Výzva odbojárov - Povstanie do zákona

Zákon by mal objektívne definovať túto významnú kapitolu slovenských dejín a znemožniť jej prekrúcanie, beztrestnú glorifikáciu ľudáckych politikov, propagáciu neofašizmu, neonacizmu, rasizmu a xenofóbie.
Počet zobrazení: 1165
logoszpb.jpg

Vo vyhlásení, ktoré v sobotu 25. mája prijal v Bratislave XV. zjazd Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, dnes združujúci takmer 20-tisíc členov, sa okrem iného vyzýva celé politické spektrum parlamentu, aby v spolupráci s historikmi pripravilo a schválilo zákon o protifašistickom odboji. Ten by mal objektívne definovať túto významnú kapitolu slovenských dejín a znemožniť jej prekrúcanie, beztrestnú glorifikáciu ľudáckych politikov z druhej svetovej vojny aj formou pomníkov či pamätných tabúľ a propagáciu neofašizmu, neonacizmu, rasizmu a xenofóbie.

Nielen ako minister školstva a podpredseda strany Smer-SD, s ktorou SZPB v roku 2008 uzavrel dohodu o spolupráci, ale aj ako historik Dušan Čaplovič na zjazde prisľúbil, že so Štátnym pedagogickým ústavom prepracujú vzdelávacie programy, ktoré na základných a stredných školách poskytujú obmedzený priestor všeobecne pre dejepis a zvlášť pre hnutie antifašistov v histórii. K šíreniu myšlienok zápasu proti fašizmu, za mier a demokraciu má podľa ministra prospieť okrem dôstojného pripomínania si výročí udalostí i väčšia starostlivosť obcí, miest a štátu o vojenské cintoríny a pomníky obetí oboch svetových vojen.

Delegáti si so znepokojením vypočuli príhovor predstaviteľky maďarských odbojárov Gizely Pálovej, ktorá upozornila, že sa u našich južných susedov odhaľujú sochy Hitlerovho spojenca, diktátora Miklósa Horthyho a po vedúcich činiteľoch jeho režimu sa premenúvajú ulice a námestia. Obdobné „reminiscencie“, znevažovanie obetí fašizmu i fyzické útoky s rasistickým pozadím sa v poslednom čase intenzívnejšie prejavujú v Českej republike, Nemecku, na Ukrajine či v pobaltských krajinách.

Odbojári chcú presadiť odškodnenie vojnových sirôt, ako aj jednorazovú finančnú výpomoc pre tých príslušníkov protifašistického odboja, ktorí z rozličných príčin zatiaľ žiadne odškodné nedostali. Vo februári 2012 návrh zákona poslancov za Smer Dušana Čaploviča, Braňa Ondruša a Viliama Jasaňa síce v Národnej rade SR prešiel do druhého čítania, ale pre predčasné voľby legislatívny proces zamrzol. Iniciatíva sa týka približne 800 ešte žijúcich detí rodičov, z ktorých sa jeden alebo obaja stali obeťami fašistických represálií v rokoch 1939 až 1945, mnohé potom detstvo prežili v sirotincoch.

Za predsedu SZPB zjazd, na ktorom sa zúčastnili okrem domácich aj zahraniční hostia a viacerí veľvyslanci, opäť zvolil Pavla Sečkára z Banskej Bystrice.  
 

Vyhlásenie XV. zjazdu SZPB k členom a občanom SR

Náš zjazd rokuje niekoľko týždňov po parlamentných voľbách, ktorými sa rozuzlila zložitá vnútropolitická situácia zapríčinená pádom vládnej koalície pravicových strán a poznačená hroziacim kolapsom zdravotníctva i finančného systému, pokračujúcou hospodárskou stagnáciou, vysokou nezamestnanosťou, rastom cien potravín a energií, podozreniami z korupcie v najvyšších politických kruhoch a zneužívaním spravodajských služieb na úzke záujmové ciele.

Pre nás je osobitne znepokojujúce, že sa v poslednom období na Slovensku aktivizujú pravicoví extrémisti, neoľudáci a neonacisti, ktorí propagujú xenofóbne, proti rómske a otvorene rasistické heslá, cieľavedome prekrúcajú dejiny, zľahčujú zverstvá fašizmu, znehodnocujú ľudový zápas proti nemu a znesväcujú pamiatku obetí druhej svetovej vojny. Pritom na to zneužívajú najmodernejšiu informačnú techniku, ktorá je dnes voľne dostupná každému mladému človeku.

Nemôžeme sa utešovať tým, že na Slovensku zatiaľ nevyčíňa až toľko propagátorov starého fašistického režimu, či súčasných hnutí podporujúcich nacionalistickú neznášanlivosť, rasizmus a neonacizmus ako v susedných a ďalších krajinách. Nadväzovať na antihumánne tradície totalitného ľudáckeho štátu nie je perspektívou, ale cestou do pekla. Nie náhodou jedným z pilierov hodnôt zjednocujúcej sa Európy, ktorej súčasťou sa stala aj Slovenská republika, je spoločný boj národov proti fašizmu a za demokraciu, dodržiavanie ľudských práv a všeobecnú prosperitu.

