Desať rokov po ... ťažkostí a nezodpovedaných otázok neubúda

Prešlo desať rokov od šokujúceho teroristického útoku na USA, keď milióny televíznych divákov na celom svete sledovali drámu, na konci ktorej bol pád jedného zo symbolov neoliberálnej globalizácie - Svetového obchodného centra (WTC). Prvé reakcie a komentáre boli, pochopiteľne, plné hrôzy, zúfalstva, neistoty. Niektorí videli v útokoch dokonca začiatok vojny proti USA a celému Západu.
Počet zobrazení: 2728
dvoji.jpeg

Teroristický útok 11. septembra bol v dejinách terorizmu bezprecedentným činom a v budovách WTC, Pentagónu a unesených lietadlách prišlo o život takmer 3-tisíc ľudí. Iste preto to bol aj medzník vo vývoji novodobého terorizmu. Nemožno však tvrdiť, že útoky zmenili svet tak, že po tomto dni nastalo čosi celkom iné, nové. Ako sa zakrátko ukázalo, nezvýšilo sa ani nebezpečenstvo skutočnej - klasickej - vojny proti USA.

Napokon ani samotná myšlienka využiť lietadlo na teroristický útok proti veľkému mestu a symbolu Západu nebola originálna. Prvý raz sa objavila v decembri 1994, kedy sa alžírski islamisti zmocnili Airbusu A-300 Air France a chceli ho nechať zrútiť na centrum Paríža. Únoscovia zneškodnila (zabila) špeciálna protiteroristická jednotka na letisku v Marseille.


Kritický pohľad nie je znevažovanie

To, čo sa stalo 11. septembra 2011, bolo mimoriadne kruté. Išlo však len o jeden z mnohých fenoménov, ktorý až v spojení s ďalšími udalosťami, javmi a procesmi vytváral súčasný svet a prispel k jeho narastajúcej komplikovanosti a neprehľadnosti a z toho prameniacich neistôt a obáv. Množstvo informácií o dianí v dnešnom svete, najmä toho, kto má rád jasné a jednoznačné údaje, poznatky a závery môže aj spliesť, tobôž keď v éteri i sieti je, žiaľ, veľa skreslených a zjednodušených správ, dezinformácií i vysloveného klamstva. A tak sa to stalo aj s 11. septembrom.

Najbolestivejšie sa udalosti dotkli USA, ktorých vládnuce kruhy po spamätaní sa zo šoku chceli mediálno-politicky tieto udalosti využiť vo svoj prospech. Stavili pri tom na pochopiteľné vydesenie obyvateľstva štátu, na solidaritu Západu a svojich spojencov v ďalších častiach sveta. Rýchlosť a submisívnosť s akou „mainstreamové“ médiá prijali prvé oficiálne verzie 11. septembra i ďalšie správy o nich, vyvolala však v časti politických, mediálnych i odborných kruhov pochybnosti, ktoré pretrvávajú až do súčasnosti.

Kritický pohľad na vývoj po 11. septembri neznamená znižovanie či podceňovanie tragickosti akcie, či znevažovanie obetí. Považujeme za potrebné zdôrazniť, že terorizmus predstavuje sociálno-patologický fenomén a jednu z najväčších bezpečnostných hrozieb súčasnosti, ktorá dokáže destabilizovať štáty, regióny i celý svet. Každý teroristický čin, nech je vedený akýmikoľvek pohnútkami či príčinami, treba odsúdiť, lebo týmto spôsobom sa problémy súčasnosti riešiť nedajú a nesmú.

Neochota úplne uveriť celej oficiálnej verzii 11. septembra, ale predovšetkým úsilie o jeho vysvetlenie v širšom sociálno-filozofickom a historicko-sociologickom kontexte sa zvykne v pravicovej, „ultrazápadnej“ časti mediálno-politického spektra, vydávať za znevažovanie tejto udalosti až za útoky proti tomu, čo sa nazýva bojom proti terorizmu. Za príklad možno uviesť nevôľu nad názormi popredného francúzskeho postmodernistu Jeana Baudrillarda, známeho aj kritickým pohľadom na „Ameriku“ a jej ľudí. Napísal rozsahom útle dielo Duch terorizmu (knižne vyšlo v roku 2003), na ktorom sa v spomínaných kruhoch nepáčilo to, že nedostatočne cítil s obeťami útokov. V postmodernistickom kontexte možno totiž jeho pohľad interpretovať aj tak, že k 11. septembru došlo aj v dôsledku toho, ako sa USA správali voči svetu.


Výnimočnosť tejto teroristickej akcie

Z bezpečnostno-analytického hľadiska zvýrazníme niekoľko atribútov útoku z 11. septembra, ktoré poukazujú na výnimočnosť tejto teroristickej akcie.

1. Precízna organizácia, ktorá sa rozsahom i charakterom blížila k vojenským operáciám či operáciám spravodajských služieb vyžadujúcim dlhodobú a mnohostrannú prípravu. Išlo o koordinovaný únos štyroch lietadiel (typu Boeing 767 a 757). Dve z nich zakrátko „naplno“ zasiahli cieľ - dve veže WTC. Ďalšie len čiastočne poškodilo Pentagón - vlastne naň „padlo“. Posledné „padlo“ bez toho, aby spôsobilo priame škody v štáte Pennsylvánia asi 240 kilometrov severne od Washingtonu. Unesené lietadlá, patriace dvom leteckým spoločnostiam, vylietali z troch letísk v čase od 7.58 h do 8.10 h. Stroje zasiahli ciele alebo padli v rozmedzí od 8.46 h do 10.03 h. Všetko (od únosu lietadiel do ukončenia akcie) sa udialo teda v časovom rozpätí zhruba dvoch hodín, ale na pomerne veľkom priestore.

