Prezident pomohol vládnej koalícii v kľúčovej chvíli

Nemôže kandidovať. Nemusí zohľadňovať voličské názory a osobné preferencie voličov, nemusí brať do úvahy potreby a záujmy straníckych lídrov, môže slobodne prejaviť vlastné hodnoty, princípy, názory a osobné preferencie. S týmto vedomím podporil pravicovú, antisociálnu a neoliberálnu novelu ZP a podržal vládu I. Radičovej. V súlade s vlastnými princípmi a osobnými preferenciami.
Počet zobrazení: 4477
Ivan Gasparovic Myslim narodne citim socialne-SITA.jpg

To (zatiaľ) nikto nevie. Napriek tomu, že ide o zákon, ktorý tento rok najviac rozbúril verejnosť a vyhnal do ulíc tisíce zamestnancov, vyvolal po návrhu štátneho rozpočtu najdlhšiu diskusiu v parlamente, prezident svoje rozhodnutie (zatiaľ) nevysvetlil. Samozrejme, že to bežne nerobí, ale netreba mať vysokú školu, aby bolo jasné, že toto nebolo bežné rozhodnutie. Zákonník práce bude mať ďalekosiahle negatívne dopady na stotisíce ľudí. A vôbec nejde len o zamestnancov a ich pracovné podmienky.

Prezidentove rozhodnutie by si vysvetlenie vyžadovalo aj z iného dôvodu. V oboch volebných kampaniach, v ktorých sa uchádzal o zvolenie sa prezentoval ako ľavicový politik. Je jedno, či to sedí podľa učebnicových kritérií, dôležité je, o aké vnímanie zo strany verejnosti sa usiloval. Keď mu tieklo do topánok a jeho súboj s Ivetou Radičovou sa zdal byť vyrovnaný, na stretnutí na východnom Slovensku presviedčal nominantov Smeru, že „som jeden z vás“. Vlani sa nielenže stal oficiálnym kandidátom sociálnych demokratov, ale vo volebnej kampani sa s nimi jednoznačne spojil. Napokon, už prvý krát kandidoval s heslom „Myslím národne, cítim sociálne“ a vzhľadom na priority politiky Smeru niet pochýb, že aj to vyjadrovalo jeho blízkosť s Ficovou stranou.
 


Pre koho dobro?

Svoje sociálne cítenie predstavoval Ivan Gašparovič vždy ako neoddeliteľnú súčasť svojej osobnej, ale aj politickej hodnotovej výbavy. Prezentoval to napr. v novoročných príhovoroch, v ktorých dával na sociálne témy zvláštny dôraz. Neraz, keď ako prezident hodnotil slovenskú politiku, alebo konkrétne politické rozhodnutia, boli ľavicové, alebo ak chcete „sociálne“ východiská základom pre tieto hodnotenia. Nemôže byť pochýb, že jeho podpora novele Zákonníka práce je v priamom protiklade s týmito doterajšími postojmi. Vo viacerých ustanoveniach sa prejavuje neoliberálny, čiže pravicový pohľad na pracovné právo, čo konštatovali pred časom aj právnici – odborníci na pracovné právo na medzinárodnom seminári v Trnave.

Predĺženie pracovného času, zhoršenie postavenia zamestnancov v podnikoch, svojvoľné diktovanie pracovných podmienok zo strany zamestnávateľov (výkonnostné či bezpečnostné normy), oslabenie či úplné odstránenie spolurozhodovania zamestnancov aj vo veciach, ktoré ich bezprostredne obmedzujú či dokonca ohrozujú – to všetko robí z novely ZP antisociálnu právnu normu. Prezident na stretnutí s diplomatmi 10. januára 2011 veľvyslancov ubezpečoval, že „aj v politicky rozdelenej spoločnosti vnímam svoju úlohu nadstranícky a v duchu môjho kréda „myslím národne, cítim sociálne“. Konám „pro bono publico“ (pre všeobecné dobro).“

Nuž, včera na tieto vlastné slová evidentne zabudol. Podpisom novely ZP zjavne nevykonal „všeobecné dobro“, ale iba dobro pre určitú – nepochybne menšiu – časť spoločnosti. A sociálne cítenie akoby stratil úplne. Aspoň na ten krátky moment, keď držal v ruke pero a sedel nad novým Zákonníkom práce. A o nadstraníckosti tohto rozhodnutia možno tiež vážne pochybovať.


