Kríza je zlo, ale aj príležitosť (2)

„Kedy inokedy meniť systém, ak nie v kríze, keď zlyháva?“ pýta sa hostka Klubu Nového slova, česká ekonómka Ilona Švihlíková. „V tomto zlomovom období sme práve teraz. Zmena by mala prísť z najvyspelejších krajín, z USA, Nemecka alebo Francúzska. Možno preháňam, no obávam sa, že keby ste chceli robiť zásadnú systémovú zmenu v Grécku, je celkom možné, že tam napochodujú cudzie armády.“
Počet zobrazení: 2989
uvodnr foto.JPG

Prvú časť si môžete prečítať tu:


Hostka Klubu Nového slova – česká ekonómka a aktivistka Ilona Švihlíková

Spracovala Eva Blažeková


Skúste predostrieť intuitívnu prognózu vývoja eurozóny.

Za lepší scenár budúcnosti Európskej únie považujem cestu skutočnej únie – dlhovú a hlavne fiškálnu koordináciu. Každopádne, obávam sa, že tomuto kroku nie sú politické elity príliš naklonené. Súčasná situácia ukazuje, že uprednostňujú represiu v zmysle škrtov. Ak bude grécky default neriadený, bude to veľmi nepríjemné pre globálnu ekonomiku. Prepojenie bánk sa neobmedzuje len na eurozónu, zasahuje aj do USA. Neriadený default Grécka by mal ešte hlbšie dôsledky ako pád Lehman Brothers v roku 2008, ktorý sa považuje za míľnik v súčasnej kríze. To riziko je veľké, keďže vidíme, ako sa elity stavajú k riešeniu a ako celý problém prezentujú – že to nie je spoločný problém, ale problém Grécka, tak ho priškrtíme...


Ako to podľa vás bude so svetovou rezervnou menou?

Stále je to ešte dolár. Okrem vojenskej a technologickej prevahy je to jeden z posledných pilierov americkej moci. Euro začalo jeho pozíciu úspešne napádať. Problém globálneho menového systému spočíva v malom množstve alternatív. Otázkou výberu medzi eurom a dolárom často nie je, kto je na tom lepšie, ale kto je na tom menej zle. Bolo tu niekoľko nových návrhov, ale všetky boli smerované do vzdialenejšej budúcnosti. Hlavne preto, že dolár je uložený v devízových rezervách. Tých sa nezbavíte rýchlo. Samozrejme, v kríze prestane mať akýkoľvek zmysel mať bilióny uložené v dolárových dlhopisoch.

Aby otras globálnej ekonomiky nebol až taký vysoký, myslím si, že sa budú prechodne viac používať regionálne meny, hlavne pre obchodovanie rozvíjajúcich sa trhov. Čína už to robí dnes, s čoraz väčším počtom krajín skúšobne obchoduje v jüanoch a zisťuje, či to bude mať zásadnejší dopad. Je to taký prvý testovací balónik.

V prípade najhoršej fázy krízy peniaze celkom prestanú mať zmysel. Silnú nedôveru k bankovému systému prezrádza dopyt po bartrovom obchode. Keby bol teda finančný systém vyspelých zemí poškodený neriadeným defaultom Grécka, zrejme si môžeme prestať robiť starosti o peniaze. Systém skolabuje a nebude fungovať. Ani zlato. Vtedy prichádza na rad barter, a na tomto princípe bude fungovať aj medzinárodný obchod. Obchodovať sa budú komodity, ktoré majú praktický význam. V prvom rade, samozrejme, voda. Ale aj ropa alebo trebárs kobalt. Zlato sa všeobecne preceňuje, je to len akýsi zlatý fetiš. Máme pocit, že je veľmi dôležité, no v skutočnosti je iks komodít omnoho dôležitejších. Ak nastane táto situácia, nemusíme sa vôbec starať o to, ktorá bude svetová rezervná mena.


Upadajúce USA možno nahradia za opratami krajiny BRIČ, ktoré majú energetické zdroje a nie sú závislé na finančnom sektore. Ako vidíte budúcnosť svetového ekonomického poriadku?

Keď porovnávame tieto regióny, je treba si uvedomiť si, že EÚ a USA sú na inom stupni vývoja ako krajiny BRIC-u. Na porovnanie používam Kondratievove vlny. USA a EÚ sú o polvlnu popredu, teda riešia iné problémy. To neznamená, že by krajiny BRIC-u nemohli byť pre EÚ žiadnou inšpiráciou, no Európa nemôže celkom nasledovať napríklad čínsky model. Je stavaný na ekonomiku v doháňacej fáze.

Súčasná kríza je vypuknutím neriešených problémov z 80. rokov. Podľa paradigmy Kondratievových vĺn by sa EÚ a USA mali dostávať do piatej fázy, lenže tento prechod sa z nejakého dôvodu nedeje, umelo sa odďaľuje už desaťročia, napríklad aj zadlžovaním. Je to  predlžovanie agónie, štvrtej, depresívnej vlny. Dôvodom je zrejme otázka práce.

V Kondratievových vlnách hrá zásadnú úlohu technológia. A tu čosi bráni masívnemu nasadeniu nových technológií. Pravdepodobne to, že by boli príliš pracovne úsporné na to, aby boli v súlade so súčasným socio-ekonomickým modelom. Ich nasadenie by viedlo ku vzniku masy ľudí bez práce, vyše päťdesiat percent, a systém by sa zrútil. Nástup technológii piatej Kondratievovej vlny je totiž nezlučiteľný s kapitalizmom. A to je ten hlavný problém. Elity sa snažia kupovať si čas. Hnutia ako Occupy Wall Street nás zasa potláčajú smerom ku zmene. Ide o to, kto zvíťazí. Či regres alebo progres, cesta dopredu.

Základná systémová zmena by mala vyjsť z najvyspelejších štátov. A nech sa na mňa Gréci nehnevajú, v rámci EÚ to nemôžu byť oni – sú na periférii. Zmena by mala nastať v jadre, v Nemecku alebo vo Francúzsku. Ak si teda prajeme systémovú zmenu, mali by sme pomôcť Nemecku, aby sa tam niečo stalo, a potom to dôjde aj k nám.

Po takejto zmene bude ekonomika zrejme postavená na úplne iných základoch a hlavnou otázkou bude vyriešenie práce. Už dnes máme výpočty, ktoré nám hovoria, že je zbytočné či dokonca kontraproduktívne pracovať 5 dní v týždni. Že produktivita práce je už je dnes natoľko vysoká, že by stačili štyri.