2. Vyvolanie strachu, ktorý dosiahol globálnu dimenziu, čím sa splnil aj jeden z hlavných cieľov terorizmu. Došlo k masívnym reakciám čiastočne chaotického charakteru, ktoré sa prejavili ako v činnosti bezpečnostného sektoru a štátneho aparátu USA tak v ekonomickom a spoločenskom živote krajiny, ale prekročili aj jej hranice. Medzi dôsledky útokov možno zaradiť aj rozsiahle hospodárske škody v dôsledku výrazného poklesu leteckej dopravy, zastavenia obchodovania na burzách v USA a i. Mimoriadne protirečivým sa stala interpretácia problému, či sa skutočne zmenila bezpečnostná situácia v USA a skončila ich nezraniteľnosť, resp. mýtus o nej. Výsledkom útokov bolo až „aktivovanie“ 5. článku zmluvy o NATO o pomoci napadnutému členovi paktu, ku ktorému došlo prvýkrát za jeho existencie.

3. Téma terorizmu (najmä globálneho) sa stala jednou z hlavných tém nielen v bezpečnostnej teórii, ale aj v médiách a verejnom živote. Medializácia terorizmu je protirečivá záležitosť, ale už to, že sa o ňom začalo hovoriť a písať oveľa viac ako pred 11. septembrom možno považovať za ďalší úspech teroristov. Vlastne až do vypuknutia globálnej krízy v roku 2008 globálny terorizmus dominoval v mediálno-politickom priestore a na žiadnu tému sa toľko nediskutovalo. 11. september sa stal nielen významnou oblasťou investigatívnej žurnalistiky, ale vznikla taká plejáda kníh a ďalších písomných, zvukových a virtuálnych materiálov, neraz aj pochybnej úrovne, že obrazne povedané v súčasnosti existuje už akási svojrázna teória o ňom. Okrem toho sa problém terorizmu a 11. septembra stal aj námetom pre umelecké stvárnenie. Za všetky diela spomenieme film Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 z roku 2004.

4. Vo svete sa zhoršila bezpečnostná situácia a v nasledujúcich rokoch došlo napriek vyhláseniu globálnej vojny proti terorizmu prezidentom USA (či práve preto?) k nárastu teroristických aktivít. Verejnosť v USA, ale aj svet čakali na reakciu na udalosti. Už prvý prejav G. Busha jr., ktorý odznel vo večerných hodinách, neveštil nič dobré. Na druhý deň orgány USA dokázali identifikovať 19 únoscov a ich spojenie s al-Kájdou. Priama reakcia mocenského a násilného charakteru nenechala na seba dlho čakať a prišiel útok na Afganistan, presnejšie na vládu Talibanu, ktorý mal moc v krajine a poskytol útočisko al-Kájde a jej vodcovi. USA sa však zaplietli do najdlhšej vojny vo svojich dejinách, ktorá presiahla aj trvanie vojny vo Vietname, predstavujúcej najväčšiu traumu zahraničnej a bezpečnostnej politiky USA v 20. storočí a dnes sú na križovatke, ako postupovať ďalej


Nevyhnutné konšpirologické teórie

O útoku 11. septembra 2001 boli spracované viaceré úradné správy bezpečnostných zložiek ako aj správy technického charakteru - najmä o príčinách pádu veží WTC. Rozsiahle správy sa však prijímali s rozpakmi, lebo na mnohé otázky, ktoré odborná i laická verejnosť očakávali, sa tam nenachádzali primerané odpovede. Poukazovalo sa aj na to, že vyšetrovanie bolo povrchné, časť dôkazov sa stratila (zničila) a mnoho faktov sa nezobralo do úvahy.

Vzhľadom na rozsah a ničivosť následkov akcie a spôsob vysvetľovania a zdôvodňovania jej príčin sa okolo viacerých nezodpovedaných otázok rozvinula viac menej odborná ale aj spolitizovaná diskusia. Rozšírili sa tiež nové konšpirologické teórie. O 11. septembri vzniklo v USA vraj najviac takýchto teórií po smrti J. F. Kennedyho. Tieto teórie sa dotýkajú v podstate troch oblastí.

Prvou oblasťou sú úvahy, že celá akcia bola pripravená s vedomím vládnucich kruhov USA, predovšetkým ich spravodajských služieb a jej cieľom bolo vytvoriť podmienky pre veľkú hru o ovládnutie sveta. Poukazuje sa pri tom na skutočnosti, že Usáma bin Ládin bol v minulosti agentom CIA, že al-Kájda i Taliban majú podivné vzťahy so CIA atď.

