O slušných, zato primrznutých príživníkoch

Pätnásty október bol svetovým dňom protestu proti vláde politikov a bankárov, ktorí zrážajú čoraz viac ľudí ku dnu. V Bratislave sa stretli prevažne mladí ľudia pod sochou P. O.  Hviezdoslava. Kým v novembri 1989 ľudia chceli zmenu najmä preto, že im chýbala sloboda, dnes mnohým chýba chlieb. A ľudská dôstojnosť. To je to, o čo ich oberajú, čo ich spája a volá do ulíc a na námestia.
Počet zobrazení: 2140
uvodne foto.jpg

Krajiny Západu vytvorili spolu s USA severoamerickú alianciu a v studenej vojne zvíťazili. Na druhej strane zostali porazení.

Problémom je, že v porazených krajinách studená vojna už dvadsaťdva rokov pokračuje. Vedú ju k studenej vojne primrznutí, ktorí sa cítili byť spojencami Západu a teda po jeho víťazstve tiež víťazmi vo svojich krajinách. Nepriateľ – stalinizmus rôzneho zafarbenia – je mŕtvy, no oni i tak túžia po rukolapnom víťazstve. Denne si preto obúvajú čižmy, dupocú a hrdinsky kopú do nebožtíka. Režú ho až na kosť, tak túžia po  krvi! Sú zdesení, že netečie. Rozdelili v porazených krajinách obyvateľstvo na slušné a neslušné. Slušné, to sú oni sami plus tí, ktorí sú ochotní zdieľať ich pohľad na svet, neslušní sú všetci ostatní.
 


V zjednodušení úplne zaniká, čo sa v roku 1989 stalo: na začiatku bola revolúcia, ktorá mala ideál. Ľudia túžili po slobode, ale aj bratstve a rovnosti. Strašne ich rozčuľovalo reálnosocialistické farizejstvo: že tu boli vždy nejakí „rovnejší“. Na námestiach vôbec netušili, že po revolúcii príde „transformácia“, ktorá spôsobí takú nerovnosť medzi nimi, o akej sa im dovtedy ani nesnívalo.

Primrznutí muži (nielen) slovenskej politiky (a pridružení novinári) usilovne pracujú, aby revolúcia s ideálom úplne splynula s tým, čo prišlo po nej. Pokračujú v studenej vojne, hoci svet už dávno pália nové horúce uhlíky. Zatiaľ iba tlejú, ale pahreba je horúca. Ľudia včerajška akoby nevnímali, že ich svet zanikol spolu so studenou vojnou. Stále riešia dávno vyhasnuté vojny. Tá skutočná, pod ktorou už horí kúdeľ, akoby pre nich neexistovala. Ale ona sa nestratí iba preto, že ju oni nevidia. O tom sú protesty mladých ľudí po celom svete. Na ručne napísaných plagátikoch nesú chlapci a dievčatá ešte nesmelé výkriky: My sme 99 percent! Zdá sa, že im málokto venuje pozornosť. Po sobotňajšej aj bratislavskej manifestácii sa v médiách objavili niekoľkoriadkové správičky. Zato svetoborná udalosť – keď slovenská pravica v parlamente porazila samu seba, tá lomcuje tárajmi. V neopísateľnom zmätku sa hľadá vinník. Najhlasnejšie kričia tí, čo sa v parlamente vezú načierno. Teraz, keď si hrdinsky podrezali konár, začínajú čítať osvedčené lekcie o slušnosti. Kto s kým smie a kto s kým nesmie spolupracovať. Morálny kódex studenej vojny.

Mne, a myslím si, že väčšine obyvateľstva je srdečne jedno, kto s kým bude alebo nebude spolupracovať. Pochopili sme dávno to, na čo prišli už i tí mladí v uliciach sveta: že politici sú nesvojprávne bábky v rukách veľkých prachov.

Zaujímalo by ma však, čo je to tá slušnosť v živote obyčajného človeka (preboha, nie toho pomätenca z Trnavy).

A zájdem si do rodného mesta, aj do svojej rodiny.

V roku 1960 tam otvorili novú polikliniku so všetkými oddeleniami. Na nádvorí vysadili ihličnany, sochár Fraňo Gibala vymodeloval sochu dievčiny, do mesta prišli medicínski špecialisti. V roku 1965 otvorili nové železničné učilište. Mesta dostalo okrem gymnazistov (gymnázium vzniklo v roku 1948) ďalších stredoškolákov. V roku 1968 otvorili nový prírodný amfiteáter, na každú slávnosť prichádzali hosťujúci umelci z Prahy aj Bratislavy. Mestečko malo tri závody, mnohých mužov zamestnávala fabrika so špeciálnou výrobou.

A dnes? Môj starší brat, ktorý celý svoj život pracoval v nemocnici, je dnes na invalidnom vozíku. Bez nôh, slepý, po porážke. Hoci celý život odvádzal nemocenskú, dnes je pre neho zdravotná služba takmer nedostupná: polikliniku s nemocnicou sprivatizovala pohrebná služba (!), a tak najbližšia nemocnica je vzdialená 60 kilometrov! Po učilišti nezostala ani pamiatka. Z amfiteátra je krčma. Mestečko nemá ani jeden závod, fabrika so špeciálnou výrobou zanikla. Nezamestnanosť siaha k tridsiatim percentám. To je dar „slušných“ politikov bohom zabudnutým ľuďom v malom, starom baníckom mestečku.