Pravicoví komentátori dávajú do konfrontácie sociálnu situáciu pobaltských republík a našu transformáciu, keď české a slovenské HDP klesalo počas celých 90. rokov. Mali sme cválajúcu infláciu, teda infláciu v desiatkach percent, a banky sme sanovali sami. Ak sme my dokázali prejsť svojím „údolím sĺz“ a dostali sme sa do čistejšej ekonomiky, existuje podobná šanca aj pre nich?

Pobaltie je štrukturálne veľmi slabé s nadväznosťou na Rusko a na sever Európy. A naše transformačné náklady boli omnoho vyššie ako klesanie HDP a sanácia bánk. Nie je to len otázka peňazí, pozrite sa, čo sme si nechali urobiť s ekonomikou na Slovensku aj v Česku. Akú štruktúru sme si nechali vnútiť. Bankový sektor v Česku je až na jednu banku celý v zahraničných rukách. Základná priemyselná os je zo 70 percent vlastnená zahraničím. Odtoky dividend od roku 2005 prevyšujú reinvestovaný zisk. Investori k nám nešli pre naše modré oči, chcú z toho svoje kilo mäsa. A zisk od nás odteká v desiatkach miliárd eur, ktoré miznú z ekonomiky. Niekedy v roku 2008 to bolo okolo 10 percent HDP. A to už je na ekonomike cítiť.


Ako vnímate ideu hnutia Occupy Wall Street či španielskych „Nahnevaných“? Je to cesta, ako zmeniť systém?

Pre mňa je veľmi signifikantné, že sa hnutie ako Occupy Wall Street sformovalo v Spojených štátoch amerických. A to hlavne preto, že USA dlho žili a možno ešte žijú z mýtu self-made man. Je to idea, že keď sa pobiješ o úspech, určite ho dosiahneš. Že sa každý chudák môže stať boháčom. Vytvára to v spoločnosti ilúziu sociálnej mobility. Ale iba ilúziu, v praxi to nikdy takto nefungovalo. V USA je zopár rodín, ktoré už desiatky rokov tradične držia majetok. No keď máte takýto mýtus a presvedčíte ľudí, že je každý individuálne zodpovedný iba sám za seba, možno spoločnosť krásne ovládať.

Hnutie Occupy Wall Street začína nahlodávať tento mýtus. Už len to, že nekričia „ja, ja!“, ale MY sme 99 percent. To je niečo fantastické. A tiež to, že vydržali šialený mediálny tlak a vysmievanie a rozširujú sa do ďalších miest. Aj keby sa im už nepodarilo urobiť nič viac, toto je obrovský krok dopredu.

Samozrejme, môžu sa rozbiť na tom, že nebudú vedieť, za čo bojujú. Je vždy ťažšie rozhodnúť sa, pre čo bojujeme, ako proti čomu. Negatívny program je jednoduchý. Mne sa tam páčila aktivistka, ktorá hovorí: Ak chceme niečo zmeniť, nestačí protestovať. Priamo tam dáva návod, ktorý je v úplnom súlade s tým, čo sama radím a o čo sa snaží občianska iniciatíva Alternatíva zdola, ktorú vediem: treba odísť zo systému. Musíme sa maximálne odpojiť, pretože nemôžeme kŕmiť hydru, proti ktorej stojíme. Napríklad bankový sektor. Musíme zo systému odísť a vytvoriť si paralelný, vlastnú infraštruktúru. A nechať ich, nech sa tam požerú medzi sebou. To je podľa mňa stratégia, ktorá je nosná. Lebo hoci je možná aj stratégia boja, uvedomme si, akú má systém armádu a políciu. „Poďme na nich“ počúvam v Česku stále. Ľudia sú na demonštráciách aj militantní, v ušiach im znejú husitské piesne – a mne sa to celkom páči, lebo som tiež husitka –  lenže ak nás je päťdesiat a kričíme „poďme na nich,“ treba si dobre uvedomovať sily represie.


Čo by sa stalo, keby sa legislatívne zakázali špekulatívne obchody?

Vždy, keď sa hovorí o dominancii finančnej sféry nad reálnou, hovorí sa o reguláciách, o zákazoch určitých operácií... Napríklad Nemecko zakázalo jeden typ CDS, naked CDS. Je to typ derivátov, keď sa poisťujete proti niečomu, na čom nemáte poistný záujem. Ako keby ste sa poisťovali na to, že susedovi vyhorí dom; absurdné. Ale existuje to.

Príčina problému je, prečo sa finančný sektor od 70. rokov vlastne takto rozvinul. Vo finančnej sfére bolo a stále je možné dosahovať obrovské zisky, hoci sa nematerializujú. V reálnej ekonomike nie, aspoň nie vo vyspelých krajinách, lebo je nasýtená. A sme späť pri Kondratievovej vlne, ktorá sa odmieta posunúť ďalej. Nabobtnalosť finančného sektora je jeden z parazitických javov súčasnosti. Je symptómom zásadného zlyhania, ktoré prebieha od 70. rokov. Vo chvíli, keď by sme prešli na nový (snáď lepší) systém, finančný sektor so svojou vyššou mierou ziskov by prestal byť dôležitý. Vrátili by sme sa k reálnej ekonomike. Teda, ak by sme sa pohli vo vývoji ďalej, k tomu, na čo sa pýtate, vôbec nemusí dôjsť. Taký finančný sektor, aký je dnes, prestane existovať.


No keď poviem, že by sa zrušili špekulatívne operácie, mladí analytici sa zhrozia – vraj deriváty hrajú vo finančníctve nezastupiteľnú úlohu...

Nie, nevytvárajú nič nové, žiadne hodnoty. Iba čo sa prostriedky umelo presúvajú sem a tam. Sú ukážkou nabobtnalosti finančného sektora. O nejakom šoku z možného zrušenia špekulatívnych operácií hovoria len ľudia, ktorí sú uprostred finančného systému a od neho existenčne závislí.  Naopak – bolo by to krásne vyčistenie. Vrátili by sme sa k základom ekonomiky a posunuli by sme sa do niečoho lepšieho.


Padla tu možnosť bartrových obchodov ako ekonomiky poslednej inštancie. V akej forme hospodárskeho života by sa mohol rozvíjať medzinárodný bartrový obchod?

Barter je vysoko neefektívny a je nemožné realizovať ho v komplexnej ekonomike. Bol by to skôr prechodný stav, ktorý by vyjadroval, že existuje obrovská nedôvera v bankový systém. V priebehu nejakej doby by sa vytvorilo nejaké platidlo, či už by to boli peniaze alebo vrecko soli. Barter ukazuje, že sa ekonomická štruktúra zrútila a vraciame sa na začiatok. Bol silne zastúpený napríklad v argentínskej kríze.