Druhá oblasť sa týka pádu „dvojičiek“ WTC. Zvláštne bolo, že piloti s krátkym výcvikom na malých lietadlách dokázali takmer chirurgicky presne naviesť veľké lietadlá na cieľ v husto zastavanej oblasti. Pochybnosti vyvolával nízky počet ľudí, ktorí sa v čase útoku na budovy v nich nachádzali. Prvé odhady počtu obetí boli totiž omnoho vyššie. Ďalej sa poukazuje na to, že nezrútili sa len dve veže strediska, zasiahnuté lietadlami, ale aj budova č. 7, ktorá bola od veží v komplexe najvzdialenejšia a kde sídlili pobočky niektorých štátnych orgánov, medzi nimi aj CIA a ministerstva obrany. V oficiálnej správe vydanej o páde tejto budovy po vyše trojročnom skúmaní sa uvádza, že ho zapríčinil požiar, ktorý vznikol v kanceláriách z úlomkov z padajúcich veží.

Tretia oblasť súvisí s „pádmi“ lietadiel na Pentagón a v Pennsylvánii. Z vojenského hľadiska je totiž ťažko predstaviteľné, aby sa k hlavnému objektu ministerstva obrany veľkého štátu mohlo dostať lietadlo do takej blízkosti. Pre ozbrojené sily USA by to totiž mohla byť aj hanba porovnateľná s tým, čo znamenalo pre sovietsku protivzdušnú obranu vo februári 1987 pristátie Mathiasa Rusta s malým lietadlom na Červenom námestí. Rozšírili sa aj názory, že na Pentagón bola vystrelená raketa, lebo spôsob poškodenia budovy vykazuje iné znaky ako náraz lietadla. A na koniec podľa rozšírených konšpirologických názorov bolo lietadlo, ktoré padlo v Pennsylvánii, údajne zostrelené vojenským letectvom USA.

Konšpirologické teórie necháme ich osudu, vychádzajú z toho, čo je ukryté pred zrakmi verejnosti, nachádza sa v pozadí, má záhadný charakter a pod. Čím viac sa takto uvažuje, tým viac špekulatívnych otázok vzniká. Poznamenáme však, že obyvatelia USA a štátov Blízkeho východu údajne najviac holdujú takýmto teóriám.


Trvalý výnimočný stav v USA

Každý štát má právo v prípade, že je napadnutý alebo sa cíti bezprostredne ohrozený, na prijatie opatrení na zaistenie svojej bezpečnosti. Veľké a silné štáty spravidla takéto kroky podnikajú nielen so zameraním do svojho vnútra, ale aj do zahraničia. Také boli aj reakcie USA na 11. september.

Z vnútropolitického hľadiska bolo jedným z prvých krokov G. Busha, jr. 14. septembra vyhlásenie výnimočného stavu, ktorý umožňuje prezidentovi využívať mimoriadne právomoci najmä vo vzťahu k ozbrojeným silám. Odvtedy sa každoročne predlžuje - naposledy k tomu došlo 11. septembra 2010.

V októbri 2001 prezident USA podpísal PATRIOT Act, čo sa bežne interpretuje ako vlastenecký zákon. Skratka PATRIOT však vychádza z názvu zákona - Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism niekedy (voľne preložené: Zjednocovanie a posilňovanie Ameriky poskytovaním vhodných prostriedkov potrebných pre stíhanie terorizmu a jeho zabráneniu).

V roku 2002 sa vytvorilo United States Department of Homeland Security, akési ministerstvo vnútornej bezpečnosti, pod ktoré sa organizačne zaradilo viacero agentúr (úradov) a k jeho hlavným úlohám patrí aj boj proti terorizmu. V súčasnosti v jeho zložkách pôsobí vyše 215 000 zamestnancov.

Po diskusii o meniacom sa mieste a úlohe spravodajských služieb bol prijatý zákon o reforme spravodajských služieb a prevencii terorizmu (Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act). Na jeho základe sa vytvorila funkcia riaditeľa národného spravodajstva - silného muža bezpečnostného sektora USA.

Uskutočnili sa aj ďalšie kroky a opatrenia na posilnenie právomocí štátnych orgánov, ktorých  výpočet by bol veľmi dlhý. Časť politických aktivistov, predstaviteľov mimovládnych organizácií, akademických kruhov a médií poukazuje na to, že viaceré zákony a opatrenia prijaté po 11. septembri v spojení s činnosťou novovytvorených (zreorganizovaných) bezpečnostných inštitúcií vedú k obmedzovaniu ústavných slobôd a ľudských práv občanov USA.

Po útoku nastal aj enormný rast vojenských výdavkov Washingtonu, ktorý sa vyšplhal na najvyššie sumy od skončenia druhej svetovej vojny a prekročil hodnoty z obdobia bipolarity. Rast týchto výdavkov sa síce začal už v roku 1998, ale po 11. septembri sa mimoriadne urýchlil. Predpokladá sa, že napriek globálnej kríze dôjde k poklesu vojenských výdavkov USA najskôr v roku 2012.

Otázna je adekvátnosť reakcie Washingtonu, ktorá sa najmä v zahraničnopolitickej oblasti považuje za neprimeranú. Kritici poukazujú na to, že konanie USA nebolo vedené snahou o odstránenie zdrojov a príčin terorizmu, ale viac dokazovaním, že ich pozícia v súčasnom svete má mocensko-silový charakter.


