Zamlčiavaná pravda: za haváriu je zodpovedný Kaczynski

Nemohol zniesť, že na akcii - historickej prvou účasťou ruského premiéra - bol reprezentantom Poľska Tusk a nie on sám. Ak vyšetrovatelia priznávajú, že pilotov prinútili pristáť „ľudia z delegácie“, kto by si dovolil riskovať prezidentov život? Kaczynski tri roky predtým nútil za podobných okolností pilota pristáť v Tbilisi. Keď to pilot odmietol, prezident ho pripravil o miesto.
Počet zobrazení: 945
havaria-Lech Kaczynski-Smolensk-Katyn-spravodajstvo RT.jpg

Každý, kto sledoval pôsobenie Lecha Kaczynského, v ňom spoznal nadmieru pyšného (až arogantného), egocentrického a autoritatívneho politika. Egocentrický Kaczynski sa so stratami na politickom poli nedokázal vnútorne vyrovnať a nerozpakoval sa viesť súboj s Tuskom aj na európskej pôde. Bolo napr. známe, že využíval rozdelenie kompetencií v zahraničnej politike na to, aby premiéra nenechal samotného ani na jednom zasadaní Európskej rady. Do Bruselu pritom zásadne lietal vlastným lietadlom, odmietal byť s predsedom vlády na jednej palube. Aj priamo na samotné zasadanie či z neho nešli Kaczynski a Tusk nikdy spolu - bolo to až komické, ako sa prezident držal od svojho premiéra aspoň na niekoľko krokov.

Veľmi dôležitým faktom boli v čase tragédie blížiace sa prezidentské voľby v Poľsku. Politická hviezda Lecha Kaczynského pomaly ale iste zapadala. Donald Tusk si naopak svoju pozíciu upevňoval, k čomu mala prispieť ohlasovaná kandidatúra vtedajšieho šéfa parlamentu a Tuskovho straníckeho kolegu Bronislawa Komorovského. Komorovského popularita už v tom čase významne rástla a v prvých prieskumoch volebných preferencií úradujúceho prezidenta porážal. Pravdu povediac, mnohí poľskí politológovia i komentátori v médiách považovali už vtedy za veľmi pravdepodobné, že Poľsko bude vstúpi do nového roka s novým prezidentom a bizarná éra konzervatívnych bratov Kaczynských sa definitívne skončí.

Preto treba udalosti z apríla 2010 chápať v kontexte aktuálnej situácie v poľskej politike. Práve ona mala totiž (hoci aj nepriamo) na tragédiu veľký vplyv.

Prečítajte si celý blog plný mimoriadne zaujímavých informácií – stačí kliknúť sem.

Foto: spravodajstvo RT

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
01. august 2011, 10:48
tym nechcem tvrdit, ze podrobne setrenie nebolo potrebne, trvalo vsak prilis dlho co davalo priestor medialnym hyenam, ktore raz prisli s jednym bombastickym tvrdenim, potom s druhym...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. august 2011, 13:56
ludia maju prirodzenu tendenciu za vsetkym hladat komplot. taketo mimoriadne udalosti sa daju pekne vyuzit na politicke ciele, lebo sa da pekne manipulovat s vasnami ludi. to je presne to, co politici potrebuju. stafenik - este prednedavnom sa k tomu vyjadroval aj meciar. ked niekto potreboval rozjatrit vasne, stacilo povedat, ze stefanika nam zabili madari ci cesi a uz bolo vymalovane. dubcek - tiez sme sa nevyhli tomu, ze niektori z jeho smrti chceli vytlct kapitala a svojich oponentov ci uz nepriamo alebo vseobecne oznacovali za vinnikov ci vrahov. aj v langosovom pripade som v tlaci cital rozne reakcie a naznaky, ze v tom ma niekto prsty. aj tu niekto chcel zo smrti nieco vytazit. smolenska tragedia - tiez sa na nej zviezli niektori polski politici, ktori videli sancu vytlct politicky kapital z toho, ze zase rozjatria haldinu vasni tym, ze poukazu na historicke skrivodlivosti a daju ich do suvisu s tragediou. ale - cloveka ako taky je dany na piedestal ako najrozumnejsi tvor na svete, co dokaze vytvori raketoplna, priehradu ci pocitac, ale masa ludi je vsak uz nemysliaca masa zmietana vasnami. a pre nu su taketo konspiracne teorie vitanou potravou pre ich predstavivost.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
01. august 2011, 14:44
kym "dokopali" Rusov ,ze pripustili pravu ci nepravu zodpovednost za Katyn.Tak tvrdohlavo a nastojcivo to na Rusov valali az si vyrobili vlastnu KATYN.Kolko desatroci im potrva, kym si to priznaju?Katyn II uz na Rusov zvalit nepojde.Rusi ich nevolali ,Rusi ich do lietadla nenasackovali ,Rusi im pristavat v nevhodnych podmienkach nekazali.Ked sa im letisko nepacilo nemali nan letiet a mali si podmienky preverit pred priletom prezidentovho specialu.
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
05. august 2011, 14:47
Poliaci prežívaju traumu jednu za druhou.tajomstvom je zahalená Katynská. O pravde sa zaryto mlčí. Stalin dal vystrielať - popraviť 30 000 dôstojnikov len tak? Nie. Pravdepodobná príčína môže byť po skončení 1 svetovej vojny, ked Polsko dostalo Halíč a územie časti Ukrajiny. Po obsadení územia polskou armádou začalo vyvraždovanie ukrajinského obyvateľstva.Nikdo nevie koľko ukrajincov bolo zavraždených.Podľa dobových materialov po obsadení Polska Nemeckom a SSSR došlo k výmene zajatcov, vojáci a podôstojnici Nemcom a dôstojnici Sovietom. Sovieti rozdelili podľa zoznamov dôstojnikov na dve časti, jedni na sibír, časť z ních vstupili do Sovietskej armády. Druhá časť - Katyň. Pravdepodobne účastnici vraždenia v Halíči a na Ukrajine v Polskom štáte. Túto históriu nechce nikto otvoriť
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
10. august 2011, 09:27
Z ľudského hľadiska je to samozrejme tragédia. Ale z politického... Jedným vrzom sa Lechovi podarilo poslať do pekiel špičky poľskej politickej reakcie. Odvtedy sa poľská politická scéna citeľne upokojila.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984