Nadstraníckosť ako výhovorka

Keď B. Bugár hovoril o „milovanom prezidentovi“, v ďalšej vete upozornil, že na prelomenie jeho veta bude vládna koalícia potrebovať aspoň 76 hlasov, ktoré bez Matovičových „obyčajných“ poslancov nemá. Preto chcel, aby sa vládni politici počas leta sústredili na získanie „Matovičovov“ na svoju stranu. Každý, kto sleduje pôsobenie Igora Matoviča chápe, že to bola priam sizyfovská úloha. Hoci bolo jasné, že vládni lídri sa pri nej poriadne zapotia, ani to nedávalo pri Matovičovej povahe istotu, že Zákonník práce parlament v septembri definitívne prijme.

Zdá sa, že I. Gašparovič si nadstraníckosť vysvetľuje tak, že raz sa prikloní k jednej, raz k druhej strane. Lenže to nie je nadstraníckosť, to je straníckosť, ibaže podľa čudných princípov. A ani nadstraníckosť nedáva priamo volenému prezidentovi (morálne) právo zabudnúť na svojich voličov. Vari pri počte hlasov, ktoré získal prezident a o rok neskôr Smer-SD a SNS niekto pochybuje, koho (stranícki) voliči volili I. Gašparoviča?

Skutočná „nadstraníckosť“ sa prejavuje vernosťou zásadám a hodnotám bez ohľadu na to, ktorej strane to v tom – ktorom momente (ne)prospeje. Prezident v tomto prípade svoje doteraz proklamované hodnoty opustil a to tak, že to veľmi prospeje jednej strane – vládnej. Hlasovanie o prezidentovom vete by totiž bolo ďalšou vážnou skúškou pevnosti vládnej koalície v parlamente, ktorej výsledok by nebol istý do poslednej chvíle. A prípadné neprijatie novely by mohlo mať pre vládu vážne negatívne dôsledky. Veď I. Matovič vo svojom blogu otvorene priznal, že minister Mihál za ním „prišiel v pléne so slzavými očami, že on by potom musel podať demisiu.“ A dodal, že aj preto sa „obyčajní“ poslanci rozhodli, že novelu „nepotopia“.


Slobodné prezidentovo rozhodnutie

Lenže, zatiaľ čo v júli si Matovičova štvorica mohla dovoliť zahrať divadielko s odchodom zo sály, v septembri by už ich odchod Mihálovu novelu potopil. Prezidentov podpis tak tejto čudnej štvorici – ktorá zbiera podpisy na založenie vlastnej strany -umožnil vyhnúť sa priamej zodpovednosti za svoj sľub verejnosti. A vládnym stranám odstránil jednu vážnu hrozbu zotrvania kabinetu Ivety Radičovej. Lebo ani raz za posledný rok prezidentovo veto nemohlo naozaj ohroziť vnútornú stabilitu či dokonca prežitie vládnej koalície. Teraz áno. A práve v takejto chvíli sa „milovaný prezident“ rozhodol v prospech pravicovej koalície. Naozaj nadstranícky postoj?

Ivan Gašparovič si je dozaista vedomý, že už nemôže na prezidentský post kandidovať. Nemusí sa už páčiť žiadnej z politických strán, ba dokonca ani jedinému voličovi. Vyzerá to tak, že toto cítenie ho včera ovplyvnilo oveľa viac, než sociálne z jeho volebného hesla. Lebo tento fakt dáva každému politikovi absolútnu slobodu. Keď nemusí zohľadňovať aktuálne voličské názory a osobné preferencie voličov, keď nemusí brať do úvahy potreby a záujmy straníckych lídrov a ľudí okolo nich (a za nimi), môže úplne slobodne prejaviť vlastné hodnoty, princípy, názory a osobné preferencie. A iba podľa nich sa rozhodovať.

