Pravicoví zabávači. Myslia to naozaj vážne?

„Je to kombinácia silného ega a neschopnosť vnímať, čo to spôsobí. Pre Sulíka je dôležitejšia fixná myšlienka ako to, čo vyvolá v praxi. Nehľadí na dôsledky.“ Zajac: „ Zaviazali sme sa podporovať vládu Ivety Radičovej.“ Nemôžu podporiť inú vládu, lebo sa zaviazali, že budú podporovať tú, ktorú v rozhodujúcej chvíli potopili. Matovič: „My si myslíme, že predčasné voľby nebudú.“  
Počet zobrazení: 3634
Richard-Sulik-parlament-prejav-NRSRsk.jpg

Hovorca premiérky Rado Baťo sa počas nočného rokovania asi najostrejšie vyjadril na adresu šéfa SaS. Označil ho všetkými možnými negatívami, aké sa zmestia do slušného slovníka. Richarda Sulíka charakterizoval takto: „Je to kombinácia silného ega a neschopnosť vnímať, čo to spôsobí. Pre Sulíka je dôležitejšia fixná myšlienka ako to, čo vyvolá v praxi. Je to typ človeka, ktorý nehľadí na dôsledky.“ Pomiňme teraz fakt, že toto bolo o šéfovi SaS jasné už roky – minimálne od jeho príchodu na ministerstvo financií k I. Miklošovi – a kým pravica mohla vládnuť, tieto deštruktívne vlastnosti druhému mužovi štátu tolerovala. Fakt je, že táto charakteristika sedí, presne takýto – egocentrik bez akéhokoľvek zmyslu pre realitu – R. Sulík je.
 


Preto by nás nemala prekvapiť bohorovnosť, s akou včera popoludní vyhlásil, že jeho strana je pripravená rokovať o všetkých riešeniach situácie, ale nie so Smerom. Sulíkovi je úplne jedno, že nikto ho na žiadne rokovania neoslovil a po utorku je zrejmé, že už ani neosloví. R. Baťo určite vedel, čo hovorí, keď pre SME povedal, že SaS má nulový koaličný potenciál. Vládni poslanci sa netaja, že už nechcú Sulíka za šéfa parlamentu, ale on nevidí dôvod, prečo by ním nemal zostať, rovnako jeho ministri sa nechystajú na odchod z vládnej zostavy, ktorej nedôverujú a to natoľko, že zabezpečili jej rozpad.

Ba čo viac, ako na tlačovke vysvetlil Daniel Krajcer, chcú nielen vo vláde zostať, ale presadzovať ďalšie „reformy“, Jozef Mihál pokračuje v rokovaniach „so živnostníkmi a umelcami“ a považuje za samozrejmé, že vládna koalícia bude fungovať ako doteraz, pokiaľ ide o schvaľovanie jeho návrhov. Pritom zavedenie superhrubej mzdy bol iba politický ústupok zvyšku koalície voči SaS, ktorá nedostala do vládneho programu žiadnu inú zo svojich priorít. Žiadna iná strana to nemala v programe a v každom koaličnom poslaneckom klube je niekoľko poslancov, ktorí k nej majú viac či menej zásadné výhrady. Veria naozaj „SaSkári“, že keď ostatných potopili, tí im budú naďalej ustupovať? Dosť zábavné.


Hlavne byť vo vláde

Nemenej ako dávnejšie prezentovaný návrh, nech zvyšok koalície schváli euroval so Smerom – veď sa nič nestane. R. Sulík už „zabudol“, ako vo foyeri parlamentu v priamom prenose oznamoval vylúčenie Igora Matoviča z poslaneckého klubu SaS: „V našom klube nemôže byť človek, ktorý v takej zásadnej veci hlasuje s opozíciou.“ Euroval bol dosť zásadný, aby kvôli nemu SaS zlikvidovala vlastnú vládu, ale nie dosť zásadný, aby prekážalo, že o ňom zvyšok koalície bude „hlasovať s opozíciou“. A zásadovému Sulíkovi, Kollárovi, Krajcerovi, Galkovi (...) by vôbec neprekážalo byť vo vláde s politickými subjektmi, ktoré obetujú „naše deti“ a budúcnosť Slovenska, ktoré „hrubo porušujú programové vyhlásenie vlády“, ktoré z daní našich ľudí „ s holým zadkom zachraňujú zahraničné banky“. Darovanému miestu vo vláde na zuby nepozeraj.

