Ako znížiť nezamestnanosť a dať prácu

"Vo väzení máte právo na jedlo, strechu nad hlavou, možnosť pracovať a zarábať, a aj právo ďalej sa vzdelávať. Čo tak urobiť z tejto možnosti systematické opatrenie. Nezamestnaní by kradli - prkotiny (...), nahlasovali bomby a podobne, začo by dostali 5 rokov nepodmienečne a podľa svojho vzdelania, povahy by boli zaradení vo väznici do 1. alebo 3. nápravnovýchovnej  skupiny..."
Počet zobrazení: 2314
mraz-graffiti.JPG

Nezamestnanosť je na Slovensku od roku 1991 veľmi vysoká a ani jednej vláde, pravicovej či ľavicovej, napriek zaručenými a overenými, aurou opantanými ideovými riešeniami sa im  nepodarilo nezamestnanosť znížiť na „prirodzenú“ a spoločensky prijateľnú mieru okolo 6 - 7 percent. Politici, zväčša veľmi bohatí avšak vždy so sociálnym cítením, žiadne zvláštne myšlienky nemajú, iba vyhlásenia, ale inak sú bezradní.

Samozrejme, sú naši politici permanentne tlačení potrebou dodržiavať fiškálnu disciplínu a musia uspokojiť  náladové a nenásytné  finančné trhy. Všetci vieme, že predĺženie poskytovania dávky nezamestnanosti zo 6 mesiacov na napr. rok, ako je to napríklad v stále ideologicky skazenej západnej Európe, by  rozložilo slovenské verejné financie a možno by ľudia sami odchádzali z práce a  prestali zháňať robotu. Napríklad v Španielsku, ak ma pamäť neklame, mladí ľudia s možnosťou poberať 1 rok dávky v nezamestnanosti protestovali proti starším zamestnancom, ktorí majú nárok až na 3 roky. Samozrejme, sa tiež ponúka riešenie obmedzenia dávky napr. do 500 eur pre všetkých bez rozdielu a hlavne pre tých, ktorí poberajú nehorázne vysoké dávky vypočítané podľa ich prechádzajúcej nadštandardnej mzdy. To by však asi narušilo ich základné ľudské slobody. Nehovoriac o kacírskej myšlienke zrušiť zamestnávanie bývalých vojakov alebo policajtov poberajúcich tučné dôchodky vo verejnej správe, čo je štandardom.

Čo sa týka finančných trhov, týchto múdrych nehmotných a nehmatateľných inštitúcií bez tváre a tvaru, ktoré sú neidentifikovateľné, ale mocné a rozkazujúce, navrhoval by som, aby sme na získanie ich na svoju stranu sa k nim každý deň verejne modlili, napríklad večer o siedmej, a takto im vyjadrili svoju podporu, rešpekt a obeť. Možno to zaberie. Niekedy ľudia modlením získavali na svoju stranu bohov. Prečo sa nevrátiť k starým tradíciám a pravdám? Navyše by sa mohlo každý deň obetovať nejaké zviera. Pretože žijeme v modernej dobe, mohli by sme im darovať/obetovať niečo z nových tovarov a vecí – nábytok, auto apod.

Som dlhodobo nezamestnaný a štruktúra môjho CV, vek (nad 40), vzdelanie a prax (schopnosti a rozum sú, samozrejme, druhoradé) mi bráni  zamestnať sa. Žiaľ, morálne zábrany mi bránia poskytovať potenciálnym zamestnávateľom klamlivý, prerobený CV (niekedy doplnený aj zmenami v občianskom preukaze), ako to robia iní nezamestnaní s VŠ titulom medzi 40. a 60. rokom života. Domnieval som sa, že jediná možnosť, okrem šťastia získať (musia vás vybrať, čo nie je automatické) prácu v zahraničí v sklade alebo pri páse za 1 000 eur, je darovať  telesný orgán alebo sa dokaličiť a získať tak invalidný dôchodok, kde už máte skvelé možnosti, napr. vám štát kúpi aj auto!

