Privykli sme si?

Nedávno otvorili v Petržalke, po Nitre a Košiciach, už (či iba?) tretiu sociálnu výdajňu u nás, v ktorej občania v núdzi môžu prostredníctvom bodového systému nakupovať potraviny. O iniciatíve petržalskej samosprávy priniesli Petržalské noviny článok Sociálna výdajňa pomáha v núdzi. V tejto glose sa autor zamýšľa nad tým, ako sme si privykli - na chudobu.
Počet zobrazení: 3153
socialna3.JPG

 Je však tento článok podstatou a obsahom až tak vzdialený od iného dokumentu z prvej polovice minulého storočia? Ponechám úvahám: „Poukážky na podporu pre nezamestnaných sa prideľovali v rokoch 1930 - 1939. Nezamestnaným sa prideľovali týždenne, mali hodnotu 10 - 20 Kč a v určených obchodoch sa dali vymeniť za potraviny. Dostávala ich tretina nezamestnaných, pretože na ich prídel sa vzťahovali rôzne obmedzenia. Poukážky ľudia nazývali žobračenky.“ 
 


To som si nevymyslel, to je z encyklopédií, čo bolo. Žiadna ideológia. Fakty dejín nezmeníme, môžeme ich len sfalšovať alebo zamlčať. Súčasnosť možno meniť, ak ju nechceme prekrúcať, či o nej súcitne mlčať.  V deň, keď sa otvárala sociálna výdajňa na Rovniankovej 12 som stál na terase. Prišli obecní funkcionári, podnikatelia, novinári, televízne štáby. Keď jeden z rečníkov vyslovil prianie, že treba viac takýchto výdajní, zdalo sa mi, že zle počujem. Preboha! Možno sa preriekol, či nebodaj - pomiatol? Aby som napokon pochopil skutočný význam: Biednych je už tak veľa... V ten deň ma oblial pocit hanby. Za spoločnosť i za seba. Čo sme pripustili, čoho sme sa dopustili, čomu sme nezabránili. Čo vari nik nechcel - a ono je tu. Alebo to niekto práve takto chcel?

Privykli sme si. Možno to začalo už vtedy, keď sme v náhlivosti zmien a príležitosti odhodili od seba - my a ponechali si len - ja. Možno to pokračovalo obídením zafúľaného i páchnuceho bezdomovca, ktorý nám núkal Nota bene. Po Petržalke sa ich potuluje už pol tisíca. Aké jednoduché nemať - domov. Vtákov a netopierov v štrbinách panelákov je zakázané počas hniezdenia rušiť, je za to pokuta, ak však človeka pripravia podvodom o byt či dom exekútor alebo dražobná spoločnosť, dostanú odmenu. Na koľko toho sme si privykli? Kedy sme skomercionalizovali hodnoty? Dopustili - že zdravie je biznis, dôchodok si treba kúpiť, vzdelanie je na predaj. Pragmatizmus doby: Za všetko treba platiť a kto na to nemá, nech ani - nie je... !?  (Chorí a nemocní veľa stoja a starí sú na príťaž,  revú príspevky adolescentov z fejsbukov, internetu, blogov dožadujúcich sa povolenia eutanázie.)

Naozaj až tak sme privykli? A všetci? Ak áno, potom si vyhliadnuť o nejaký čas (nik mu neujde) terasu, na nej sociálnu výdajňu a postaviť sa do radu. Aby sme nežili, len prežili.

