O šprihaní a básnikoch

*Veľa ľudí ma znepokojuje tým, že šprihajú. Preto mám radšej básnikov. Napríklad Jána Buzássyho:* "Čítal som si v Aristofanovej komédii Žaby (preložil Miloslav Okál) scénu, kde aj po smrti, na druhom svete, v Háde sa slávni dramatici Aischylos a Euripides sporia, kto z nich je väčší autor. Jeden je vznešenejší a druhý ľudovejší. Tento spor mi pripadal ako škriepka pravice a ľavice, predbežne som čítanie prerušil.
Počet zobrazení: 1954

Ach, literatúra, tam sa všetko vyrieši, aspoň po smrti, ale mne zomierajú kamaráti, spisovatelia, básnici, a zostávajú po nich otázniky.

V diele Veroniky Šikulovej Miesta v sieti som narazil na obec Bernolákovo, a hneď som si spomenul na Vojtecha Kondróta, ktorý bol odtiaľ. Sedel kedysi vo vedľajšej miestnosti pri stole pokrytom rukopismi, nožíkom si krájal pečené mäso s chlebom a uhorkou. Nikomu tak v redakcii nechutilo ako jemu. Aj sa narobil, musel splácať v Bratislave dom a ešte chodiť mame do Bernolákova-Čeklísa narúbať dreva. Časom sa niekoho opýtam, ako sa pominul. Aj mi niektorý čosi povie, ale ja krčím plecami.

Čítať je nebezpečné. Zavalia ťa city, akoby si sa oblial sladkými slzami. Myslime na iné, uvoľnime uzly! Montaigne spomína „rozkošné rozväzovanie šnurovačiek“. Aspoň tak."

(Status na FB 26. 3. 2012)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984