Obludnosť deštruktívnosti globálneho kapitalizmu vo vojne proti Líbyi

Líbyjskí vzbúrenci sa po viac ako pol roku dostali do Tripolisu. Situácia je však ešte stále neprehľadná. Každý deň môže priniesť nové prekvapenia, najmä mediálno-politického charakteru, aj keď sa zdá, že dni džamahíríje sú už spočítané. Možno preto urobiť prvé stručné, základné hodnotenia líbyjskej vzbury a načrtnúť varianty ďalšieho vývoja v krajine.
Počet zobrazení: 4410
Mideast_Libya.JPEG

Mandát BR OSN z rezolúcie č. 1973 na vytvorenie bezletovej zóny nad Líbyou a vágnu potrebu ochrany civilistov prerástol do ďalšej vojny uskutočnenej Západom po rozpade bipolarity v medzinárodných vzťahoch.

Vojny sa začali náletmi na Juhosláviu v roku 1999, pokračovali Afganistanom od 2001 a Irakom od 2003. Vo všetkých týchto oblastiach dodnes pretrváva nestabilita, prípadne sa vedú ešte stále boje. V pesimistických kruhoch existujú obavy, že táto línia môže pokračovať. Potenciálnych adeptov nešťastia je viac - najčastejšie sa v súčasnosti spomína Sýria (RF však vyhlasuje, že v prípade snahy Západu schváliť akciu BR OSN proti krajine sa zachová ináč ako v prípade Líbye), potom Irán a ojedinelo sa uvažuje aj o Pakistane. Na Severnú Kóreu, ktorá hraničí s Ruskom a Čínou, si USA zatiaľ netrúfnu a zostávajú radšej síce pri ostrých ale abstraktných vyjadreniach na jej adresu. V dlhšom výhľade však nie je vylúčené, že ťažisko vojensko-politickej konfrontácie sa prenesie do tichooceánskeho (ázijsko-pacifického) priestoru, čo zmení svetovú politiku i ekonomiku.
 


Vojna proti Líbyi je momentom narastania deštruktívnosti globálneho (globalizovaného) kapitalizmu. Existuje síce tzv. Doylove pravidlo, že liberálno-demokratické štáty medzi sebou nevedú vojny, ale neznamená to, že by tieto štáty vôbec neviedli vojny. Nepísanou zásadou je však, že to musí byť proti nezápadnému a „zlému“ štátu mimo ich územia a čo najďalej od neho. Pre USA má preto vojna proti Líbyi inú podobu ako pre Taliansko a Francúzsko, čo si ich vodcovia vo svojej bojachtivosti neuvedomili. Situácia, ktorá vzniká v Líbyi, neveští predovšetkým pre staré stredomorské štáty EÚ nič dobrého a existujú vážne obavy z nárastu sociálno-ekonomickej nestability v Líbyi a z následnej migrácie osôb, ktoré boli zvyknuté na relatívne dobrú životnú úroveň.


Operácia „Zjednotený ochranca“ v číslach

Na deštruktívny charakter operácie NATO „Zjednotený ochranca“, ktorá sa začala 31. marca, ukazujú viaceré čísla. Oprieme sa o obsah oficiálnych mediálnych správ veliteľstva NATO v Naples o priebehu operácie vydávaných každodenne. K 24. augustu sa uskutočnilo 20 262 vzletov, z ktorých 7 635 bolo bojových. Možno k nim prirátať niekoľko stoviek ďalších vzletov, ktoré sa uskutočnili v čase, keď operáciu viedli USA. Líbya je síce veľká krajina, ale bojuje sa len na úzkom páse - niekoľko desiatok kilometrov pri pobreží. A na toto územie je uvedený počet vzletov a ich deštrukčný potenciál veľký.

Od začiatku druhej augustovej dekády sa aktivity vojsk NATO vrátane nasadenia bezpilotných lietadiel typu Predator zintenzívnili. Pomohlo to vytvoriť „koridor pre nástup na Tripolis“, ktorý viedol k rýchlej a dramatickej zmene situácie.

K 24. augusta mediálne vyhlásenia NATO uvádzajú, že sa v rámci dodržiavania zbrojného embarga sa „oslovilo“ 2 326 plavidiel, na ktorých sa vykonalo 238 kontrolných prehliadok. Pod lampou je najväčšia tma, sa potvrdilo aj v tomto prípade, lebo Francúzsko dodalo veľké množstvo zbrojného materiálu vzbúrencom bez toho, aby o tom informovalo spojencov v operácii. K porušeniu zbrojeného embarga sa priznal aj Katar. Okrem toho sa uskutočnilo 828 humanitárnych akcii (pozemných, leteckých a námorných spolu), bez bližšej špecifikácie.

Aj podľa týchto čísiel ťažko možno presvedčiť nezaujatých o tom, že ide o ochranu civilistov a novú podobu humanitárnej intervencie. Vojenskú podporu líbyjských vzbúrencov preto možno hodnotiť aj tak, že ide o odklon od praxe farebných revolúcií v poslednom desaťročí. V rámci deštruktívneho pôsobenia globálneho kapitalizmu sa môže pri presadzovaní jeho zámerov pristupovať aj k rôznym podobám poskytovania vojenskej pomoci či priameho vykonávania vojenských operácií. Vojna proti Líbyi je produktom neoliberálnej globalizácie a zároveň dokazuje jej vyčerpanosť a škodlivosť.

Ako nám to hovorcovia a bezpečnostní analytici blízki NATO zdôrazňujú, musíme si „zvyknúť“ na to, že pri takýchto akciách (vojnách) sú aj kolaterálne následky - eufemizmus zdôvodňujúci zabíjanie nevinných civilistov. Odhady počtu obetí náletov NATO v Líbyi sú rôzne, ale ide o vyše 1 000 ľudí.


Líbyjskú ropu dostane len „dobrý Západ“

Podpora vzbúrencov vojskami NATO, ktorá sa v posledných dňoch naplno prejavila a medializovala, má aj ďalšie stupňovanie. Ropná spoločnosť Arabského zálivu (Arabian Gulf Oil Company - AGOCO) vyhlásila, že líbyjskú ropu dostane len „dobrý“ Západ, ktorý podporoval vzbúrencov. Voči správaniu Číny, Ruska a Brazílie pri líbyjskej vzbure má spoločnosť výhrady.