Potom mi ale napadlo, že pravicu aj ľavicu môžu spojiť idey, na ktorých sa spoločne zhodnú, ľudské práva a silný štát: stačí niečo ukradnúť a nechať sa odsúdiť. Vo väzení máte právo na jedlo, strechu nad hlavou, možnosť pracovať a zarábať, a aj právo ďalej sa vzdelávať. Čo tak urobiť z tejto možnosti systematické opatrenie. Nezamestnaní by kradli – prkotiny (ryžu, oriešky), nahlasovali bomby a podobne, začo by dostali 5 rokov nepodmienečne a podľa svojho vzdelania, povahy by boli zaradení vo väznici do 1. alebo 3. nápravnovýchovnej  skupiny (stupňa stráženia po novom). Trpíme nedostatkom väzníc? Postavíme. Pravica podporí silný štát a ľavica verejné práce. Ľudské práva podporia nielen politici, ale tiež medzinárodné organizácie. Tí serióznejší by mohli cez víkend navštevovať rodinu, stretnúť sa s deťmi a vykonať manželské povinnosti. Slobodní by mohli zase prenajímať byt a dodatočne si privyrobiť.  

Týmto opatrením sa zníži sa nezamestnanosť – politici sa búd môcť chváliť a spoločenské napätie trochu opadne, ľudia dostanú prácu, mzdu a aj jedlo, čo ako nezamestnaní za 60 eur si len ťažko zabezpečia, bezdomovci (aj potenciálni) strechu nad hlavou a navyše sa každý neperspektívny môže zadarmo rekvalifikovať.

Myslím, že je to dobrý nápad, na ktorom by sa nová vláda ako aj opozícia mohli zhodnúť a svorne na ňom spolupracovať pre blaho národa a ukázať spoločnosti vôľu robiť všetko pre zlepšenia života obyčajných ľudí.

Ilustračná snímka: Street art Michal Mráz

Foto: Emil Polák

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
07. máj 2012, 18:53
navrhol by som ju doplnit este o "institut dobrovolneho prihlasenia sa nezamestnaneho k vseobecne znamemu trestnemu cinu" - ktoreho pachatelia ale z objektivnych dovodov neexistuju. Ako priklad /jeden naozaj z mnohych/ uvedme napriklad skutky opisane v spise Gorila - kde politici, uradnici a zastupcovia velkokapitalu pripravili stat o miliardy. O tychto cinoch panuje viac-menej jednotny spolocensky konsenzus, potvrdili ich aj vyhlasenia pana Lipsica ako verejneho cinitela aktivneho pri ich vysetrovani, ba dokonca aj jeden z ucastnikov - pan Rusko verejne vyhlasil, ze bol o nevyhodnosti pripravovaneho konania pre stat presvedceny a mal o tom aj pripravenu spravu. Ktoru vsak z objektivnych dovodov nestihol precitat, tam kde povodne mal a chcel, ale to uz odbocujem. Vsetci potencialne vinni - t.j. osoby zucastnene tohto kriminalneho konania, sa ale v procese "vysetrovania" postupne ukazuju ako uplne nevinni, ci dokonca samotnym vysetrovanim poskodeni /a nasledne mozno aj financne odskodneni/ na dobrom mene a cti. Cize duplovane nevinni. A tu by mohol nastupit prave v uvode spomenuty institut dobrovolneho prihlasenia sa k zodpovednosti za tieto ciny. Narok na prihlasenie by mali mat prednostne dlhodobo nezamestnani ziadatelia, pricom by sa samozrejme zohladnovali aj dalsie socialne pomery ziadatela /pocet vyzivovanych deti, majetkove pomery, atd./. Vytazni ziadatelia by teda nemuseli kradnut v samoobsluhe oriesky, ci telefonicky ohlasovat bombu v parlamente, ako je to navrhovane v clanku. Nakoniec, priznajme si, toto by mohlo byt pre urcitu cast obyvatelstva spojene s tzv. moralnymi barierami. Namiesto toho by boli po vyplneni prislusnych pisomnosti okamzite obzalovani a sudeni za uvedene objektivne existujuce kriminalne skutky. Vyhod takehoto postupu, samozrejme okrem dopadu na znizenie nezamestnanosti, vidim hned niekolko: Za prve - kriminalne ciny, ktore nam kazia nas pocit demokracie by neostali bez vinnikov a ani bez trestov ! Za druhe - pri vyske zjavnej skody niekolko miliard, by bolo mozne naplnit tymto institutom dobrovolneho prihlasenia sa k vine niekolko tisic vezenskych miest naraz a to pocas jedineho kolektivneho sudneho procesu ! /vyrazne znizenie statnych nakladov vynalozenych na pravne a justicne sluzby/ Za tretie - co ale z hladiska dolezitosti malo byt mozno uvedene ako prve - taketo riesenie je podla nazoru prevaznej vecsiny obcanov vyhodne ako pre predstavitelov pravicovych, tak aj lavicovych politickych stran - takze by mohlo byt sucastou tak dlho a s nadejou ocakavaneho politickeho konsenzu celej nasej sucasej politickej sceny !
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
08. máj 2012, 04:28