Paradox - najväčší nárast terorizmu

Zo širokej škály problémov, ktoré sa objavili v dôsledku preferencie silovej reakcie Bushovej administratívy na situáciu po 11. septembri, poukážeme na niekoľko najzávažnejších skutočností. Jadrom reakcie bolo vyhlásenie vojny proti terorizmu, o ktorej G. Bush jr. prvýkrát hovoril 20. septembra 2001. Neskôr sa začal používať pojem globálna vojna proti terorizmu. Jeden z bývalých riaditeľov CIA R. J. Woolsey nazval túto vojnu dokonca štvrtou svetovou (keď za tretiu považoval studenú vojnu).

V rámci vojny proti terorizmu, ktorá nemá charakter tradičnej vojny a niekedy sa označuje aj za asymetrickú vojnu, sa uskutočnili invázie do Afganistanu a Iraku a viaceré kontroverzné operácie (podpora boja proti terorizmu) na Filipínach, v Saudskej Arábii, Jemene, Maroku, Libanone a inde. Iracká vojna však viedla k jednému z najväčších rozkolov v západnom svete po rozpade bipolarity. Vojna proti terorizmu ani po niekoľkých rokoch nedosiahla predpokladané výsledky a jej podpora zo strany spojencov USA klesala. Došlo dokonca k tomu, že v októbri 2004 pred záverom kampane vo vtedajších  prezidentských voľbách Stuart J. Kaufman, profesor politických vied a medzinárodných vzťahov na Delawarskej univerzite zverejnil otvorený list, ktorý poukazoval na potrebu zmeny zahraničnopolitického kurzu USA najmä v dôsledku neúspechov vojny v Iraku. List už pri zverejnení podpísalo vyše 650 odborníkov na medzinárodné vzťahy z USA i z iných krajín. Pojem globálna vojna proti terorizmu vo washingtonskej zahraničnej a bezpečnostnej politike B. Obama na druhý po nástupe do funkcie nahradil pojmom špeciálne operácie v zahraničí. 

V podmienkach bushovskej vojny s terorizmom došlo však paradoxne k najväčšiemu nárastu terorizmu v jeho moderných dejinách, ktoré sa datujú do posledných desaťročí 19. storočia. V dôsledku zmien v bezpečnostnom sektore USA došlo aj k zmene oficiálnej evidencie teroristických akcií (incidentov). V rokoch 1983 - 2004 vydávalo ministerstvo zahraničných vecí vždy za predchádzajúci rok správu Patterns of Global Terrorism. Voči správe uverejnenej v roku 2004 boli vážne výhrady, bola dopracovaná a nasledujúci rok sa už neobjavila. Od roku 2006 začala vychádzať publikácia Country Reports on Terrorism, ktorú však vydáva už Národné protiteroristické centrum patriace k Úradu riaditeľa národného spravodajstva, tiež vždy za predchádzajúci rok. V tejto správe sa používa už iná metodika evidencie údajov. Porovnávanie údajov do roku 2003 a od roku 2005 sa preto musí doplniť aj o zdroje z iných databáz, ktoré však môžu mať opäť inú metodiku. Zaujímavé je, že údaje za rok 2004 o medzinárodnom (globálnom) terorizme sú len neoficiálneho charakteru.

Ak podľa porovnateľných údajov z viacerých zdrojov bolo od roku 1971 vo svete 52 teroristických činov, pri ktorých zahynulo viac ako 100 ľudí, až 34 z nich bolo až po 11. septembri 2001. Najčastejšie k nim dochádzalo v Iraku, ale aj v Pakistane a Rusku.

Ak v 90. rokoch minulého desaťročia došlo na celom svete zhruba k 8 000 teroristickým činom, pri ktorých zahynulo takmer 10-tisíc ľudí, tak v rokoch 2005 - 2010 podľa údajov v Country Reports on Terrorism bolo týchto aktov už okolo 75 000 a v ich dôsledku zomrelo viac ako 100-tisíc osôb. Najviac ľudí - takmer 23 000 - prišlo o život pri teroristických útokoch v roku 2007, pričom skoro štvrtina z nich bola z Iraku.

Napriek tomu, že sa prezentovali rôzne úspechy vo vojne proti terorizmu a v špeciálnych operáciách v zahraničí (najmä zabitie Usámu bin Ládina v máji 2011), nebola zlikvidovaná al-Kájda a ťažisko jej pôsobenia sa presúva údajne z Iraku do Jemenu. Privierajú sa oči aj nad nebezpečenstvom upevnenia pozícií al-Kájdy v Líbyi či v širšom regióne severnej Afriky.

Taliban je dnes taký silný, ak nie silnejší, ako bol pri invázii USA do Afganistanu v roku 2001. Čím ďalej tým viac sa pripúšťa, že situáciu v krajine nemožno riešiť bez neho. Okrem toho sa objavili správy o tom, že Taliban sa dostal rôznym spôsobom aj k peniazom, ktoré zo Západu prúdia do Afganistanu. V dôsledku vojny v Afganistane je destabilizovaný aj Pakistan a v bezpečnostnej literatúre sa stretávame so zónou Afpak (Afganistan-Pakistan).

S vojnou proti terorizmu je spojených aj viacero porušení medzinárodného práva a ľudských práv, na ktoré sa USA tak radi odvolávajú. K najznámejším prípadom patrí väzenie na Guantáname, ktoré B. Obama napriek opakovaným sľubom nebol schopný doteraz zrušiť a tajné väznice CIA vo viacerých európskych krajinách.