Málo medializovaný je názor, že k vojne proti Líbyi viedlo aj to, že spoločnosti z USA a EÚ dlžia Líbyi za dodávky ropy miliardové sumy a na budúci rok končia ich koncesie na ťažbu líbyjskej ropy. Kaddáfí vraj požadoval pred uzavretím nových zmlúv splatenie týchto dlhov, bez ktorých koncesie nechcel predĺžiť, ináč ich chcel ponúknuť iným spoločnostiam (špekuluje sa najmä o čínskych a čiastočne aj ruských).

Na čele úsilia zakročiť proti Líbyi silou prekračujúcou mandát BR OSN stáli spočiatku francúzsky prezident a britský premiér. Najmä N. Sarkozy, ktorého podpora medzi obyvateľstvom dlhodobo klesá (nehovoriac o britskom premiérovi), je možno sám, možno na základe informácií a analýz svojich poradcov, presvedčený, že tým, že „vybojoval“ pre francúzskych občanov lacnú ropu v Líbyi, si pomôže v predvolebnej kampani na budúci rok. Pred N. Sarkozym je však ešte dlhá cesta k druhému obdobiu v Elyzejskom paláci a duch vojny proti Líbyi a jej neželané efekty ho môžu oň aj pripraviť.

„Daň“ za túto ropu zahrnie aj náklady na vojnu, ktoré sa na strane Západe v súhrne blížia už k cifre 2 miliárd dolárov. Podľa labouristického politika Denisa MacShanea (v rokoch 2002 - 2005 minister pre európske záležitosti) „šibalstvá“ v Líbyi stoja len Veľkú Britániu a Francúzsko denne okolo milióna eur. 


Vojenská tvár globalizovaného kapitalizmu

Vzniká dejá vu dejín imperializmu a kolonializmu - investície naraz treba vedieť brániť aj silou. Načo potom všetky bojové tance okolo dlhovej krízy, keď o investíciách začínajú rozhodovať ozbrojené prostriedky tak ako niekedy na začiatku 20. storočia? Do budúcej svetovej politiky môžu znovu silnejšie zasahovať najmodernejšie zbrane - lietadlové lode, lietadlá, vrtuľníky, bezpilotné lietadlá, rakety a pod., opierajúce sa o vysoko sofistikovanú (a drahú) logistiku. A predstavy o poklese vojenských výdavkov, ktoré už dlho a silne vyciciavajú stabilitu západnej ekonomiky svojimi požiadavkami na zadlžovanie, môžu upadnúť do nemilosti globálnych stratégov západných postbipolárnych vojen.

Spôsob realizácie rezolúcie BR OSN stavia na program dňa otázku používania sily v súčasnej svetovej politike. Vojna proti Líbyi, žiaľ, prispela aj k ďalšiemu poklesu dôveryhodnosti OSN a najmä jej Bezpečnostnej rady ako garanta riešenia problémov medzinárodnej bezpečnosti. Mäkká sila EÚ, nádeje na výraznejšiu angažovanosť malých štátov a regiónov vo svetovej politike, to všetko sa môže zase na dlhý čas zase stratiť zo súboru rozhodujúcich nástrojov svetovej politiky 21. storočia.

Za útokom na kaddáfíovskú Líbyu sa skrýva aj snaha USA zabrániť africkej integrácii a zlomiť, či zničiť jeden z jej symbolov, ktorý má „neamericky“ charakter. Kaddáfí sa totiž dopustil hriechu tým, že sa odmietol zapojiť do spolupráce s velením USA pre Afriku - AFRICOMom, ktoré predstavuje v prvom rade štáb pre prípad vedenia vojen o suroviny v Afrike. Kaddáfí ukazoval totiž aj na to, že ak je cieľom AFRICOMu bojovať proti al-Kajde, tak je divné, že za 10 rokov protiteroristických aktivít USA al-Kajda v Afrike zosilnela v Alžírsku, Burkina-Fasso, Čade, Mali, Mauritánii, Maroku, Nigere, Senegale a Tunisku, nehovoriac o východnej časti Blízkeho východu.

Vpád vzbúrencov do Tripolisu uvítal protirečivý súbor aktérov - nielen Západ a konzervatívne arabské štáty, ktoré sú jeho spojencom (najmä Saudská Arábia a Katar), ale aj radikálne moslimské kruhy v Iráne a Hamas. Čosi tu nehrá a zdá sa, že sa nevypustil len zlý džin zo džbána, ktorého nevedia dostať späť, ale skôr sa pomaly otvára ďalšia Pandorina skrinka.


Štyri možné scenáre vývoja

Na vnútorný vývoj v Líbyi vzhľadom na jeho protirečivé medzinárodné súvislosti a protichodnosť informácií o situácii neexistuje zatiaľ vyhranenejší či ucelenejší pohľad. Dnes sa uvažuje o štyroch možných cestách. Vypadla z nich možnosť udržania sa Kaddáfího, resp. jemu verných síl či nástupcov, ale možnosti ich vplyvu na ďalší vývoj sa nedajú úplne vylúčiť, aj keď podľa udalostí posledných dní to tak nevyzerá.

Prvá cesta je vytvorenie režimu na západný, liberálno-demokratický spôsob, ktorý zatiaľ nikde v arabskom ani moslimskom svete neexistuje a ide vlastne len o slovnú hru, či pasáž z naivnej práce z dielne niektorej mimovládnej organizácie. Druhý variant je vytvorenie konzervatívneho režimu, prikláňajúceho sa k Západu (napr. na spôsob Saudskej Arábie z druhej polovice 20. storočia), kde sa však časom môžu aktivizovať aj sily predchádzajúceho režimu. Potreba peňazí z ropy však bude viesť vládu k tvrdému potláčaniu všetkého, čo je opozičné či odlišné. Tretia podoba môže z Tripolisu urobiť nový Bagdad, kde budú súperiť o moc v štáte viaceré politické frakcie (na „kmeňovom“ základe) a ani ťažba ropy z krajiny neurobí stabilný štát, ktorý však bude centralizovaný. Štvrtý spôsob vývoja môže vyústiť do situácie podobnej Somálsku - rozpad krajiny na niekoľko častí (je to historický potenciál obnovenia samostatnosti troch historických území, Kyrenaiky, Tripolska a Fezzánu) pri absencii ústrednej moci.