"Vo väzení máte právo na jedlo, strechu nad hlavou, možnosť pracovať a zarábať, a aj právo ďalej sa vzdelávať. Čo tak urobiť z tejto možnosti systematické opatrenie. Nezamestnaní by kradli - prkotiny (ryžu, oriešky), nahlasovali bomby a podobne, začo by dostali 5 rokov nepodmienečne a podľa svojho vzdelania, povahy by boli zaradení vo väznici do 1. alebo 3. nápravnovýchovnej skupiny..."

"... aurou opantanými ideovými riešeniami sa im nepodarilo nezamestnanosť znížiť na "prirodzenú" a spoločensky prijateľnú mieru okolo 6 - 7 percent. Politici, zväčša veľmi bohatí avšak vždy so sociálnym cítením, žiadne zvláštne myšlienky nemajú, iba vyhlásenia, ale inak sú bezradní."

************************

Predseda Smeru Róbert Fico kedysi v minulosti vyslovil zaujimavú a pravdivú myšlienku, že ak pretane čítať tlač, tak si ušetrí duševné zdravie. Asi to aj ja tak urobím aspoň s pseudoľavicovými portálmi. Lebo sa rozčuľujem nad lelogickými nezmyslami popísanými článkoch na stránkach JTT, či NS, ktoré byvajú občas útokom na psychické zdravie čitateľov.

Začnem od zadu uvedeného citátu autora.

Čo je to tá prirodzená a "prijateľná nezamestnanosť 6-7%"? To sme už úplne na hlavu padnutí?

Je to obyčajná neprirodzená a neprijateľná hlúposť, pretože je úplne normálne a prirodzené, aby každý kto môže pracovať mal v štáte prácu a mohol si ňou poctivo zarábať na živobytie! Zároveň by sme nemuseli platiť z našich daní pre úplne neprirodzených 6-7 % UoZ, alebo raz toľko (14%) aká je aktuálna nezamestnanosť, podroru v nezamestnanosti, či neskôr žobrácke sociálne dávky - 63 eur na osobu v hmotnej núdzi. Z ktorej sa aj tak bez vedľajších príjmov prežiť nedá!!!

Sú to nielen zbytočne vyhodené peniaze, ale aj nemorálne vyhodené peniaze na umelo vytvorenú tzv. rezervnú armádu nezamestnaných, bez ktorej by sa v samotných základoch zrútil vykorisťovateľský trh práce s novodobými otrokmi kapitálu!

Uvedomil si vôbec niekto, že ak štát poskytne sociálnu dávku napr. 63 eur, tak tomuto tzv. UoZ dal v skutočnosti podstatne menej ako 50 eur, lebo mu ten zvyšok opäť štát zoberie na 20% DPH, na zdanemom zisku "podnikateľa"-obchodnika, jeho odvodoch,... a to ich nesmie nezamestnaný použiť na komodity zaťažené vyššou spotrebnou daňou (tabak, cigarety, alkohol,...)

Týmto zvráteným cirkulačným cyklusom na udržanie rezervenej armády nezamestnaných a kapitalizmu vôbec sa nezmyselne a "dobrovoľne" okrádame navzájom! Umelo platíme tých, ktorí by mohli robiť, ale kapitalistický štát im neumožní pracovať, lebo by sa zrútil vykorisťovateľský trh práce. Navyše ak nič nezamestnaní nevyprodukujú, tak paradoxne musíme za nich okrem sociálnych dávok platiť sociálne odvody za tzv. poistencov štátu. Dostávame sa do špirály hospodárskeho úpadku, lebo UoZ ani spotrebou nenaplňajú státny rozpočet! Tzn. nevyrobia, neminú a štáte chýbajú peniaze, ktoré sa musia požičiať na úroky a vzniká tak úplne zbytočný štátny dlh!

Výsledok je taký, že všade chýbajú peniaze na platy lekárov, sestier, učiteľov, uradníci v štátnej správe podľa nedeľňajšieho Ficovho vyjadrenie majú tiež pomerne nízke platy od 450-500 eur.