Je EÚ s dominanciou Nemecka a Francúzska schopná dosiahnuť kroky ďalšej integrácie – spojenie systému daní?

Daňová otázka je veľmi citlivá. Lebo v daniach by sa mali odrážať preferencie občanov. Je eurozóna taký homogénny systém, že by to umožnil? Najskôr by sa nastavil nejaký nemecký alebo nemecko-francúzsky systém daní... A to by malo obrovský demokratický deficit.

Ľudia by mali sami hovoriť, aké sú ich očakávania od štátu, čo by mal financovať a ako. V Škandinávii v tom vládne pomerný konsenzus: či sú pri moci socialisti alebo pravica, systém sa veľmi nemení. Ľudia majú silné očakávania od štátu, a ten musí plniť veľa funkcií, čo treba, samozrejme, zaplatiť. Takže je tam silná daňová progresia, majetkové dane a tak ďalej. Ako to urobiť v eurozóne? Pre politikov to môže byť príliš citlivé na to, aby do toho šli.


Situácia, ktorú momentálne prežíva Grécko, veľmi nahráva teórii Davida Schweickarta o ekonomickej demokracii. Vo chvíli, keď budú fiškálne trhy tak vysoko virtuálne špekulatívne, že nebudú výnosné pre reálnu ekonomiku, bude možné urobiť opatrenia, ktoré popisuje – zaviesť verejné banky, investície, dokonca participatívnu ekonomiku, podnikovú demokraciu... A nebude to mať oponenta, pretože fiškálne trhy budú slabé. Je možné rátať s takouto alternatívou? Čo by urobil Schweickart, keby sa ocitol v Grécku a bol by manažérom zmeny?

Neviem, čo by robil Schweickart. No kríza je vždy zlo – ale aj príležitosť. Kedy inokedy meniť systém, ak nie v kríze, keď zlyháva? Je to ako v teórii chaosu: na pomerne krátky okamžik sa objaví bifurkačný bod a roztvorí sa paleta možností. Je strašne dôležité byť pri tom a vybrať sa správnym smerom, lebo späť sa už nevrátite. V tomto zlomovom období sme práve teraz. A musíme intenzívne premýšľať, akým smerom sa dáme. Lebo variant je viacero, vrátane autoritárskych, nahnedlých. Zmena by mala prísť z najvyspelejších krajín, z USA, Nemecka alebo Francúzska. Možno preháňam alebo som paranoidná, no keby ste chceli robiť zásadnú systémovú zmenu v Grécku, je celkom možné, že tam napochodujú cudzie armády.


Súčasná kríza nie je len ekonomická. Je to hlboká kríza celej civilizačnej paradigmy, ktorú  žijeme od renesancie. Rúca sa paradigma mechanizmu, z ktorej sa nám nejako vytratil človek. Najparadoxnejšie sa to prejavilo vo finančnom systéme, ktorý úplne už stratil väzbu na ľudské hodnoty...

Súhlasím – nie je to len ekonomická kríza. Ja som však ekonómka, preto sa venujem ekonomickým aspektom. Kríza má aj silnú sociálnu, etickú a duchovnú rovinu. Je to kríza Západu. Súčasné obdobie je ako „pád ríše Rímskej“. Ústup západnej civilizácie. Prvým znakom je už demografický úpadok. Hovorí sa, že úpadok civilizácie sa v prvom rade odrazí v demografii, až neskôr v ďalších aspektoch, ako je ekonomika. Vy ste však hovoril o etickej dimenzii, že súčasná ekonomika tu nie je pre ľudí, ale ľudia pre ekonomiku. A ešte nám aj vravia, že je to najlepší z možných svetov!

Čo sa týka paradigmy, od toho newtonovského videnia v lineárnych vzťahoch sa to už trochu otočilo smerom k prigožinovského teórii chaosu. Je to moja obľúbená teória, hoci je na skúmanie najzložitejšia. Lebo linearita je vždy jednoduchšia ako dynamické, nelineárne vzťahy. Pre analýzu súčasnej doby je však teória chaosu oveľa vhodnejšia. Je tristné, že naše vysoké školstvo na to nereaguje, stále učí v starej newtonovskej paradigme, Prigožin je pozabudnutý. Ešte že nie všade. V Rusku je teória chaosu dosť známa a používaná.

Nový systém, o ktorom tu veľmi vágne hovoríme, bude dosť ťažké považovať za progres, ak nebude postavený na humánnych základoch a na určitom duchovnejšom postoji. Môžeme sa zamyslieť, ako bude vyzerať ekonomika, ak ľudia začnú byť duchovnejší, ak prestanú chcieť hromadiť a sysliť, ak vlastnosti, ktoré dnes považujeme za cnosť – napríklad chamtivosť, taká užitočná v kapitalizme, bude považovaná za to, čím skutočne je – za patologickú úchylku. Sú vizionári, ktorí si tieto otázky kládli už dávno. Dnes žijeme v bode zlomu, keď máme šancu urobiť takúto zmenu.


Nemecko má prebytky a mohutne investuje do južnej Európy. Bankári, ktorí sú najlepšie platení a mali by byť najmúdrejší, nevidia, že tie peniaze nikdy nedostanú naspäť. Čína má miliardové prebytky a kupuje americké dlhopisy. Hovoríte, že je to chybný krok, napriek tomu to beží ďalej. Stále dominujú naivné dogmatické riešenia. Prečo?

Budem trošku brániť ekonómov: Nie sme všetci rovnakí. Problém je v tom, že posledných 30 rokov dominovala neoliberálna ekonómia, ktorá sa tvárila sa, že je jediná na svete a iná neexistuje. U nás sme takto narušení stále. Sú tu ľudia, ktorí študovali marxizmus-leninizmus, dnes opäť vyznávajú „pravú vieru“ a povedia vám, že ak nezdieľate ich názor, pre nich vôbec nie ste ekonóm. Ani ja pre nich nie som ekonómka – a musím povedať, že mi to vôbec neprekáža. No prekáža mi, že je diskurz nastavený spôsobom „ekonómia rovná sa neoliberalizmus“.

Nás pár, ktorí tento názor nezdieľame, bojuje proti presile. Pretože ekonómia je krásna veda. Je v nej veľa múdrych ľudí, ktorí vopred vedeli o kríze. No do médií sa tie informácie nedostali.

Jedna z veľkých úloh je očistiť ekonómiu a povedať – áno, je to veda hoci, má v sebe hodnotové súdy. Za každými grafmi a prepočtami je nejaká predstava o dobre a zle. To treba povedať na rovinu a netváriť sa technokraticky, ako to robia neoliberáli.

