Z bytu na Vazovovej sa šíri gorilí smrad

V byte na Vazovovej som raz spala, ale v minulom storočí. Bolo pred prázdninami, musela som odovzdať internát. Moja kamarátka mala známeho práve na Vazovovej, a ten nás na pár dní ubytoval. Podľa opisov z Gorily by to mohlo byť v blízkosti bytu, kde sa údajne v roku 2005 - 2006 schádzali Jaroslav Haščák z finančnej skupiny Penta a jeho podriadení politici zo Slovenskej republiky s.r.o.
Počet zobrazení: 1760
gorila zlata.jpg

Včera som si prečítala rozhovor spolumajiteľa Penty Eduarda Matáka v Sme. Vidím, že strategický plán, ako čeliť vyšetrovaniu, je už vypracovaný. Po prvé: uplatní sa Plzákova metóda z manželského života pri podozreniach z nevery - „zatlokat, zatloukat, zatloukat“. Po druhé: nenápadne sa poukáže, že SaS sú vlastne tiež komplici Penty. „Jeho (Sulíkove pozn. G. R.) politické názory sú mi blízke... Jura Miškova som donedávna považoval za svojho osobného kamaráta... Stretávali sme sa s rodinami, bavili sme sa o súkromných záležitostiach, pozval ma a celú našu firmu na let jeho privátnym lietadlom, bavili sme sa o jeho vášni k lodiam.“

Po tretie: zdôrazní sa „hodnotové“ nastavenie vlastníkov Penty. „Mrzí ma, že títo ľudia, u ktorých som mal nefalšovaný pocit, že máme spoločné názory na život, že vidíme tento svet pravicovo-liberálne ako SaS, jeden z našich bývalých partnerov Jožo Špirko ich aktívne podporoval, aby mohli presadzovať tieto názory, u nich by som tieto pľuvance a kopance do našej firmy nečakal.“ E. Maták v Sme.

Po štvrté: upozorní sa na iné podobné spisy, ktoré tu kolovali a ktoré mali podobný charakter, ale Penta im nikdy nenaletela. No a najdôležitejšie: Penta nikdy a nič nemusela získavať províziami a klientelizmom, všetok svoj majetok získala čestne a poctivo.

A tu je jadro pudla.

Odkiaľ to bohatstvo, ten majetok prišiel? Ktorý z tých čestných a poctivých hráčov vynašiel perpetuum mobile, alebo aspoň nejakú tú Szelepcsényiho vetu? Ktorý narazil na zlatú žilu a nie na platinové sitká? Ktorý obohatil svet novým nápadom podobným Jobsovmu? Alebo vynašiel aspoň drevené želiezko?

Nič z toho sa neudialo. My vieme, že na konci éry reálneho socializmu majetok ČSFR na jedného obyvateľa činil jeden milión korún československých a krajina nebola zadlžená. Vieme, že jej majetok sa už dvadsať dva rokov postupne vypredáva, a ešte stále je čo ponúknuť. Vieme, že životná úroveň meraná podľa spotrebného koša až takmer po dvadsiatich rokoch dosiahla úroveň roku 1989. Keďže všetko na svete sa mení, ale prírodný zákon zachovania hmoty zostáva, tak niekde a niekomu ubudlo, kým niekde a niekomu pribudlo. Akým spôsobom táto reakcia prebehla, môže byť zaujímavým predmetom skúmania. Ale iba teoretickým, pretože prakticky si každý, kto pri tom bol, namočil sosáčik. A ako vieme, vrana vrane oči nevykole.

Skúmať spis Gorila netreba od konca – dôkazom sú predsa dôsledky: vydrancované a zadlžené Slovensko. V povestnej čiernej diere sa stratil majetok ľudí, ktorí v reálnom socializme pracovali za nízke platy, pretože z ich práce sa platili školy, nemocnice, kultúrne domy, mladomanželské pôžičky a iné sociálne zabezpečenie ľuďom v núdzi a starobe. Gorila je iba jeden, aj to veľmi úzky pohľad, akým spôsobom sa táto veľkolepá lúpež uskutočnila. Obžalobný spis by však bol veľmi hrubý a obžalovaní by boli veľmi často aj svojimi obhajcami a prokurátormi.

A preto sa žiadna Gorila nikdy nevyšetrí.

Ako údajne mal povedať Jaroslav Haščák v jednom zo zaznamenaných (vraj neoveriteľných) rozhovorov s bývalým ministrom Malchárkom: „Demokracia je nahovno systém. Volič o ničom nič nevie, volič je hovno. Volič vníma iba absolútny povrch.“

Aby sme boli presní, aj na Slovensku si volič môže vyberať: medzi najatými reklamnými agentúrami, ktoré predávajú poriadne zapáchajúci tovar v púťových farebných obaloch. A ľudia majú možnosť kupovať, teda voliť.

Propagandisti už opäť mydlia dávno vyprahnuté frázy, kto s kým smie a kto s kým nesmie po budúcich voľbách (!) spolupracovať – podľa toho sa má volič rozhodovať. Vety sú opäť ako panely – dopredu vieš, aký dom postavia, akú potemkinovskú dedinu, za ktorou je len duté prázdno.