Štyri skupiny usilujúce o moc

Ťažkosti vytvára aj skladba novej moci, ktorá sa uchádza o vládu v Tripolise. Možno v nej nájsť tiež štyri základné skupiny, ktoré sú však vo svojom vnútri ďalej rozdelené. Prvou skupinou sú osoby z Kyrenajky, ktoré vedie k odporu voči Kaddáfímu predovšetkým „kmeňová“ či regionálna túžba získať moc v štáte. Je spojená aj so značnou dávkou nenávisti voči Kaddáfímu a snahou pomstiť sa mu na arabský (moslimský) spôsob. Otázne je však ako budú prijatí v Tripolsku a či dokážu krajinu zjednotiť. Túto skupinu dopĺňa fundamentalisticky orientovaná skupina orientovaná na al-Kajdu a zatiaľ sa do popredia nedostala. Z Kyrenajky odišlo za džihádom do Iraku množstvo osôb, ktoré sa dnes vracajú aj s ľuďmi, čo do regiónu nepatria, ale sú ochotní pokračovať vo svojom boji proti „nečistým“ a „zlým“ silám. Podobne ako Západ má svoju predstavu o „zlom“ svete či štátoch, existuje obraz zlého „Západu“ aj medzi islamskými fundamentalistami. Tretiu skupinu tvoria prebehlíci a odpadlíci z Kaddáfího režimu, ktorí sa k tomuto kroku odhodlali v rôznom čase a z rozdielnych dôvodov. Dá sa predpokladať, že ich vplyv bude postupne klesať. Štvrtou skupinou sú dobrodruhovia, ktorá cítia možnosť získať funkcie s vidinou bohatstva a moci v nových podmienkach a sú ochotní pridať sa ku komukoľvek, kto ich predstavy napĺňa. Okrem iného sa budú snažiť presvedčiť Západ, aby ich podporoval, lebo sú zárukou toho, že Líbya sa skutočne zmení. Tento typ osôb sa objavil aj medzi protagonistami farebných revolúcií, ale ich reálny vplyv na danie s časom upadal (asi najtypickejší príklad predstavuje Ukrajina) a prispel aj k ich krachu.

Nepredpokladá sa, že objaví nejaká silná vodcovská osobnosť, ktorá by dokázala zjednotiť pestré skupinky vzbúrencov. V arabskom svete však takáto osobnosť má spravidla autoritárske ak nie rovno diktátorské sklony. A vzbúrenci v Líbyi dnes na takýto typ politického vodcu nečakajú.

Vzhľadom na toto zloženie nemôžu mať vzbúrenci nejaký politický program či plán na riešenie ťažkostí, ktoré svojimi aktivitami navyše poriadne skomplikovali. Zákonite musí prísť dlhé obdobie medzivládia, kde sa budú formovať nové politické sily. Len pre úplnosť pohľadu treba dodať, že v týchto podmienkach nie je vylúčený návrat starej moci, ktorý môže mať rôzne podoby. Nahrávať jej môže tak narastanie sociálno-ekonomických ťažkostí, ktorému sa Líbya nevyhne ako aj slabosť a hašterivosť novovytvorených politických strán a hnutí, ktoré sú objektívne až nevyhnutné. Voľby môžu predstavovať síce medzník z hľadiska času, ale z hľadiska riešenia problémov to už tak nemusí byť, čo vidieť na príklade Iraku či Afganistanu.


Líbyjská ropa vôbec nebude lacná

Západ, ktorý podporuje líbyjských vzbúrencov, sa môže znovu ocitnúť v situácii, ktorá sa podobá príbehu afganských mudžahedínov. Svojho nepriateľa, ktorého v tomto prípade predstavuje Muammar Kaddáfí, dokáže odstrániť, možno aj zničiť. Nepeknou stránkou celej vojny proti Líbyi je aj až atavistická nenávisť vzbúrencov proti vodcovi džamahíríje, ktorá pripomína stredoveké krvilačné poľovačky, či lov na otrokov v Afrike, pričom je podporovaná aj Západom. Čo však bude spájať vzbúrencov v ich budúcej spoločnej činnosti a čo ich bude spájať so Západom, ak nebude existovať symbol, ktorý treba zlikvidovať?

Základný rámec tohto spojenia je jasný - Západ chce ropu, s ktorou predpokladá narábať podľa svojich predstáv, a vzbúrenci sa nádejajú, že túto ropu primerane speňažia. Globálna kríza, ale aj vývoj v arabskom (moslimskom) svete však v tejto hre rozdávajú aj iné karty, ktoré líbyjskí vzbúrenci nepoznajú a Západ už neraz aj v posledných rokoch ukázal, že arabskému (moslimskému) svetu rozumie čoraz menej. A tak nie je vylúčené, že z Kyrenajky môže vzísť nová odnož moslimského extrémizmu či fundamentalizmu - nástupca al-Kajdy, ktorý bude reakciou na chaos a úpadok, čo s veľkou pravdepodobnosťou nastanú.

Koho bolo víťazstvo vo vojne proti Líbyi, ukáže až čas. Vojna môže byť zakončená vojenským úspechom - ale taký bol aj úspech v Afganistane a Iraku a potom sa tam rozpútali roky nekončiace boje, z ktorých sa USA ani NATO dodnes nevedia vyvliecť bez straty tváre a dehonestácie hodnôt, ktorými svoje aktivity zdôvodňujú.

Najsmutnejšie a najhoršie je však to, že na jednej strane sa na Západe dnes výdavky škrtia, kde sa len dá ale na strane druhej sa mrhajú prostriedky na vedenie obludnej vojny a ničia sa materiálne hodnoty. Otázka je, kto to všetko zaplatí. Nebudú to len Líbyjčania, ale aj tí, ktorí líbyjskú ropu budú spotrebovávať. A to je aj EÚ. Takže tá ropa nebude podľa sarkozyovskej predstavy lacná. Nadnárodné spoločnosti si svoje náklady nechajú zaplatiť. Údajne nemôžu zbankrotovať, lebo tým by hrozil pád Západu. Vojna proti Líbyi teda znovu dokázala deštruktívnosť kapitalizmu, na ktorý začíname ako bežní ľudia v každodennom živote doplácať čoraz viac.

