Kniháreň Slova - marec 2012

/M. Hrubec:/* *Od* *zneuznání ke spravedlnosti. Kritická teorie globální společnosti a politiky. /P. Dinuš, L. Hohoš (eds):/ Svet v bode obratu.* */H. Arendtová:/* *O revoluci.* */Kolektiv:/ Úvod do studia politiky. /Jean-Jacques Rousseau:/* *Esej o původu jazyků.* */ Z. Maďarová, Ľ. Kobová, A. Ostertágová: /Politiky a političky.* */M. Bahna:/* *Migrácia* *zo Slovenska po vstupe do Európskej únie.
Počet zobrazení: 1597
anotacie uvodFot.jpg

Marek Hrubec: Od zneuznání ke spravedlnosti. Kritická teorie globální společnosti a politiky

Kniha se zabývá kritikou sociálního, politického a kulturního zneuznání v době krize globálního kapitalismu a analyzuje, jakým způsobem lidé usilují o spravedlnost. Autor ukazuje nedostatky liberální teorie a systematickým způsobem formuluje svoji vlastní alternativní, kritickou teorii společnosti a politiky jako východisko ze současné krize.

„Spis odporúčam každému, koho zaujíma moderná (ľavicová) filozofia a kritická teória. Ide totiž o mimoriadne dôležité a v mnohých ohľadoch prelomové dielo novodobej českej a slovenskej filozofie a politológie, napísal v recenzii diela Marka Hrubca uverejnenej v Slove Luboš Blaha.

Filosofia, 2011, 564 strán





Peter Dinuš, Ladislav Hohoš: Svet v bode obratu. Systémové alternatívy kapitalizmu

Ústav politických vied SAV vydáva v týchto dňoch svoju ďalšiu publikáciu. Kniha šestnástich autorov vznikla na základe sympózia Systémové alternatívy kapitalizmu, ktoré sa na podnet slovenského vydania knihy Davida Schweickarta Po kapitalizme Ekonomická demokracia konalo 29. 4. 2011. Ak sa v Spojených štátoch amerických alebo u nás po roku 1989 hovorí o demokracii, myslí sa na politickú demokraciu a to predovšetkým v zmysle účasti občanov na voľbách. O demokracii v ekonomike sa nehovorí. V ekonomickej sfére, na pracovisku, kde trávime väčšinu svojho produktívneho života, totiž demokracia väčšinou neexistuje, firmy sú založené nie na demokratickom, ale na hierarchickom riadení a rozhodovaní. Namiesto demokracie tam vládnu rôzne stupne diktatúry. Prečo teda nepožadovať demokraciu v ekonomike? Táto otázka predstavuje východiskovú tézu knihy Svet v bode obratu. Zameraním sa na otázky stanovenia vízií spoločensko-ekonomického rozvoja v budúcnosti, vízií, ktoré vychádzajú z predpokladu, že optimistická alternatíva globalizovaného kapitalizmu vedie ku kolapsu, sa jej autori usilujú otvoriť tému, ktorá sa s ďalším prehlbovaním rozporov a protirečení kapitalistickej spoločnosti môže perspektívne stať celospoločenskou. Prvá časť knihy s názvom Postkapitalistické alternatívy sa zameriava na ekonomickú demokraciu, prípadne iné varianty zásadnej zmeny spoločenských inštitúcií. Príspevky v druhej časti Vyjadrenie nádeje sú viac orientované na varianty možných budúcností.

VEDA, 2012

Hannah Arendtová: O revoluci

Ve své studii dvou nejslavnějších revolucí 18.století vyzdvihuje Arendtová úsilí Americké revoluce o založení politické svobody spojené s ustanovením trvalých politických institucí a svobodného veřejného prostoru. To staví do protikladu ke snaze Francouzské revoluce o osvobození od sociální nerovnosti. Dále se autorka zamýšlí nad tím, proč se v Americe duch revoluce neudržel. Hlavní příčinu spatřuje ve ztrátě vztahu k veřejnému prostoru za podmínek zastupitelské demokracie. V závěru se na základě myšlenek Thomase Jeffersona a zkušenosti se systémem rad v průběhu revolucí 20. století věnuje možnostem obnovy a udržení přímé demokracie.