Neviem, dokedy bude týchto ľudí - primrznutých už asi doživotne k studenej vojne - baviť ich nezmyselná selekcia. Ale myslím si, že je to od nich veľmi neslušné.

Fotogaléria

Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa zišlo v Action Day hádam aj osemsto ľudí, optimisti hovoria o tisícke. Bolo to aj preto, že nešlo o protest jednej úzko vymedzenej skupiny. Okrem zástupcu Iniciatívy za občiansku ústavu za nespokojných kolegov prehovoril lekár, učiteľ, člen petičného výboru proti privatizácii zdravotníctva, študent, ba aj „len“ Občan. Po vystúpeniach, prijímaných súhlasným potleskom, sa už menej početní účastníci vybrali po Novom moste na petržalskú stranu pred sídlo Penty.

Foto: Emil Polák

 

































Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
16. október 2011, 22:04
Aj keď ich autorov si vážim. Zrejme je to barbarizmom doby, všeobecným úpadkom myslenia, aj tým, že sa sledujú hríbovci. Ja ich nesledujem, treba ísť svojou cestou.
Tieto články, ale aj niektoré manifestácie sú bojom proti niečomu, ale im chýba zápas za niečo. Pretože si sami odrezávajú cestu k pochopeniu mechanizmov riešenia. Reálne totiž možno budúcnosť stavať len na niečom reálnom, na odraze od nejakého spoločenského základu, zjednodušene povedané, od konkrétneho spoločenského systému, jeho skúseností. Na vzdušných zámkoch možno stavať len utópie.
Oba predošlé príspevky popierajú predošlú minulosť (socializmus), a preto sa môžu odraziť iba od vzdialenejšej minulosti (kapitalizmu). A tam je zakopaný celý problém. Na jeho skúsenosť sa pri projektovaní budúcnosti nadväzovať nedá, je už príliš vzdialený dnešným potrebám. Objavuje sa tu preto hlboká priepasť medzi postojmi tzv. revolucionárov a objektívnymi potrebami revolúcie.

Dnes doba skutočne vyžaduje poznatkovú spoločnosť. Kde sa stavia na hlbokom poznaní prírodných, ale aj spoločenských mechanizmov a nie len pocitov (aké v prostredí kultúry prevažujú).

Aj ja som podporoval zmeny v r. 1989. Ale nie preto, že som si myslel, že socializmus je nesloboda. Ale preto, že vývoj prirodzene dospel k potrebe širšieho priestoru pre ľudí. Tak ako prirodzene dospeje k takejto potrebe ešte tisíckrát v budúcnosti. Bez toho, aby sme starý systém zatracovali ako neslobodný, ale preto, že splnil svoju funkciu, za čo mu treba poďakovať, zastaral a vývoj si vyžaduje pokročiť ďalej.

Nekultivovaný postoj stavia barikády východiskám. V. Blaho zakazuje myslieť na komunizmus (teda v jeho laickom ponímaní, keďže išlo o socializmus). Pre Ingu je možné iba vlastníctvo zamestnancov. Anton si myslí, že všetci ľavičiari by mali chodiť do kostola. Ak som v predošlej diskusii napísal, že aj pravičiari majú právo na presadzovanie svojich záujmov, dobre som nebol ukrižovaný. Pretože chýba pluralitné vedomie, automaticky sa za tým pochopila len jedna cesta pre všetkých, pravicová. Akosi dnešná barbarská doba poznamenala ľudí a vznikla u nich predstava len jednej správnej cesty. Akoby ďalšie cesty boli zakázané, nemožné. Pritom prečo by ľudia nemohli myslieť aj na socializmus, aj predošlý, ako na svoju spoločnosť, kde sa cítili slobodne? Ja sa k tomu plne hlásim. A prečo by nemohli pravičiari myslieť aj na kapitalizmus ako na svoju spoločnosť? Ak tu žijú Polynézania, Aborigéni, Eskimáci svojím spôsobom života, prečo by niektorí ľudia nemohli žiť aj vo feudalizme, niektorí v kapitalizme a niektorí v socializme a niektorí v novších systémoch?