(Dvojtýždenník Petržalské noviny č. 16 – 17/26. augusta 2011)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
25. august 2011, 13:50
"V deň, keď sa otvárala sociálna výdajňa na Rovniankovej 12 som stál na terase. Prišli obecní funkcionári, podnikatelia, novinári, televízne štáby. Keď jeden z rečníkov vyslovil prianie, že treba viac takýchto výdajní, zdalo sa mi, že zle počujem. Preboha! Možno sa preriekol, či nebodaj - pomiatol? Aby som napokon pochopil skutočný význam: Biednych je už tak veľa... V ten deň ma oblial pocit hanby. Za spoločnosť i za seba. Čo sme pripustili, čoho sme sa dopustili, čomu sme nezabránili. Čo vari nik nechcel - a ono je tu. Alebo to niekto práve takto chcel?" ***************** Začne tým, že žobračenkový systém tu ide zavádzať od nového roku stupidná stredoškoláčka Nicholsonová v druhej najvýznamnejšej funkcií na ministerstve PSVaR. Nikto zo Smeru, ktorému chudoba dal cca 780.000 hlasov proti týmto žobráckym pripravovaným opatreniam neprotestoval! (Paradoxne Smeráci protestovali proti pomoci EÚ, keď mali cez katolícku charitu prerozdeľovať po 10 kg múky a 5 kg cestovín pre zožobráčený ľud! Pritom bránili dôchodcom s menšími dôchodkami ako 300 eur túto pomoc dostať, hoci v socializme odrobili takmer celý život a teraz sa dočkali žobračenok, ktoré im asociálny demokrati ani nedopriali!!!)*** Keď som počula, že od nového roka budú sociálne dávky znížené na 37 eur mesačne (jedno teplé denne), tak som sa podobne spýtala či sa táto intelektuálna chudinka Nicholsonová úplne pomiatla??? To, že jej buržoázny starostovia na východnom Slovensku za SDKÚ,... tlieskajú viem pochopiť z aspektu politickej orientácie, ale v žiadnom prípade s tým nemôžem ľudský súhlasiť. *** Vrátim sa ešte k tým žobračenkám z 1. buržoáznej ČSR v hodnote 20 Kčs na týždeň a porovnám to s cenami ktoré v tom čase boli u veľkých zamestnavateľov. Pre ilustráciu jedno teplé jedlo v Baťovských továrňach stálo od 1-3 Kčs (raňajky, alebo večera = 1 Kčs, obed 2-3 Kčs, výdatný obed s polievkou 3-4 Kčs)Ak to porovnám s príspevkom na stravu zo strany zamestnavateľa ktorý je cca 3 eura na obed (gastro lístok)tak 37 eur vystačí na len 12 dní pre UoZ na jedno teplé jedlo! To sa budú UoZ zvyšných 18-19 dní pásť, alebo kradnúť? Kto za nich zaplatí energie, nájomné ak nebývajú v kartónovej krabici pode mostom, alebo nadjazdom? Z čoho uživia deti, vypravia do škôl, oblečú,...? Je úplnou ultrautópiou či kúzelníckou ilúziou že cirkvi, OZ, obce a mestá vytvoria 380-400.000 pracovných miest, aby každý mal príležitosť dostať aktivačný príspevok! Len sa rozmôže korupcia na samosprávach a treťom sektore, pretože UoZ budú musieť podplácať samosprávnych úradníkov a štatutárov MVO, aby ich na aktivačné práce zobrali. Pretože záujemcov bude nehorázne veľa a pracovných ativačných miest žalostne málo! Fuj, to nás čaká "skvelá" buržoázna budúcnosť, ani si to nechcem predstaviť!
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
25. august 2011, 16:45
za viac takych predajni a nakoniec vsetci obycajni ludia budu kupovat na socialne poukazky (39 eur/mesacne,ako navrhuje Mihal a Sulik,tvorca 120 napadov)
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
26. august 2011, 07:36
pripomenme si: v roku 1989 sme mali minimalny statny dlh, plnu zamestnanost, fungujuci dochodkovy system, fungujuce aj ked nie bezproblemove zdravotnictvo, fungujuce skolstvo ktore nam kde kto zavidel, fungujuce sebestacne podohospodarstvo, stat dokonca dokazal zivit obrovsku armadu. dnes sme vazalmi cudzich nadnarocnych spolocnosti, lokajmi v panskych sluzbach, statisice ludi muselo vycestovat za pracou do zahranicia, statisice pracu marne hlada. a teraz v ramci proklamovanej virtualnej slobody a demokracie sme sa dopracovali k ponizujucim zobracenkam...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. august 2011, 16:34
súhlasím, toto nik nesľuboval a ak sme sa sem dopracovali, budeme sa musieť hanbiť v ďalších generáciách. Alebo že by sa začali hanbiť súčasní vládni politici?