Hoci v tomto smere je ešte zábavnejší šéf OKS. Zásadné odmietnutie podpory vlády, „v ktorej by bol Robert Fico“, zdôvodnil iba krátko po tom, čo on a jeho ďalší dvaja kolegovia prispeli k pádu Radičovej kabinetu vskutku „kúzelne“: „ Zaviazali sme sa podporovať vládu Ivety Radičovej.“ Nemôžu podporiť inú vládu, lebo sa zaviazali, že budú podporovať tú, ktorú v rozhodujúcej chvíli odmietli podporiť. A aby bolo dokonané, Peter Zajac vysvetlil, že hlasy jeho troch poslancov neboli pri hlasovaní rozhodujúce. Pre TA SR povedal, že poslanci (OKS) boli pripravení aj podporiť vládu, ak by svoj postoj zmenila SaS. A dodal: „Boli sme pripravení na všetky možné varianty.“

Každý musí uznať, že OKS a SaS majú vysoký vzájomný koaličný potenciál. Pohrobkovia VPN, ktorí od r. 2001 „predávajú“ absolútnu vernosť „hodnotám“ a „zásadám“ ako hlavnú črtu svojej strany, „boli pripravení na všetky možné varianty,“ aby zostali vo vláde. Stačilo, aby to záviselo len a len od nich. Keďže neboli tí najdôležitejší a nemohli si diktovať podmienky, nepredali sa pod cenu – radšej sa na to vykašľali. Trhové princípy v politickej praxi.


Z Matoviča sa všetci po...

Na záver si pripomeňme najvýraznejšieho zabávača slovenského parlamentu všetkých čias, proti ktorému je aj Ján Slota a v blahej pamäti Ján „Kelňa“ Ľupták iba trápnym amatérom – Igor Matovič. Pred úradom vlády mal brífing pre novinárov, na ktorom odkázal pravicovým lídrom: „Myslíme si, aj keď je 5 minút po 12-tej, je reálny priestor na dohodu, ale musia všetky štyri koaličné strany opustiť svoje ješitné pozície, ktoré zastávajú, odložiť emócie bokom, vrátiť sa späť k zdravému rozumu a zistia, že my na vládnutie nepotrebujeme Roberta Fica (Smer).“ Aby bolo jasné. Povedal to včera popoludní, keď sa šéfovia SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd už dohodli s R. Ficom na predčasných voľbách.

Keď mu to novinári pripomenuli, s úsmevom odvetil: „Po tejto tlačovke pevne verím, že nás nečakajú predčasné voľby. Ak by to bolo isté, tak by sme túto tlačovku nerobili. Takže my si myslíme, že predčasné voľby nebudú.“  A dodal, že „Obyčajní ľudia“ pôjdu do volieb „na vlastnej kandidátke“.

Nuž, politik musí mať silné ego, ale toto už je za hranicou normálnosti, však? A zmysel pre realitu tiež patrí k povinnej výbave úspešného politika. Možno sa aj dnes čudovať, kam dostala Slovensko a napokon aj seba vládna koalícia, ktorá visela na šnúrkach od gatí týchto ľudí?

Autor je politológ

Zdroj foto: www.nrsr.sk

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
13. október 2011, 09:28
nam teraz vládli samozrejme s pomocou siedmej velmoci, ktora vsetci dobre vieme komu sluzi a za co. Takze tolko omielane slovo demokracia sa uz davno sprofanovalo v usiach vacsiny naroda. tento system sluzil a sluzi iba vrstve majetnych, tych co ich drzia pri moci a nasej elite, ktora si strany a systemy meni ako oblecenie, podla toho ake je prave vonku pocasie. Kral je nahy. Vsetci to vieme, len ako ho z toho stolca zosadit. Zo Smerom to asi nepojde a niekto to predsa musi zobrat od podlahy a vymiest ten augiašov chliev.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
13. október 2011, 10:03
je pre strany vladneho zlepenca viac ako priznacne. novinari (vratane zmienovaneho Rada Batu na funkcii sefredaktora Trendu a ked ho vykopli, tak novinara v SME) dlhodobo a cielene skandalizuju politickeho protivnika a nekriticky ofukuju tych svojich. Radove vypady proti Sulikovi su o to pochopitelnejsie, ze pride o dobre plateny flek hovorcu Radicovej...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
13. október 2011, 11:22
Neviem, aká bude budúca koalícia, no za touto mi smutno nebude. Nečudujem sa však, že P. Sulík a jeho družina, nechcú dobrovolne opustit svoje vysoké funkcie. Z týchto pozícii sa totiž iba ťažko odchádza. Okrem toho majú oveľa viac možností postarať sa o svoje podnikatelské záujmy a samozrejme o svojich nominantov. Zatiať ešte nikto nestačil vyčísliť milióny, ktoré budú vyplácané veľmi rýchlo na odmenách a samozrejme na odstupnom.Myslím si, že tieto unikajúce peniaze za "užitočnosť" politických nominantov, poburujú národ rovnako, ako peniaze, ktoré nám unikajú do Grécka. Žiaľ Bohu ani táto koalícia nezabránila tomu, aby podľa Zákonníka práce, nemohli byť aj naďalej vyplácané obrovské sumy na odmenách a odstupnom. Obávam sa,že ani budúca koalícia tomuto nezabráni - priečilo by sa to poslaneckej prirodzenosti.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 18:39
"Zo Smerom to asi nepojde a niekto to predsa musi zobrat od podlahy a vymiest ten augiašov chliev. laco "