Autor je vysokoškolským pedagógom

Úvodné foto: SITA/AP

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
26. august 2011, 10:56
pozerali ste si obuv rebelov?. tie značkové "botasky"(niké) na buste Kadaffiho naznačujú, že sú západné a dobre živení aj dobre platení žoldnieri západu. tí obutí v lacných sandáloch sú vypustení väzni. vypustili väzňov z väzenia teda najmä vrahov, zlodejov a násilníkov. ak toto nikto nevidí tak nebudeme vidieť ani násilnosti páchané na civilnom obyvateľstve Líbye. títo väzni sa nezastavia pred ničím - teda znásilneniu sa nevyhnú ani muži, deti o ženách ani nehovorím. občianka vojna aká ešte nebola. toto sú kmene arabského sveta je ich tam okolo 800 rôznych druhov kmeňových beduínov. títo si nepamätajú ani kde sa narodili ani to v akom meste sa narodili. toto nie sú eropania, ktorí si poctivo zaznamenávane miesto, deň, rok svojho narodenia. títo ludia nemajú čo stratiť - môžu len získať, ale tí čo niečo získajú - bude iba malá hŕstka skutočných "líbiicov" - ktorí majú oblečené kvalitné bavlnené tričká s nápisom "milujem Líbyu". kedže sa v názve Líbye používa tvrdé y a nie i to znamená, že sú platení západom a západ im je vylepovaní do "vlasteneckých" hodnôt. až potom je tam ten falošný skon hlavy ako poklona západu za pomoc, lebo skutoční moslimovia sa nikdy neskláňajú opačným smerom - teda vždy sa musí dať pod kolená "koberec" a smer poklony alahovi je vždy na východ. vždy je presne stanovený čas poklony a má presný rituál. toto kedy si začnú všímať tí úžasní novinári západu?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. august 2011, 12:39
Niké je stávková kancelária. Obuv a mikiny automaticky nenaznačujú, kto koho platí. Líbya sa rozhodne nenachádza v spodnej polovičke afrických krajín, čo sa týka chudoby a životných štandardov (neobhajujem Muammara, ale čo to asi treba uznať). Takže medzi rebelmi je iste mnoho mladých ľudí, ktorí proste veria tomu, že bojujú za správnu vec, nie sú všetci platení žoldnieri ani prepustení väzni. Asi sa zhodneme na tom, že ich krajinu čaká niečo iné, ako dúfajú. To ano. No mali by ste skutočne písať trošku triezvejšie príspevky, pretože čo je veľa, to je veľa. Sociologicko-bezpečnostná analýza na základe kvality oblečenia nie je cesta. Pekný deň.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. august 2011, 13:08
aj vám pekný deň. niké bolo a aj je značka. a to, že je to pre vás iba stávková kancelária svedčí, o tom, že ste veľmi mladý alebo veľmi naivný bezpečnostný technik. a tak veľmi si prajete pád Kadáffiho, že to už nedokážete ani zakryť derick z filmu z čias DDR. aj spokojný spánok samozrejme vám prajem, lebo ked máme takýchto derickov - tak môžeme aj spávať spokojne. iba chcem vedieť, kedže sme v Nato a máme platených žoldnierov - tí sa na čiu stranu postavia v prípade našej nespokojnosti s našou vládou? hádam len nie na tu našu obyčajných ludí?. to by som musela mať len dva roky ako v 68, aby som uverila vašej predstave o demokracii a slobode.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. august 2011, 16:15
a to v tom, že džin násilia bol vypustený z fľaše civivlizovanými "humanitnými misiami" bombardérov NATO a ak aj Kadáfí vytváral autoritársky režim, ktorý kompenzoval rozsiahlymi sociálnymi vymoženosťami pre poslušných, teraz civilizovaní politici NATO vytvárajú podmienky pre zverskú občiansku vojnu kmeňov, ktoré sa medzi sebou budú ruvať o ropné zdroje na svojom teritóriu a budú chcieť hlavne rýchlo zbohatnúť. Neverím povstaleckým politikom, pretože do januára 2011 nebolo ani jedného z nich počuť z exilu čo by kritika Kadáfiho režimu. Všetci mi pripomínajú prevliekačov kabátov, ktorí vetria, že môžu rýchlo prísť k závratnej kariére a bohatstvu, vidia príležitosť, aká sa viac nenaskytne.

Mimochodom, také bombardovanie dokáže demoralizovať každého, nielen dav juchajúcich mládencov v teniskách. O to ani tak nejde. Viete si predstaviť, čo by sa u nás dialo po bombardovaní Bratislavy počas protimečiarovskej koalície? V koho mene by sa rabovalo a vyčíňalo? Toto nebol ten správny postup zavádzania demokracie, i keď mi Kadáfi osobne sympatický nebol. Ale, akože, to bol posledný diktátor na Zemeguli?