Bankárov by som nepreceňovala. Nie sú to nejakí úžasní ekonómovia. Vidia výnosy, porovnávajú ich a reálnej ekonomike nerozumejú. Nie náhodou sa od ázijskej krízy objavil termín „hoard behaviour“ – stádovité správanie. Stačí, ak jedej aktér, nejaký hlavný „byvol“, dá signál, a ostatní idú slepo za ním. Takých príkladov máme desiatky.

Čínsky problém spočíva okrem iného v tom, že je ťažké zmysluplne naložiť s prebytkami v hodnote desiatok miliárd. Hovorí sa, že „dobre tomu, kto nič nemá, nestará sa, kam to schová“. Číňania vnímali dolár ako bezpečný prístav a prehnali to do takej miery, ktorá už ohrozuje ich samotných.


Volajú po zmene aj Česi? Aká je nálada v spoločnosti?

Pasivita českej spoločnosti sa trochu nahlodáva. No z dôvodu národnej povahy to stále to nie je také silné, ako by malo byť. Apatia je daná dlhodobou charakteristikou národa minimálne od Bielej hory. Česi príliš veľa rokov neboli odvážni. Čakajú, kým bude hnutie zmeny také mohutné, aby sa im oplatilo pridať. Cestujem veľa na rôzne besedy a zisťujem nálady. Mentalita je asi taká: vyberte vodcu, ten sa za nás pobije, možno ho zavrú alebo zastrelia, no keď bude víťazstvo jasné, my sa potom pripojíme. Lenže takto to nejde. Máme v Alternatíve zdola taký slogan – My sme tí, na ktorých sme čakali. Nikto za nás nič neurobí. Zmena bude  naše kolektívne dielo. 

Hnev v spoločnosti však každopádne obrovsky narastá. Nikdy som nepočula v električke toľko ľudí nadávať na vládu. Demonštrovať nepôjdu – ale zanadávajú si. Cítim to napätie, dokonca aj v pravicovej Prahe.

Najdôležitejšie je, kto tento hnev kanalizuje. Kto ho uchopí. U nás sa na to už trasú nahnedlé skupinky. Vrátane hradného pána s jeho politickou stranou, a ten nie je hlúpy. Myslí minimálne 6 ťahov dopredu. Bude z toho ešte veľký zápas o verejnú mienku.

Každopádne si niekedy hovorím, či by nemalo väčší zmysel ísť do Nemecka a búriť to tam. Potom sa to presunie aj k nám. Lebo u nás sa nič nezmení izolovane, samo. Tým, ktorí sú už demotivovaní z aktivít, hovorím: Zmierte sa s tým, že k nám príde zmena ako k posledným. My budeme brániť neoliberalizmus do posledného dychu, budeme jeho posledná bašta! No nakoniec som aj trochu optimistka: verím, že nakoniec zmena aj k nám dôjde.

Úvodné foto: Ilona Švihlíková, vľavo Ladislav Hohoš

Foto: Eva Blažeková

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
07. november 2011, 13:42
No síce český prezident je na pomyslenej šachovnici vpredu aj niekoľko krokov, ale už zabúda a to je to hlavné pri šachu. ibaže ľudia nezabúdajú. a s tým on nikdy nepočíta dopredu, lebo je to euro skeptik a spiatočník doby. Hrá na šachovnici z mramoru a diamantov, ale mramor je len zlúčenina. a dá sa celkom ľahko nahradiť inými zlúčeninami toto ho trápi oveľa viac ako samotná reforma ČR či politické dozvuky..... v praxi to znamená len toľko takzvaná studená fúzia kovov, hornín aj iných chemických prvokov. zahráva si s ludmi a to cez cirkevnú moc. a... možno je to len moja paranoja. respektíve len tak uvažujem čo asi môže nastať skôr ako s tým ludia v ČR vôbec stihnú niečo urobiť.... možnože chce im( cirkvám) najskôr dať do rúk majetok a všetko čo s tým súvisí. teda historické pamiatky budú "kapať" ako para. teda najskôr budú amortizované a teda premietnu sa najskôr tieto straty v bežnom účtovníctve pri predávaní majetku. a potom to už bude také ľahké, že sa nebudete stačiť čudovať samotní politici, novinári, právnici. respektíve najmä pamiatkári čo majú iste dobré referencie, ktorá pamiatka či poklad má akú hodnotu na burze...... a to pôjde cez reformy, ktoré ste už schválili aj v ČR. toto je také falošné posolstvo ludom, že na to mohli skočiť len veriaci v SR. a dalej kedže viem ako tu prebiehali vracanie majetku cirkvi( divoké 90 roky) tak to radšej ani nejdem písať. ale tí čo na tom najviac zarobili a najviac zbohatli v SR -tí už nežijú. ale majú ešte celkom čerstvý hrob v srdci SR (BB). a možno tí z vás bratia Česi, čo tak radi chodíte po pamiatkách po SR. čo takto si urobiť prechádzku do BB. a tam sa popýtať čosi zaujímavé. (je to síce len bulvár)Opýtajte sa obyčajných veriacich, ale nie tých, čo sedia neustále len v kostole. a dalej čo takto sa prejsť po juhu Slovenka čo patria pod maďarských fanatikov svätého Štefana. čo si takto obzrieť tie ich nové fary, kostoly a skúste hádať aký materiál sa tam miešal do malty? ved máte skúsenosti už s historickou opravou Karlovho mosta v Prahe.... a tam nesedela nie len malta, ale aj materiál. skúste zistiť, čo za materiál sa mieša na vrajže "naše" hrady a zámky. ale to je len taká moja intuícia ženy. a autíčka akej značky tu preferujú kňazi, farári či mnísi, mníšky.... a kto napríklad chodí aj na drahé zahraničné poľovačky? a nielen tu po slovenských horách, lebo tie sú už dávno ohradené a partia niektoré aj pod cirkev. ale skúste si polámať hlavičky a nájdite si kto sa najviac zúčastňuje pri "pomoci" tretiemu svetu..... tak dúfam, že som vám nezamiešala pandlákov na šachovnici, lebo pandlákov sa dá urobiť aj z obyčajného chleba. tak hlavu hore a začnite miesiť nové cesto na chlieb, ale aj koláče, či iné dobroty. nech ešte majú aj vaše deti si dať do úst....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. november 2011, 14:16
Ale, no, s kým sa to pani Viera hádate?