Náš ľudský príbeh je napísaný v našich mestách, dedinách, rodinách. Mne, a myslím si, že väčšine obyvateľstva je srdečne jedno, kto s kým bude alebo nebude po budúcich parlamentných voľbách spolupracovať. Pochopili sme dávno to, na čo prišli už mladí v uliciach sveta: že politici sú nesvojprávne bábky v rukách veľkých prachov. A spokojne si ten svoj bábkoherecký život vychutnávajú. Bývalý minister, automobilový pretekár Malchárek, ktorý mal (podľa spisu Gorila) „zabezpečovať“ kupovanie poslancov v druhej Dzurindovej vláde (vraj stálo 50 miliónov slovenských korún), sa hneď po voľbách v roku 2006 nasťahoval do 26-miliónovej vily. Na otázku, kde na to vzal, odpovedal, že nemusí odpovedať: už nie je verejným činiteľom a to je jeho súkromie.

Takže kto bude mať z Gorily úžitok? No, určite advokáti, tí si prídu na svoje, lebo klienti ich aj zlatom vyvážia, aby nemuseli zahučať v base. Ale inak je nám Gorila na dve veci.

Ilustračné foto: nickstone333

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
18. január 2012, 11:25
Nech človek skúma goriliu problematika podrobne,menej podrobne či len povrchne, malo by mu byť jasné jedno (okrem iného) - absolutizovanie súkromného vlastníctva nás doviedlo do pozície banánovej republiky - ale o tom už sa čviriká dávno....A vládne nám finančná gerila - aj o tom sa už čosi vie nejaký ten piatok. Horšie je to, že po všetkých skompromitovaných ľuďoch ktorí boli, sú a budú v slovenskej politike, neprídu čestní a neskompromitovaní. A keby aj prišli, nedokážu zabezpečiť vrátenie niekoľkých stoviek milárd eúr, ktoré majú na kontách naši gerilovci do rúk štátu, to je, bohužiaľ, nemysliteľné. O ceste, ako prísť k miliónom či miliardám nepoctivým spôsobom, vedel už aj Ostap Bender, ktorý dal na vedomie veľkozlodejovi Korenkovi, že k takému bohatstvu prichádzajú ľudia na 99% nepoctivým spôsobom. Takže vďaka (?!)všetkým tým malchárkom, haščákom, bubeníkovým a iným i nemenovaným, ale známym, sme sa zmenili za niekoľko málo dvadsať rokov na PENTAKIU a GORILSKO. Ako by napísal veľký Nikolaj Vasilievič Gogoľ: Smutno je na svete, páni (a dámy samozrejme tiež)!
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
18. január 2012, 14:23
ako k majetku prišiel? Malchárek síce ako minister nezarabál málo...ale 26 miliónov zarobiť nemohol.Takéto "príjmy" nezaujímajú finančnú políciu? A takých ako on je ...fúúúú. Pokiaľ ide o voľby, ja navrhujem nevoliť! To sme ešte neskúsili! A predložiť im celoštátnu petíciu, aby si konečne zrrušili tie imunity, aby na nich platili rovnaké zákony, ako na ostatných, vrátane zákonníka práce... a povinne predkladali majetkové priznania. Veď ak na daňovom úrade svieti, že zarobili za rok 60 000, nemôžu mať majetok za desaťnásobok! a kým to parlament neschváli, my občania NEPOJDEME VOLIŤ!!!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2012, 15:22
a voliť tak aby im to čo najviac znemožnilo pokračovať v tomto spôsobe vládnutia. Osudzký jasne uzákonil kto im vadí najviac, čo ešte viac treba pre zorientovanie sa
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2012, 16:34
po týchto voľbách by v parlamente už nemali sedieť žiadni sulíkovci, matovičovci, dzurindovci, fígeľovci a možno ani bugárovci a slotovci...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
19. január 2012, 05:04
k rozkradaniu majetku ktory vytvorili predchadzajuce generacie po roku 1989 dochadzalo masovo na urovni statnej, ako aj obecnej a podnikovej/firemnej. napriek tomu gigantickemu tunelovaniu a rozkradaniu dokopy nikto doteraz nebol odsudeny. po roku 1989 sice boli zrusene niektore meciarove privatizacie, ale len preto, aby zostatneny majetok bol vzapati lacno predany do zahranicia akiste aj s mastnymi proviziami (dorovnanie ceny) pre zainteresovanych... v roku 2005 sa na Vazovovej NAHODOU stali susedmi drzitel konspiracneho bytu a agilny pracovnik SIS, ktory si nemohol nevsimnut, ze sa tam deju nejake divne veci. povedal o tom svojmu nadriadenemu, ktorym bol NAHODOU plochodrazny general a ktovie co este Ladislav Pittner a ten zanuchal cosi pre neho velmi zaujimave a tak sa tam dal schvalit odposluch. zvodky z neho isli aj predsedovi vlady "s cistymi paprcami", ktory nasledne pravdepodobne varoval dotycnych ludi a tak tito zacali hovorit potichu a este si k tomu pustali radio. odposluchy skoncili, dozvedeli sme sa len nieco, ale aj to nieco by stacilo na krvavu revoluciu, prinajmensom defenestraciu. nasledne sa to zamietlo pod koberec a keby sa o tom NAHODOU nedozvedel nezavisly novinar Tom Nicholson, vsetko by bolo v tom najlepsom poriadku, zainteresovani by v ociach verejnosti ostali az do smrti cestnymi a poctivymi zbohatlikmi - ako vsetci ostatni nasi cestni a poctivi zbohatlici, vobec nicim by sa od nich nelisili...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2012, 05:05