Nepluralitné vedomie si takúto usporiadanosť nevie predstaviť. Prejavilo sa to v príspevku Ingy, kde hovorí o tom, ako možno zmiešať ovce s vlkmi. Ten príklad je však dobrý. Odkedy miešajú ľudia dokopy ovce a vlkov?. Na jednom ucelenom gazdovstve ľudia predsa ovce ustajňujú oddelene do košiara, sliepky do kurína, kone do stajne, zajace do zajačincov, atď . A každému vytvárajú osobitné podmienky podľa osobitných potrieb, iné priestory, iné krmivo, inú opateru. U zvierat sme sa naučili efektívnemu usporiadaniu, u ľudí akosi nie.
Obrázok používateľa rais@egamed.sk
#2
Jiří Rais
17. október 2011, 05:15
Blahoželám, je to vynikajúci článok, naviac výborne literárne spracovaný. s obsahom 100 % súhlasím. Jiří Rais
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 09:08
Pre Ingu je možné iba vlastníctvo zamestnancov. Ak som v predošlej diskusii napísal, že aj pravičiari majú právo na presadzovanie svojich záujmov, dobre som nebol ukrižovaný. A prečo by nemohli pravičiari myslieť aj na kapitalizmus ako na svoju spoločnosť? Ak tu žijú Polynézania, Aborigéni, Eskimáci svojím spôsobom života, prečo by niektorí ľudia nemohli žiť aj vo feudalizme, niektorí v kapitalizme a niektorí v socializme a niektorí v novších systémoch? Nepluralitné vedomie si takúto usporiadanosť nevie predstaviť. Prejavilo sa to v príspevku Ingy, kde hovorí o tom, ako možno zmiešať ovce s vlkmi. Ten príklad je však dobrý. Odkedy miešajú ľudia dokopy ovce a vlkov U zvierat sme sa naučili efektívnemu usporiadaniu, u ľudí akosi nie. Milan Antal"

************************

Pre menej inteligentných (ako vy v tomto prípade) som použila aj "ľudský" nie zvierací príklad "gladiátorskeho" boja vysoko trenovaného karatistu so 6. danom (vysokým majstrovským technickým stupňom) a rovnako vyskokého a važiaceho invalidného dôchodcu postaveného do ringu proti nemu! Ale na pochopenie elementárnej logiky vám ani to nestačilo, že ako sa hlboko s vašou inakosťou a buržoáznou pluralitou mýlite! Nie je možné tvrdiť, že v trhovom prostredí (ringu "na život a na smrť") majú proletári (ovce, invalidi) rovnakú šancu ako veľkoburžuj (vlk, majster karatista)

V inom príspevku som písala, že treba zrušiť neľudský otrokársky trh práce, ktorý ultra nefairovou súťažou (takmer masakrom)ničia zdravie, životy, vzťahy a potláčajú ľudskú dôstojnosť proletárov na úroveň nesvojprávných otrokov! Vysvetľovala som, čo znamená dekomodifikácia, čiže prestať sa na námezdného pracovníka (proletára) ako na tovar (komoditu) s ktorou vykorisťovateľskí buržuji nakladajú svojvoľne ako s tovarom (nie ako s rovnocennými ľudskými bytosťami), ktorý sa využije a keď ho už nevedia využívať (exploatovať), tak ho vyhodia na ulicu!

Fakt neviem, čo je na tom nepochopiteľné? Fakt neviem pochopiť, ako nemôžete presadzovať ako alternatívu (dokonca právo pravičiarov) takýto neľudský a vysoko amorálny až zvrátený spôsob myslenia a konania! Ako takéto zverstvo môžete považovať za normálne, keď tvrdíte, "že aj pravičiari majú právo na presadzovanie svojich záujmov"!!!!!!! Potom zrejme normálne budú podľa vás aj iné zvrátenosti ako organizovaný zločin mafiánskych gangov, vyrábanie a predaj drog, sexuálne aberácie (pedofília, zoofilia,...) veď ide len zrejme podľa vás o inú formu naplňanie túžob slobodných morálne zvrátených ľudí na úkor drvivej majoritnej väčšiny, ktorá je tieto ich "zvrátené úlety inakosti" do nekonečná trpieť a tváriť sa, že je to normálné?!

Pýtam sa, či sme až tak hlboko klesli s vašou zvrátenou pluralitou a inakosťou? Používate vy vôbec ešte rozum na niečo také ako samostatné myslenie a morálne posudzovanie a rozlišovanie?

