Komu slúži rovná daň?

Rovná daň  - inak presadená hrubou politickou silou - nebola zavedená len pri dani z príjmov, kde to pre najchudobnejších bolo kompenzované odpočítateľnými položkami, ale aj zjednotením DPH.
Počet zobrazení: 2327
michelko.jpg

Pred necelými desiatimi rokmi bol hrubou politickou silou presadený koncept takzvanej rovnej dane. Práve táto reforma sa potom takmer celé desaťročie vydávala za najreformnejší zákon, ktorý priniesol nevýdanú prosperitu. Skutočnosť však bola taká, že rovná daň sa prijala bez celospoločenského konsenzu, bez hlbokej diskusie, napríklad, o tom, či je v poriadku, ak prezident mnohomiliardovej korporácie je zdaňovaný rovnakou sadzbou ako upratovačka. Vo vyspelých škandinávskych krajinách, v Nemecku, vo Francúzsku, ale dokonca aj v Spojených štátoch by niečo také nemalo ani najmenšiu šancu na úspech. Naopak, prijatím rovnej dane sme sa ocitli medzi krajinami ako Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Trinidad a Tobago, Maurícius či Mongolsko, teda mimo stredoeurópsky civilizačný okruh, v lepšom prípade v spoločnosti balkánskych krajín, v horšom medzi rozvojovým svetom.

Čo je však najpodstatnejšie a o čom sa veľmi nehovorí, rovná daň u nás nebola zavedená len pri dani z príjmov, kde to pre najchudobnejších bolo kompenzované odpočítateľnými položkami, ale aj zjednotením DPH-čky. A práve skutočnosť, že rovná daň bola rozpočtovo neutrálna, znamená, že bola voči najnižším príjmovým skupinám veľmi nespravodlivá. Práve zvýšené ceny základných potravín a služieb vykryli zníženie daní tých najbohatších. Znovuzavedenie progresivity v zdaňovaní vysokopríjmových skupín a zmrazenie DPH je teda dobrou správou pre nižšie príjmové skupiny. Nová garnitúra už jasne deklarovala, že výpadok príjmov štátneho rozpočtu sa už nebude plátať zvyšovaním DPH, ktoré oveľa viac postihovalo tých najchudobnejších, pričom najvyššie príjmové vrstvy si to často ani nevšimli.

Chvalabohu, snáď sa už konečne skončila doba, keď sa najchudobnejší skladali na tú zvýšenú luxusnú spotrebu najbohatších. Treba si uvedomiť, že aj výška DPH bola a verím, že aj bude  výrazným nástrojom sociálnej politiky. Aby to bolo jasné, v čase, keď sa DPH zavádzalo, boli stanovené dve sadzby. Tá najnižšia na základné potraviny, bývanie a nevyhnutné služby. Táto sadzba bola spočiatku 6 %. Naopak, luxusná spotreba, teda šampanské, kaviár či luxusné dovolenky v Karibiku (metaforicky aj doslovne) boli zaťažené 25 % sadzbou DPH. Ako som už spomenul, zjednotenie sadzby DPH na 19 % bolo rozpočtovo neutrálne. To znamená, že tým najchudobnejším sa zvýšila cena základných potravín a služieb o neskutočných 13 %. Inak povedané, najchudobnejší sa poskladali na zvýšenú spotrebu najbohatších, čiže  v cenách rožkov, chleba, mlieka či bývania sa skladali na tretiu či štvrtú dovolenku na Filipínach či v Karibiku pre tých najbohatších.

Bohapustá demagógia, že zdanenie aktivity (rozumej vysokých príjmov) je oveľa nespravodlivejšie ako vyššie zdanenie spotreby (rozumej tovarov a služieb) síce patrí k obľúbeným evergreenom pravice, dnes však už takmer nikoho nepresvedčí. Ono to tak v reálnom dopade na bežných ľudí vôbec nie je. Kým človeku, žijúcemu zo 400 eur mesačne, sa zvýšenie DPH o 13 % (z 6 na 19 %) premietlo do prudkého zníženia životnej úrovne, keďže štruktúra jeho spotrebného koša bola možno z 90 % tvorená základnými potravinami a službami, v prípade najvyšších vrstiev ich spotrebný kôš, naopak možno z 90 % predstavovala luxusná spotreba, ktorá sa im zlacnila o 6 %.

