Ako vybabrať s predvolebnými sľubmi

S blížiacimi sa voľbami geometrickým radom stúpa aj počet sľubov. Nezriedka však realita nakoniec nadobúda úplne inú podobu. Občanom tak ďalšie štyri roky neostáva nič iné, len (ne)trpezlivo čakať na ďalšie voľby.
Počet zobrazení: 2144

Na základe tejto skúsenosti v osemdesiatych rokoch v brazílskom Porto Allegre došla voličom trpezlivosť a rozhodli sa vziať rozhodovanie do vlastných rúk. Zaviedli tzv. participatívny rozpočet, teda vydobyli si možnosť každý rok rozhodovať o tom, kam pôjdu peniaze, na ktoré sa skladajú zo svojich daní. Dnes už vo svete existuje vyše sto miest, kde majú občania na svoje peniaze priamy vplyv. Prvé mesto, ktoré tento princíp schválilo u nás, je Bratislava. Pôjde síce o symbolickú sumu, ale táto možnosť tu je. Je pochopiteľné, že poslanci sa pod rúškom zodpovednosti ťažko vzdávajú práva schvaľovať rozpočet mesta. Nie je to však skôr obava, že ak budú o peniazoch rozhodovať priamo občania, predvolebné sľuby stratia svoj zmysel?

Text vyšiel v denníku Pravda.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
13. január 2012, 11:57

1, Nikoho sľubom neveriť, ale rozhodne treba ísť voliť a tým zvýšiť volebnú účasť. Takto sa zníži volebný výsledok pravice, ktorá má síce stabiný a najmä početne obmedzený elektorát. Vybabrať sa dá aj tak, že sa rozhodneme hodiť prázdnu obálku, aby sa neplatný hlas nikomu nepripočítal! Rozhodne nevoliť "ľavicových" outsiderov ako KSS+ZRS, SDĽ a 99 percent, lebo by sa prepadnuté hlasy mohli pripočítať sľubotechnám zo Smeru alebo nebodaj z SDKÚ!!!

2, K tomu bratislavskému participačnému rozpočtu len toľko: Je to posun správnym smerom, ale len vtedy, ak občania rozhodujú aspoň o 50-80% a nie o 0,9% z celkovej sumy rozpočtu. Takto to vyzerá len ako propagandistická "ftáčnikovina" na pobavenie pravice.

3, Smer na základe výsledku volieb predstaví kandidáta na prezidenta po marcových voľbách. Ak Smer nezoastaví vládu, tak za prezidenta bude kandidovať Fico. Ale ak ak zostaví vládu, tak Fico bude premierom a Ftáčnik ako jediná priechodná ľavicová osobnosť bude kandidovať na funkciu prezidenta vo farbách Smeru. Z čoho vyplýva, že potom ako bude Ftáčnik prezidentom, tak môžete pokojne zabudnúť na participačný rozpočet.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984