Záverom vysoko oceňujem článok autorky, ktorý má nielen vysokú umeleckú hodnotu, ale aj imanentnú logiku. Za čo jej patrí uznanie a moja vďaka.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 09:20
Vysvetľovala som, čo znamená dekomodifikácia, čiže prestať vnímať námezdného pracovníka (proletára) ako na tovar (komoditu) s ktorou vykorisťovateľskí buržuji nakladajú svojvoľne ako s tovarom (nie ako s rovnocennými ľudskými bytosťami), ktorý sa využije a keď ho už nevedia využívať (exploatovať), tak ho vyhodia na ulicu!
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
17. október 2011, 10:17
ten popis stavieb, ktore zli komunisti vybudovali a dobri kapitalisti nechali schatrat, je priznacny pre tisicky dalsich miest a obci na slovensku. mainstreamove media sa tejto teme vyhybaju, radsej nam ukazu patnoheho zajka ako hopka po zelenom travniku...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 10:28
milan, som to takto nenapisal, ale budiz. je to zaujimava tema, ktora by stala za sirsiu diskusiu. chcem tym vyjadrit davno znamu skutocnost, ze ovecky treba past. nechat ich napospas neoliberalnemu besneniu, pakulture, dekadencii, zvratenostiam ktore su dennodenne na programe v bulvarnych mediach je podla mojho nazoru daleko horsie, ako na nich posobit v zmysle archaickeho, ale tisicrociami overeneho Desatora...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 10:45
Niektorí ľavičiari vidia problém už v prostej existencii kapitalizmu. Ale predsa problém nie je v tom. To by sme problém museli vidieť aj v existencii feudálnych spoločenstiev, prvobytných spoločenstiev, zvierat, atď. Zamieňame si existenciu nejakého systému s jeho prisvojovaním si neoprávnených funkcií. V tom je problém dnešného kapitalizmu. Nie v jeho existencii, ale v tom, že si prisvojuje úlohu hlavnej, hybnej dejinnej sily, ktorá mu po kríze a zániku klasického kapitalizmu po r. 1928 už nepatrí. Nie je totiž už schopný riešiť väčšinu problémov modernej civilizácie a z toho vyplýva väčšina jej problémov, krízové javy. .
Prečo nebojujete aj proti tomu, že niektoré spoločenstvá žijú ešte vo feudalizme? A niektoré ešte v prvobytnej spoločnosti? To Vám nevadí? Alebo áno, a domýšľate si, že jedine Váš spôsob myslenia, riešení je správny a chcete všetkých prevychovať, premeniť na jeden typ človeka, nakopírovať miliardy Ingov? .
.
Ale ak uznávame právo Aborigénov, či Polynézanov, aby žili svojím spôsobom života, tak musíme uznať aj právo niektorých ľudí žiť v kapitalizme, ak v ňom vidia svoju slobodu. Ale bez toho, aby si prisvojovali právo určovať iným ľuďom ich spôsob života, ako to robí dnešný kapitalizmus. Preň to naozaj znamená nulový rast , ako o tom uvažujú niektorí buržoázni myslitelia. Podobne ako pri nulovom raste a nezasahovaní do dejinnéhovývoja mohli dodnes prežiť aj prvobytné spoločenstvá. .
.
A musíme uznať aj právo ľudí na život v socializme, aj klasickom. A toto právo akosi aj obaja autori popreli. Zneuctili úsilie miliónov ľudí na celom svete, popreli hodnoty socializmu, za ktoré milióny ľudí na celom svete obetovali svoj život práci, svoje pohodlie, spotrebu jeho utváraniu, obetovali svoje životy vo vojnách pri jeho obrane. Ich pamiatku, ich úsilie musím brániť pred barbarizáciou dnešného myslenia. Nemyslím, žeby to bolo vedomé, skôr je to celkovou barbarizáciou myslenia, aj tým, že sa venuje pozornosť hríbovcom, mojsejovcom, smotánke, čím sa preberá ich spôsob videnia sveta. .
.
Pritom zdôrazňujem, že už ani socializmus si dnes nemôže privlastňovať funkcie, ktoré mu nepatria. Na rozdiel od Vás, alebo ďalších ľavičiarov, ktorí vidia celý svet premenený na akýsi ideálny socializmus. A všetkých ľudí prevychovaných, premenených na ideálnych socialistov akoby vystrihnutých podľa jednotnej šablóny, usilovne pracujúcich v pracovných komúnach.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 10:50
Verdi nám chýba k tomu aby ľudia pochopili myšlienku. jeho skladba urobila pre zjednotenie viac ako by ktokoľvek očakával. "leť myšlienka leť" to bolo Verdiho posolstvo zbedačenému a zaostalému juhu a bohatému severu talianska. až po zjednotení Talianska sa mohli všetci spoločne pustiť do talianskej mafie. a ich nezmyselnému a barbarskému nepísanému zákonu oko za oko zub za zub. teda takzvanú vendetu čo dovoľovala brať spravodlivosť do svojich rúk. mafia si takto odstraňovala svojich nepriateľov, ale aj priateľov aj svoju rodinu. vraždili sa medzi sebou. a celkom za normálne považovali aj popravu svojich členov.teraz ked celá stredná vrstva čo sa hrdo hlásila k takzvanej smotánke či k vzdelaným ľudom.... odrazu stojí na rozcestí a požaduje, aby boli zdroje rozdelené spravodlivo ale aké zdroje majú byť rozdelené, ked zahraniční investori sú tu zvýhodňovaní a majú daňové prázdniny na 10 rokov. Kto vyzval ministra financií aby zrušil