Na konci júna bola zverejnená štúdia skupiny vyše dvadsiatich ekonómov, antropológov, právnikov, politológov a humanitárnych pracovníkov z Watsonovho ústavu pre medzinárodné štúdie na Brownovej univerzite v Providence (jednej z najstarších v USA). Uviedlo sa v nej, že za necelých 10 rokov od vyhlásenia bushovskej vojny proti terorizmu prišlo v nej o život vyše 224-tisíc ľudí. Medzi obete sa započítali aj osoby z rôznych firiem pôsobiacich v oblastiach bojov. Priame a nepriame náklady na túto vojnu sa vyčíslili v rozpätí od 3 200 do 4 000 miliárd USD.


Opakovaná otázka z dejín agresivity USA

Základná príčina terorizmu, ktorý sprevádza ľudstvo od toho času, ako pozná boj o moc, je v nespravodlivej distribúcii bohatstva a na tom založenej moci, ktorá však má mnohé podoby.
A tak sa môže stať, to, čo sa prejavilo vo vzťahu USA k Muammarovi Kaddáfímu. Nespokojnosť s krokmi mladého revolucionára vedúcim aj k zlikvidovaniu západných (americkej a britskej) vojenských základní v krajine na začiatku 70. rokov sa zmenila na k jeho vyhlásenie prezidentom R. Reaganom za „besného psa Blízkeho východu“ a viedla až k bombardovaniu jeho sídla v roku 1986. Nasledovala takmer dvadsaťročná izolácia zo strany Západu za podporu terorizmu.

V podmienkach globálnej vojny s terorizmom a po ústretových krokoch voči Západu je však líbyjský vodca „omilostený“ a spolupracuje sa s ním dokonca aj v oblasti spravodajských služieb. Napokon tohto roku sa začala vojna proti nemu, v ktorej sa ostentatívne dáva najavo, že jej výsledkom by malo byť jeho zlikvidovanie (nevylučujúce ani usmrtenie). Sú tieto metamorfózy vzťahu vedené viac princípmi a hodnotami politiky boja proti „zlu“ alebo ekonomicky pragmatickým uvažovaním o budúcich ziskoch z ropy?

A tak vzniká opakovaná otázka z dejín agresivity USA (existujú aj publikácie o 200 vojnách USA za 200 rokov ich existencie od rôznych autorov), ktorá akoby vyplývala z nepeknej, ale hrdinskej „kovbojskej“ zásady - najprv pre istotu strieľaj a potom sa pozri, na koho to bolo.
Naozaj bolo potrebné pred koncom druhej svetovej vojny zvrhnúť atómové bomby na Japonsko? Naozaj bolo potrebné začať globálnu vojnu s terorizmom? Aký zmysel majú vyše státisícové obete oboch týchto akcií? Skutočne sa tým zachránili životy ďalších tisícov ohrozených alebo išlo v prvom rade o ukážku sily bez ohľadu na následky?

Autor je vysokoškolským pedagógom

Foto: americanistadechiapas

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
10. september 2011, 17:47
Bude to pre Vás šokujúce, ale vôbec si nemyslím, že vojna proti terorizmu je "našou vojnou", teda vojnou Slovenskej republiky či dokonca vojnou, v ktorej by ktorýkoľvek občan, obyvateľ Slovenska chcel a mal byť zainteresovaný.

1. Nech je svet zviazaný akokoľvek, či už kultúrne, kapitálovo, politicky a morálne, našinec nie je ten, ktorý by upieral právo inému národu, inému náboženstvu, alebo inému kmeňu či politickému a civilizačnému spoločenstvu na svojbytnosť.

2. Takisto ako v prípade útoku na Ruskú dumu v 1991, ako v prípade bombardovania Belehradu v 1999, ale i v prípade katastrofy budov WTC v centre New Yorku a budovy Pantagonu či uneseného 4.lietadla 11.semptembra 2001,
rovnako ako aj v prípade pádu akéhokoľvek lietadla s tragickým osudom ľudí a katastrofou pre ktorýkoľvek národ, sme ľudia, sme zhrození a ľutujeme, čo sa stalo.

Chceme a musíme sa dožadovať spravodlivého vyšetrenia a potrestania vinníkov. Ale kvôli tomu nepôjdeme do vojny. Práve preto, že tu v strednej Európe, sme už ako obyvatelia takmer dvatisíc rokov zneužívaní a hubení iba vždy v mene boja proti agresorom, povstalcom, teroristom najnovšie a o storočie sa história "preklopí" v tom zmysle, že tí prenasledovaní sú víťazmi a zas naopak.