Autor článku chce paradoxne vytvárať "dobrovoľnú kriminalitu" pre sociálne odkázaných väzňov, stavať pre nich nové "sociálne" väznice, čo považujem za úplnu absurdnosť!

Paradoxne namiesto toho, aby štát prevzal záväzok zamestnať v štátnej sfére všetkých nezamestnaných. Pokiaľ by sa mal kedysi v budúcnosti budovať reálny sociálny štát, tak ten by musel prevziať na seba ústavný záväzok zamestnať všetkých nezamestnaných v štátnych podnikoch a štátnej službe!

Pretože platiť častokrát doživotne armádu nezamestnateľných nezamestnaných je absurdný luxus, ktorý si civilizovaná spoločnosť nemôže dovoliť, ak nechce sa zmietať sústavne v hospodárskych a sociálnych krízach!

A to už ani nehovorím o tých desaťtisícoch nezamestnaných s VŠ diplomami! To sme fakt až tak absurdne "bohatí", alebo na hlavu padnutí, že investujeme desaťtisíce eur do vzdelania vysokoškoláka, aby potom poberal sociálne dávky, alebo sa z VŠ vzdelaných UoZ stali ultra inteligentní "sociálni" kriminálnici pre ktorých budeme stavať nové "sociálne" väznice, len aby sme udržali "prirodzenú 6-7%" rezervnú armádu nezamestnaných a nezrútil by sa vykorisťovateľský trh práce???

Resume:

Máme len dve možnosti:

"sociálnych väzníc":

nie každý, kto vie, chce a môže pracovať sa vie v kapitalizme predať novodobému kapitalistickému novodobému otrokárovi na vykorisťovateľskom trhu práce Treba začať tými najdrahšími UoZ, ktorými sú vysokoškoláci, do vzdelania ktorých sme investovali najviac z našich daní!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. máj 2012, 04:32

Oprava poslednej časti príspevku, ktorá sa nezobrazila celá:

Resume:

Máme len dve možnosti:

"sociálnych väzníc":

nie každý, kto vie, chce a môže pracovať sa vie v kapitalizme predať novodobému kapitalistickému novodobému otrokárovi na vykorisťovateľskom trhu práce Treba začať tými najdrahšími UoZ, ktorými sú vysokoškoláci, do vzdelania ktorých sme investovali najviac z našich daní!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. máj 2012, 04:35

Resume:

Máme len dve možnosti:

"sociálnych väzníc"

nie každý, kto vie, chce a môže pracovať sa vie v kapitalizme predať novodobému kapitalistickému novodobému otrokárovi na vykorisťovateľskom trhu práce Treba začať tými najdrahšími UoZ, ktorými sú vysokoškoláci, do vzdelania ktorých sme investovali najviac z našich daní!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. máj 2012, 04:39

Máme len dve možnosti:

a,Udržiavať umelo rezervnú armádu nezamestnaných, hoc aj stavaním "sociálnych väzníc"

nie každý, kto vie, chce a môže pracovať sa vie v kapitalizme predať novodobému kapitalistickému novodobému otrokárovi na vykorisťovateľskom trhu práce Treba začať tými najdrahšími UoZ, ktorými sú vysokoškoláci, do vzdelania ktorých sme investovali najviac z našich daní!

Neplatné pokusy prosím zmazať. Ďakujem
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. máj 2012, 04:47

Resume:

Máme len dve možnosti:

A,Udržiavať umelo rezervnú armádu nezamestnaných, hoc aj stavaním "sociálnych väzníc"

B,Štát preberie ústavnú zodpovednosť a povinnosť zamestnať v štátnom sektore tých, ktorí sa nemôžu, alebo nevedia presadiť na trhu práce. Pretože nie každý, kto vie, chce a môže pracovať sa vie v kapitalizme predať novodobému kapitalistickému novodobému otrokárovi na vykorisťovateľskom trhu práce Treba začať tými najdrahšími UoZ, ktorými sú vysokoškoláci, do vzdelania ktorých sme investovali najviac z našich daní!