túto výnimku o daniach?. kto sa obrátil na ministra hospodárstva a povedal, že aj my chceme mať zo zákona takéto výhody alebo zo zákona čo prikazuje byť povinne poistení aj naše autá či deti si musíme povinne poisťovať a oni majú z toho ľahko nadobudnuté peniaze. ved aj poisťovne si tvoria zisky a môžu obchodovať na burze a môžu investovať naše peniaze bez toho aby sme vedeli kam investovali. aký majú zisk či stratu a prečo majú také vysoké náklady a pod. či ako sú platení ich riaditelia. a pričom ani náznak toho, že by im prekážali zákony, ktoré to už 22 rokov dovoľujú robiť. ani náznak toho, že naše telefonické hovori sú odpočúvané a ešte aj platíme také sumy za tieto služby že si to môžu dovoliť len boháči a podnikatelia čo majú urobené zľavy bonusy atd. žiadna požiadavka na banky a ich služby, ktoré sú najdrahšie v EU. cez telefonické spoločnosti sa tu v čase plynovej krízy konal ples v opere SR. a boli tam všetci umelci( najmä tí čo robia reklamu a zarobia na nej milióny) a vysoký politický úradníci čo sa spriahli s takzvanými podnikateľmi... a títo zas s politikmi a pekne spolu hrajú svoju hru na smotánku Slovenska a vlkov oblečeného do rúcha obetného baránka. nie nie sú žiadne požiadavky, lebo vláda Ivety Radičovej im vyhovovala a naši novinári robili všetko preto aby bola vo vláde a s ňou aj SDKU či KDH a najmä SaS. a nikomu neprekážala pravicová vláda, lebo kým sú platení rôznymi inštitúciami tak sa tvárili akoby sa ich nikdy nič netýkalo... teda zdražovanie potravín elektrina a iné výdavky čo musí dať každá domácnosť. mnohí z nich si nechali cez tieto faktúry na elektrinu či telefón ťahať aj svoju domácnosť. teda mnoho podnikateľov si dávalo do paušálu na prevádzku svojho zárobku aj svoju domácnosť aj súkromné účty od telefónu, kávu či minerálku stravu či oblečenie. tak odkiaľ majú byť peniaze a ako môže niečo fungovať v štáte či inde svete?. napríklad platení politologovia, agentúry atd... alebo pani Wienk, ktorej chýba v priezvisku - ová, tá sa asi nazdáva, že to je ešte stále preto, že len neschopní a leniví sa nedokážu uplatniť v tomto štáte - rétorika pravičiarov a ich prisluhovačov najmä pre SDKU., a preto sa neprotestovalo proti pravicovej vláde ani sa nekritizuje, nemajú žiadne výhrady ani sa nehľadajú peniaze koľko sa platí napríklad poradcom vlády či poradcom ministrom., pretože, až 22 rokov to boli práve umelci čo sa v tichosti prizerali a nenastavovali pravičiarom žiadne zrkadlo doby ani nekritizovali, lebo ani nechceli niečo podstatné či zlé v spoločnosti kritizovať... nezaujímalo ich nič len ich válov. česť výnimkám. to isté je aj u rôznych profesoroch na VŠ... tí tiež nič nehovoria, že ich kolegovia sa mnohokrát nechali uplácať za diplom či kladné hodnotenie pre spriaznené firmy a študenti urobili prácu pre firmu zadarmo a škola inkasovala alebo učni čo pracujú pre grécke holetly za pár eur a robia ako mule a grécky podnikatelia ale aj naše cestovky si prilepšjú pre seba... a mladí študenti nemajú z takejto praxe nič. len drinu, ale škola si zinkasuje za žiaka od rodičov, štátu aj od tučného gréka a ešte furt plačú, že je to málo.... dakedy v socializme to nemohlo byť takéto zbedačovanie študentov, štát mal kontrolu aj dotovalo, ale nie tak, aby súkromník napríklad v grécku ťažil z neschopnosti nášho štátu lebo tu 22 rokov štát nerobil nič preto, aby bola tu(SR) práca atd. všetko zo všetkým súvisí. a na dôvažok ešte sa čudujeme, že Gréci stávkujú ale ved oni aj majú prečo aj vedia že prečo štrajkujú. my ani nie, kedže robíme aj nadalej len sluhov - pre všetky štáty a je jedno či sú to Nemci, Arabi či Gréci, Iri alebo Nóri, Švédi..... niet divu, ked naši mnohí profesori za 22 rokov sa podieľali aj na zákonoch či poradenstve pre ministrov. mnohí z nich si precestovali celý svet len preto, že sú v treťom sektore... a cez rôzne OZ si nárokujú na 2% dane. a to prečo nechali celé roky ministri financií takúto nespravodlivosť? vyrátal už niekto z nich, že koľko je to tých 2% dane - čo chýbajú v rozpočte štátu? a tiež im neprekáža, že škôl je veľa a žiakov si nevážia - ani ich nezaujímajú,... pretože potrebujú len peniaze pre seba a na svoje výplaty. mnohí z nich odfláknu aj prednášky - a to čo majú robiť nechávajú na svojich asistentov. Demonštrácie musia pokračovať na celom svete ale každá myšlienka by mala mať hlavu aj pätu. Vypočujte si Verdiho - leť myšlienka leť... a určite doletí aj k nám na Slovensko...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 10:53
aj som rozmýšľal, či to tam spomenúť. Nechcel som sa dotknúť veriacich, iba naznačiť, že aj veriaci môžu svojím úsilím iným ľuďom spôsobovať bolesť. Veď vieš, že uznávam právo veriacich na vieru, svoj spôsob života. A nemám vôbec nič proti tomu, aby sa pracovalo aj na utváraní kresťanského socializmu, či podobného systému.