Svete náš, vojna proti terorizmu, to nie je naša vojna. Nie najmä ak sa má odohrávať tisíce kilometrov ďaleko od miesta, kde žijeme a ak spôsobuje bolesť TAM kde sa odohráva ďalším tisícom podobných ľudí, akými sme my.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. september 2011, 19:18
súhlasím pán Peter. iba dodám a trochu objasním históriu. Boli to námorné flotily Španielska a tie išli objaviť Ameriku teda priviesť zlato pre kráľovnú (katolíčku) do pokladnice španielska. toto nech je prezveť pre tie čísla čo sa viažu k číslu (rok) 1644 + 57 po Kristovi. toto z histórie znamená, že rok 1644 sa vyplavili katolíci v japonsku a tiež rok 57 je viazaný na rok novodobý teda 2012 - je rok Ježišových učeníkov. tí čo poznajú tieto roky z histórie určite pochopia súvis celého rytmu dejín. tí čo nepoznajú - nech nezúfajú - pochopia, ked vkročí španielska inkvizícia na ich "pozemok". teda nastava chvíľa, aby sme rozoznali čo znamená fašizmus. ak toto nespoznáme včas, tak potom už nemám čo povedať. iba toľko, že tí - čo sú platení svojimi mecenášmi v dolároch budú onedlho trieť veľkú biedu... ba priam budú hladovať... a je jedno či je to televízia či iné médium. pocítia tú - bolesť -, ktorú sami spôsobili iným.
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
10. september 2011, 22:07
Pozitívne hodnotím autorovu snahu o mierny tón článku, akože nezaujatosť aj keď to PŠM stále preráža. Rozumiem však, že úloha svetového žandára, ktorú USA musia plniť, pretože nikto iný nemá armádu schopnú zasiahnuť kdekoľvek na zemi, kole oči. Obzvlášť ak aj rozhodnutia USA robia politici so všetkými ľudskými a politickými obmedzeniami. No čo už. Ja si však vždy predstavím, že by takéto rozhodnutie museli prijať politici v Moskve a to by som radšej akceptoval aj Sarah Palinovú ako prezidentku. Otázka o správnosti bombardovania Hirošimi ma však šokovala. To sa nedá ospravedlniť ani reziduami PŠM. To je arogantná tuposť hodná Janka Slotu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. september 2011, 22:24
Hneď prvý bod tvojej argumentácie je nepravdivý, patetický o hrdých a múdrych občanoch Slovenka. Určite nadpolovičná väčšina táchto slováčikov by odvrátila zrak, ak by nás niekto zbavoval cigáňov. A čo takto o vzťahu katolíkov k evanielikom? A že nedovolíme za žiadnu cenu postaviť ani jeden minaret, za to budem hlasovať aj ja dialektický materialista. Takže boj proti terorizmu by sa mal týkať každého občana Slovenska aj keď len váhou jednej šesťmiliardtiny z potreby alp minimum.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. september 2011, 22:28
Toho svetového žandára tu omieľaš dookola, ale je to len Tvoj subjektívny, veľmi subjektívny postoj, s objektívnymi potrebami civilizácie to nemá nič spoločné. Pre lepšie pochopenie to prevediem na vzťah národno-štátnej úrovne a mestskej, ktorý bol rozhodujúci pred dobou globálnej civilizácie. Tvoja predstava je vlastne predstavou toho, aby v národnom štáte, napr. na Slovensku plnilo úlohu žandára nejaké mesto, jeho súkromná armáda, či polícia, povedzme Bratislavy. Nie teda štátna policia by mala mať právo zasahovať na území Slovenska, ale bratislavská. Práve tieto zdefomované, zaataralé predstavy sú príčinou hlbokej krízy civilizácie, aj západnej (aj v tom smere, že úlohu globálnej meny plní národná mena, čo už dávno malo byť zmenené). V globálnej civilizácii sa nedá nedajú riešiť globálne problémy národnými nástrojmi. Národnými nástrojmi, metódami možno riešiť národno-štátne problémy, mestskými mestské problémy, ale globálne možno riešiť len globálnymi metódami, nástrojmi. V tomto prípade armádou pod velením zatiaľ OSN, ale vyžaduje si to zrušenie národno-štátnych armád a utvorenie svetovej armády. Samozrejme, vo veľmi zredukovanom počte oproti národným armádam, čo prinesie značné úspory, keďže na zbrojenie idú nesmierne sumy.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
10. september 2011, 22:37
akurát tak pre USA. Ale keďže sa z neho nepoučili, tak ani pre nich. Veď si o tento útok priam žiadali, ale pripečenému, zatvrdlému mysleniu ťažko pomôcť. Nevenoval by som preto takú pozornosť príliš bežnej udalosti z hľadiska svetových dejín. Svetové dejiny nie sú dejinami hlúpostí, ktoré tu stvárajú Američania. Sú zákonité a tento dátum bol silne náhodný. Svetové dejiny sú určované najmä postupným vývojom výrobných, produktívnych síl spoločnosti a prispôsobovaním sa spoločenských vzťahov týmto silám. Rozhodujúce medzníky, dátumy, zvraty sú preto spojené s presadzovaním súladu medzi sociálno-materiálnou kvantitou a kvalitou spoločenských väzieb. A takými boli napr. roky 2008, 1998, 1988-1989, 1968, 1928, 1848-1849, 1688, atď. Ani rok 2012 nemá žiadny význam z hľadiska svetových dejín.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. september 2011, 22:42
keď už o to ide. Prepáč, že volím také tvrdé slová, ale prečo chceš ťahať ľudí do vaších pripečených, detínských avantúr? Prosím, zober samopal a choď bojovať do Afganistanu, Iraku, alebo inde, proti teroristom, ale ja si neprosím, aby si ma vyzýval, aby som išiel bojovať za hlúposť ľudí, tučné bruchá Američanov. Môj spôsob života nedáva žiaden dôvod k terorizmu, takže necítim žiadnu povidnnosť bojovať za hlupákov. Skôr zobrať palicu a poriadne aj Tebe a podobným, ktorí vyzývajú na podobné detinskosti, poriadne naklásť na zadok. Niekto musí už mať rozum v tejto civilizácii. Inak vyhynie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. september 2011, 08:06
nech si ju riesia ti, ktori dlhodobo potlacaju prava inych narodov a statov, vyuzivaju ich ludske a nerastne zdroje, co potom logicky vyvolava negativne reakcie v nevhodnej rovine kedy na to doplacaju civilisti. niekto by chcel len "mackat gombiky", odpalovat inteligentne bomby, robit "chirurgicky presne operacie" a potom sa tvarit ako mierotvorca a bojovnik za mier a demokraciu?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. september 2011, 13:21
Problém Rómovia na Slovensku je prúserom kapitalizmu a demokratickej spoločnosti a žiadny normálny "biely" obyvateľ Slovenska sa oň nezaslúžil. Od roku 1990 tu máme politických zástupcov verejnosti, ktorí sa podieľali na tom, že rovnoprávny občan SR, ktorý ale má iné kultúrne a spoločenské hodnoty ako ostatní tu žijúci obyvatelia, sa dostal svojim vnímaním sveta na ekonomický, spoločenský okraj a nebola mu ponúknutá pomoc.