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
09. máj 2012, 05:23
ja som tento článok pochopil ako smutnú satiru na dnešný stav. Mám podobnú skúsenosť ako pisateľ a viem sa vžiť do jeho kože. Pre kapitalistu je pracovná sila dobrá iba vtedy ak mu prináša zisk. Ľudia predávajúci svoju prácu sú pre kapitalistov ako šaty, či topánky v šatníku. Keď ich potrebuje, vezme si ich, ak sa počasie, či móda zmení , strčí ich naspäť. Čím menej nákladov a času na opravu a výmenu, tým pre kapitalistu lepšie. Aj preto bol predchádzajúcou pravicovou vládou zmenený Zákonník práce. Tento nehumánny systém má však v sebe zabudovanú zákonitosť, ktorá mu zlomí väzy. Čím viac vyrobiť a za vyššiu cenu s čo najnižšími nákladmi. Kto im však tie výrobky a služby bude kupovať ak tú pracovnú silu čím ďalej tým menej platia? ...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. máj 2012, 06:28

Vie ma rozhorčiť aj "nevinná" satira, najmä ak autor neponúkne žiadne vážne riešenie. Srandovať na úkor nezamestnaných úbožiakov považujem za viac než nedôstojné.

Zoberme si do úvahy fakt, že prostriedky vynaložené na jedného väzňa sú okolo 36 ? na deň!

Odporúčam autorovi prečítať si nasledovný článok a potom si uťahovať z úbožiakov, ktorí nemajú prácu, len preto, že kapitál potrebuje rezervnú armádu nezamestnaných napr. tu:

http://www.cas.sk/clanok/217316/v-pocte-trestancov-v-europe-sme-na-6-priecke-vazni-nas-stoja-122-milionov-eur.html

"Jeden väzeň stojí denne 36 eur. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Medzinárodné centrum pre väzenské štúdie. V rebríčku počtu väzňov na 100 000 obyvateľov sme skončili na šiestom mieste z 27 krajín EÚ. Tento rok si u nás odpykáva trest až 9 286 odsúdených, čo štát ročne stojí až 122 miliónov ?."

Na Slovensku počet väzňov každoročne stúpa a väznice sú už preplnené. "Väčšina ústavov na výkon trestu má problém s prekročením kapacity odsúdených. Kapacita je prekročená približne o 1 000 väzňov."

Takže denne na jedného väzňa štát z našich daní vynaloží 36 eur! Pritom úbožiakom, ktorí nemájú prácu "darujú sociálnu žobračenku" 63 eur na celý mesiac, z ktorých im zoberie štát minimálne 1/5 na 20% DPH. Nemyslíte si, že je na čase sa touto problematikou začať zaoberať vážne?