Je dobré občas túto tému nadhodiť a v pokoji, konštruktívne prediskutovať, aby sa našlo uspokojivé riešenie pre rôzne orientovaných ľavičiarov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 14:11
a ešte som zabudla, že napríkad nemeckí novinári si dali tú námahu a zašli do Bruselu. a pozreli sa na náklady europoslancov na ich diéty a cestovné náklady a ich platy a všetky výhody čo im plynú zo zákonov či si sami sebe odsúhlasili. ved majú aj PN platené majú rôzne zľavy a bonusy. . na oddych( dovolenky) na ich hotel či iné ubytovanie. aj na ich asistentov, poradcov a právnikov či lekárov. čo ich to celé divadlo stojí a to stojí nás občanov Eu?. ale aj to, že neustále celý ancábel kočuje ako kočovný beduíni. a to ešte strihajú rôzne charitatívne večierky módne prehliadky plesy a bály. aj sa stihnú fotiť holý(é) na kalendáre... či napísať knihy čo sa nedajú ani čítať. iba čo sú drahé a ešte neraz aj okopčené od dávno mŕtvych autorov. to je preto, že spisovatelia boli platení od stredoveku až po dnes ako bohovia. a tie nobelovky - o čom vôbec vypovedajú? pôvodne to malo byť o kvalite, ale či majú aj nejaký iný význam - okrem peňazí a prestíže v politike sveta? alebo rôzne kráľovské nadácie a ich finančné toky -čo idú na účty k ich spriazneným dušiam... len aby sa dali bohužiaľ mnohokrát preprať drogy. čo "žerú" umelci, aby vydržali držať krok s módou a užívať si svoju svetskú slávu za každú cenu, aj cez mŕtvoly,aj za cenu toho, že prevrátia kabáty... vždy podľa módy a podľa toho kto ako platí.... vždy usmiaty a vždy dobre naladení. teda americká chorá teória - o pozitívnom myslení. vždy a za každú cenu - nech to stojí čo to stojí. to musel byť už len blázon čo začal písať tieto knihy. a ešte väčší blázon čo ich vydal akoby sa jednalo o slovo božie. Hlavne, že na nich dobre zarobili. a blázni sú aj tí - čo veria bez akýchkoľvek otázok aj psychologickému vymývaniu mozgu..... a preto americkí psychológovia majú práce až nad hlavu, aby bežný človek spadal do predstáv o tejto chorej predstave o fungovaní sveta..... ved musia "žrať" kokaín na tony, aby stíhali žiť, aj pracovať aj byť in, a ešte aj sexovať., pretože podľa logiky umelcovej duše a bohužiaľ nielen umelci. ale už aj učitelia, právnici, lekári atd. žiaľ, takto vzdelaný - sa veľmi radi nechajú híčkať bežným životom...v podstate - kto by nechcel však? potom to v reály vyzerá takto - "kamasutra" musí byť všade a vždy. (pritom čakajú, že romovia sa sami prevychovajú a prestanú len tak sexovať alebo rodiť deti. alebo, že nebodaj - prestanú ľudia kradnúť. ved, ako by aj mohli?, ked vidia ako žijú tí, ktorých tak obdivujú, a preto ich aj napodobňujú vo všetkom a všade).... inak neviem prečo práve vzdelaní ludia si myslia, že už nie sú chlapi, ked nemajú aspoň tri frajerky. a fifleny zas, že už nie sú in. Hlavná vec, že hlupane môžu byť... chlapi ( najmä starnúci a ješitní) to majú radi, ked je žena pekná a hlavne nech je aj dobre sprostá. ostatné si kúpia. od diplomu až po umýčku na riad. v kuchyni nevaria - chodia vyžierať na večierky. a vychovávať svoje rozmaznané a roztopašné deti? to ani nápad to nie, na to majú pestúnky a slúžky... a ked niečo nevedia a načo však ich logika je, že boháči nemusia nikdy nič...inak práve preto bohaté deti nemôžu zapadať medzi vrstovníkov ani nechápu svojich vrstovníkov, pretože tak tak či tak práve "pestúnka" má najväčší vplyv na ich ratolesti. potom sa divia, že športovci "kapú" priamo na ihrisku, a že mladé speváčky zomrú po odvykačke z tvrdých drog. alebo, že ožratý zrazia chodca. atd... umelci sú nespoľahlivý a nemajú už žiadne morálne právo kritizovať nikoho... lebo ich doménou je a to bolo vždy od nepamäti, kde vietor - tam plášť. no pár výnimiek sa nájde, ale je ich ako šafránu.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
17. október 2011, 14:23
Gabika, klobúk dolu, už dlho som nečítal ( a to ani v prílohe Sme) takú pokrokovú kultúrnu avantgardu. A potom, že si politická realita nenájde odozvu v súčasnej kultúre. Možno iba preto, že do literárnej prílohy Sme i do iných plátkov vypisujú svoje oslavné básne na demokraciu a kapitalizmus i žalmy na "temnú dobu totality" autori, ktorým to myslí i ťuká v hrudi vpravo.
Díky!
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
17. október 2011, 15:07
Takže už nielen protesty na Wallstreet, ale i pred slovenskými finančnými korporáciami, z nich sú fotografie pod Gabikiným článkom, ale i video,
aha, ak si kliknete na link webstránky "jetotak" tu na webe, nájdete aktuálne na nej VIDEONÁZOR s názvom "Chceme späť našu krajinu" z 15.10. z mítingu z Hviezdoslavovho nám. cez Most SNP okolo Auparku ku Digital Parku.