Pretože spm bol priamo na tom diskusnom Klube, vôbec nepovažujem pani profesorku za "nositeľa" či "reprezentanta" Havlových názorov a pravicového "češstva", prosím, aspoň čítajte ten obsah, pretože už dlhšie si všímam, že trpíte grafomániou, to Vás neobviňujem, veď i ja som grafoman, ale aspoň si prečítam obsah, diskutujte prosím k veci...

Inak, k obsahu v tejto časti prepisu z témy Grécka lož:
Článok si zaslúži "päť hviezdičiek" a o každom odstavci, vyadrujúcom myšlienku pani profesorky i odpovede z diskusie by sa dala pozitívne rozvinúť viachodinová diskusia.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
07. november 2011, 14:22
Veľmi pohotová téma do dnešných dní, keď sa udalosti odvíjajú a menia už ani nie zo dňa na deň, ale z hodiny na hodinu:

Žijeme skutočne v zlomovom období a tieto slová pani profesorky mi to potvrdzujú:
"Je to ako v teórii chaosu: na pomerne krátky okamžik sa objaví bifurkačný bod a roztvorí sa paleta možností.
Je strašne dôležité byť pri tom a vybrať sa správnym smerom, lebo späť sa už nevrátite.
V tomto zlomovom období sme práve teraz.
A musíme intenzívne premýšľať, akým smerom sa dáme."
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. november 2011, 14:30
Pán Peter už s nikým. a ďakujem za priestor na tomto fore. ale nie som u vás už dávno vítaným hosťom. a prajem vám veľa úspechov a viem kedy je treba odísť skôr ako budem obvinená z niečoho čo som neurobila. takže nemajte mi za zlé, že som vás obťažovala čítaním mojich názorov. tie už tu dávno nikoho nezaujímajú. nikto ich už dávno nečíta. a aby som nebola zbytočným grafomanom. Končím s písaním prázdnych slov a úvah. Ďakujem ešte raz za váš čas a trpezlivosť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. november 2011, 19:27
Hm, to si tak neberte, píšte svoje blogy, tam máte neobmedzený priestor a čas a sama zistíte, ako ste čítaná...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. november 2011, 20:49
kde rozmyšľať o prechode od kapitalizmu k postkapitalizmu je priam barbarstvo:-). Len ma zato neubite, Peter:-). Viem, že väčšina ľudí neberie moju tézu, že od kapitalizmu sme urazili medzitým už štyri historické epochy, ale bez toho zároveň väčšina ľudí ani nepochopí, čo sa to deje s našou civilizáciou.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. november 2011, 21:33
Je strašne dôležité byť pri tom a vybrať sa správnym smerom, lebo späť sa už nevrátite. V tomto zlomovom období sme práve teraz. A musíme intenzívne premýšľať, akým smerom sa dáme." Peter Zajac-Vanka"

*******************************

V celku zábavne je čítať o tom ako sa máme vybrať správnym smerom. Lenže nikto si nepoloží otázku ako sa máme v tomto zámerne vytváranom politikmi (vrátane pseudo ľavicových) a najmä buržoáznymi médiami vyznať?

Buržoázna ľavica sa už na kongrese socialistickej internacionály v r. 1928 vysporiadala s kapitalizmom, tak ,že ho zachovala ako najlepšie riešenie! Pripomeniem, že už v r. 1928 sa svet dostával do dovtedy najväčšej svetovej hospodárskej krízy!!! Buržoázny socialisti to rovnako a ako teraz nevedeleli pochopiť, že sa vybrali úplne nesprávnym smerom!!!

Rovnako ako vtedy, tak aj dnes nevedia nájsť pomyselný sever, aby sa vydali správnym smerom! Myslia si, že ak zvýšia úsilie, tak sa skôr dopracujú k správnemu výsledku! Ale v tom sa hlboko mýlia, lebo zvýšeným úsilím na nesprávnej ceste sa skôr dostanú do nesprávneho cieľa, ktorým je ďalšia svetová hospodárska kríza na ktorú doplatia proletári!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. november 2011, 23:24
Je to jedno, ako si MY nazveme svoju epochu, Milan.
Naši potomkovia si ju aj tak nazvú podľa svojho vnímania terajšej doby.