A posledný postreh: Všímam si zábery z ulíc - temer úplne tam niet strednej a staršej generácie. To je nebezpečný vizuálny jav - kde sú títo ľudia . boli pozabíjaní ako Kadáfího prívrženci, alebo sa len neukazujú v uliciach, pretože práve prišli o vymoženosti sociálneho štátu? To by bol nezdravý základ ďalších sociálnych konfliktov.
A ak je to tak, že sa povstalci chystajú na sídla a teritórium kmeňa, z ktorého Kadáfí vzišiel, nemali by okamžite nastúpiť do toho pásma jednotky OSN či aspoň NATO, aby zabránili genocíde? Viete si predstaviť revolučné nadšenie pri zabíjaní všetkých, ktorí patria do kmeňa z ktorého vzišiel Kadáfí? Alebo sa aspoň nachádzajú na teritóriu kmeňa? Koľko ráz už NATO dopustilo tieto zverstvá? A zas?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. august 2011, 17:19
viete kde vidím nedostatok pokory? to je v tom, že ked sa písalo o SNP tak napríklad (hoci nerada ale poviem to lebo o mŕtvom len v dobrom)Satinský spomenul len tak žartom, že jeho rodina si SNP ani nevšimla, lebo... no nájdete to v jeho knihách. ale o to nejde. kadaffiho režim bol diktatúra, ale my sme nikdy neboli divoké kmene arabských šejkov. títo burani arabskí si dovolujú radiť nám a arabská liga štátov tá bude vždy tam, kde sa dá zarobiť a vyťažiť z ropy. to, že sú leniví ako svine a vyvalení v honosných rezidenciách už nikto nevidí. a arabi tí nikdy robiť nebudú leniví sú ako svine. okrem toho vila Kadáffoho - ruku na srdce - kto ste ešte takú nevideli? napríklad u hociktorého herca SND. hádam mi nechcete povedať, že smotánka v SR nemá vírivku alebo bazén?. to už len novinári SMe majú ferari a chodia na smotákové večierky - tak prečo závidia kadáffimu? lebo novinári tejto sebranky vo vláde v SR -sú tak prízemní, že si nedovidia pred nos?. ani sme( teda my občania SR)- nikdy nepotrebovali toľko ropy z "jeho" ložísk. pretože sme boli dosť sebestačný národ respektíve ekonomika. máme JE a štát investoval do vzdelania aj vedy. hľadali sa alternatívne zdroje ropy. a našli sa, ale hovorili, že sú drahé a nerentabilné. pričom obyčajná voda je H2O - a peroxid vodíka je iba H2O2 teda kyslík sa obohatil a vznikla nová sila.... ale to je na dlhú debatu - ohľadne zdrojov a vývoja. my nepotrebujeme neustále ťažiť ropu - to je len SELL tak nenažratý. my môžeme obmedziť ropu a stačí nám tá naša napríklad na zdravotné účely. ale západ a USA sa tvária, že zdroje ropy sú treba. pričom arabi by boli jediní - kto by stratil - neviem načo a prečo? - podporujeme arabov šejkov - čo sú leniví ako svine pri válove.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
26. august 2011, 19:49
o ochrane civilistov a zavedení demokracie, mal by si ísť sadnúť do detskej škôlky. 1. Aj samotní povstalci hovoria o tom, že zahynulo najmenej 20 tisíc ľudí - to akože podľa západných kritérií je určitý život menej ako iný. Za také zmýšľanie nakopať do zadku a poslať pred medzinárodný súd, s civilizovaným zmýšľaním to nemá nič spoločné. 2. Kaddáfímu sa vytýka autoritatívny štýl riadenia. Prosím Vás, to sme naozaj v detskej škôlke? Ako možno zaviesť v kmeňovej spoločnosti buržoázny typ demokracie? Vie mi to niekto vysvetliť? Kaddáfí jednoducho len syntetizoval prvky kmeňovej spoločnosti, socializmu i priamej demokracie. Že to nevonia pripečeným západným politokom a ideológom? Poslať do škôlky, inde si ani nezaslúžia. ****** A prosím Vás, ako môže ešte niekto nazvať tieto krajiny vyspelými? Ide o vyspelé kapitalistické krajiny, ale to znamená len toľko, že za civilizačnou vyspelosťou zaostávajú 4 historické epochy. A to sa prejavuje fakticky v tom, že dnešnej dobe totálne nerozumejú a tieto kroky robia už čisto len zo zúfalstva, v snahe získať ešte nejaké zdroje na záchranu západného kapitalizmu. To je celá podstata všetkých týchto dobrodružstiev, či v Iraku, alebo Libyi, nič iné sa v nich nedá hľadať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. august 2011, 20:16
sú neskutočne stupídne. Skutočný demokrat by totiž mal zajasať nad pestrosťou pokusov rôznych krajín o vlastné cesty vývoja. A líbyjská cesta takou nesporne bola. Mne sa nemusí páčiť, sóm odchovaný inou kultúrou a hlavne vyšším typom systému - socializmu, ale v hľadiska pluralitného videnia som oceňoval takýto pokus. ***** Problém ale nie je v tom, žeby toto západní politici a ideológovia nedokázali pochopiť. Problém je v len a len v boji o zdroje, o primitívne naplnenie tučbného brucha západného človeka. Západný človek odchovaný potrebami kapitálu, rozumie len tejto reči. Je to primitívne, barbarské a dá sa predpokladať, že čím viac bude upadať západný kapitalizmus, tým barbarskejčie vojny o zdroje povedie, prerastajúc do svojej krajnej podoby, fašizmu. Je to len dôsledok toho, že kapitalizmus po r. 1928 stratil svoju funkciu hybnej sily dejinného vývoja, dejinotvornú funkciu, je už len vedľajšou vývojovou líniou a súčasné problémy preto nevie riešiť dnešnej dobe zodpovedajúcimi metódami. Môže ich riešiť len metódami spred 30 rokov - vojnami.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. august 2011, 20:44
tomu chudákovi kaddáfimu som nechtiac meno schomolila. že kadaffi ale to je jedno -lebo kto vie ako sa už volá. v usa má iste už falošný rodný list a aj otlačok všetkých prstov. a tí čo mu robili plastiku a zarobili na jeho ješitnosti. tí môžu urobiť plastiku aj našej hlavnej. lebo ani jej obrázok by už nesedel a to prešlo iba pár mesiacov od jej veľkej premeny. takže si nemajú čo vyčítať iba si môžu porovnať kvalitu plastickej chirurgie.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
26. august 2011, 22:39
to je neskutočné že takí ľudia ako Škvrnda - zaslepene nenávidiaci USA, EÚ a všetko na západ od Ašu učia na slovenských fakultách...nechce sa mi tomuto fanatikovi vyvracať jeho žvásty a klamstvá - len zopár veci : 1. To že akciu NATO podporili zdržaním sa hlasovania v BR OSN RUSKO A ĆÍNA - ktorí ju mohli vetovať a BY NEBOLA - to nejako nesedí s obviňovaní zlého a zlého Západu ...alebo už asi Škvrnda pod Zlý Západ ktorý nenávidí zaraďuje aj Čínu a Rusko :) a po 2.) Škvrnda obhajuje megateroristu Kaddáfího . ktorí robil teroristické činy po Európe desaťročia...výbuch lietadla PanAm nad Lockerbie v 1988 je podľa Škvrndu asi OK...(Medz. súd odsúdil agenta líbyjskej tajnej služby, takže si myslieť že to robil na vlastnú päsť je smiešne), o iných teror aktivitách by sa dalo písať... a po 3.) To že Kaddáfí vraždil armádov líbyjských civilistov to je podľa Škvrndu OK - ani slovom to nespomenul...najlepší dôkaz aký fanatik a extrémista to je...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. august 2011, 23:42