Je to zaujímavé a potvrdzuje mi to, že mladí ( ale boli tam i starí) a inteligentní sa uvedomujú, že skutočne si uvedomia, že vlastnia rovnocenný ekonomický zdroj oproti finančnému kapitálu, a tým sú ich vedomosti a inteligencia.

Páči sa mi diskutujúci z toho dňa, ktorý na videu tvrdí, že ak jeho deda presviedčali, že najlepší je fašizmus, jeho otca presviedčali, že najlepší je komunizmus a jeho presviedčajú teraz, že najlpeší je kapitalizmus, o čom budú presviedčať jeho syna o pár desiatok rokov?
To svedčí, že sa uvedomujú inteligentní ľudia. A to je na tom obrovsky pozitívne.

Poznámka
(Iba pre porovnanie tej "nebezpečnosti" sebauvedomenia sa - keď v kultovej francúzskej krimi Polovičná šanca hovorí mladý inšpektor staršiemu kolegovi - "toto nie je naša mafia, ktorá udržuje moc primitívnymi spôsobmi a vieme proti nim zakročiť, toto sú Rusi, inžinieri, vedci, ktorí premýšľajú a vedia...sú nebezpeční")a preto si myslím, že ak sa ľudia, ktorí sa dnes náhodne stratávajú na mítingoch zorganisujú a sebeuvedomia sa ako trieda ľudí disponujúcich vedomosťami, budú "nebezpeční" pre náš slovenský kapitalizmus, ale veď to je práve to dobré...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 16:59
"Ale ak uznávame právo Aborigénov, či Polynézanov, aby žili svojím spôsobom života, tak musíme uznať aj právo niektorých ľudí žiť v kapitalizme, ak v ňom vidia svoju slobodu."

************************************

Pán Milan opäť pletiete hrušky s jablkami a zemiakmi do hromady! Ak žijú aborigeni (prapôvodní obyvatelia) kdekoľvek na Zemi svojim tradičným spôsobom života, tak to môže zaujímať najviac (NGC)(National Geografic Chanel)! Mňa ako obyvateľky Slovenska sa to absolútne ani bezprostredne netýka a ani ma to nemusí vôbec zaujímať, tak neviem prečo to sem pletiete?

V žiadnom prípade to nesúvisí s tým čo tvrdíte, že "musíme uznať aj právo niektorých ľudí žiť v kapitalizme, ak v ňom vidia svoju slobodu."

Sloboda na aborigenov ma absolútne ničím neovplyvňuje ani nediskrimunuje! Ale sloboda buržujov v kapitalime =trhové hospodárstvo, uzurpované výrobné prostriedky, a masa proletarizovaných občanov (okradnutých privatizáciami o výrobné prostriedky a zločinecký trh práce sa ma bezprostredne dotýkajú!!!!!! Každého sloboda začína tam kde končí moja sloboda!!! Tzn. že pokiaľ mi niekto nevnucuje svoje hodnoty, ktoré sú môjho názoru a aj podľa názorov drvivej väčšiny morálne zvrátené, tak obmedzuje, alebo potláča našu slobodu! Túto moju slobodu môžu obmedzovať alebo potláčať len buržuji, ktorí žijú v tomto štáte a nie aborigeni niekde v Austrálií, alebo a nemôže svoju slobodu presadzovať na úkor iných!!! Alebo dokonca ich proletarizovať =okradnúť o výrobné prostriedky a tým pádom o zdroj obživy!

Ak pod týmto proletarizujúcim zlodejstvom rozumiete slobodu buržujov v kapitalizme, tak ste úprimne povedané nemysliaci úbožiak na úrovní buržoáznych zlodejov! Ja v žiadnom prípade nechcem žiť v buržoáznej EÚ, alebo byť členom zločineckého buržoázneho vojenského paktu NATO, takže buržuji flagrantne obmedzujú moju slobodu! Lebo ja som sa nenarodila ako otrok EÚ, alebo NATO! Tak teraz buďste múdrý!

Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
17. október 2011, 17:16
Lepšie ta už naozaj nešlo napísať. Je to presné to, ako realitu súčasnosti cítim aj ja. A viem, že podobne to preciťujú aj moji priatelia, či známi. Nič viac: ďakujem!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 17:17
"Je dobré občas túto tému nadhodiť a v pokoji, konštruktívne prediskutovať, aby sa našlo uspokojivé riešenie pre rôzne orientovaných ľavičiarov. Milan Antal"

*******************************

Nie sme vo Francúzku, kde 10 rokov vládne pravica a 5 rokov buržuj Sarkózy! Tam nech sa zjednocuje kto chce s kým chce! Nech tam umiernený ľavicový buržuj ide do prezidentského úradu ak vie odobrať hlasy časti pravice a poraziť Sarkózyho!