Že to je jedno, to sme si povedali i s Františkom Škvrndom a preto budeme zajtra na Klube NS diskutovať o tom, "v akej to dobe vlastne žijeme", príďte sa pozrieť, zapojiť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. november 2011, 08:58
vase uvahy rad citam aj ked sa priznavam, ze nie vzdy pochopim vsetky suvislosti. v kontexte s preberanym ekonomickymi temami su vsak dost o niecom inom. bolo by preto vhodne umiestnovat ich na inom mieste, myslim na vlastnom blogu. tam mate moznost sa k temam vracat z inych uhlov a blizsie ich rozvijat, ozrejmovat...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
09. november 2011, 09:17
podobnym, ako "cesky turista". po skonceni skoly a ziskani diplomu si ich vezme na starost nejaka banka alebo nadacia a za rok je z neho expert na svetovu ekonomiku. charakteristikou mladeho analytika je to, ze nic konkretne nevie, ale vie rozumne odpovedat na kazdu otazku podobne ako jehovisti, ktori nam neunavne zvonia pri dverach a ponukaju vecnu spasu pod kridlom Spasitela...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. november 2011, 11:25
Nie pán Anton ďakujem za váš názor. ale nemám čas písať ani dôvod, lebo tu nejde o ekonomiku ale len frázy z ekonomiky. respektíve každý nápad profesorov ekonómie je založený na frázovaní ekonómov najmä tých z USA. a tí hovoria niečo o Marxovi, ale Marxov kapitalizmus už umrel v roku 1928. nemá riešenie lebo jasne v nom stojí, kapitalizmus požerie seba samého. ved sa to už deje. Dalej nemajú spoločné ciele, ktoré by jasne pomenovali problémy najmä tu na našom území(EU, SR či ČR). zase len odkukávajú starý kapitalizmus západu. pričom sme prekonali my(ČSSR) ako východná časť Europa celý socialistický systém. my sme už prešli oveľa ďalej ako západ. a tí čo sa tu dušujú, že sú ľavičiari. tak to nejde dohromady s tézami ľavice ani len náhodou. pretože ak niekto má vo svojom životopise napísané, že je ľavičiar a má záujem hovoriť o novom socializme - tak nemôže už z princípu zo samotnej ľavice deliť ludí na elitu národa. respektíve aj inak sa to dá povedať. v tomto štáte sú porušované základné ústavné zákony ludí. pričom až komicky vyznieva, ekonómia riešia niečo ako naštartovať ekonomiku sveta. pričom cez prsty im utekajú zákony - čo už sú dávno schválené v celom svete. najmä pravicou v EU. a toto im nevadí asi preto, že sami sú bohatí alebo dobre platení za svoje čisté úsilie. **************************************************************** dalej vôbec si nevšímajú fakty a to, že európsky ministri financií sa už chytajú aj slamky... a t.j., že nás ženú do pazúrov komunistickej Číny....( t.j.,tvrdý až despotický úradnícky systém bez práv človeka. majú len povinnosť človeka. ich zákony nepoznajú žiadne práva človeka.) ale to tu úspešne zamlčujú najmä ekonómovia, že ak sa dáme na na čínsky spôsob riadenia Europy.... to je koniec všetkému čomu sme chceli uveriť ešte v roku 1989. teda tento najhorší možný scenár lebo v Číne je úradnícky systém už najmenej 3000 rokov. a úradnícky systém Číny sa najmä dedí - ako aj inde vo svete, kde je diktatúra na čele štátu. t.j., dedí sa napríklad z otca na syna a nieže ho získa človek svojím úsilím. teda jasný tvrdý kapitalizmus čistý teda ten neoliberálny... a čo je ešte horšie bez toho, aby tu ludia boli nejako ochránení od ich politického systému. ja nechcem tento systém vládnutia. to nie je ľavica, ale už čosi, čo nemá nič spoločné ani len s komunizmom Číny.( a to som pravicová a ešte k tomu aj konzervatívna, ale to je už aj na mňa veľa). čo nám vnucuje ekonomika svetového formátu. lebo to už je ich chyba, že nenarábajú s ľudským potenciálom človeka. všetko si len elegantne prebrali od Marxa alebo používajú len elegantnú matematiku... a pomiešali si fiškálnu a obchodnú ekonomiku. a chýba im výpočet ľudského úsilia... či už samotný fakt, že od Marxovej teórie prešlo 200 rokov. a bola vojny a ťažké choroby vyľudňovali Europu. ale zabúdajú aj na fakty, že počítajú s potencionálnom bohatej elity Indie. pričom paradoxne v Indii už riešia ten problém, že vlastný rodičia(Indovia rôzni iní budhovia respektíve hinduisti a iní fatalisti) zabíjajú dievčatá, lebo nemajú veno pre manžela... a nemôžu si ju dovoliť... je tam viac chlapcov ako dievčat a tí končia v armáde. hádam si nemyslíte, že to nie je hrozba pre Europu?...Bohužiaľ, preberajú len do svojich myšlienok iných starých ekonómov z 19 stočia. a bez urážky prosím vás. takto si ešte myslia , že to niekto zhltne ako návnadu na niečo nové v ekonomike. ale to je ich omyl... už len tým, že Čínu vpustili na trh o dlhopisy európskych štátov. pričom Čína nemá žiaden sociálny systém ani len v ich ústave ani vôbec. a dalej ázijský trh sem ťahajú bez toho, aby sa mohli vyjadriť ľudia napríklad v referende... a pritom neverím, že ekonómovia nevedia, že Ázia teda aj Južná Korea, Singapur a iné vraj silné ekonomiky - má za celkom normálne používať aj telesné tresty svojich zamestnancov t.j. ci nadriadení ich môžu fyzicky trestať.( ano, aj v Japonsku to majú zaužívané vraj je to v súlade s ich dobrými mravmi. len v OSN či EU sa o tom taktne mlčí teda prehľadajme to, lebo to je západ)... **************************************************************** dalej vôbec im nevadí, že je vojna už takmer za našimi dvermi a oni idú demonštrovať vraj za tých 99% ludí. a pritom ani nemajú spoločné záujmy či spoločný problém. bohužiaľ, mnohí z nich len čo využijú nezamestnaných, či študentov ihneď obrátia kabát. ako po roku 89. pritom už sú schválené pravicové zákony. a niektoré tvrdé čisto pravicové zákony - sami pripravovali už 90 rokoch do našej ústavy či iných zákonov. dalej ľavica býva vraj viac farebná a vždy hájila záujmy slabších. ***************************************************************** pričom profesori použijú slovo, že -hnedý mor...takéto pomenovanie používali najmä predvojnový ale aj povojnový židia či iní evanjelici - čo museli opustiť svoje domovy z územia Československa. a prezývali tak všetkých katolíkov bez rozdielu... a takto to naučili robiť aj svoje deti, vnúčatá a pritom čakali, že im paradoxne pomôžu najmä katolíci. ale na to sa už zabudlo. ani od husitov som nečakala, že takto pomenujú aj novodobých katolíkov. lebo ako viem Jan Hus bol upálený 15 storočí a tiež patril ku katolíkom aj mu dali vzdelanie. respektíve kto je v 21 storočí označení za hnedých? že sú hnedý mor kto to už teraz ked všeci vloilia len pravicu či je spájaná práve s fašizmom len v SR a ČR nie... bohužiaľ,takto to tu hovoria či píšu aj mnohí vraj ľavicový novinári. a ešte zopár historikov čo sú zaujatí vo svojich stanoviskách voči katolíkom. ved ešte vždy nám pripisovaná kolektívna vina aj ked len skryte. ale je to tam cítiť.. a to asi myslia všetkých bez rozdielu ved sa len pozrite do Poľska.... čo sa tam deje pod novou stranou neoliberálnej strany - začali už strhávať kríže.. ako to kedysi tu(SR) robili vraj komunisti. ale už dnes viem, že komunisti u nás len robili špinavú prácu pre neoliberálov západu. *************************************************************** žiaľ, dnes už vidím, že aj Poľsko. t.j.,(Donadld Tusk je liberál respektíve neoliberál) kresťanstvo v Europe je úplne zničené. pričom takto likvidujeme naše vlastné korene. ak používajú profesori na školách ako slovnú hračku - hnedá pliaga, či hnedý mor... už viem, že je to mierené aj proti katolíkom. ***************************************************************** Bohužiaľ, používajú to vzdelaní profesori sveta ako formuláciu svojho názoru. pričom najmä preto, že sú vzdelávaní našim systémom takmer celoživotne.... tak musia vedieť aj to, že to neboli len hnedé uniformy čo hnali ludí cez druhú svetovú vojnu do transportérov vlakov do pracovných táborov. ale boli tam aj šedá či čierna uniforma gestapákov či SS vojakov. medzi hnedých Hitlerových vojakov boli oblečení aj český profesori no boli tak ak luteráni, či protestanti alebo aj iné náboženské obce, či hudobníci aj iní umelci...... títo už asi majú odpustené..... len nech to nie je - hnedá - teda rozumej katolícka. takto je to už fér či košer hra?. na tých dobrých a zlých? Ak ano tak to mali povedať najmä v roku 89.. tí čo stáli na tribúnoch vedľa pápeža Jána Pavla II... že najskôr tu budú robiť 20 rokov čistky a potom si tu budú 20 rokov robiť svoje kšefty. **************************************************************** a že kým oni neboli priamo ako stredná či vyššia vrstva spoločnosti ohrození priamo na svojom plate či práci.... tak sa vôbec nezaujímali o politiku, či nejakú burzu, či bankrot štátov či záchranu bánk. dnes je už na slnko jasnejšie že to politici v EU robia naschvál.. ved už odrazu zas padá vraj talianska vláda a treba pomáhať talianom.... to sa už ani nedá nazvať - ekonomika či demokracia či nebodaj sloboda. zavádzajú tvrdú konzervatívnu červenú politiky t.j., konzervatívci ako Cameron v UK ten "velí" čo dalej vo svete... a nie že my niečo môžeme. **************************************************************** podľa mňa toto je už veľká politiká manipulácia ludí čo sa deje vo svete..... a to, čo sa povráva, že prevrat ČSSR mali za nechtami najmä agenti CIA..... to síce spadá pod hlavičku konšpiračnej teórie. pričom ekonómovia sa tvária, že vraj vôbec nevedia nič o konšpiračných teóriách..... najmä tí ľavicový. poniektorí vraj ľavičiari sú napríklad v NERVe. a tí radia ako reformovať ludí. **************************************************************** ak už toto nikomu nedochádza. že celý ten "protest" je viac - menej len ďalšia hra 1% bohatých, mocných sveta. ale to je len môj názor. inak pre mňa za mňa nech demonštrujú.... respektíve že kým oni niečo doriešia na papieri. už dávno to nebude môcť byť aplikované v praxi. lebo zákony sa zmenili tak, aby to vyhovelo najmä bohatým a mocným sveta a nadnárodným odvetviam. . ale mňa to už nezaujíma ako človeka. preto som povedala, že už nemá význam niečo napísať - nikto to nečíta.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
09. november 2011, 11:43
bohužial je to len popisanie skutocnych problemov dnesneho kapitalizmu a jemne nacrtnutie ako dalej. Chyba mi vsak to, kto, alebo co tento nehumanny system zmeni. Doteraz to skoro vzdy byvali jednotlivci, ktorí strhli masy. Mame dneska takych? , ktorí vedia co chcu a ako to aj dosiahnut, lebo to je podstatné, ako to nove dosiahnut? akymi prostriedkami a s kým. Vieme proti komu, len tu vacsinu je treba presvedcit, ze klamania bolo uz dost. mozno uz v nasich volbach ma nejaka nova sila prvu prilezitost sa prejavit a oslovit tych vyse 50 percent ludi, ktorí su znechuteni, kto a ako ich zastupuje v tej nasej demokraturnej dzamahirii. Ja som ochotny pomoct.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. november 2011, 13:49
Doteraz to skoro vzdy byvali jednotlivci, ktorí strhli masy. Mame dneska takych? , ktorí vedia co chcu a ako to aj dosiahnut, lebo to je podstatné, ako to nove dosiahnut? akymi prostriedkami a s kým. Vieme proti komu, len tu vacsinu je treba presvedcit, ze klamania bolo uz dost. mozno uz v nasich volbach ma nejaka nova sila prvu prilezitost sa prejavit a oslovit tych vyse 50 percent ludi, ktorí su znechuteni, kto a ako ich zastupuje v tej nasej demokraturnej dzamahirii. Ja som ochotny pomoct. laco "