****************************************

Dobrý postreh, ale žiaľ "Herkules" ešte nezaložil politickú stranu, tak sa bordel v "augiašovom chlieve" len rozrastie aj po marci 2012!
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
13. október 2011, 22:48
Ak by IR nespojila hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde, euroval by neprešiel a vláda by zostala, pričom Radičová by (opäť) bola za neschopnú. No keďže spojili tieto hlasovania, pričom VEDELI, že SaS NEBUDE hlasovať kvôli eurovalu a zároveň Smer NEBUDE hlasovať kvôli vysloveniu dôvery vláde, vyšiel z toho ako neschopný Sulík. Pekne to zahrali, len čo je pravda. Pritom každý z nich sa tvári ako "najslušnejší", "najférovejší" a ide zachraňovať dobré meno Slovenska.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 09:17
ako peniaze, ktoré nám unikajú do Grécka. Mne je smutno , ked obcania volia stranu SDKU a nepochopili , ze II. dochodkovy pilier je brat eurovalu, ze zapad zije z nasich eur a mozoli , ktore si sporime na dochodok a takto je to so vsetkym. Chcem len povedat , ze v rakusku je od vojny socialna vlada a maju len statny dochodok. Momentalne strajkuje metal odvetvie a chcu 5% zvysenie robi to viac ako 100 eur pre kazdeho a maju na to, zarabaju okolo 2000 eur cisteho. A preco slovaci chodia do prace za 500 eur.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 10:54
Chcem len povedat , ze v rakusku je od vojny socialna vlada a maju len statny dochodok. Momentalne strajkuje metal odvetvie a chcu 5% zvysenie robi to viac ako 100 eur pre kazdeho a maju na to, zarabaju okolo 2000 eur cisteho. A preco slovaci chodia do prace za 500 eur. Valeria Poe

********************************

Len by som upresnila, že na drvivej väčšine územia Slovenska chodia ľudia do práce za 317-500 eur

Prečo chodia za tak málo? Lebo si zvykli, že treba si uťahovať opasky, aby boli peniaze pre Grékov, Portugalcov, Španielov, Írov, Talianov,... . Nesmieme si všetko prejesť a nesmieme zadlžovať budúce generácie! To je oficiálna rétoriky buržuáznych politikov. Treba budovať chrématistický štát s rovnou daňou, namiesto prosociálneho s progresívnou daňou

Mali sme tu 4 roky Róbertkovcov s ultra dominantným postavením vo vláde a rovná daň zostala, ceny energií sa neznížili, nič sa nezoštátnilo bez náhrady, čo buržuji rozkradli, hoci to vytvoril pracujúci ľud! Neodškodnili sa klienti nebankových subjektov (okradnutý za Shmognerovej ministrovnia), ani sa nezoštánili poisťovne, ani DSS, skrátka hrôza........

Najhošie na tom je to, že neexistuje ani alternatíva a preto ani teoretická šanca na zlepšenie postavenia proletariátu!
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
15. október 2011, 22:41
R. Sulík: "Je to daň za našu principiálnosť." Srandista ... K moci sa dostali vďaka podvodu, 13. júna sa Miškov v TA3 vyjadril, že je po voľbách, všetky ohlupovadlá - legálne húlenie marišky, teploši, TV-koncesie - sú zabudnuté. Pár dní na to samotný náčelník: "Naši voliči určite pochopia, že naším jediným cieľom bolo, aby tu Fico nestrašil ďalšie štyri roky a tomu sme podriadili úplne všetko." Zásadovosť a la SaS.
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
17. október 2011, 20:49
SaS a Matovičovi nikto neprejde cez rozum. Hlava XXII

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984