Ivan Gašparovič je dostatočne skúsený a múdry politik a človek, aby si toto všetko uvedomoval. Preto by sme nemali pochybovať, že s týmto vedomím podporil pravicovú, antisociálnu a neoliberálnu novelu Zákonníka práce a s týmto vedomím podržal stabilitu vlády I. Radičovej. V súlade s vlastnými princípmi a osobnými preferenciami.

Autor je politológ

Foto: SITA

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
28. júl 2011, 09:23
zaujimave slova od politologa. doteraz co sa dalo prezident terajsej vlade zhodil zo stola. co sa tyka ZP, vidim v tom kalkul. je mu to uz je jedno, smer bude aspon mat co v buducnosti rusit, bude mat co kritizovat a s fanfarami "opravovat". bolsevici mali dakedy heslo "cim horsie, tym lepsie". Dovtedy tie zmeny, ktore su potrebne kvoli oziveniu ekonomiky zafunguju a smer je rad, ze nemusel tento nepopularny krok urobit sam. lebo lavica nelavica, pravica nepravica, kde nie je nic, ani smrt neberie. a v europe sme casto svedkami toho, ze lavica musi robit pravicove kroky, aby podrzala ekonomiku (cisla nepustia, su nadstranicke) a aj vidime, ze pravica musi robit casto populisticke lavicove gesta, aby pritiahla nejaky ten plebs k svojim hlasovacim listkom.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. júl 2011, 10:19
Myslím si ,že spravil to najlepšie čo mohol. Nech sa v tom riadne vymáchajú a Matovič bude hľadať nové "blbé" témy.
Obrázok používateľa filip.zvedelik@gmail.com
#2
Filip Alexej Maximilián Zvědělík
28. júl 2011, 11:22
Prezident Gašparovič zradil robotníctvo, svoju morálku a svoje presvedčenie zapredal vyšším záujmom - záujmom kapitálu. Prezident Gašparovič už nemôže tvrdiť, že cíti sociálne. Jedine, ak v intenciách vyšších spoločenských tried. Prezident Gašparovč podviedol tých ľudí, od ktorých získal vo voľbách dôveru - mal by rezignovať na svoju funkciu. Podpisom protisociálneho a protiľudového Zákonníka práce stratil legitimitu vykonávať od ľudu prepožičanú funkciu. Prezident Gašparovič sa v tomto okamihu prejavil ako kráľ Václav IV. - slabý, nerozhodný, ovplyvniteľný.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. júl 2011, 12:47
Gašparovič dal tvrdo pocítiť Smeru BD (Buržoázna Demokracia), že sa už nemôžu spoliehať, že je jedným z ních! Takéto rozhodnutie prezidenta som očakávala, čo som na tejto stránke jasne deklarovala s svojej odpovedi poslancopvi Ondrušovi. O tom, že Smer opäť fatálne pochybil nikto už nemôže nikto pochybovať. Vyhovárať sa na Matoviča a spol. (neobyčajných ľudí)je infantilná stupidnosť. Raesume: Smer nemal ťahať Čaploviča z nemocničnej postele a mali zablokovať hlasovanie ako pôvodne navrhoval Matovič! Neurobili tak z vlastnej smeráckej ješitnosti a na túto hrubú chybu opäť doplatil proletariát na Slovensku. Aspoň teraz pochopia, že sa už na Smer nedá spoliehať a ani na "sociálne" mysliaceho prezidenta !!!!! Okrem tejto asociálnej činnosti prešla novela zákona a UoZ sa znížili sociálne dávky (ochranný príspevok na polovicu) o čom asociální Smeráci ani neštekli! Takže asociálna politika Smeru je o tomto!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. júl 2011, 12:51
lebo to dal asociálnemu a nemysliacemu Smeru BD naplno vyžrať! Takže opäť došlo na moje slova, že na túto do neba volajúcu blbosť smerákov pri hlasovaní doplatí proletariát.
Obrázok používateľa filip.zvedelik@gmail.com
Filip Alexej Maximilián Zvědělík
28. júl 2011, 13:07
Smer-SD hlasoval tak, ako hlasovať mal. Vyslovil sa proti prijatiu tohoto ostro protisociálneho a protiľudového zákona. V tomto ohľade zlyhali Obyčajní podvodníci a prezident - ten sa dopustil zrady na národe.