********************************

Na dnešnej politickej scéne neexistuje politická strana, ktorá by vedela presvedčiť viac ako 1/3 voličov, čo tvorí pri 55% volebnej účastí len cca 17-18% oprávnených voličov. Dôvodom je fakt, že žiadna politická strana vrátane centristického Smeru nemá záujem robiť reformy v prospech prostých ľudí (proletárov)! Ich jediným záujmom je udržiavanie sociálneho zmieru na úkor práv proletariátu!

Pred voľbami majú smeráci plné huby žvástov o zrušení rovnej dane a zavedení progresívnej, odškodnení okradnutých klientov nebankoviek,.... Ale keď sa dostanú k moci tak "kuria a svietia" tzn. udržiavajú status quo, ktoré im zanechal Dzurinda s Miklošom!

Ľudia vrátane mňa do r. 2006 vkladali nádeje do R. Fica, ale keď sa dostal vo výrazne dominantnej pozícií do vlády, tak pre proletariát neurobil takmer nič, okrem toho k čomu ho zaviazal Ústavny súd (vrátiť invalidom dôchodky, o ktoré boli Kaníkovcami okradnutí!)a zrušenia 20 korúnových "Zajacoviek"!

Takže ak to zhrniem, tak na Slovensku neexistuje žiadna osobnosť, ktorá by bola ochotná osobne sa angažovať v boji za práva proletariátu! Dokonca buržoázní socialisti zo Smeru popierajú, že existuje nejaký proletariát (vykorisťovaní námezdní pracujúci), aby mohli venovať vlastným utilitaristickým a oportunistickým záujmom a ilúzorným "bojom" za kultúrnu identitu (neoprávnené záujmy sexuálnych aberantov)ako napr. Monča Beňová!