Takto sa teda prejavovali pravicové vlády a je najvyšší čas jasne to povedať. Problém je v tom, že mediálne masírovanie tejto „vlajkovej lode“ reforiem pravicových vlád ohlúpilo mnoho ľudí, ktorým nikto nevysvetlil, v čom bola podstata tohto podvodu. Je smutné, že pravicová demagógia sa stala mediálnym mainstreamom a do istej miery je to aj zlyhanie ľavice, ktorá to nedokázala skôr demaskovať. Preto tu ešte donedávna bolo množstvo ľudí,  ktorí na to doplácali, pritom si to ani neuvedomovali. Verím, že tieto časy sú už definitívne preč.

Na snímke: Roman Michelko

Foto: Emil Polák

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
06. jún 2012, 05:46
mam tomu rozumiet tak, ze ked sa znizila DPH na dovolenky v karibiku tak tie zlacneli? fuuha, to som este nezazil ze by nieco zlacnelo ak sa tomu znizila danova sadzba.... a dokonca umerne :) vy ano? pamatame sa na sadzby dani z pohonnych hmot, prestrelky medzi Miklosom a Ficom o tom kto a preco zvysil ci neznizil tuto sadzbu a argumenty ze aj tak sa to neodrazi na koncovej cene..... to je taka ista insitna ekonomicka predstava politologa ako som pocul z ust nejakeho reprezentanta ministerstva financii pred par dnami - ze cim vyssia je sadzba dane z prijmu, tym viac to firmy motivuje prijmat viac ludi, aby narobili viac zisku a tym padom mali na konci v cistom rovnaku sumu ako pred zvysenim dane... z toho by vyplynulo, ze 100% dan z prijmu by bola maximalne motivacna... mozno by nebolo odveci napisat aj clanok, ze komu sluzi napriklad rovne volebne pravo... lebo musi nieco niekomu sluzit? preco to antropomorfizovanie abstraktnych principov rovnosti pred statom a zakonom?
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
06. jún 2012, 17:57
Nie, nie je to text plný emócií, ale je to tvrdá skutočnosť.

Žmýkanie
1.Každá spoločnosť sa akosi tak historicky usporiadala tak, aby pomáhala tým chudobnejším, u nás to vychádzalo z tradície rodiny, občín, kmeňov, kniežatstiev, kresťanstvo tiež brzdilo úplne bezuzdné žmýkanie, nuž, Kaníka, Mikloša, ani len cirkev nedokázala napomenúť. Bolo jej to jedno...A občianske spoločenstvá Slovenska boli tiež radi svojim dvom percentám, čo sa starať o to, či 19 percent na rožku je veľa pre ľudí v núdzi... toto si nedovolili žiadne moderné demokratické európske vlády, ani Merkelová, ani Thatcherová, tobôž už nie USA.

Takže náš slovenský štát v rukách pravice žmýkal viac ako kedysi feudáli...

2.Asociálnosť
Čiže opak sociálnosti - inak, slovensky - vyvrheľstvo.
Prečo by sa minister mal namáhať spočítať dopady rovnej dane na chudobu, keď mu stačí, že rovná daň mu zabezpečí prítok peňazí bez ohľadu na situáciu rodín na Slovensku?
Kaník hovoril, že máme rovnaké žalúdky, nuž, ale upratovačka a robotník na páse dostávajú oveľa menej ako riaditeľ podniku a finančný konzultant, napriek tomu platia rovnako z príjmu 19 percent.HANBA!
Opäť: Dovolili si to vo svojich krajínách Američania, Nemci, Holanďania?

3."Štát" - nuž, v tom čase vládla pravica a oslavovala svoje "večné" víťazstvo - dzurindovci, kaníkovci, odutí,kádeháci, ale i slotovci a mečiarovci, jedna ruka...

Pravica vždy nadáva, že "štát je zlý hospodár", lenž my dobre vieme, kto hospodáril vo vláde osem rokov za dzurindovcov.
A môžeme byť radi, že sa pravicový zlepenec po drzom prevzatí moci v júli 2011 rozpadol pre neschopnosť sám, "štát" teda za ich vlády, to bol ale bordel, že?