Obrázok používateľa filip.zvedelik@gmail.com
Filip Alexej Maximilián Zvědělík
28. júl 2011, 13:10
Zablokovaním parlamentu sa problém nevyrieši - hlasovanie bude v takom prípade iba odložené. Ak niekto urobil chybu, bol to klamár Matovič, ktorý opätovne nedodržal svoj sľub.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
28. júl 2011, 16:41
Plač nad prijatou novelou ZP je plačom na nesprávnom mieste. A je smiešne obviňovať SMER. Z čoho ho to vlastne aj TU diskutujúci obviňujú. Z toho, že hlasoval proti. To nežartujte. Hlasoval ako mal. ALE ČO TO SĽÚBIL Matovič-a sľub nedodržal. Ale veď je to jedno. A prezident-podpísal-no a čo. Majú o čom písať na blogu Matovič a politológovia. Nech píšu.A KOZ nech je tiež radšej ticho-čo to boli za smiešne protesty, čo...KOZ o ničom a bez podpory.Ale používate manuál-LEBO FICO. Ale tu to tak nie je. Novelu schválila koaličná väčšina a 4 poslanci od nich neúčasťou, KOZ slabými protestmi nič nedosiahla, a prezident to podpísal. SMER hlasoval proti, ešte raz proti. Tak čo s tým má SMER.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
28. júl 2011, 17:01
No predsa firmám, ktoré vydávajú gastrolístky. Ak by sa zákon vrátil do parlamentu - hrozilo by, že nastane koniec gastrolístkov. No a sú firmy, ktoré by to nepotešilo. A tak tie firmy zrejme potešili prezidenta a teraz sa tešia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. júl 2011, 17:49
treba zdanit banky, zaviest milionarsku dan a vratit naspat sprivatizovane podniky do vseludoveho vlastnictva...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. júl 2011, 17:51
o chvilu bude strana SMER zodpovedna aj za to, ked si zabudnete kupit tampony
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. júl 2011, 17:58
Ale ako to urobíme? A keď to urobíme iba tu v SR, udržíme to? Netreba to konečne urobiť VŠADE?
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
28. júl 2011, 18:48
Neriesme minulost ani pritomnost.V minulosti Smer urobil kardinalnu chybu.Umoznil zlepencovi vladnut.V pritomnosti nam vdaka tomu neostava nic ,len sa na vycinanie zlepenca bezmocne pozerat.Podme sa bavit o tom ako chybu neopakovat,ako sa dostat do pozicie ked budeme moct napravat co sa opravit bude dat.Zial mnoho veci je nenapravitelnych.To uz ostane ako zataz svedomia vedenia Smeru bez ohladu na to, ci to boli chyby vedome, alebo nevedome.Vycitat pravici pravicove vladmutie je rovnako neproduktivne ako vycitat macke ,ze chyta mysi.Aj na zrady sme si uz moli zvyknut.Zrady na strane lavice su viacmenej samozrejmostou.Len si spomente na vsetkych odborarskych bosov . Na prezidentov ,predsedov vlad,ministrov,podnikatelov,umelcov povodom laviciarov. Je to totis velmi jednoduche .Existuje technologia na pretvorenie laviciara na praviciara.Peniaze.Tito "pravičiari"su tej najhorsej sorty.Nie nahodou su porekadla :Poturcenec,horsi...,najhorsi je z gadža pan...,Opacny proces je takmer nemozny.Ak existuje vinimka tak len potvrdzuje pravidlo.Opat su v hre Peniaze. S neskutocnou gravitacnou silou k pravici.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. júl 2011, 21:04
lebo moja ruka to bola čo mu hlas dala!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. júl 2011, 08:39
Ak by sa bol Smer zachoval taktický, tak by bol zablokoval parlament. K žiadnemu hlasovaniu by nedošlo a nemuseli sme tu mlátiť prázdnu slamu a plakať nad smeráckým "rozliatym mliekom". Ľutujem tých, čo dali Smeru svoj hlas! Môžu byť oprávnene naštvatý!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. júl 2011, 08:40