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
27. august 2011, 09:53
?Raz príde doba, keď sa vynoríme z tohto šialenstva, ktoré nám teraz vzbĺklo v hlavách a budeme sa za seba strašne hanbiť. Budeme sa prepadať od hanby, keď si spomenieme, na čo sme sa pozerali, čo sme čítali a čo sme počúvali. Ako sme dovolili, aby nás pár šikovných zvrhlíkov dostalo k novinám, časopisom a televíziam, ktoré sú žumpa plná zvratkov a výkalov. Nebudeme chápať, ako bolo možné profitovať na chorobách a nešťastí našich blížnych. Nebudeme schopní vysvetliť našim deťom a vnukom, ako sme to dopustili. Budeme sa snažiť nemyslieť na to, akých blbcov a hlupane sme to považovali za celebrity. Budeme sa hanbiť za dobu, keď boli denne na prvých stránkach nagélovaní pajáci a usmievavé opice, ktoré neznášali väčšie série orgazmov s tým istým partnerom. Budeme hovoriť, že na vine vtedy boli oni, akísi neurčití oni, a tí budú medzi nami a budú ukazovať prstom na niekoho neexistujúceho. Ale my sme spolupáchatelia tohto hnusu, nie iba tí, čo to píšu, vydávajú a vysielajú. My s nimi ochotne kolaborujeme tým, že sa na to pozeráme, počúvame, čítame a kupujeme...?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. august 2011, 08:40
Za posledne dve desatroci som nic mudrejsie a pravdivejsie necital.Naviac povedane stylom ako to vie len Majster slova.Jedine co treba doplnit ,ze hambit by sa mali hlavne ti co mlcali.My ostatni vratane Borisa len do doby kym sme mlcali.Hambu netreba odkladat do buducnosti .Hambit sa bol treba a je treba. Dnes a denne .Nielen za to co citame a pozerame ,ale hlavne za to co zijeme.Za tu lahostajnost,s akou to zijeme.To je snat jedine cim som si dovolil Majsta slova.FS:Forum o ludskosti napriek apelom je laviciarmi obchadzane ako lepra.Kedy sa zacnu hambit?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. august 2011, 08:43
...Majstra slova doplnit.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
30. august 2011, 23:45
Ano zvykli sme si a vrelo suhlasim so vsetkym horenapisanim a s diskutermi na 100% a hanbim sa ako pes.Ono je to asi tym,ze sme slovaci a ti si vzdy zvykli.No alebo cim to je,ze tradicna rodina sa ako zakladna ludska hodnota rozpadla,vela ludi zije samych,ze nam tu vladnu primitivi a vsetko to tu zdegradovali,ze uz je to pomaly tak,ze zivi zavidia mrtvym,ze uz to maju za sebou.tento pozemsky pobyt.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. september 2011, 12:42
"No alebo cim to je,ze tradicna rodina sa ako zakladna ludska hodnota rozpadla,vela ludi zije samych,ze nam tu vladnu primitivi a vsetko to tu zdegradovali,ze uz je to pomaly tak,ze zivi zavidia mrtvym,ze uz to maju za sebou.tento pozemsky pobyt." ********* Je to len následkom príčiny, ktorá spočíva v hovädskej orientácií socialistov na tzv. otázku "kultúrnej identity"! Ak sú záujmy homosexuálov dôležitejšie ako záujmy pracujúcich a ekonomický neaktívných občanov - dôchodcov, invalidov, matiek na materských, študentov,... a najmä vytvorenej armády nezamestnaných, tak mi je z toho veľmi smutno a dvíha sa mi žalúdok! Tradičná rodina prestala faktický existovať. Trend je homosexuálny zväzok s adoptovanými deťmi heterosexuálov! Tak tam to dopracovala a smeruje dnešná zvrhla liberálna ateistická ľavica! FUJ! FUJ! FUJ!!!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. september 2011, 19:02
ak sa budú/a to sa budú stále,lebo sú si sebou istí/správať arogantne a feudálne, treba ich "sprášiť" dole - na zem do reality. Pokiaľ siaha medza tolerancie voči ožobračovaniu všetkých ľudí ? Nie je to naša hranicu, našej rodiny - ale hranica života našich spoluobčanov . Tí mnohí nemôžu vo svojich situáciách už často zmeniť nič, nieto u politikov - to sme povinní urobiť my ostatní - hoci nedotknutí, ale povinní z druhého prikázania života : " miluj blížneho svojho, ako seba samého !"

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984