Katolicizmus, evanjelizmus, kalvinizmus, cítiš ten " -izmus", teda politické pojmy? Opäť to nie je problém obyčajného obyvateľa Slovenska, tu sa hrá o moc a o peniaze a vtedy sa politické špičky& radi uchyľujú k verejnej manipulácii - viď čo to robilo v "Ulsteri" kým sa ľudia sami nespamätali.

Keď už, ale odbočli sme prudko od témy terorizmu, tak u nás je nutná "vojna proti osobnému terorizmu", kde výrastkovia terorizujú nevládnych dôchodcov v ich dedinských domoch, či v bytoch panelákov, kde na ulici kedykoľvek Ti ktokoľvek dá na hubu a ani nevieš prečo ( to je ten lepší prípad, horší je, ak ťa zabije), keď v rodinách vládne násilie ( a nielen muž voči žene, i naopak a dokonca sú prípady násilia dospievajúcich detí na rodičoch, súrodencoch či babičkách).
To je náš terorizmus...a vojna proti nemu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. september 2011, 13:56
"zrušenie národno-štátnych armád a utvorenie svetovej armády" Tak toto znie ale dosť strašidelne... :( Najväčšou konšpiračnou teóriou o 11. septembri je oficiálna verzia ;)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. september 2011, 16:26
Je jasné, že môj názor je subjektívny. Pre teba je zase jasné, že tvoje názory sú tlmočením objektívnych potrieb civilizácie. Kategórie reality Ťa pravdepodobne nezaujímajú, ale práve medzi ne patrí aj úloha americkej armády v globalizovanom svete posledných 50 rokov. Ak chceš poznať môj subjektívny názor tak musím povedať, že k veľa ich operáciám mám negatívny postoj a určite niektoré boli aj chybné ako napr. posledná vojna v Iraku. Policajt je policajt a ten má vždy pravdu. Aj tento záver ma naučil len reálny život. Tvoje školenie o úlohe armády OSN sú však len donebavolajúce bláboly a to ťa skutočne nechcem uraziť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. september 2011, 16:38
Neodbočujem od témy. Ty si v argumentácii prečo sa boj proti terorizmu netýka Slovenska naformuloval ako základný argument tézu č. 1. Ja len oponujem, že táto téza je chybná, lebo medzi našincami je toľko hlupákov a darebákov, ktorí upierali, upierajú a budú upierať právo inému národu, inému náboženstvu, inému politickému či civilizačnému spoločenstvu právo na svojbytnosť, tak ako v každom inom národe. A to sa bojím, že tých hlupákov je to oveľa viac. Veď stačí sa pozrieť na volebné preferencie Smeru.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. september 2011, 18:41
ak pokladáme za prirodzené, že v iných krajinách je potrebné zasahovať vraj kvôli demokracii a ľudským právam, teda v tomto smere rozmýšľame globálne (a ekonomika je globalizovaná, ceny sú globalizované), ale chýbajú k tomu akékoľvek demokratické svetové inštitúcie, mechanizmy. BR OSN si prijme nejakú rezolúciu (aj to svojvoľne vykladanú), ale nemá na jej realizáciu svoje sily. A tak sa vyhrnú národné hordy, kto si ako zmyslí, a kto má zálusk na zdroje nejakej krajiny a hor sa na inú krajinu (strašidelné priklady Juhoslávie, Iraku, Líbye). Predsa toto je úplne nedemokraticky, bezprávny spôsob riešenia globálnych záležitostí. Už dávno dozrel čas (po r. 1998) na utvorenie demokratickej globálnej správy, ktorá bude demokraticky rozhodovať o tom, či je potrebné niekde zasiahnuť alebo nie. Teda všetkých 195 krajín, čoho sa samozrejme západ obáva. Asi by mal problém vymôcť si zásah proti Líbyi, Juhoslávii, Iraku, ap. A prijatie mechanizmov, spôsobov zásahu. Nie ako teraz, že západné armády bombardujú mestá, civilné ciele, hoci sa majú ochraňovať a otvorene hovoria o zabití Kaddáfího. Toto je strašidelné, že si niekto osobuje právo zabiť vodcu inej krajiny. Akým právom? Uvedomujete si, že týmto sa fakticky legalizujú teroristické útoky proti západným krajinám? Toto je strašidelné, že neexistujú globálne, svetové mechanizmy, ako tomu zabrániť. Ako presadiť, aby sa svetové problémy riešili na demokratickom, právnom základe. A k tomu je na určitú prechodnú dobu potrebná aj svetová armáda. Predstavujúca len kúsoček toho, čo dnes predstavujú národné armády. Keďže tie budú zrušené a svetová armáda bude potrebná len na prípadné zásahy pri nejakom konflikte.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. september 2011, 18:42
toto je príčina terozizmu, v zastaranom kapitalistickom nazeraní na svet.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. september 2011, 18:50