Pokiaľ ľavičiari nenájdú skutočný "sever", ktorým je tvrdý boj za práva námezdných pracujúcich a budú si hľadať "pieskovisko" na politické hranie sa (vo forme kultúrnej identity), tak nie je žiadna nádej na demontáž kapitalizmu v našej spoločnosti!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. november 2011, 20:43
A zabudla som na staré právo, ktoré je zakotvené v ústave Británie respektíve UK. teda kým demonštranti nežiadajú o audienciu u samotnej kráľovnej Alžbety II, aby sa vyjadrila v parlamente o reformách školstva, ktoré už priala elita konzervatívcov. zatiaľ môžu hovoriť čo im hrdlo ráči. ( medzi iným Cameron má medzi svojimi poradcami aj homosexuálov. tak načo by aj niečo hovorili teplí, ked majú svojich vo vláde?. Ako aj u nás. čo si šliapu po jazyku vždy, ked sa im šliape na ich teplý obed pri sviečkach s frajeri vo vláde..... najmä na samotných aukciách drahých umeleckých diel, ale aj kuriozít. teda už na aukciách predávajú spodné prádlo šľachty. čo v praxi znamená, že.... v histórii vtedy platilo, ked šľachta začne predávať spodky svojej kráľovskej milosti v UK... už to je signál, že šľachta nemá peniaze. na drahé dovolenky, hazardné hry a pod... a cestovanie po celom svete. a najmä preto, aby získala peniaze na vyzbrojenie armády. teda najmä na ochranu monarchie t.j., jej veličenstva kráľovnej. Ak neprehovorí samotná kráľovná na balkóne svojej pevnosti v Londýne. a to aj cez médiá. zatiaľ si môžu jej poddaní gratulovať, že ešte nepoužili ostré náboje respektíve vodné delá. Demonštranti - nedosiahnu nič podstatné v UK - a nie to ešte tu v SR. k žiadnej v zmene postoja vlády v D. Camerona nedôjde. teda nedocielia skôr nič ako niečo čo žiadajú demonštranti... a už vôbec nie, ak nevyzvú svoju kráľovnú, aby ochránila svojich podaných od neprávostí v nových zákonov v krajine, ktoré koná vláda aj s jej dovoleným. aj ked to nik nevidí ani nepočuje. lebo taká je už 1000 ročná ústava UK (novšiu ústavu štátu majú v platnosti cca 200 rokov v UK.) respektíve ona je aj hlavou cirkvi má oveľa viac vo svojich rukách ako naši prezidenti v celej EU. je cvičená v armáde UK a dokáže veliť vojsku. jej manžel je tiež vojak nosí uniformu vždy ked to vyžaduje protokol UK. a najmä tú červenú ako aj mladý princ Wiliam......... hlavná vec, že tam bola na návšteve naša Radičová. t.j., že sa asi môže pozerať na tieto nepravosti ludí v SR.. celom spokojne, lebo ved bola na audiencii u konzervatívneho "červeného" premiera Británie... t.j. unikla vám už dávno čo je vo veci. Pretože ako mi je už dávno známe v ČR stará šľachta - už zdvihli kotvy aj z Kalových Varov.(už začiatkom leta odchádzali z ČR ako lastovičky)najmä zlatá ruská mládež. teda stará ruská, rakúska a možno aj iná šľachta sa vraj išla pobaviť trochu sa do Monaca. len čo povedia v Monacu?, lebo ako viem Monaco je už preľudnená oáza. a nemá ani voľné miesto v dokoch pre drahé a luxusné jachty, ktoré tak radi plávajú vo výsostných vodách mora. vraj lebo tam neplatia žiadne zákony najmä nie, ked sa tam hrá ruská ruleta...ved čo myslíte, kde sa uzatvárajú obchody aj s 1% bohatých? Okrem toho už som tu písala, že Merkelová bola na rokovaní aj Číne. dávno pred tým ako sme začali v EU zachraňovať banky sveta.....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. november 2011, 10:10
alebo bude vo vlade stredolavy SMER alebo to tam bude vsetko rigidne pravicove...

co je lepsie???

pytam sa vas, ale nepredpokladam, ze by ste dokazala odpovedat na takto polozenu otazku lebo vasim domovom je Tel Aviv, kam sa prinajhorsom odstahujete a kto bude na slovensku vladnut gojimom vam moze byt ukradnute. lenze my tu ostavame, nam to jedno nie je. vase nenavistne politologicke hlasky su preto zjavnou provokaciou, ci uz platenou alebo neplatenou, ved vy viete, komu sa snazite zobrat hlasy, pre koho je menej hlasov pre SMER zaujimavym...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. november 2011, 10:15
skuste este raz pouvazovat nad moznostou ich ucelenej prezentacie v ramci blogu. drzim palce...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. november 2011, 10:38
nieco sa da robit uz dnes http://www.zosity-humanistov.sk/2011/04/pohorsujte-sa
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. november 2011, 10:39
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
10. november 2011, 10:41
"chronicky nechapava myslitelka alebo bude vo vlade stredolavy SMER alebo to tam bude vsetko rigidne pravicove... co je lepsie??? pytam sa vas, ale nepredpokladam, ze by ste dokazala odpovedat na takto polozenu otazku lebo vasim domovom je Tel Aviv...vase nenavistne politologicke hlasky su preto zjavnou provokaciou, ci uz platenou alebo neplatenou, ved vy viete, komu sa snazite zobrat hlasy, pre koho je menej hlasov pre SMER zaujimavym... anton b"

****************************************

Mne je úplne jedno, či bude vládnuť Smer, ktorý sa trasie po vládnej moci aj za cenu koalície s SDKÚ, alebo KDH! Lebo lepšie na Slovensku nebude, pokiaľ nevznikne skutočná ľavicová proletárska strana, ktorá nebude chcieť štátny kapitalizmus ako komunisti!!!

Nie som židovka, ale kresťanská socialistka, ktorú poriadne štve oportunistická politika Smeru SD! Takže nechápavý ste vy pán anton.b

Táto téma je o hľadaní pohnutia sa správnym smerom a nie s buržoáznym Smerom SD kdekoľvek a za akúkoľvek cenu!Ako sa snažite vy pán anton.b!

Tak ako kedysi povedal terajší "pôdohospodársky tieňový minister Smeru" Becík: "Treba byť strane oddaný a nie poddaný jej vedeniu!", hoci sa jednalo o jeho ministrovanie za HZDS! Tieto jeho slova by ste si mali vziať k srdcu a začať rozmýšľať vlastnou hlavou!!!

Bezduché prisluhovanie vedeniu strany Smer je typické pre oportunistov v Smere medzi ktorých nepochybne patríte, podľa vašich vyjadrení! Vám vôbec nejde o to aby sa proletári mali lepšie na Slovensku, ale aby ste sa vy za vlády Smeru mali veľmi dobre! A ono je to o tom!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. november 2011, 11:02
"kto bude na slovensku vladnut gojimom vam moze byt ukradnute. lenze my tu ostavame, nam to jedno nie je."

************************************

Mňa nevytočíte ako kresťanskú socialistku židovskými nadávkami do gojimov nám neizraelitom-kresťanom.

Ja som hrdá na to, že som kresťanka a zároveň antiklerikálka, ktorá kategorický nesúhlasí s proburžoáznou politikou klerikov z RKC a EC-AV!Práve naopoak kategorický kritizujem Smer za to, že che ísť do vlády s buržoáznymi proklerikálnymi stranami ako napr. KDH!!!

Mojim domovom je proletárske chudobné Slovensko a budem bojovať za to, aby sa pomery pre proletárov na Slovensku zlepšovali, hoc aj tvrdou kritikou buržujov a oportunistov zo Smeru trasúcimi sa po moci za každú cenu!!!

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984