vyzabíjať aj väčšinu ľudstva. Ale príde čas a tieto zločiny budú postavené pred globálne súdy. Čas na to nastal. Zrejme preto sa ako zbabelec nedokážete podpísať ani pravým menom. ***** A nebol by som si taký istý tým, že za atentátom nad Lockerbie stála Líbya. Stopy ukazovali skôr na Irán, ktorý to previedol ako odplatu za zostrelenie iránskeho civilného lietadla s takmer tromi stovkami cestujúcich americkou raketou. ***** A je smiešne hovoriť o nenávisti k západu, to sú pomerne detinské argumenty. Tu nejde o západ, ale o starý kapitalizmus, ktorý je ľudom vnucovaný železnou päsťou, drží ich vo zvieracej kazajke a kto sa tomuto vzoprie, je vraždený vojenskou mašinériou. Tu ide o základné právo ľudí na život v systéme zodpovedajúcom súčasnosti. A toto právo dennodenne porušujete, konkrétne aj Vy. Za to si zaslúžite to najhlbšie opovrhnutie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. august 2011, 09:44
Chlapikovi chcem odkazat iba jedno vycitas ze Kadafi zabijal, kto viac pozabijal ludi ako americka baganca, nikto ved baganca americana zabijala v mene demokracie indianov,vietnamcov,irancanov,pakistancov,afgancov a teraz LIBYJCANOV tak zalez do psej matere a neojebavaj Ty americka baganca.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
27. august 2011, 17:52
Som a aj v minulosti som bol pravidelným čitaťeľom NS.Vitam že NS vychádza v internetovej podobe. Vítam to aj preto že je možné si prečítať aj poznámky niektorých čitateľov. Ale to čo sa deje v poslednom období v diskusii k článkom na stránkach týchto novin je prinajmenšom nehoráznosť.To že diskusiu k všetkým článkom si sprivatizovala časť čitateľov to je niečo nevidané.Pani Grajciarová, Inga, páni Milan Antal, Peter Zajac-Vanka, jednokto sa cítia dostatočne odborne schopní sa súverenne vyjadrovať ku každemu článku, bez ohľadu na jeho charakter. Sú to jednodúcho profesionali na všetko. A ako na potvoru vždy sa najde aspoň jeden...and justice for all..., ktorý zneguje každého autora, každy názor, lebo pravda je len jeho. Demokracia slova je možnosť že každy môže povedať svoj názor, ale mal by niesť aj polnú osobnú zodpovednosť zato čo hovorí pred sebou a svojím okolim. A autoti ako kuro, Inga, jednokto,and justice for all a pod. nie sú schpní niesť takú zodpovednosť. Diskusia by mohla priniesť nejake nové myšlienky, pohľady. Predsa k teoretickému článku možno diskutovať ale len skútočne odborne. V opačnom prípade to odradza odborníkov od diskusie na stránkach týchto novin. Na článkoch Letnej školy marxizmu je niečo zmeniť ťažko. Sú to popisané teoretické prúdy. Tie názory asi ťažko niekto z nás može zmeniť.Ale viesť diskusiu do akej miery filozoficko- teoretické predstavy sú realizovateľné je vec argumentácie. Diskusia ktorá beži k jednotlivým článkom na NS je monopol flustrovaných odborníkov bez vzdelania. Potom takýto odborníci postavia novu spoločnosť. No zbohom- nechcem.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. august 2011, 18:49
Pán Múdry - ak tu nik nebude diskutovať - tak to bude v poriadku? som zvedavá, že ktorí odborníci by sa púšťali do diskusií?. ved im sa nechce a nikto by im nezaplatil - to je tá vaša frustrácia. aj vy by ste písal, kedy sa za to platilo ako kedysi v socializme. aj vtedy mohli diskutovať, ale vždy im za článok a ten "správny" názor zaplatili. to je tá smola, že naši profesori sú garanti na viacerých VŠ školách - a každý cent si dajú zaplatiť do bodky a do písmena.... napríklad najviac je zdiskreditovaná škola s názvom Dubčekova univerzita. a ktorých odborníkov by ste tu chceli?. napríklad tv TA3 má jediného schopné redaktora a to je Bielik - ten ovláda niekoľko svetových jazykov a má veľmi široký záber vedomostí. ale to je jediný novinár - čo sa snaží byť aj odborne pripravený aj odbore zdatný..., ale venuje sa viacerým odborom od ústavného práva, ekonomiky, zahraničnej i domácej politike. a to je to čomu sa hovorí, že vie veľmi veľa a má kvalitné vzdelanie, ale prečo robí toľko odbornej tématiky sám? lebo sa šporí na všetkom. to, že sa vyjadrujem ku všetkému a diskutujem... je iba môj koníček - nič viac. baví ma politika, história a pod. to že som samouk som už povedala tisíckrát. ale to nieje len moja chyba. ja som nemala také šťastie študovať zdarma ako poniektorí blaváci či východniari -čo dnes vládnu v SR. a ak niekto diskutuje viac to neznamená, že to musíte čítať. nechcem vás oberať o váš úsudok -ani o váš čas. ak to čo píšem pre vás nie je dosť kvalitné a dosť odborné. za to sa svet nezrúti - a zem sa neprestane točiť. slnko bude vychádza na východe a zapadať na západe. deň bude mať naďalej 24 hodín a rok má 365 -6 dní. nič viac a nič menej. ale komu sú potrebné odborné diskusie? odborné diskusie si vždy žiadajú - tí ludia čo sú sami vyštudovaní odborníci. tí čo majú VŠ a tí čo sa nudia pri čítaní všeobecnej diskusii. ale je zvláštne, že... nikomu nevadí 4 hodinová neobjektívna a zvádzajúca diskusia Š. Hríba na STV. je zvláštne že tento chlap môže viesť témy aj také, o ktorých ani šajnu nemá.ale platený je ako ali paša. dokonca aj vrahov obhajuje celé hodiny. a je schopný robiť sudcu, prokurátora aj obhajcu v jednom a dobre je. Tak on môže a my nie? Najmä tí čo zostavili túto vládu tí môžu - to sú odborníci na akú tému - okrem peňazí? naši odborníci vo vláde nemajú nič iné - len Gagy v Kremnici. ved umelci a herci sú odborníci na všetko v našom štáte. respektíve už len Radičová je odborníčka na sociológiu, ale v akom štáte? iba ak v Somálsku. inak nám je táto odborníčka platná ako mŕtvemu zimník.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. august 2011, 19:13
vytýkate diskusiám nekompetentnosť. Ale potom buďte rovnako prísny na seba. 1. Prosím, dokážte svoje tvrdenie, že sa vyjadrujem ku každému článku, každej téme. Dávam si pozor, aby som nepísal len preto ku každému článku, aby som niečo napísal. Takže takýto argument pokladám za zavádzajúci. 2. Buďte radi, že tu niekto diskutuje, keby malo Slovo stáť na Vašich príspevkoch, už by dávno skrachovalo. 3. Ak sa Vám diskusia nepáči, máte predsa možnosť pozdvihnúť odbornými príspevkami jej úroveň. Namiesto toho však svojim jediným príspevkom sa zďaleka vyhýbate téme, ale napádate diskutujúcich. Bez toho, aby ste konkrétne uviedli, ktoré názory pokladáte za mylné. Prosím, to bude Váš odborný príspevok k diskusii, ak sa pustíte do odbornej polemiky s niektorými názormi, nie tu takto spoza bučka napadnúť diskutujúcich, hoci sám ste ničím do diskusie neprispeli.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. august 2011, 11:54
predsa nie je ničím, čo by sa dalo mne i našincom tu na Slovensku vytýkať.