Výraznejší podiel SZPB v pôsobení proti zmieneným negatívnym javom vidíme v častejšom organizovaní podujatí typu stretnutí troch generácií a seminárov pre učiteľov dejepisu a etickej výchovy. Účinnejšie na to chceme využívať náš dvojtýždenník Bojovník a Ročenku odbojára, ako aj spoluprácu s ministerstvom školstva a vedeckými inštitúciami s cieľom zmeniť učebné osnovy na základných a stredných školách tak, aby sa protifašistickému hnutiu venovala podstatne výraznejšia pozornosť.

Aj v tejto súvislosti chceme iniciovať monitorovanie stavu vojenských cintorínov, pomníkov, sôch a ostatných pamiatok spojených s hrdinskými činmi antifašistov a udalosťami oboch svetových vojen. Nestačí spoluorganizovať oslavy výročí SNP, Karpatsko-duklianskej operácie či oslobodenia jednotlivých obcí a miest. Viac budeme využívať aj pietne spomienky na vojakov padlých v 1. svetovej vojne v rámci Medzinárodného dňa vojnových veteránov 11. novembra, či 9. september, ktorý Národná rada SR vyhlásila za Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

O dva roky si pripomenieme 70. výročie SNP. Navrhujeme, aby sa pri tejto príležitosti v spolupráci s poslancami naprieč širokým politickým spektrom v parlamente prijal Zákon o protifašistickom odboji, o zápase za mier a demokraciu v rokoch 1938 až 1945. Schválený dokument by súčasne definoval legislatívne postavenie SZPB ako verejnoprospešnej organizácie, ktorá už teraz svojimi aktivitami supluje výkon štátu pri zachovávaní tradícií a hodnôt antifašistického zápasu.

Veríme, že zákon podporí vláda a rozhodujúca väčšina politických strán, aby sa tak naplnil odkaz Vianočnej dohody z roku 1943, ku ktorej sa prihlásili všetky rozhodujúce sily slovenského protifašistického odboja. V tom je naše poslanie i budúcnosť.


FOTOGALÉRIA

Foto: Lucia Illanitzová



 XV. zjazd SZPB opäť zvolil za predsedu Pavla Sečkára z Banskej Bystrice.


Za predsedníckym stolom sedel aj hosť zjazdu, vedúci kancelárie prezidenta SR Milan Čič.


Pavol Sečkár udeľuje najaktívnejším členom SZPB zväzové vyznamenania.


K slovenským odbojárom sa prihovoril aj veľvyslanec Ruskej federácie Pavel Maratovič Kuznecov.


Hosť zjazdu, minister školstva Dušan Čaplovič hovorí s Pavlom Sečkárom o pripravovaných zmenách
výchovných osnov pre dejepis.


Dvaja generáli: čestný predseda SZPB Karol Schwarz (vpravo) a jeden z posledných žijúcich letcov z druhej svetovej vojny na Slovensku Anton Droppa.


Diskusia z pléna XV. zjazdu SZPB.


Vystúpenie predstaviteľky maďarských odbojárov Gizely Pálovej.


Pohľad do pléna v rokovacej sále Ministerstva hospodárstva SR.


Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
08. jún 2012, 16:25
Po prečítaní "Výzvy odbojárov", na strankách Slova, som očakával aj nejakú odozvu, v diskúzii na túto tému.Veď proti fašistický odboj, to nie sú iba "starí páni", ktorých nám predstavila šefredaktorka "Bojovníka" Lucia Illanitzová, na svojich fotografiach,to sú predovšetkým svedectva o ľuďoch, ktorí boli v časoch, keď išlo o život o niečo statočnejší, ako tí ostatní.Veď aj dnes, treba mať v sebe istú dávku odvahy, keď by ste chceli uctit si pamiatku napr padlého sovietského vojaka, zapálenim sviečky alebo kvetom. Ľahko sa môžete stať terčom posmechu a urážky,zo strany hulvátov,ktorých podobné uctievanie poburuje.Nie iba toto, je však dôvodom na napísanie týchto riadkov. ............Nedá mi, aby som sa v súvislosti s protifašistickým odbojom,nezmienil aj o inom odboji, ktorý najmä v Česku reprezentujú bratia Mašinovci, ktorých vláda premiera Nečasa,priam vnucuje národu za hrdinov, napriek tomu, že väčšina národa,ich ako hrdinov odmieta. Myslím si, že netreba pripomínať, v čom sa ich hrdinstvo prejavilo. A ešte niečo. Podobných hrdinov, ako boli bratia Mašinovci, neustále pribúda. Občas mám však dojem, akoby nám na maličkom Slovensku vnikal a začínal sa formovať ďalší odboj,krorý tiež za niekoľko rokov požiada o registráciu. Ani sa nenazdáme a zrazu sa objavia ľudia, ktorí začnú tvrdit -Bol som v proti Mečiarovskom odboji, alebo- Bol som v proti Ficovskom odboji ...bol som v proti Gréckom odboji...a bude nasledovať skromná požiadavka- aj ja chcem byť nominantom.V tomto svete je totiž výnosnejšie byť nominantom, ako odbojárom.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984