som si nevycuval z prsta, vychádzajú jednoducho z určitých princípov. A život ich potvrdzuje, pokiaľ nebudú uvedené do praxe, civilizácia sa bude zmietať v čoraz hlbšej kríze. Hospodárskej (tam sa jednoznačne vyžadujú globálne regulačné mechanizmy, globálna ekonomická správa, zákony, globálna mena, inak svetové hospodárstvo z krízy už nevyjde), bezpečnostnej (takéto avantúry, aké predvádza západ aj v Líbyi ap., iba zhoršujú bezpečnostnú situáciu a budú viesť k zvýšeniu teroristického nebezpečenstva), ekologickej (bez globálnej regulácie bude znečisťovanie pokračovať), atď.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
11. september 2011, 22:11
Úvahy o práve USA hrať úlohu svetového žandára možno považovať pokojne za zločin, prinajmenšom za anarchiu. Ako vieme, polícia nie je niekto, kto má právo konať svojvoľne, v zmysle svojich záujmov, ale len v medziach zákonov, ktoré prijíma parlament. A za svoje činy sa zodpovedá. ***** Uvažovať o USA ako svetovom žandárovi je podobné, ako keby v národnom štáte Slovensko sme síce mali národnú vládu, ale jej mocenské funkcie by si prisvojovali mestá, kraje, rôzne klany, skupiny. Ak by napr. vznikli problémy v meste Prešov, nezasahovala by tam štátna polícia, ktorá by mohla konať len v zmysle zákonov a prijatých uznesení. Ale túto úlohu by si prisvojila napr. Žilina a Bratislava, ktoré by do Prešova vyslali svoju políciu, vojakov a riadili by sa len svojimi záujmami, nie záujmami Slovenska ako celku. Prešov by zrovnali so zemou, vydrancovali a nazvali by to humanitárnou akciou. A nikto by ich za to nestíhal, keďže by vládla na Slovensku totálna anarchia a takéto zločinecké skupiny a záujmy by prevládali nad právom a zákonom. A presne v tomto smere uvažuje aj náš milý Dano. To už nie sú bláboly, Dano, to je schvaľovanie zločinných aktivít.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
11. september 2011, 22:27
Čím byl ve skutečnosti Listopad 1989 ?, Dovršením Února 1948. Tehdy se uloupil majetek za biliony, avšak "revoluční" (nelegální) cestou. Tak si to soudruzi a jejich pohůnci jednoduše zlegalizovali pomocí jednorázové, účelové a umělé ?strany modrého ptáka? a ?oranžového padělku? namísto zničené ČSSD. "Lůze" rozdali kuponové knížky, několika přeživším restituentům vrátili převážně zničený majetek (s výjimkou předem ochočeného mouřenína Havla, tomu ho ještě opravili a pak odkoupili). Teď rafinovaně svádí všechno svinstvo na restituenty, disidenty, ekology, eurofily, zdecimované katolíky, (nikoli však na ?spřátelené idioty?-voliče KSČM). A usilovně se cpou a ohánějí se "standardní parlamentní kleptokracií" (agenta a vlastizrádce Pružinského, která je podle něj ?nejlepším možným řešením?). Státy se prostě udržují těmi principy, na kterých vznikly (TGM). Čtěte "Právní stát" na Seaplanet: http://www.seaplanet.eu/index.php/souvislosti/organizace-spolenosti/324-pravni-stat-je-spoluvlastnictvi-oban-nikoliv-koist-politik A dále čtěte ?Demokracie jako náboženství? Andrease Poppa na Seaplanet: http://www.seaplanet.eu/index.php/souvislosti/vzdlavani/330-andreas-popp-o-demokracii-novem-naboenstvi
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. september 2011, 22:52
Milanko ty to tak pekne vieš vysvetliť na príkladoch. Určite keď prednášaš študentom tretieho veku tak sú celý bez seba. Ale teraz späť k tým žandárom. Ako chápeš úlohu Ruska v konfliktoch v Čečensku a v Gruzinsku /Abchádzku/. Nemali by sme požiadať Interpol o zatknutie zločincov, Putina a Medvedeva?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. september 2011, 23:11
Snažil som sa ukázať, že našinec / lepšie povedané veľký počet našincov/ upieral, upiera a bude upierať právo inému národu, inému náboženstvu, inému politickému alebo civilizačnému spoločenstvu na svojbytnosť pretože je hlúpy. Ako dôkaz predkladám počty voličov a sympatizantov Smeru, SNS a HZDS. 50% Tvojích argumentov prečo sa nás vojna proti terorizmu netýka je vyvrátených a preto Ťa prosím o ďaľšie zamyslenie sa nad témou.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
12. september 2011, 08:00
Dano, ak sa mi predstavíš plným menom, potom sa dohodneme na tykaní.
...a netrep hlúposti

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984