OIKOYMENH 2012, 293 strán








Kolektiv: Úvod do studia politiky

Tato učebnice je určena zejména vysokoškolským studentům sociálních a humanitních věd bakalářského a magisterského stupně. Jde o práci kolektivní - rozsáhlý autorský tým pod vedením Miroslava Nováka tvoří čeští odborníci nejrůznějších generací z mnoha akademických pracovišť - a svým pojetím i rozsahem v českém prostředí ojedinělou. Je rozdělena do čtyř částí. V první části je politika vykládána očima nejrůznějších disciplín – od politologie přes filosofii, psychologii, antropologii, právo, geografii a ekonomii až po historii. Obsahem druhé části jsou úvody do vybraných subdisciplín politické vědy, jako je komparativní politologie, teorie mezinárodních vztahů a správní věda. Ve třetí části jsou zpracovány úvody do kvantitativních a kvalitativních metod v politické vědě, včetně tzv. kvalitativní srovnávací analýzy. Čtvrtá část pak pojednává o některých velkých tématech politiky, jako jsou stranické a volební systémy, národy a nacionalismus nebo demokracie a nedemokratické režimy. Učebnice tvoří vnitřně propojený celek, i když se názory, pojetí nebo hodnocení autorů jednotlivých kapitol od sebe mohou poněkud lišit. Kdy vznikla politická věda? Jaké další disciplíny se zabývají politikou? Jaký je vztah mezi politickou vědou a politickou sociologií? Proč se v češtině více ujal výraz „politologie“ než „politická věda“? Co je politika? Jaký je vztah mezi politikou a mocí? Je řadový občan v politice kompetentní? Jak nám analýza stranického systému pomáhá pochopit moderní politické režimy? Co je předmětem komparativní politologie? Jaké metody používá? V čem spočívá rozdíl mezi komparativní politologií a teorií mezinárodních vztahů? Čím se vyznačuje dobrá veřejná správa?

Slon – sociologické nakladatelství, 2012, 783 strán

Jean-Jacques Rousseau: Esej o původu jazyků

Pojednání o původu jazyků Jeana-Jacquesa Rousseaua (1712-1778) vychází v českém překladu poprvé. Text sám byl objeven až v autorově pozůstalosti a patří mezi nejvýznamnější na dané téma v dané epoše. Především ve Francii a v Německu se toto téma těšilo pozornosti mnoha předních intelektuálů, přičemž vedle Rousseaua bývá nejčastěji zmiňována trojice J. G. Hamann, J. G. Herder a W. von Humboldt. Rousseauův esej se navíc dostal do centra zájmu díky novodobým interpretacím J. Derridy. U Rousseaua je pravidlem, že jeho díla nejsou psána v akademickém či odborném stylu, a jsou proto snadno přístupná širokému okruhu zájemců. Rousseau se ve svém eseji zamýšlí nad škálou otázek spojených se základním lidským dorozumívacím prostředkem - jazykem. Zároveň polemizuje s názory svých současníků: o vzniku jazyka, vztahu jazyka a podnebí, o rozdílech mezi jazyky, o písmu, o zvukové stránce jazyka a jeho vztahu k hudbě. Rousseauův text jsme doplnili poznámkami, které jej zasazují do dobového kontextu. Knihu uzavírá doslov z pera profesora Miroslava Petříčka.

Prostor 2012, 160 strán



Zuzana Maďarová, Ľubica Kobová, Alexandra Ostertágová: Politiky a političky. Aspekty formovania politickej subjektivity žien

V poradí pätnásta publikácia zborníkového radu Aspekty, ktorej editorkou je Jana Cviková, vznikla v rámci dlhodobej spolupráce Zastúpenia Nadácie Heinricha Bölla vo Varšave s partnerskými organizáciami z Českej republiky, Poľska, Ukrajiny a zo Slovenskej republiky. Projekt ASPEKTU pod pracovným názvom „Women Doing Politics“ sa zameral na prítomnosť a konanie žien v rôznych podobách politiky. Štyri štúdie publikácie prinášajú pohľady na to, akými spôsobmi a za akých podmienok sa ženy stávajú politickým subjektom alebo, povedané jazykom, ktorý na individuálnej i kolektívnej rovine zviditeľňuje ženský rod aktérok: politickými subjektkami.

ASPEKT 2012, 184 strán






Miloslav Bahna: Migrácia zo Slovenska po vstupe do Európskej únie

Autor sa venuje migrácii zo Slovenska v období pred vstupom do Európskej únie a po vstupe do nej v rokoch 2002 až 2009. V teoretickej časti sa pokúša konceptualizovať medzinárodnú migráciu v systémovej teórii. Zaoberá sa tiež historickou dimenziou migrácie zo Slovenska, vrátane príčin a rozsahu migrácie. Analyzuje doteraz nespracované údaje o migrácii zo Slovenska a z ďalších nových členských krajín EÚ, uvádza štatistiky počtu cudzincov pracujúcich v Spojenom kráľovstve a v Írskej republike. Zároveň kladie otázku, či migračné toky možno vysvetliť pomocou klasických teórií medzinárodnej migrácie.

Veda 2012, 219 strán












 

 

 

 

 

 

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984