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. máj 2012, 07:48
vyčleniť na jedného väzňa podobnú čiastku a zvyšok, čo stojí jeho pobyt za mrežami si odpracuje alebo bude žiť iba o vode a chlebe a bez vymoženosti ako sú televízia, fitnes, internet, drogy atp. Aby sa tam dnes, kto nemá čo do úst, tešil. Zvlčilé, viac nás , hlavne rôzne mimovládky iritujú väzni ako bezdomovci, chudobné matky s deťmi a skoro zadarmo robiaci slovenskí zamestnanci.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
09. máj 2012, 08:04
davnejsie hovorim, ako riesit viacero otazok naraz: 1. treba zakazky, aby boli faktury, aby sa dalo daco cosi kamsi zasmodrchat? mozme stavat dialnice, ale aj ine stavby - vaznice. Preco? 2. na vychode je velmi vysoka latentna kriminalita, vysoka nezamestnanost a vysoka nespokojnost obyvatelov s istymi problemami. 3. vlada da ludom pracu, kamosom zakazky a postavia sa vaznice. nasledne sa ludom na vychode vytvoria statnozamestnanecke miesta (velmi popularne su tam miesta policajtov a vojakov - socialna istota), budu robit vo vazniciach. daktori dokonca budu radi robit bacharov, aby daktorych vyobsivali po chrbte za vsetky tie... no sak vieme. vysledok? popularita vlady v prieskumoch verejnej mienky na vychode prekroci magicku hranicu 100%. 4. dosledne dodrziavat zasadu trikrat a dost. trikrat slohol psa? horalku? ukradol na tendri milion evri? do basy spolu na celu. dozivotie. 5. zasadne dodrziavat zakaz kontaktnych navstev vo vaznici. ziadne diskretne miesta na stretnutie dvoch blizkych... staci aby ti z vas laviciarov, ktori vedia aj po nemecky alebo anglicky, si vygooglovali, kde v zapadnej europe su a kde nie su dovolene kontaktne navstevy v diskretnej miestnosti. a aj dovody ze preco nie su dovolene. tonie je nic proti pravu EU, ani ludskym pravam... 6. vyriesi sa aj ina otazka, na slobode budu len ti, ktori nepachaju delikvenciu. ostatni recidivisti sa sami vylucia zo spolocenskeho zivota "se vším všudy". aj pan premier ktory je v trestnom prave zbehly vam potvrdi, ze vacsiu cast trestnych cinov robia recidivisti a ludia z pochybnych socialnych pomerov. 7. za 20 rokov nam budu deti dakovat ze sme vyriesili vaicero problemov naraz. 8. ja ako praviciar som na toto ochotny platit vacsie dane, lebo to je kapitalova investicia pre lepsi zivot nasich deti. nie som ochotny platit vacsie dane pre tych, ktori by mali sediet v base. dalsie riesenie, ktore nie je proti legislative EU, je vytvorenie osobitnych danovych pasiem. 1. Polovicu terajsej oblasti Lest vyhlasit za osobitnu zonu, kde bdu nizsia dan na cigarety a alkohol. 2. zas cez PPP (aby bolo na faktury aj na kavu pre kamaratov) postavit tam nejake tie ubytovania a infrastrukturu 3. tym, ktori ziju v hmotnej nudzi, ponuknut toto ubytovanie. 4. statnym zamestnancom tam dat extra platy. pani sudcovia prepacia, ale v tomto pripade to urobit tak, aby nejaky ucitle ci lekra co si hovie v BA nemal zly spanok za to, ze jeho kolega, pracujuci v takom prostredi, mal vysi plat. 5. zabezpecit vstup a vystup z osobitneho danoveho pasma cez kontrolovane prechody a dat limit na vyvoz alkoholu a tabaku. 6. rozdat licencie na hazard. vysledok? 1. vela obciam hlavne na vychode sa ulavi, aj ked sa im znizi pocet dusi vo farnosti :) 2. vsetko na dobrovolnej baze. nieje v rozpore s pravom EU ani ludskymi pravami. ziaden rasizmus, brany su otvorene pre kazdeho. 3. kto bude chciet si ist vyhodit z kopytka, moze tam, radsej to mat na Lesti ako dakde za Bratislavou. 4. stat aj v inych oblastiach, ak ma problem, snazi sa ho koncentrovat na jedno miesto a tam to riesit, lebo tak to je lacnejsie a lepsie kontrolovatelne. a je jedno, ci ide o pacientov na infekcnom, alebo recidivistov, alebo latentnu kriminalitu, alebo coklvek ine. priklady som pouzil bez ziadnej negativnej konotacie, len ako prakticke priklady. cest praci. treba nam prakticke riesenia nie vzletne akademicke vety v rozprave.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
09. máj 2012, 08:33
http://www.pluska.sk/slovensko/spolocnost/reportaz-moj-zivot-narkomanmi.html v tom clanku mate napisane, ze daktori si aj myslia, ze policia nic neriesi, lebo takto ma dealerov pekne pokope a nerozliezaju sa im po Bratislave. a preco ich nemat pokope v Lešti? http://sabinov.korzar.sme.sk/c/6368272/jarovnice-nepoucili-ani-povodne.html jedna sa stazuje ze nema kde ist, starosta sa stazuje ze potrebuje socialne byty. a preco nie v Lešti? alebo inde, kde by to stat vedel postavit.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. máj 2012, 05:00
Samodeštrukcia pravice úspešne pokračuje. A nielen to, konečne svitá aj šéfredaktorovi M.Luknárovi, že nie všetko z minulosti bolo zlé. "Sú iba dve cesty, ako riešiť rómsky problém. Tou PRVOU je bezpodmienečne PRÁCA. ... ÁNO aj za cenu UMELEJ zamestnanosti." Už chýba iba dodať ČESŤ PRÁCI. --
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. máj 2012, 06:23
Je ta tragédia. Ale väzni vydržte. Európska únia už riešila chovy sliepok, kde sa chúdence tlačili. Príde za 5-6 rokov rad aj na vás. Netlačte sa aj keď je to lákavé. Zdravotná starostlivosť a lieky zadarmo. Každé 2 týždne čisté prádlo, Osobné prádlo zdarma. Osobná hygiena. No čo tam blbí bezdomovci, ktorí 40 rokov pracovali, teraz ich vykopli.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984