou tohoročnej rekonštrukcie bitky bolo aj zriadenie múzea bitky v obci Rozhanovce. Usadilo sa v budove obecného úradu a jeho centrálnou súčasťou bude postupné budovanie makety bojiska a bitky v roku1312. Zároveň na hlavnej ulici pri obecnom úrade odhalili pamätník bitky zo spišského travertínu od kameňosochárov Ladislava Staňa staršieho a Ladislava Staňa mladšieho z Valalík. Súčasťou petrifikácie nášho historického vedomia je aj zriadenie Chodníka stredovekého času rozhanovskej bitky. V Rozhanovciach a okolitých obciach stoja panely upozorňujúce na stredoveké prelievanie krvi a nad obcou Beniakovce sa začína samotný chodník, ktorý lemujú mimo spomenutých informačných panelov aj drevené sochy zástavníka Gurkeho, košického mešťana, zrodenie slávy Košíc, Omedejovcov Demetera a Abu Pekného. Chodník vedie lesom k rekreačnej oblasti Košíc - Zelený dvor a bude sa naďalej dotvárať. V krátkom čase sa vybuduje 12 metrov vysoká rozhľadňa medzi obcami Čižatice a Chrastné, z ktorej bude panoramatický pohľad aj na areál bývalého bojiska. Na ceste z Rozhanoviec na Čižatice sa nachádza prameň Karola Róberta. Medzi trvalé pripomienky môžeme zaradiť aj vydanie slovenskej poštovej známky, ktorej autormi sú Dušan Kállay a Rudolf Cigánik. V piatok večer sa  uskutočnila v miestnom rozhanovskom amfiteátri „svetová premiéra“ hry Jonáša Záborského Bitka pri Rozhanovciach. Táto hra ešte nikdy nebola uvedená na javisku a jej inscenovanie divákov zaujalo.

Odozva občanov na všetkých akciách bola spontánna. V piatok podvečer stovky Košičanov a návštevníkov mesta so záujmom a aplauzom prijali historický sprievod nadšencov stredovekého spôsobu života a boja v replikách dobového oblečenia a bojovej výstroje. Krátke ukážky priblížili čas pred stáročiami. V sobotu len na samotnej rekonštrukcii bojov privítali azda 10 000 návštevníkov. Bolo to nádherné a veľkolepé. Mnohí si oprášili vedomosti z dejepisu, pre viacerých to bol nový poznatok. A možno podnet pre duchovné obohatenie, prípadne pre budúce zmysluplné trávenie času. Zároveň postupne budovaná sprievodná infraštruktúra môže znamenať určitý rozvoj tejto časti Abova a Šariša. Nie všade môže stáť automobilka. Využime naše vnútorné rozvojové zdroje, možno malé, ale trvalé.

A ako sa skončila sobotná bitka na rozhanovskom krvavom poli?  Aj po sedemsto rokoch vyhral kráľ Karol Robert...


FOTOGALÉRIA

Foto: Jozef Schwarz





   Otvorenie múzea bitky pri Rozhanovciach.


   Kráľ Karol Robert v múzeu.

   Ukážky z bojov.









 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984