Ak by sa bol Smer zachoval taktický, tak by bol zablokoval parlament. K žiadnemu hlasovaniu by nedošlo a nemuseli sme tu mlátiť prázdnu slamu a plakať nad smeráckým "rozliatym mliekom". Ľutujem tých, čo dali Smeru svoj hlas! Takmer každý komu to vôbec dôjde môže byť oprávnene naštvatý!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. júl 2011, 08:57
keby ste sa radsej venovali nejakej prospesnejsej cinnosti ako vypisovaniu blabolov na internete
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. júl 2011, 09:04
v zmysle ustavy platnej do roku 1990 bol vsetok majetok CSFR v rukach "ludu", pricom "lud" boli vsetci obcania narodeni do roku 1990 k terminu zmeny ustavy. fond narodneho majetku bol len spravcom tohto majetku, nemohol ho predavat. tieto skutocnosti si uvedomovali prve ponovembrove vlady a tak spustili kuponovu privatizaciu, co bol sposob ako konkretizovat vseludoveho vlastnika a ak ten potom nieco predal, to je legalne a pravne v poriadku. vsetky predaje cez fond narodneho majetku su vsak protipravne a neplatne a to aj v zmysle medzinarodneho prava a ako take sa raz v blizkej/vzdialenejsej buducnosti budu raz riesit...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. júl 2011, 10:59
"coby nebolo odkial treba zdanit banky, zaviest milionarsku dan a vratit naspat sprivatizovane podniky do vseludoveho vlastnictva..."******* Jedine ak by to "všeľudové" vlastníctvo nebolo štátne, ale akcionárske súkromné (osobné proletárske)! Neokomunisti sa nesmú viac dostať k moci cez opätovne oklamaný proletariát tak, že by tu oäť zaviedli štátny kapitalizmus s okrojovaným sociálnym štátom!!!!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. júl 2011, 11:03
voli lavicu ci sa dari, alebo nedari.Ak sa nedari znasobuje usilie aby sa zadarilo.To vsak neznamena ,ze je nekriticky k tym ,ktorych vinou sa nezadarilo.Ti co chyby robia i ti co ich prehliadaju su rovnako zodpovedni za to co laviciari(80%) musia zit.Vrchovatou mierou k tomu prispievaju ti co laviciarov trescu (bud nevolenim alebo volenim"skodnej")tym ,ze im znemoznia chyby napravit.Nepriznanie chyb je cesta do pekla.Nedava sancu na napravu.To k voleniu.Podme k veciam na ktore lavica dosah ma.Na komunalnej urovni je moc v rukach lavice.Tam sa musi prejavit socialnost a lavicovost Smeru.Po tych najslabsich vystartoval minister prace(zakaz privyrobit k biednemu dochodku...) minister zdravotnictva "zlacnenim liekov...",minister dopravy "zlacnovanim" cestovneho ZSR ....Ale nielen oni.Po detoch starcoch ,ZTP vystartovali Dopravne podniky.Tu uz Smer bezmocny nie je.Tu sa treba opytat krajskeho predsedu v B.Bystrici kde su jej voleni zastupcovia ,ze pripustili tyranie a ohrozenie na zivote 80 -rocneho starca pre 1 jediny cent.Treba sa pytat krajskeho predsedu Smeru v Presove co robia voleni zastupcovia Smeru ked MHD ide setrit znizenim zliav pre deti a zrusenium zliav pre starcov,ZTP,darcov krvi a ucastnikov odboja.Treba podakovat Kosickemu predsedovi, ze cestovne v MHD nezvysuju.Tu je priestor pre socialne citenie Smeru.Predlozit navrh zakona kde sa zjednotia zlavy pre najslabsich. Zabrani sa partizanceniu samosprav prave na ukor volica Smeru.Bratislavski budu mat zlavy, lebo su Bratislavski.Vari Bratislava nieje hlavnym mestom vsetky obcanov SR?Krajske mesta poskytuju aj tie najbiednejsie zlavy len pre cestujucich s trvalym pobytom v meste .Vari krajske mesta niesu krajskymi pre vsetkych obcanov kraja.Tu je priestor pre socialnost Fica , Obdrusa.Nie plac nad pravicovym vladnutim pravice,ale lavicove skutky Smeru .Nie vcera nie zajtra .DNES!!!

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984