Nereagujem ani tak na Mr.Múdreho, anonymný nick môže nadávať, alebo byť nebezpečným breivikom a dúfam, že nás SIS monitoruje a ovláda tie IP adresy. My, čo tu chceme diskutovať, sa tak maximálne pobavíme, že zas niekto zablúdil ...

No ale i takýto podnet dáva príležitosť zamyslieť sa, či vôbec diskutovať a pre koho sú "moje názory" užitočné či komu ich adresujem.
Ako napríklad pozerá väčšina z nás "headlines", teda tv správy všetkých staníc? Poznám ľudí, čo si šomrú popod nos a nahlas vyhlasujú, že "to sú debili", že oni by to všetko lepšie vykonali ( prevažne správy o vláde a verejnej správe). Poznám ľudí, ktorí sa nahlas hádajú s televízorom a ak sú temperamentnejší, občas musia kúpiť nový príjimač. Poznám ľudí, ktorí po správach pochodujú po byte, či po známych a oboznamujú ich s práve vypočutým a dávajú k tomu vlastný komentár.
Poznám ľudí, ktorí si vypočujú nie jednu tv stanicu, ale aspoň 4-5 z rôznych kulúr a urobia si názor. Napríklad na 1.TV.Rus sú komentáre k tým istým záberom úplne iné. A na Al-Džazíre( videl som ešte v januári v Piešťanoch v kúpeľoch) sa začiatok "revolty"v Líbyi javil ale úplne inak, ako to bolo tlmočené nám, takže sa obávam, že naše médiá, Mr.Múdry, nami manipulujú a preto ten vlastný úsudok treba vytvárať.

Nuž, máme zdedené skúsenosti: Poľsko bolo prepadnuté Treťou Ríšou oficiálne preto, lebo nejakí nezodpovední poľskí prieskumníci provokatívne vyhodili do vzduchu ríšsku pohraničnú strážnu vežu a preto ríšske vojsko narobilo poriadky. Až vo Varšave.
Vo Vietname sa Američania zaangažovali iba ako ochrancovia porazených vrstiev slobodných podnikateľov, ktorí po porážke francúzskej koloniálnej armády pri Dien-Bien-Phu nemohli demokraticky rozvíjať svoje obchodovanie.
Ale i naopak: Berlínsky múr obklopujúci Západný Berlín bol postavený aby chránil obyvateľstvo demokratického Nemecka pred špionážnymi a diverzantskými akciami imperialistov, tanky v roku 1968 prišli na naše územie zachraňovať obyvateľstvo pred kontrarevolucionármi.