Takže je čo naprávať:

Dane a ich výška, to je významný národohospodársky nástroj regulovania NIELEN FINANCIÍ, ale aj výšky spotreby a smerovania, usmerňovania hospodárskych trendov,
zvýšenie dane z alkoholu a cigariet nie je iba "šikovným" naplnením kasy, ale často plošnou zábranou tým, ktorí majú sklon piť a fajčiť.
Znížením dane na základné potraviny sa dá významne posilniť výživa v rodinách s malými deťmi, rovnako ako znížením dane na zeleninu a ovocia sa dá preventívne zvýšiť zdravotný tonus obyvateľstva. atakďalej, atakďalej...

... ale pravici stačilo to jediné - pri neschopnosti vytvárať nové ekonomické zdroje a napĺňať tak štátnu pokladnicu sa uchýlili k vyrubovaniu daní každému rovnako - vraj v mene spravodlivosti a rovnosti.
Už je načase zas používať dane ako účinný ekonomický regulačný faktor a nie ako exekútora vymáhajúceho peniaze do prázdnej štátnej pokladne....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. jún 2012, 08:14
1. to si nemyslim... skor to bolo o tom, ze jednotlivci sa rozhodli pomahat menej stastnym nezavisle na tom, co si myslela spolocnost... Hovori sa tomu charita a ta MUSI byt dobrovolna. Akonahle je nutena, hladaju sa cesticky, ako sa z toho vyvliect. Druha stranka mince je, co to robi z myslou ludi, ktori su na charitu odkazani. Pre nich je ovela lepsie, ked si mozu mysliet, ze maju na charitu narok a potom postupovat voci bohatym z tejto pozicie. Kluc je spravne vybalancovanie.

2. Problem nie je tych rovnych 19%. Konieckoncov bohatsi v absolutnych cislach zaplati statu viac a na vacsinu sluzieb poskytovanych statom aj tak nema dosah. Problem je skor v tom, ci tych 19% staci na uspokojenie potrieb spolocnosti ako celku. Ukazuje sa, ze nie. Dovody by vydali na niekolko blogov.

3. Absolutny suhlas

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
07. jún 2012, 16:04
Vláda Smeru nič nerieši, nenapravuje predchádzajúce "reformy" len betonuje stav, ktorý nastavila pravica. "Ľavicový" Smer je súčasť systému. Udržuje tento politicko ekonomický systém, nemá záujem na zmene. Je súčasťou kyvadlového systému striedajúcich sa vlád "ľavice" a pravice, kde pravica šrubuje ekonomický zvärák na ovčanov a keď tlak sociálnych nepokojov začne tlačiť príde k moci takzvaná ľavica ktorá to všetko upokojí, urobí pár kozmetických úprav, a nepokojný dav ukolísa.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. jún 2012, 11:32
Úprimne povedané, čo im - Smeru - za danej situácie ostáva? Polátať diery ako sa dá a pokúsiť sa aspoň tváriť, že chcú ako tak ratovať chudobu. Na nejaké zásadnejšie systémové zmeny niet bohužiaľ ani osvietenstva, ani odvahy...a berme to reálne, ani možnosti. Ostáva len dúfať, že sa k ľuďom ako Ľ. Bláha pridajú aj niektorí ďalší a spoločne popracujú na hľadaní nového modelu spoločnosti smerujúceho k prekonaniu kapitalizmu... a aj toho poľudšteného.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. jún 2012, 07:51
myslis takto? http://finweb.hnonline.sk/c1-56113050-slovaci-nemozu-zachranovat-svoje-banky
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. jún 2012, 07:56
genovy inzinier uz ma plan hotovy... ako nam zhotovi mozog cely plechovy... genialny je ten jeho plan takyto mozog vam zhrdzavie aj sam, bez bolesti a v pohode staci ho namocit vo vode mozes sa udriet do hlavy mozgu to ale vobec nic nespravi mozno sa trochu pokryvi no tomu sa uz nik nedivi... soialne inzinierstvo vo svojej plnej krase... ake dane ci odvody alebo ake ine zasahy by mal vykonat statny uradnik, aby sme mali sladsie jahody, cervensie ceresne, krajsie zeny a nebudeme malicherny, aj stastnejsich ludi? ved povedzme si, kazdy tu bude suhlasit, ze stat je tu na to, aby sa staral o verejne blaho... ved ho treba, ci? tak podho spravit nejaky ten organ zo statnych uradnikov, ktori by toverejne blaho vytvarali...myslim, ze taky organ sme uz raz mali, volal sa "výbor". len vieme ako sa to vzdy nakoniec skonci...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984