Na Slovensku je situácia iná! Tu umiernená centristická smerácka buržoázia s ľavicovou rétorikou má v prieskumoch 45% a je schopná sama zostaviť vládu! Bude zastávať záujmy buržoázie a svojich mecenášov, protom im prostí ľud bude dobrý len 10.3.2012, aby hodili hlasy Smeru, potom pán boh zaplať! Pokiaľ vyčistený Augiášov chliev (ľavicové spektrum) od oportunistov neovládnu čestní ľudia s radikálnou ľavicovou stranou, tak nie je nádej na zlepšenie postavenia proletariátu! Od smerákov a komunistov sa nedá už nič dobré čakať!!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 18:41
"...ak sa ľudia, ktorí sa dnes náhodne stratávajú na mítingoch zorganisujú a sebeuvedomia sa ako trieda ľudí disponujúcich vedomosťami, budú "nebezpeční" pre náš slovenský kapitalizmus, ale veď to je práve to dobré... Peter Zajac-Vanka"

****************************

To čo ste uviedli by bola pravda, len v tom prípade ak by vznikla ľavicová politická strana. Ako som si pozeral tráre rečníkov, hneď mi bolo jasné, že z toho nikdy nič nebude. Slovami jedného z rečníkov doc. Chmelára: ľavicových intelektuálov je také množstvo a tak rozmanitej orientácie a najmä tak silných osobnosti, že každý by chcel byť predsedom strany. Inými slovami nikto nechce pracovať, ale každý by chcel rozkazovať! Na Slovensku sa nenašla tak silná a vplyvná osobnosť, ktorá by túto tlupu individualistov dokázala zformovať a zjednotiť. Takže každý sa bude "hrať na svojom piesočku" na šéfa (štatutára) nejakej mimovládky, či občianskeho združenia! Pár krát do roka zorganizujú nejaký protest proti niečomu s max. niekoľkosto učastníkmi. Nikto nevie bojovať za niečo a najmä v prospech prostých ľudí! A v tom je celý problém a kameň úrazu ľavicového ne-hnutia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. október 2011, 18:45
Ako som si pozerala tváre rečníkov na foto,
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
18. október 2011, 08:13
este by som dodal, ze tolko tupych filmov, programov ci uz v televizii alebo v rozhlase musi zmagorit vacsiu cast spolocnosti. Nasi "umelci" a zabavaci ani sa neracia parodovat, co im kazdodenna skutocnost z nasej politickej , ale i spolocenskej sceny prinasa. Pre nich este vzdy je "in" pichnut si do obdobia z pred 20 a viac rokov. Spolocnost kde poctiva praca, , uctivost, pravdovravnost, usilovnost, ucta ... sa vo vedomi dnesnej spolocnosti dostala na posledne priecky bytia a podlizanie, donasacstvo, neucta, grobianstvo .. su na piedestali v hodnotovom rebricku spolocnosti, sa pomaly a isto ruti do zahuby. Kto neoplyva tymi prvymi vlastnostami je v spolocnosti zaznavany a ten druhy u ktoreho su v hodnotovom rebricku tie druhe vlastnosti je spolocnosti na posmech. Aj tu sme sa "uspesne " dostali za 20 rokov budovania 1% vrstvy zbohatlikov. A nasim krestanom to vobec nevadi. Ved zo vsetkeho sa da vymodlit. To len ti neznabohovia su ini. Do pekla s nimi.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. október 2011, 10:17
Aj tu sme sa "uspesne " dostali za 20 rokov budovania 1% vrstvy zbohatlikov. A nasim krestanom to vobec nevadi. Ved zo vsetkeho sa da vymodlit. To len ti neznabohovia su ini. Do pekla s nimi.

*******************************

Problém je v tom, že sa bežní veriaci ľudia nenaučili jasne rozlišovať medzi vlastnou vierou v Ježiša Krista a medzi proburžoáznou klerikálnou cirkevnou oligachiou! P> Ak si prečítate dnešný článok Petra Dinuša, tak pochopíte, že značná Demokratickej strany na Slovensku vždy podporovala a kolaborovala s post fašistickými klerikálmi z tzv. Tisovho klerikálno-fašistického Slovenského štátu! Takže vami odsudzované hodnoty ako "podlizanie, donasacstvo, neucta, grobianstvo .. su na piedestali v hodnotovom rebricku spolocnosti", boli aj v tom čase v príkrom rozpore s kresťanskou morálkou.

Inými slovami povedané, buržoázne ovce narobia toľko škody, koľko im dovolia ich klerikálni duš- pastieri! Tento fenomen pochopili napr. v Poľsku, kde vznikla vplyvná anti klerikálna strana.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. október 2011, 19:04
ktory zacinal prologom:Peter I. nastupoval na tron v Rusku ked sa bojari starali o chudobu a farari o pokoru.Platilo to za Petra ,plati to a asi to aj platit bude.Len neviem ako to moze akceptovat laviciar,ktoremu by mali vadit aj chudoba aj jej pokorne znasanie.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984