A tak je človek rád, že žije v kultúre, v ktorej sa odmalička "mudruje" a máme zdedenú skúsenosť a schopnosť vytvoriť si svoj vlastný úsudok.
A čo je zábavné, prevažne sa ten úsudok časom ukáže byť správnym. Či to už bolo v tom, že sme opustili socializmus iba preto, aby sme naskočili na spomaľujúci vlak kapitalizmu, ktorý zastavuje v tuneloch krízy, alebo je to v prípade Líbye, kde sa nám zdá, že niečo nie je v poriadku s tými "povstalcami" a celé to v Líbyii je inak ako v masovokomunikačných prostriedkoch.
Ako dobre, že máme takúto kultúru!
A niektorí z nás si celkom o tom radi podiskutujú práve na webe Slova, nie?
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
28. august 2011, 16:46
Áno,aj ja som za vecnu diskusiu. Páni čo sa Vás dotklo tvrdenie že ste si vytvorili monopol na názor, pozrite si diskusiu k článkom: Media nechcú aby sme premyšali,Letná škola marxizmu,Obludnosť deštrukcii global. kapitalizmu a vyššie uvedený článok a bez invektiv zistite že diskuterí sa chronicky opakujú. Nikomu nedavám titul Mr. Som len toho názoru, že zo sebaúcty nemôžem diskutovať k všetkému, o to viac pokiaľ ide o vedecké a politické články. Jednoducho sa necítim dostatone fundovaný aby som vyvratil resp aspoň spochybnil tvrdenie autora. Odmietam diskutovať s ľudmi bez mena. K lánku o Lybii. Mňa nikto nemusi presviedčať že naše verejnoprávne a nezavisle média informujú podľa zásady: ktorého boha chlieb ješ, toho boha chváľ.Že sú zmanipulované, predajné ako ľahke ženy. To nepotrebujem prezentovať. Ta časť verejnosti čo to vie, tu nebudem presviedčať. Ta čo verí STV, Markíze či JOJ-ke, asi my ich nepresvedčíme. Ale diskutovať k článku o Líbii, tak aka bola zverejnená diskusia, považujem za mlátenie prazdnej slamy. Nepochybujem o tvrdení autora že v Líbii nejde o diktatúru Kadáfiho, ale o ropu, uran, sladku vodu v Líbijskej púšti. Mohol by som dodáť že Líbia ako jedna z mála krajin Arabského poloostrova nepozná negramotnosť, má bezplatné školstvo a zdravotníctvo. Že Líbia zdvojnasobila počet obyvateľov od vlády Kadafiho. Že novomanžeské rodiny dostaváju príspevok od štátu.Že najváčšia investícia sveta/ mimo vojenskej investicie/ je privedenie sladkej vody z Líbijskej púšte na obyvané pobrežie.Že hodnota HDP na obyvateľa Líbie je väčšia ako vo východných krajinach EU. Písať o tom autorovi článku považujem za smiešné, som presvedčný že o týchto faktoch vie a preto napísal článok tak ako napísal. Mne osobne na tejto diskusii chýba niečo iné.Mne chýba občianské vyjadrenie nesúhlasu s postúpom NATO, Anglicka, Francuska,Talianska, USA a ďalších krajin. Mne chýba podpora a solidarita s tymi čo trpia. Nedali sme dostatone občianský najavo svoj nesúhlas s vojnou v Juhoslavii,Avganistane, Iraku ani dnes v Lybii.Nedali sme dostatočne najavo vláde SR. že nesúhlasíme so záhraničnou politikou tejto vlády. Podľa môjho názoru to bolo a je úelom tohoto článku. Na záver tohoto príspevku jedná epizoda z Líbie. Mám ju len z rozpravania človeka, ktorý vraj žil osem rokov Líbii. Líjsky najvyšši organ džamahirie schválil odchod všetkých gast arbaitrov z Líbie.Vodca revolúcie Kadáfi s tým nesúhlasil a na znak protestu rozmlatil o stôl mikrofon a vyzval aby prítomní našli jediného Libijca, ktorý za päť minut opravy ten mikrofon, potom aj on bude súhlasiť s odcodom všetkých gastarbaitrov z Líbie. Podľa zahraničných médii do revolucie pracovalo viac ako 400 000 cudzincov z Afriky a arabských krajín.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. august 2011, 18:58
Pán Múdry, my predsa nepíšeme svoje príspevky pre autora článku, to ste kde nabrali. Ak dávame pripomienku autorovi, tak sa to predsa jasne povie. Tu ide skôr o to, čo žiadate, vyjadrenie občianskeho nesúhlasu. Ide o to, ukázať, že ľudia nie so všetkým, čo médiá, politici pohovoria, alebo robia, súhlasia. Ako inak sa to politici dozvedia, že ja nesúhlasím s určitým konaním? Asi ťažko tým, že budem mlčať. Teda nejde len o vyjadrenie odborného postoja, ale aj občianskeho postoja. A to je často náročnejšie a ťažšie, pretože ako bolo povedané, médiá sú monitorované a nositelia nesúhlasných názorov môžu byť sledovaní. A to je zrejme veľkou bariérou pre vstup množstva ľudí do diskusií, alebo písanie článkov na problémové témy.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. august 2011, 23:05
a skúste niečo napísať i do blogu, aby sme videli, že nie ste nick, potom Vás už neoslovím ako Mr.Múdry. Inak, čo ak je to oslovenie Mister, teda v angličtine pán, to sa vám už slušnosť nepáči? Rozhodne je to slušnejšie, než onálepkovať nás ako "všehoodborníkov".
No vida, aké dôverné informácie máte o Kadáfím, tak nám ešte niečo napíšte. Vidíte, neprotestujeme.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. august 2011, 10:55
nuti cloveka uvazovat o veciach a formulovat ich co vedie k efektu "viac hlav, viac rozumu". som rad ze sem chodia diskutovat aj taki diskuteri, ktorych prispevky su minimalne na urovni clankov, ku ktorym diskutuju a od ktorych sa tiez da vela dozvediet. su tu sice jeden dvaja (obcas traja) problemovi, ale ved ani obloha nie je celkom bez mrakov. ak niekto chce aby uroven diskusie bola kvalifikovanejsia, ma moznost sa kvalifikovane prejavit, pan A.Mudry, dufam ze sa pridate...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. august 2011, 15:42
"Pani Grajciarová, Inga, páni Milan Antal, Peter Zajac-Vanka, jednokto sa cítia dostatočne odborne schopní sa súverenne vyjadrovať ku každemu článku, bez ohľadu na jeho charakter.... A autoti ako kuro, Inga, jednokto,and justice for all a pod. nie sú schpní niesť takú zodpovednosť. Diskusia by mohla priniesť nejake nové myšlienky, pohľady." ************** 1, Váš príspevok nemá nič spoločného s vašim nickom "Múdry" lebo ste napísali poriadnu hlúposť! *** 2, Váš príspevok je off -topic = že neraguje na vôbec tému článku: "Obludnosť deštruktívnosti globálneho kapitalizmu vo vojne proti Líbyi", ale nezmyselne posudzuje a osočuje diskutujúcich!*** 3, Nie som odborníčka na Severnú Afriku, tak na túto tému nediskutujem. Ale napíšem svoj názor, ktorý spočíva v tom, že ak niekto robí fatálne politické chyby, tak po krátkom čase nevládne a trpí na to ľud jeho krajiny a doplatia najviac tí najchudobnejší! Je mi úplne jedno, či pod tým uvidíte Fica na Slovensku, alebo Kadáfiho v Líbyi! Každému "hegemonistickému socialitovi, alebo komunistovi" ide len o to nabaliť sa na štátnom majetku a potom do konca života nič poriadne nerobiť v prospech proletariátu, ktorý mu môže byť ukradnutý!!!!!!! *** 4, Ja si za svojim názorom pevne stojím a viem ho argumentami podoprieť a históriou dokázať. Takže u mňa môžete oprávnene kritizovať jedine tak pravopisné chyby a syntax na ktorý v polemickej diskusií z vysoka kašlem! 5, Nespájajte ma nikdy s ľuďmi, ktorí sa tu vyjadrujú vulgárne a používajú invektívy na diskutujúcich. Ďakujem

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984