lenze ani za Smer by som ruku do ohna nedal... Takze otazka namieste, kto by tam mal sediet? A na vyber mame len z tych, co kandiduju...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2012, 11:13
...to nemyslíš vážne Tondo. Veď on a jemu podobní, "nezávislí" novinári i politici s tým vyrukovali až vtedy, keď sa rozkmotrili SaS OĽ so zvyškom koalície a prichádzajú voľby, treba protivníkov patrične "vykresliť" a zbierať body(hlasy) na ich úkor. Ver, že Gorila by neuzrela "svetlo sveta", keby sa neboli "ROZKMOTRILI" !!!
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
19. január 2012, 11:18
....áno iba tie dve veci zostanú. Veľmi "TREFNÉ".
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2012, 12:58
je vedlajsie, su na to dve teorie, nielen jedna. dolezitejsie je, ze sa tie veci zacnu vysetrovat a ze by mal za to niekto niest zodpovednost, co asi nebude jednoduche, ked sa v minulosti nevysetrila anilen kauza kupovania poslancov ktora je tiez spomenuta v tom spise...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. január 2012, 16:53
Nestandujte ! Tom Nicholson a nezávislý novinár ?! Vždy niekomu a za niečo slúžil a slúži. To si zapamätajte ! Všetci vedeli o Gorile už od 2001 a nikomu to doteraz až tak nevadilo. SDKÚ-DS odsúdila za pád vlády SaS. A Sulíkovci sa idú pomstiť Dzurindovi a Miklošovi a žiadajú ich hlavy. Smiešne, lebo aj oni o tom už dávno vedele = saS. Len si naháňajú stratené preferencie. Dzurinda a Mikloš boli dnes pred TV kamerami a celým národom dokonale kompromitovaní. Rozporuplne odpovedali na otázky, ani na zhodných termínoch údajov sa nedokázali dohodnúť. Dzurinda nazýval Mečiara ako chlapa s krvavými paprčami. A potom ho v 2006 naháňal, aby sa s ním spojil, len aby zostal Miki pri koryte moci. Fuj charakter ! A teraz tára o svojich čistých rukách. Žiadna strana nenakradla toľko a nerozkradla tak vehementne tento štát ako Dzuribdove obe vlády privatizáciami ! Takže možno hovoriť teraz o Dzurindových paprčiach, ale tie totálne smrdia ako žumpa v kanáli. Kto ešte dnes Mikimi A Miklošovi uverí ? Lipšic vyšetruje to, čo sa podľa mnohých vyšetriť ani nedá. A verte, nikoho nepostihnú a nikto nebude odsúdený ! To sú všetko len predvolebné tanečky. Každá strana je namočená, SDKÚ-DS až po uši, SaS sú diletanti, KDH farizeji, Bugárovci prisluhovači Budapešti a Fico mal tiež nejaké prepohenia na finanč. skupiny, aj keď nepomerne menšie. takže, ako ? Snáď ale nechceme voliť takých naivných hlupákov ako Matovičovcov či 99 % ? To by bolo ešte horšie. Pokúsme sa vytvoriť kombináciu ľavo - pravú. Horšie ako doteraz to už byť určite nemôže. Naopak mohol by to byť aspoň krôčik vpred. Ale na to treba tiež rozumných politikov, schopných vzájomných kompromisov spoločne vládnuť. Dočkáme sa toho ? Ak nie, tak potom radšej poďme k urnám "do nohy" a radšej zase menšie zlo = SMER. Nie je to dobré riešenie, ale z tých zlých ešte to najlepšie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. január 2012, 06:11
Keď nepôjdete k voľbám, v zmysle zákona Váš hlas pripočítajú medzi hlasy tých politických strán, ktoré s dostali do parlamentu. Volíte tak aj tých ktorých ste nechceli!! Volte!!! Vyberiete si serióznych politikov ktorým veríte (je to takmer nemožné, ale so sebazaprením sa to dá). S tými serióznymi Vám automaticky pribalia aj také hovná aké by za nič ste nechceli! Ale také sú zákony. Nevolia sa osobnosti ale strany. Či už chcete ísť na veľkú, alebo na malú, musíte ísť na politickú stranu. V zásade je to rovnako fekálne. Voľbami sa snažte aby nemohol vzniknúť pravicový zlepenec ako v roku 2010 so všetkými dôsledkami

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984